Premiul TINERE TALENTE la Festivalul „MASTERCLASS – ENTERTAINMENT – DEBUT” – BRAŞOV 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 iulie 2016, 15:42 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:10
În perioada 27-29 iunie 2016, la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” şi la Sala Centrului Cultural REDUTA din Braşov a avut loc o nouă ediţie, cea de a VI-a, a Festivalului „MASTERCLASS-ENTERTAINMENT-DEBUT” secţiunile pop, rock, jazz şi blues!
Sala REDUTA-Festival Masterclass Brasov 2016(foto B.Dragomir/arh.pers.B.Dragomir)
Prin realizarea acestui eveniment, organizatorii – Şcoala Populară de Arte şi Consiliul Judeţean Braşov – au urmărit dezvoltarea nivelului artistic al copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 30 ani, debutanți în cariera muzicală, printr-o educare artistică în domeniul entertainmentului de scenă, pe parcursul a 3 zile în perioada 27-29 iunie 2016.
Participanţii, un număr de 70 de copii din toată ţara, au participat la două ateliere artistice, unul de INTERPRETARE MUZICALĂ şi altul de IMAGINE/MEDIA. În urma prezentării live a unei piese muzicale la alegere în fața mentorilor (profesioniști cu experiență din domeniul muzicii și al artei spectacolului), participanţii au primit indicații şi aprecieri privind calitatea prestaţiei dar şi soluţii și recomandări individualizate pentru îmbunătăţirea acesteia, iar în cea de-a 3-a zi a evenimentului, participanții au făcut dovada asimilării indicaţiilor oferite de mentori, în cadrul spectacolului ,,oglindă” susţinut pe scena Centrului Cultural REDUTA! Evenimentul şi-a propus, pe lângă educarea artistică a tinerilor interpreţi debutanţi şi lansarea şi promovarea acestora.
Juriul de Mentori al Festivalului MASTERCLASS – Braşov 2016/arh.pers.B.Dragomir
Juriul de Mentori al ediţiei 2016 a fost alcătuit din personalităţi cultural-artistice:
Atelierul de muzică:Mihai Alexandru – compozitor, producător muzical, membru al Uniunii Compozitorilor din România, Bogdan Dragomir-Muzician si Realizator programe la Radio Romania Regional, membru al Uniunii Nationale a Artistilor din Romania si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din România, Sorin Lupaşcu – realizator radio-tv, Președintele Asociației Jurnaliștilor Muzicali din România şi Dalma Kovacs – interpretă de muzică pop şi jazz!
Atelier de imagine/media:Afrodita Androne – actriță Teatrul Național București, Marius Cisar – actor, director Centrul Cultural Reduta din Brașov, Bianca Buca-realizator radio-tv, specialist make-up, fashion şi Adrian Scriminţ – coregraf Teatrul Liric din Brașov!
La ediţiile precedente au fost invitaţi în calitate de mentori Cornel Ilie – solistul Trupei Vunk, compozitorul Horia Moculescu, compozitorul şi producătorul Adrian Ordean, compozitorul şi producătorul Mihai Alexandru, producătorul şi regizorul de film Bogdan Alexe, interpretul Aurelian Temişan , interpreta Oana Sîrbu; actori, jurnalişti, coregrafi şi alte personalităţi artistice de valoare.
28 iunie 2016-Interviu cu doamna Carmen Moruz – actriţă, Director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” din Braşov şi Director al Festivalului, realizat pentru Radio România Regional de Dorin Duşa – Redactor Radio România Târgu Mureş.
În urma deliberărilor din ultima zi a acestui eveniment, Juriul de Mentori a hotărât în unanimitate ca această ediţie a festivalului să fie câştigată de interpreta ŞTEFANIA VOROVENCI din Mioveni, jud. Argeş.
Juriul si interpreta Stefania Vorovenci, câştigătoarea ediţiei 2016 a Festivalului MASTERCLASS/arh.pers.B.Dragomir.
La Gala de Premiere au fost decernate şi 2 Premii Speciale de promovare TINERE TALENTE (RADIO ROMÂNIA REGIONAL) pentru calităţi artistice deosebite, participanţilor VOROVENCI ŞTEFANIA şi PAL SZILARD! Tuturor participanţilor, premianţilor şi organizatorilor le adresăm felicitări şi le dorim multe realizări şi împliniri profesionale în continuare! (Notă: Ulterior publicării acestui articol vom adăuga în acest material informaţii biografice, poze şi muzică primite de la cei doi premianţi!).
Update PAL SZILARD (15.09.2016):
Pal Szilard este un tânăr muzician în vârstă de numai 17 ani, a început studiul muzicii vocale din 2009 axându-se în mod special pe genurile pop şi jazz! Dintre evenimentele artistice importante la care a participat amintim: Vocea Transilvaniei (2012), Ecoul Pietrei Craiului şi Gala Instituţiilor de Arte (2013), Rising Star – Ungaria (2014), Braşov Art Talent (2015), Braşov Art Festival şi Masterclass Entertainment Debut – Braşov – Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional (2016). Vă invit să ascultăm în primă audiţie la Radio România Regional două piese înregistrate în 2016 de Pal Szilard cu sprijinul prietenilor săi de la The Gram Studio!
Cât de frumoasă eşti! (Muz. şi text Mihai Trăistariu, interpret şi prod. 2016 – Pal Szilard)
I’m Running (muz. si text Cornel Ilie, prod. si interpret 2016 – Pal Szilard)
Premiul Tinere Talente – Brasov 2016 – Vorovenci Stefania şi Pal Szilard/arh.pers.B.Dragomir.
Festivalul „MASTERCLASS-ENTERTAINMENT-DEBUT”- ediţia 2016 a fost realizată în parteneriat media cu RADIO ROMÂNIA REGIONAL, cu sprijinul colegilor de la Radio România Târgu-Mureş şi Radio România Antena Braşovului!
Mentori şi organizatori ai Festivalului MASTERCLASS de la Braşov 2016/arh.pers.B.Dragomir.
În calitate de muzician şi jurnalist, dar şi de membru al juriului de mentori ai acestui eveniment, apreciez în mod deosebit această iniţiativă a organizatorilor de a oferi această oportunitate extraordinară şi extrem de utilă tinerilor artişti debutanţi ai scenei muzicale româneşti, de a concura cu ei înşişi şi nu între ei, de a căuta şi a găsi răspunsurile potrivite şi necesare perfecţionării artistice împreună cu profesorii, cu părinţii şi cu mentorii specialişti invitaţi să acorde sfaturi şi soluţii reale şi profesioniste fiecărui participant la acest festival-masterclass. Felicitări tuturor pentru efortul de participare, pentru dorinţa de perfecţionare, pentru organizarea fără cusur a acestui eveniment rar întâlnit, din păcate, în România, şi sper să ne reîntâlnim la următoarea ediţie cu bucurie şi cu multe împliniri artistice.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Nicu Alifantis – Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac
Publicat de Bogdan Dragomir,
1 iunie 2016, 12:28 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:23
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr. 20
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Pentru perioada 30 mai – 5 iunie 2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale muzicienilor aleşi dintre personalităţile artistice aniversate sau comemorate în această săptămână! La mulţi ani, cu sănătate şi cu cele mai bune gânduri interpreţilor NICU ALIFANTIS şi AURELIAN TEMIŞAN!
nicu-alifantis (www.tvr3.tvr.ro)
S-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila, este poreclit Elifantis, colecționează instrumente muzicale și elefanți! În 1997, a suferit un infarct şi de atunci bea cafea decofeinizată și fumează țigări slim. A compus muzica pentru 118 piese de teatru, poartă pălării de Panama, cântă și compune muzică de 47 de ani! Citatul lui Alifantis este: „Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac. În plus, am și avut foarte mare încredere în mine. De-asta am și reușit”.
„Poştalionul (Nicu Alifantis/Radu Stanca)” de pe albumul „25” (C – 1969-1996 Nicu Alifantis & P – 1998 Intercont Music) interpretat de Nicu Alifantis.
Biografie :
Alifantis 1 (main.romania-actualitati.ro)
Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila, din părinți greco-macedonieni, face studii muzicale particulare și debutează scenic în anul 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și devine destul de cunoscut și iubit de public, astfel încât în 1976 casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, Cântec de noapte, cu patru piese. În același an se înscrie în ATM. După satisfacerea serviciului militar obligatoriu devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu, și participă la majoritatea „întâmplărilor artistice”, melodii ale sale figurând pe compilațiile Folk 1 și Folk 2 apărute la Electrecord în 1977 și, respectiv, în 1978. În 1983, la apariția triplului LP care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album, figurând cu trei piese.
„Nicu Alifantis – Umbra” de pe albumul „Cenaclul Flacăra” (C – Electrecord & P 2005 INTERCONT MUSIC interpretat de Nicu Alifantis.
„Am considerat că am avut trei debuturi: în ’72 – când am scris prima dată muzică de teatru -, în ’73 – când m-am lansat pe scenă ca interpret şi compozitor – şi în ’76 – când am debutat discografic cu discul single «Cântec de noapte», cu «Decembre» -, plus 1979 – anul în care mi-a apărut primul album, «După melci».” (Nicu Alifantis)
„Cantautorul brăilean mai are o piesă în vechime, peste care ziaristul nu poate trece, care a făcut furori în atmosfera marilor reuniuni cenacliste, cu o pronunţată tentă patriotică, editată pe triplul album al Cenaclului „Flacăra” din 1983 – „Imn. Trăiască România, trăiască tricolorul”. Şi pentru că veni vorba, unul dintre cei care l-au „simţit” pe Nicu Alifantis, înainte de recunoaşterea marelui public, a fost Adrian Păunescu, care l-a adus la „Flacăra” în ciuda „votului negativ” al unora dintre membrii originari din 1973 (Teatrul „Ion Creangă”)”. (Realizatorul Doru Ionescu – TVR).
Între 1973 și 2015 a susținut 4.814 concerte.
În 1995 fondează grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio pentru albumul său Voiaj. În 1996, după înregistrarea albumului Nichita, Zan devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: Virgil Popescu (chitară bas şi voce), Sorin Voinea (claviaturi şi voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină şi voce), Relu Bițulescu (tobe şi percuție), CORIFEII – fondat în 2003, ALIFANTIS & SimphoNicu – fondat în 2004, ALIFANTIS & ȘemineuBand – fondat în 2010, ALIFANTIS & MozaicBand – fondat în 2012,
ALIFANTIS & FragileBand – fondat în 2013. În aprilie 1999 înființează Fundația Nicu Alifantis cu scopul de a promova „proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale”.
„Piata romană nr. 9 (Nicu Alifantis/Alexandru Andries)” de pe albumul „25” ( C – 1969-1996 Nicu Alifantis & P 1998 Intercont Music) interpretat de Nicu Alifantis & Grupul Coral SONG (Ioan Luchian Mihalea).
Despre Nicu Alifantis, Emil Brumaru scria: „Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndețea-l simte poet de cînd lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet pînă la îngeri!”
Nicu Alifantis 1 (www.romania-actualitati.ro)
Debuturi :
debut componistic în anul 1972 – „Furtuna” de Ostrovski, Teatrul „Maria Filotti”, Brăila.
debut scenic în anul 1973 – emisiunea Tele Top, TVR.
debut discografic în anul 1976 – EP-ul Cântec de noapte, Electrecord.
„Voiaj (Nicu Alifantis/Leonid Dimov)” de pe albumul „Voiaj” (C & P 1995 Intercont Music) interpretat de Nicu Alifantis.
Discografie (25 albume): Cântec de noapte (EP, Electrecord, 1976), După melci (LP, Electrecord, 1979), Nicu Alifantis & Florian Pittiș (EP, Electrecord, 1980) – cu Florian Pittiș, Nicu Alifantis (Mașina de scris) (LP/MC, Electrecord, 1984), Mitică Popescu (LP, Electrecord, 1985) – cu Mitică Popescu, Piața Romană nr. 9 (LP/MC, Electrecord, 1988), Risipitorul de iubire (LP/MC, Electrecord, 1990), Decembre (single, Toji Productions, 1992), Ia toji baladist (LP, Romtrust & Eurostar & Toji Productions, 1992; reeditat pe CD/MC în 1998), Voiaj (CD/MC, Intercont Music, 1995; reeditat pe CD în 2011) – cu formația Zan, Nichita (CD/MC, Nemira, 1996) – cu formația Zan, 25 (CD/2xMC, Intercont Music, 1998), Cadavrul viu (CD, Toji Productions, 2001), Neuitatele femei (CD/MC, Nemira, 2002; reeditat pe CD în 2006) – cu formația Zan, Șah-mat (CD/MC, Nova Music Entertainment, 2004) – cu formația Zan, Simphonicu (2xCD/DVD, Fundația Nicu Alifantis & Nova Music Entertainment, 2005), Decembre (CD, Unica Music & Nova Music Entertainment, 2006), Vinyl Collection (4xCD, Intercont Music, 2007), Muzică de colecție, Vol. 71 (CD, Jurnalul Național, 2008), Astă seară stau acasă (CD, Fundația Nicu Alifantis & TVR Media, 2009) – cu Ștefan Iordache, Cântece de șemineu (CD/LP, Fundația Nicu Alifantis, 2010), Nevestele vesele din Windsor (CD, Fundația Nicu Alifantis, 2011), Mozaic (CD, Alifantis Music, 2013), Cântece de iarnă (CD, e-media & Click! pentru femei, 2014), Șotron – Vol. I (CD, Alifantis Music, 2015), Madame Mon Amour (CD, Alifantis Music, 2016)
Roluri în teatru (7): Alter Ego (în „Philadelphia ești a mea”, 1972), Acordeonistul (în „Furtuna”, 1972), Trubadurul (în „Swanewit”, 1973), Baladistul (în „Întîlnirea mea cu Micul Prinț”, 1973), Comentatorul (în „O șansă pentru fiecare”, 1973), Toboșarul (în „Copiii lui Kenedy”, 1979), Baladistul (în „Șoareci de apă”)
Roluri în film (1): Radu Cantacuzino (în „Bietul Ioanide”, 1979)
Volume: Scrisori nedesfăcute alăturându-li-se 2 epistole de Emil Brumaru și Laurențiu Ulici (Ed. Nemira, 1997), FaceCarte – Poeme, portrete, povestiri despre autor, despre oameni, despre întâmplări (C – 2016, Nicu Alifantis, Bucureşti, România)
„Cântec de şemineu (Nicu Alifantis/Instrumental)” de pe albumul „Cântece de şemineu” (C & P 2010 Fundaţia Nicu Alifantis) interpretat de Nicu Alifantis.
Premii și distincții:
2014: PREMIILE DE EXCELENŢĂ – pentru merite excepţionale în arta muzicii (Gala Premiilor Culturale Brăilene), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA – Omul cu chitara, PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA – Cel mai bun album al anului şi concept discografic (Mozaic), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA CULTURAL – Cel mai bun proiect al anului (Mozaic)
2012: PREMIILE DE EXCELENŢĂ – pentru merite excepţionale în arta muzicii (Prmăria Sector 3 şi Casa Artelor)
2011: PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – Cel mai bun album al anului (Cântece de şemineu), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – Artistul folk al anului
2010: PREMIUL FOREVERFOLK – Cel mai bun cântec al anului (Cântec de grădinar), PREMIUL FOREVERFOLK – Cel mai bun album al anului (Cântece de şemineu), PREMIUL FOREVERFOLK – Artistul folk al anului
2009: PREMIUL FOREVERFOLK – Artistul folk al anului
2007: PREMIUL REVISTEI ACTUALITATEA MUZICALĂ, PREMIUL REVISTEI ROMÂNIA MARE
2006: PREMIUL UNITER – Premiul pentru muzica de teatru
2005: GALA RADIO BUCUREŞTI – Premiul pentru albumul anului (Şah-mat)
2004: MERITUL CULTURAL în grad de Cavaler (1094 din 10.12.2004)
2003: GALA RADIO BUCUREŞTI – Premiul pentru cel mai bun album al anului (Neuitatele femei), PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA – Cel mai bun album pop-rock al anului
2002: PREMIILE NAŢIONALE DE TEATRU – MINISTERUL CULTURII – Premiul pentru muzica spectacolului “Cadavrul viu”
1999: FESTIVALUL MAMAIA ’99 – Premiul 1-Secţiunea Şlagăre cu piesa Ploaie în luna lui Marte , FESTIVALUL BUCUREŞTI ’99 – MICROFONUL DE AUR – Nominalizare Premiul pentru întreaga activitate
1995: FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTĂ CONSTANŢA – Premiul pentru muzica de teatru
1994: FESTIVALUL OM BUN – Premiul pentru întreaga activitate
1991: Premiul UNITER pentru muzică de teatru , Premiul pentru muzica de scenă de la spectacolul „Ubu Rex” cu scene din „Macbeth”
(Wikipedia.org)
Sursa info: Wikipedia.org şi alifantis.ro
*****
Aurelian Temişan s-a născut la 3 iunie 1972. În familia Temişan muzica a devenit o tradiţie. Tatăl lui Aurelian a fost solist de muzică uşoară, făcând parte din selecţionata artistică a jud. Dolj la concursul TV “Dialog de la distanţă”, din anii ’60.
A început să cânte relativ normal, pe la 16 ani, participând în 1989 la Festivalul de la Mamaia unde obţine Premiul Tinereţii. În 1988 obţinuse deja Premiul I la faza naţională a Concursului “Cântarea României” pentru elevi.
„Poveste din vest (George Natsis/D.V. Dumitriu)” de pe albumul „Romanian Pop Music vol.4” (C si P 2006 – UCMR, Editura Muzicala) interpretat de Aurelian Temişan.
Studiază canto la şcoala de arte Grigore Gabrielescu, clasa profesorului Gigi Mihailescu şi după absolvirea Liceului Electroputere, pleacă la Bucureşti si apoi la Ploieşti, unde se angajează la Teatrul de Estradă, dirijor fiind comp. Viorel Gavrilă. După satisfacerea stagiului militar, activează o perioadă ca liber profesionist, după care revine la Ploieşti. Obţine în 1990 – Premiul tinereţii la Festivalul de la Ulan Bator (Mongolia), în 1991 face parte din selecţionata de fotbal a artiştilor români, în confruntarea cu selecţionata cântăreţilor italieni iar în 1993 obţine locul II la Mamaia cu piesa lui V. Veselovski – Mamă, mor! Un an mai târziu prezintă Festivalul de la Mamaia, având în concursul de creaţie o melodie a lui Adrian Romcescu şi totodată recital.
„Dulce amăgire (Dragoş Docan/Dragoş Docan)” de pe albumul „Şlagăre de neuitat” (C & P 2000 Electrecord) interpretat de Aurelian Temişan.
În 1995 are un recital la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur, în 1996 obţine locul III la Festivalul de la Mamaia cu piesa “Cine oare?” a comp. Viorel Gavrilă, iar un an mai târziu apare pe piaţa muzicală cu primul album (casetă audio) – Nu la puterea 3-a ( Nu.nu.nu ). Acesta este urmat în anul 2001 de albumul Dulce amăgire, apărut pe compact disc.
„Cine oare? (Viorel Gavrilă/Daniel Iordachioaie)” de pe albumul „90-60-90…cele mai frumoase, din anii noştri de neuitat…” (C & P 2010 ROTON Romania) interpretat de Aurelian Temişan.
Au urmat turnee peste hotare, locul 2 la preselecţia pentru Eurovision 2003, în finală calificându-se cu două piese şi locul 3 la Mamaia 2003, secţiunea creaţie.
Albume: Nu, nu, nu (1997, Geronimo, muzică și text Dragoș Docan), Fortăreața (1999, A&A Records, muzică și text Dragoș Docan), Dulce amăgire (2000, Electrecord, muzică și text Dragoș Docan), Vai, ce bună-i fata asta (3 piese, compilație Electrecord, album de autor Dragos Docan vol.1)
„Goodbye, hello, goodbye! (Nicolae Caragia/Aurelian Temisan)” de pe albumul MELODII COMPUSE DE NICOLAE CARAGIA (C & P 2000 Nicolae Caragia) interpretat de Aurelian Temişan.
Piese muzicale:, Poveste din vest (George Natzis), Eu nu mai sunt cel de ieri (Cornel Fugaru), Nu, nu, nu (muzică și text Dragoș Docan), Fortăreața (muzică și text Dragoș Docan), Cine oare (Viorel Gavrilă), 1-9-99 (muzică Dragoș Docan, text UnQ Sapro), Mielușel nevinovat (muzică și text Dragoș Docan), Vai, ce bună-i fata asta (muzică și text Dragoș Docan), Dulce amăgire (muzică și text Dragoș Docan), Lumea Tace (muzică și text Dragoș Docan), Când mă uit la ea (muzică și text Dragoș Docan), De 1000 de ori (muzică și text Dragoș Docan), Copilăria mea ( muzică Dragoș Docan, text Adrian Păunescu), Încrederea (cu Monica Anghel, muzică și text Dragoș Docan), Nu mă pune să ( muzică Dragoș Docan, text UnQ Sapro), Huo (muziă și text Dragoș Docan), Umbre fără bune (muzică, text Dragoș Docan), Încearcă să crezi (muzică, text Dragoș Docan), Vinovat (muzică, text, Dragoș Docan), Cine poate, oase roade (muzică, text Dragoș Docan) (Wikipedia.org)
„Temi feat Ralflo – Cand nu esti a mea” interpretat de Aurelian Temisan/Ralflo / (C) & (P) 2016 Sprint Music & Sprint Media Publishing
Potrivit unui Comunicat primit de la Casa de producţie SPRINT MUSIC (Aurelian Temisan – Cand nu esti a mea, feat. Ralflo), Temisan s-a lasat pe mana lui Ralflo!
Impreuna lanseaza o piesa pentru această vară fierbinte: “Cand nu esti a mea”!
Aurelian Temisan (foto www.facebook.com)
“Sunt la prima colaborare cu Ralflo si am mers pe mana lui la orchestratie si idei pentru ca are experienta cu “Mi-e sete de tine” si nu numai, asa ca mi-a facut o reala placere sa colaborez cu el pentru single-ul “Cand nu esti a mea”. Refrenul acestei melodii ii apartine lui Ion Marinescu, chitaristul de la The Funk Society, trupa cu care cant. Era practic strofa acelei melodii, dar dupa ce a auzit-o Ralflo, strofa veche a devenit refrenul acestei piese, “Cand nu esti a mea”. Cu acest single, impreuna cu videoclipul, cred ca avem toate elementele necesare unei veri fierbinti!”, spune Temisan.
“Textul piesei este scris de Alexa Niculae, colaboratoarea mea de la Eurovisionul de anul trecut. Alaturi de Ralflo va asigur ca mai pregatesc si alte surprize. Este doar inceputul!”, a mai adaugat vedeta.
Ce spune Ralflo despre colaborarea cu Temisan? Artistul de origine franceza este extrem de incantat!
“Colaborarea cu Temisan a fost una dintre cele mai frumoase pentru mine, dupa cea cu AlbNegru. Eu consider ca Aurelian Temisan este una dintre cele mai bune si mai frumoase voci din Romania, este un artist complet, un personaj! Am pornit de la faptul ca am vrut sa-i fac o piesa si a iesit “Cand nu esti a mea”. Sunt foarte mandru ca am reusit sa fac acest featuring cu Aurelian Temisan. Este, de fapt, inceputul unei colaborari frumoase si acum a venit momentul potrivit! Ne cunoastem de aproape 4 ani si o sa mai lucram impreuna pentru ca mai pregatim si alte proiecte speciale”, a spus si Ralflo.
E vorba despre TEMI ft RALFLO – Cand nu esti a mea
Muzica: Ralflo, Ion Marinescu
Text: Alexa Niculae, Ion Marinescu
(C) & (P) 2016 Sprint Music & Sprint Media Publishing
Sursa info: Wikipedia.org şi Sprint Music & Sprint Media Publishing
*****
La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 30 mai –5 iunie:
31-05-1948 S-a născut toboşarul grupului Led Zeppelin, John Bonham
31-05-1938 S-a născut Peter Yarrow din grupul Peter, Paul And Mary
31-05-1954 S-a născut la Brăila, Nicu Alifantis
31-05-1964 S-a născut Hill Scott, chitarist al grupului Skid Row. A mai cântat cu Fu Manchu şi The Heroine Sheiks.
31-05-1976 S-a născut Francezu’ (Viorel Marius Alexe) din grupul Simplu
31-05-2000 Legendarul interpret latin de jazz Tito Puente încetează din viaţă în vârstă de 77 de ani, la 12 ore după o operaţie deschisă pe cord, la New York.
01-06-1934 Se naşte în Jacksonville, Pat Boone, pe numele real Charles Eugene Boone, pionier al rock-ului. Cel mai mare hit al său a fost Love Letters in the Sand, interpretul având însă la activ 6 melodii nr. 1 în topuri
01-06-1950 Se naşte în Nothingham, Anglia, Graham Russell, membru al grupului Air Supply. În Australia, formaţia a vândut peste 3 milioane de copii la piesele All Out of Love , The One That You Love şi Making Love Out of Nothing at All .
01-06-1959 Se naşte la Londra, Alan Wilder, cooptat in formaţia DEPECHE MODE în locul lui Vince Clarck, în ianuarie 1982. A mai facut parte din formaţiile: The Dragons şi The Hitmen
01-06-1959 S-a născut Simon Jonathon Gallup, basistul grupului The Cure
01-06-1971 S-a născut la Bucureşti, Monica Anghel.
01-06-1974 Se naşte interpreta Alanis Morisette.
01-06-1991 Co-fondatorul grupului Temptations, David Ruffin încetează din viaţă, în vârstă de 50 de ani, după o supradoză de drog. Ruffin a fost solistul vocal al primului number one pentru Motown records, My Girl.
01-06-1996 Încetează din viaţă, în vârstă de 49 de ani muzicianul de jazz Don Grolnick
02-06-1941 Se naşte Charlie Watts, bateristul grupului Rolling Stones.
02-06-1960 Se naşte Bermhard Lloyd, pe numele real Bernd Gossling, clape în grupul Alphaville.
02-06-1987 Încetează din viaţă celebrul chitarist clasic Andres Segovia în vârstă de 94 de ani, în urma unui infarct. În 1986 a primit Grammy Lifetime Achievement Award.
03-06-1942 Se naşte la Chicago, starul R&B Curtis Mayfield, cele mai bune hit-uri ale sale fiind piesele din filmul Superfly (1972), Freddie’s Dead (Theme from Superfly) şi Superfly.
03-06-1946 Se naşte în Sidcup, Anglia, John Paul Jones (John Baldwin), basistul grupului Led Zeppelin.
03-06-1950 Se naşte în Detroit, Suzi Quatro, cel mai mare hit al său fiind duetul cu Chris Norman, Stumblin’ In nr. 4 în Billboard’s Hot 100 în 1979.
03-06-1956 Se naşte la Maine, SUA, Danny Wilde, membru al formaţiei The Rembrands.
03-06-1972 Se naşte Aurelian Temişan.
04-06-1945 S-a născut în Long Beach, California, Michelle Phillips (Holly Michelle Gilliam) din grupul the Mamas and the Papas, Calif. Cel mai mare hit al grupului, vândut în peste un million de copii, No. 1 song Monday, Monday.
05-06-1956 S-a născut în Seatlle, Washington, Kenny G (Kenneth Gorelick)
05-06-1969 S-a născut în Buffalo, New York, interpretul de R & B şi pop Brian McKnight, compozitor, aranjor şi producător.
*****
Ne reîntâlnim săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “25″ (C-1969-1996 Nicu Alifantis & P – 1998 Intercont Music), “CENACLUL FLACĂRA” (C – Electrecord & P 2005 Intercont Music), “Voiaj” (C & P-1995 Intercont Music), “Cântece de şemineu” – C&P 2010 Fundaţia Nicu Alifantis), „Romanian Pop Music – vol.4” (C & P – 2006 UCMR-Editura Muzicală), “Şlagăre de neuitat” (C & P 2000 Electrecord), “90-60-90…cele mai frumoase, din anii noştri de neuitat…” (C & P 2010 Roton România), „Melodii compuse de NICOLAE CARAGIA” (c & P Nicolae Caragia), „Când nu eşti a mea” (C & P 2016 Sprint Music & Sprint Media Publishing)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional MIHAELA RUNCEANU – Pentru voi, muguri noi! – 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 mai 2016, 11:49 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:25
În perioada 1-3 mai 2016, la Sala de Evenimente a Consiliului Judeţean Buzău a avut loc o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică pentru Copii şi Tineret MIHAELA RUNCEANU – Pentru voi, muguri noi!Au participat în faza finală cca. 120 de concurenţi din România, Belgia, Ucraina, Republica Moldova! Juriul a fost alcatuit din personalităţi cultural-artistice: Dida Drăgan, Stela Enache, Marina Florea, Xenti Runceanu, Prof. Doina Bentu, Mona Trifu (Belgia), Carmen Aldea-Vlad, Titus Andrei, Prof. Crinuţa Popescu, Prof. Costel Sandu, Prof. Aurelia Vaida, Bogdan Dragomir şi a fost prezidat de compozitorul Dan Dimitriu şi Nicolae Runceanu (tatăl Mihaelei Runceanu) – Preşedinte de onoare al Festivalului!
Foto by Bogdan Dragomir.
TROFEUL „MIHAELA RUNCEANU” – DOINIŢA IONIŢĂ – Râmnicu Sărat, pentru cea mai buna interpretare a unei piese din repertoriul Mihaelei Runceanu
TROFEUL FESTIVALULUI – Secţiunea TINERET – VALENTIN POIENARIU – Mioveni, Argeş
TROFEUL FESTIVALULUI – Secţiunea COPII – MIHAI BRATOSIN – Focşani
TROFEUL FESTIVALULUI – Secţiunea SHOW – MARA BRATU – Mioveni, Argeş
Festivalul MIHAELA RUNCEANU 2016-Interviu realizat de Mona Vilceanu-Radio Romania Iasi cu Ioana Mihalaşcu – Director Festival.
În cadrul Galei de Premiere au mai fost acordate trofee la fiecare grupă de vârstă dar şi două premii speciale de promovare TINERE TALENTE concurenţilor DIANA ZAHARIA din Galaţi şi VALENTIN GABRIEL PLOŞNIŢĂ din PANCIU (FOCŞANI)!
Felicitari organizatorilor, ASOCIAŢIA PENTRU TINERET BUZĂU 2010 pentru realizarea acestei ediţii, tuturor concurenţilor pentru participare şi premianţilor pentru calitatea interpretării!
Evenimentul a fost susţinut de RADIO ROMÂNIA REGIONAL, cu sprijinul colegilor de la Radio România IAŞI!
P.S.: Vom reveni cu up-date de materiale de la cei premiaţi cu Premiul TINERE TALENTE!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 februarie 2016, 11:29 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:37
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.12
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
În cadrul ediţiei cu nr. 12 din MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE vă invit să aflaţi amănunte biografice şi să ascultaţi piese muzicale reprezentative ale soliştilor aleşi dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate pentru perioada 22 – 28 februarie – VIRGIL POPESCU şi ELENA CÂRSTEA.
VIRGIL POPESCU s-a născut la Craiova, la data de 26 februarie 1955. A absolvit în 1974 Liceul de muzică şi arte plastice din Craiova. A absolvit în 1981 Conservatorul de muzică „George Enescu” din Iaşi – secţiile pedagogie-muzicologie-compoziţie şi instrument principal – vioară. Debutează în muzica uşoară în 1979, pe cand era student, cu melodia „Cântec de iarnă”, interpretată de Eugen Ţichindeleanu, înregistrată în Studioul Regional Radio România Iaşi. Pentru scurte perioade de timp colaborează cu Teatrul Naţional din Iaşi (1981), unde scrie muzica spectacolului „Cum vă place” de W. Shakespeare.
Cântec de iarnă (piesă debut), muz. Virgil Popescu, vers. Anca Parghel, interpret Eugen Ţichindeleanu. Album aniversar „Virgil Popescu 50”, C&P 2005 Radio România Iaşi (înreg. efectuate la Radio Iaşi, Studioul „Val Gafta” în perioada 1979-1983).
Între 1984 si 1990 este angajat la Teatrul de Revistă „C. Tănase” din Bucureşti, ocupând funcţiile de instrumentist, orchestrator şi dirijor secund. Colaborează între 1985 – 1987 cu formaţia de muzică experimentală „Hyperion” condusă de compozitorul Iancu Dumitrescu. Din 1986 este membru definitiv al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din 1980 desfăşoară o intensa activitate în domeniul muzicii pop şi de jazz, colaborând cu majoritatea interpreţilor importanţi de gen din România: Oana Sârbu, Luminiţa Anghel, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Angela Similea, Andra, Monica Anghel, Aura Urziceanu şi mulţi alţii.
Te iubeam – Muz. Virgil Popescu, vers. Angel Grigoriu (CD nr.4) interpret Oana Sîrbu, Albumul „80 de ani de muzică” (C&P 1995 Radio România)
Din 1996 este conducătorul muzical al formaţiei „Zan”, formaţia de acompaniament a lui Nicu Alifantis, şi este prezent pe toate albumele semnate de acesta alături de trupa „Zan”. Împreună cu renumitul pianist de jazz Puiu Pascu participă la mai multe festivaluri de jazz (Sibiu, Iaşi, Satu-Mare, Braşov, Constanţa, Bucureşti, Costineşti, Chişinău). Colaborează cu Puiu Pascu din 1985, participând împreună cu alţi muzicieni la numeroase emisiuni ale unor televiziuni importante din România. Din 2015 activează ca basist în band-ul de acompaniament al lui A.G. Weinberger, cu care participă la mai multe festivaluri de jazz-blues… În 2002 scrie muzica de balet „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, pentru o şcoală de balet din Schweinfurt – Germania. Lucrarea este premiată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România cu „Premiul anului 2002”.
„Primăvara” de pe CD 2 V.A. (arh. personala V.P.) interpretat de Oana Sîrbu, Laura Stoica, Luminiţa Anghel, Silvia Dumitrescu, Crina Mardare, Zoe Alecu. C&P Virgil Popescu.
A compus peste 100 de cântece pentru copii ce au fost si sunt prezente la toate festivalurile importante de muzică uşoară pentru copii. A făcut şi face parte din numeroase jurii ale mai multor festivaluri şi concursuri de muzică uşoară pentru copii. Încă din 1998 activează ca profesor de muzică în cadrul mai multor grădiniţe particulare din Bucureşti. Materialul didactic folosit de Virgil Popescu este în proporţie de 90% alcătuit din creaţia proprie (majoritatea melodiilor pentru copii pot fi ascultate accesând site-ul personal al compozitorului: www.virgil-popescu.ro ).
„Sahara” interpretat de Virgil Popescu. C&P 1998 Virgil Popescu.
A compus muzica pentru următoarele filme de lung metraj: „Flăcăul cu o singură bretea” (1991 – regia Iulian Mihu), „Vinovatul” (1992 – regia Alexa Visarion), „Marea lehamite” (1993 – regia Mircea Daneliuc), „Femeia în roşu” (1995 – regia Mircea Veroiu)
Un altfel de portret – muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici, interpret Oana Sârbu, de pe albumul „Oana Sârbu – un altfel de portret” (C&P 2011 Virgil Popescu)
Primul său album propriu a fost „Te iubeam” (1992) cu Oana Sîrbu, iar cel recent, apărut în 2011 cu titlul „Un altfel de portret” (Oana Sârbu) a fost editat în parteneriat cu Radio România. Este prezent pe 10 albume ale altor artişti, fiind un basist perfecţionist, mereu dispus să înveţe ceva nou. Are colaborări actuale cu Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Lelia Floresco (stabilită în Franţa), Miruna Pânzaru (o fetiţă de 11 ani în talentul căreia are mare încredere) şi alţii.
*****
Elena Cârstea(n. 26 februarie1962, Agnita, județul Sibiu) este o solistă de muzică ușoară/pop, compozitoare și textieră. A absolvit în anul 1981 Liceul de artă din Sibiu și încă de la 16 ani și-a format primul grup împreună cu Ioan Gyuri Pascu. Formația celor doi s-a numit “Trandafirii negri”. A cântat de mic copil împreună cu sora sa în formații muzicale școlare. Colaborează cu grupul Star 2000 al lui Petre Geambașu pentru un turneu în Emiratele Arabe Unite.
În perioada 1982-1986 este solista formațiilor Cornel Verban și Alexandru Wilmany. În 1983 obţine Premiul Publicului la Festivalul „Melodii 83”, cu primul ei mare hit – „Ochii tăi”. În 1989 scoate primul ei album, intitulat „Ochii tăi”, iar în 1990, albumul “Sunday”, amândoua bine primite de public. Din 1990 a efectuat turnee înSUA, Germania, Canada, Regatul Unit. În 1993 şi 1994 scoate 3 albume: Colinde (cu Ştefan Iordache), Baladă pentru Sanda şi O iubire imposibilă. În 1995 obţine locul 1 la Festivalul Izmir, în Turcia, iar 1998 locul 1 la Coven, Irlanda. În 1996 scoate primul album de versuri, intitulat Poezele pentru Vipi, iar Radio Contact o desemneaza „Cea mai bună interpretă a anului”. Tot în acelaşi an, Elena lansează albumul 5 anotimpuri. Obţine premii importante în Egipt şi Lituania, cu piese compuse de ea.
Nu sunt perfectă – Text, muz. şi voce: Elena Cârstea, de pe albumul „Nu sunt perfectă” – C&P 1998 INTERCONT MUSIC.
În 1998 lansează împreună cu Casa de Discuri INTERCONT MUSIC albumul Nu sunt perfectă. Din 1994 este director artistic la complexul artistic Vox Maris. În 1999 înființează și este președinte de onoare al Sindicatului Interpreților și Compozitorilor Liberi Profesioniști. În 2000 lansează albumul „Colinde americane” şi obţine premiul 1 pentru piesa Let’s Change the World. În 2004 este decorată cu ordinul „Meritul Cultural – grad de cavaler” de Preşedintele României.
Ochii tăi – Text, muz. şi voce: Elena Cârstea, de pe albumul „Nu sunt perfectă” – C&P 1998 INTERCONT MUSIC. Solişti: Elena Cârstea, Dida Drăgan, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Sanda Ladoşi, Narcisa Suciu, Carmen Trandafir, Gabriel Cotabiţă, Ovidiu Komornik.
În luna iulie 2009 a fost diagonsticată de medici cu anevrism cerebral. Operația a decurs cu succes. În 2013, după refacerea în urma intervenției chirurgicale, s-a hotărât să participe la Eurovision în cadrul Selecției Naţionale. Piesa cu care a concurat, intitulată „Spinning”, a fost compusă pe versurile ei, iar muzica de Cristian Faur.
Din 1990 până acum a înregistrat aproximativ 3.000 de concerte în țară și peste hotare. După o așa activitate intensă, artista s-a mutat în America, în urmă cu 8 ani, alături de soțul ei, Glenn Muttart, și de cele două fiice ale ei, Adriana și Sanda.
Gelozie – Text, muz. şi voce: Elena Cârstea, de pe albumul „Nu sunt perfectă” – C&P 1998 INTERCONT MUSIC.
Sursa info: (Wikipedia.org şi materiale jurnalistice din arhiva personală)- selecţiuni.
*****
La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 22 – 29 februarie:
22-02-1938 S-a născut Bobby Hendricks din grupul The Drifters. (1960 US No.1 & UK No.2 single ‘Save The Last Dance For Me’).
22-02-1964 Se naşte la Manchester Diane Charlemagne, vocalistă în formaţia Urban Cookie Collective.
22-02-1976 Moare, în vârstă de 31 de ani, în urma unui accident cardiac, Florence Ballard din grupul Supremes.
22-02-1977 S-a născut interpretul britanic şi compozitorul James Blunt. (2005 UK No.1 single ‘You’re Beautiful’ and the 2005 UK No.1 album ‘Back To Bedlam.’ Primul britanic din ultima decadă (1997) care (cu această piesă) ajunge în clasamentul american No.1 în 2006. Înaintea lui fusese Elton John în 1997 cu ‘Candle in the Wind’.
23-02-1952 Se naşte Brand Whitford din grupul Aerosmith. (1989 UK No.13 single ‘Love In An Elevator’, 1989 album ‘Pump’ spent 53 weeks on the US charts, 1993 US No.1 & UK No.2 album ‘Get A Grip’, 1998 US No.1 & UK No.4 single ‘I Don’t Want To Miss A Thing’).
23-02-1955 Se naşte în Southampton, Hants, Anglia, Howard Jones. Vocal, instrumente cu clape, compozitor. Cel mai mare succes al său a fost albumul din 1984, Human Libs, nr. 1 în Anglia, iar cel mai cunoscut single, What Is Love.
23-02-1962 Se naşte la Stockholm John Norum, membru al grupului Europe.
23-02-1995 Moare Mevin Franklin din grupul Temptations.
23-02-2000 Moare, la Tel Aviv, în vârstă de 41 de ani, Ofra Haza. Fusese spitalizată cu o săptămână înainte pentru probleme respiratorii. Cauza morţii, aparent o dublă pneumonie.
24-02-1977 S-a născut la Bucureşti, Nadine (Nadine Voindrouh).
25-02-1943 Se naşte la Liverpool, Anglia, George Harrison, decedat la Los Angeles, California, în urma unui cancer, la 29 noiembrie 2001.
25-02-2000 Moare, în vârstă de 77 de ani, datorită unor complicaţii provocate de cancer, saxofonistul de blues A.C. Reed, născut Aaron Corthen în Wardell.
25-02-1971 S-a născut interpretul canadian Daniel Powter. 2005 UK No.2 single ‘Bad Day’).
25-02-1873 S-a născut tenorul Enrico Caruso. A murit la 2 august 1921.
24-02-1942 S-a născut la Portsmuth, Anglia, Paul Jones, vocalistul grupului Manfred Mann (1964 UK & US No.1 single ‘Do Wah Diddy Diddy), The Blues Band.
23-02-1999 Moare la Bucureşti, compozitorul George Grigoriu.
23-02-1973 S-a născut Lars-Olof Johansson, clape în grupul suedez The Cardigans.
26-02-1928 Se naşte la New Orleans, Fats Domino, interpret, compozitor, pianist şi şef de orchestră. Numele său adevărat, ANTOINE DOMINO. Primul muzician care a înregistrat înainte de 1950, şi-a văzut întreaga discografie publicata pe CD, Chess Record punând în vânzare o mapă cu 10 CD-uri în care sunt incluse absolut toate înregistrările începând cu anul 1949.
26-02-1932 Se naşte la Kingsland , Arkansas, Johnny Cash. În vârstă de 61 de ani (1993), vedeta a primit o condamnare mai puţin obişnuită, fiind de prea multe ori prins beat la volan. În fiecare săptămână el este consemnat să petreacă o zi în arest la domiciliu, unde poliţiştii înarmaţi îl păzesc să nu pună alcool în gură. Măsura a fost luată de tribunalul din Memphis, Tennessee, deoarece numeroasele cure de dezalcoolizare prin care a trecut cântăreţul n-au avut nici un rezultat. Johhny Cash a murit la 12 septembrie 2003, în vârstă de 71 de ani, datorită unei insuficienţe respiratorii.
26-02-1947 S-a născut interpreta britanică Sandie Shaw, prima câştigătoare a concursului Eurovision, în 1967 cu ‘Puppet On A String.’
26-02-1952 Se naşte la Bell Hills, John Giblin, membru al grupului Simple Minds.
26-02-1953 Se naşte în New Haven, Michael Bolton. De numele său se leagă şi cariera unor celebrităţi ca Jennifer Rush, Barbra Streissand, Kiss, Joe Cocker, Starship, Laura Branigan.
26-02-1979 S-a născut interpreta britanică Corinne Bailey Rae (2006 UK No. 2 single ‘Put Your Records On’, 2006 self-titled UK No.1 album).
26-02-1990 Cornell Gunter, tenorul grupului Coasters, este ucis în Las Vegas, la numai 53 de ani. Cel mai mare hit al grupului a fost Yakety Yak.
26-02-1991 Moare compozitorul american Doc Pomus. Printre hiturile sale, din anii ’60 se numără ‘Sweets For My Sweet’, ‘Teenager In Love’, ‘Save The Last Dance For Me.’
27-02-1925 S-a născut la Urleta, jud. Prahova, dirijorul, compozitorul şi psihopedagogul MARIN CONSTANTIN. A pus bazele (1963) Corului Naţional de Cameră MADRIGAL (formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti pentru care a fost fondator, dirijor – până în 1999 – şi director pe viaţă). A fost specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzică tradiţională românească dar şi un excelent psihopedagog (m. 2011).
27-02-1927 S-a născut în Detroit interpretul Guy Mitchell (Al Cernick). Piesa sa Singing The Blues a fost No.1 10 săptămâni în perioada 1956-57. A murit la 01 iulie 1999.
27-02-1957 S-a născut Adrian Smith din grupul Iron Maiden.
27-02-1960 S-a născut Paul Humphreys, clape în grupul britanic OMD.
27-02-1971 S-a născut în Atlanta, Georgia, interpreta de R&B Rozonda Thomas, (Rozonda Ocelean Thomas) cunoscută sub pseudonimul Chilli, vocal în grupul TLC.
27-02-1973 Se naşte interpretul britanic Peter Andre (1996 UK No.1 single ‘I Feel You’, 1996 UK No. 1 album ‘Natural’).
27-02-1981 S-a născut interpretul american Josh Groban. (2002 US No.7 & UK No.28 album ‘Josh Groban’, 2004 US No.1 album ‘Closer’).
28-02-1942 S-a născut compozitorul Joe South. Cel mai mare hit al său a fost Games People Play, US şi UK 1 în 1969 (Inner Circle). A lucrat cu Simon & Garfunkel, Aretha Franklin şi Bob Dylan.
28-02-1942 S-a născut chitaristul grupului Rolling Stones, Brian Jones (Lewis Brian Hopkin Jones) decedat la 03 iulie 1969 în urma unei supradoze combinată cu alcool.
28-02-1957 S-a născut Ian Stanley, clape în grupul britanic Tears For Fears.
28-02-1957 S-a născut Cindy Wilson din gruppul american B 52’s (Cynthia Leigh Wilson)
28-02-1966 S-a născut Ian Brown vocalistul grupului The Stone Roses. (1989 UK No.8 single ‘Fool’s Gold’, 1989 album ‘The Stone Roses’). Solo, (1998 UK No.5 single ‘My Star’).
28-02-1975 Se naşte la Londra Steven Mathurin, membru al grupului Awesome.
28-02-1985 Moare în urma unei crize cardiace solistul grupului Uriah Heep, David Byron, la numai 38 de ani.
*****
Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele ELENA CÂRSTEA – „Nu sunt perfectă”, realizat de Casa de Discuri INTERCONT MUSIC – C&P 1998,80 DE ANI DE MUZICĂ – C&P RADIO ROMÂNIA 1995; Oana Sîrbu – un altfel de portret – C&P 2011 Virgil Popescu; Disc aniversar „Virgil Popescu 50” – C&P 2005 Radio Iaşi, dar şi piese muzicale din arhiva personală a compozitorului şi producătorului Virgil Popescu).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.