Aşure, sărbătoarea bucuriei a fost marcată de membrele Organizaţiei de Femei a UDTTMR
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 23 octombrie 2017, 14:55
În a 10-a zi din prima lună Muharrem a caledarului Islamic, musulmanii sărbătoresc luna “Aşura”. Astfel, Organizația de Femei a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco–Musulmani din România a marcat la sediul uniunii, sâmbătă, 14 octombrie, sărbătoarea Așure.
Alături de membrele Organizatiei de Femei din Constanţa au participat şi membre de la mai multe filiale ale UDTTMR. Oaspetele de seamă al evenimentului a fost soţia consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Özlem Sertel.
În cadrul evenimentului despre semnificaţia lunii “Aşure” au vorbit Turchean Bari, președinta Organizației de Femei a UDTTMR, Ela Ziadin, președinta Organizației de Femei a UDTTMR filiala Constanța, prof. Neriman Ibraim, iar Nida Ablez a dat citire unor versuri semnate de scriitoarea Ghiuner Akmolla, dedicate aceleiași sărbători, Așure.
„Luna Așure a început la 30 septembrie 2017, în cea de a zecea zi a lunii sfinte Muharrem, conform calendarului islamic. Mâncarea dulce–Așure a legendei potopului, potop rămas în memoria popoarelor cu corabia și cu imaginea profetului Noe / Nuh Baba, se împarte la cel puțin șapte case și se prepară din nouă feluri de fructe, proaspete și uscate, având în plus zahăr, arpacaș, cereale. Atmosfera de sărbătoare a fost susținută de prezența doamnelor din filialele Medgidia, Valul lui Traian, Ovidiu, Topraisar, Azaplar. Consemnând momentul cultural-tradițional creat prin prezența doamnelor aflate alături de civilizația noastră străveche, adresez mulțumiri întregii noastre populații, minoritare și majoritare. Dorința noastră este aceea de a ne menține ritmul vieții în pace, prietenie, stimă și respect”, a declarat Ela Ziadin, preşedinta Organizaţia de femei din Constanţa.
Tradiţia musulmană spune că denumirea Aşure are la origine cuvântul arab Asera care înseamnă zece. În cultura religioasă musulmană se spune că, în această zi, Dumnezeu a creat Arhangelii şi Raiul, Cerul şi Pămîntul, a fost acceptată pocăinţa lui Adam, Moise a salvat poporul lui Israel din robia egipteană, Solomon a devenit rege şi s-a încheiat Potopul lui Noe. Conform tradiţiei profetului Mohammed (Allah să-L binecuvînteze şi să-l miluiască), în această zi, credincioşii ţin post, fac rugăciuni şi prepară acest produs pe care îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi.
Organizaţia de femei din Constanţa coordonată de Ela Ziadin, prin generozitatea membrelor care au contribuit la buna desfăşurare a acţiunii, a oferit o masă tradiţională la sediul central din Constanţa.
Pe lângă preparatele tradiţionale pregătite de doamne cu ocazia unor evenimente speciale, desertul “Aşure” a fost preparat şi servit conform tradiţiei.
Ghiulşen Ismail-Iusuf,
Radio România Constanţa