70 de poveşti româneşti la concursul naţional de la Bichişciaba
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 27 mai 2018, 10:16
Casa de poveşti a naţionalităţii slovace din Bichişciaba a fost vineri, 18 mai, gazda unui nou concurs naţional de poveşti româneşti, Concursul de poveşti „Gheorghe Gros”, care anul acesta a ajuns la cea de-a 23-a ediţie şi a fost organizat de către Autoguvernarea Românească din oraşul Bichişciaba, organizator principal preşedintele Teodor Juhász.
70 de elevi din clasele 1–8, de la aproape toate şcolile din Ungaria în care se învaţă limba română (cu excepţia Cenadului Unguresc şi Medgyesegyháza), au participat la acest concurs, iar pentru munca depusă au fost acordate mai multe premii la fiecare categorie din concursul de poveşti, iar cei talentaţi la desen au fost premiaţi separat pentru creaţiile cele mai bune.
La concursul de poveşti copiii au fost împărţiţi pe mai multe grupe în funcţie de categoria de vârstă şi în funcţie de instituţia de la care s-au prezentat (şcoli bilingve sau şcoli unde limba română se învaţă ca obiect de studiu). Au fost acordate premii frumoase câştigătorilor, diplome de participare şi medalii tuturor participanţilor, iar două dintre şcolile care au adunat în total cele mai multe puncte au primit cadou câte un laptop. Ca la orice concurs, bineînțeles, şi aici a existat un juriu format din trei membri în fiecare sală de concurs, care să departajeze, preşedinţii comisiilor de jurizare fiind: Eva Iova-Șimon, Cornelia Taga, Florin Olteanu şi Delia Kovács.
La deschiderea oficială a concursului, copiii au fost binecuvântaţi de către PS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, care la final a împărţit iconiţe celor mai talentaţi povestitori şi cărţi în limba română. Premiaţilor cu locul I le-au fost oferite şi cadouri din partea purtătorului de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Traian Kreszta.
După ce s-a dat startul concursului, oficialităţile şi doamna Maria Gros, văduva lui Gheorghe Gros, iniţiatorul concursului, s-au deplasat la Cimitirul „Kliment Pál” din localitate, unde domnul Gros îşi doarme somnul de veci din anul 2015. Aici a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului său de către Preasfinţitul Părinte Siluan, împreună cu pr. Teodor Marc şi cu arhidiaconul Emanuel Văduva şi au fost depuse coroane de flori din partea Consulatului General al României la Jula şi a Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba.
La concursul de povestire au participat şi Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Eugen Gagea, prodecan al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, dar şi foarte multe cadre didactice şi părinţi.
A consemnat: Anca Becan, redactor, Foaia românească
Foto: Foaia românească