Forumul de Cooperare la Marea Neagră la Constanţa
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 10 decembrie 2017, 08:00 / actualizat: 10 decembrie 2017, 9:03
În perioada 05-07.12.2017, la Constanţa, a avut loc cea de-a XVIII-a Întâlnire Anuală a Şefilor Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă din statele riverane Mării Negre. Poliţia de Frontieră Română a preluat, pentru un an de zile, preşedinţia Forumului de Cooperare, aflându-se la al patrulea mandat.
La activitate au participat şefii Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă ale statelor riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Federaţia Rusă), însoţiţi de experţi naţionali.
Preşedinţia Forumului de Cooperare la Marea Neagră a fost preluată de către Poliţia de Frontieră Română, ocazie cu care inspectorul general, chestorul general de poliţie Ioan BUDA, a declarat că îşi propune, pe perioada mandatului de conducere a Forumului, identificarea unor noi metode de cooperare în vederea combaterii eficiente a infracţionalităţii transfrontaliere din zona Mării Negre,cu accent pe gestionarea fenomenului de migraţie ilegală.
În cadrul acestei reuniuni, delegaţia Poliţiei de Frontieră din Bulgaria a prezentat raportul de activitate şi rezultatele înregistrate pe durata deţinerii preşedinţiei Forumului de Cooperare la Marea Neagră de către partea bulgară în cursul anului 2017.
De asemenea, reprezentanţii tuturor structurilor participante au discutat despre dezvoltarea şi implementarea unui sistem comun de prevenire pentru detectarea timpurie a activităţilor ilegale pe Marea Neagră, precum şi despre acţiunile de cooperare propuse a se organiza în anul 2018, se arată în comunicatul de presă transmis de Garda de Coastă.
Cât va deţine Preşedinţia, partea română va urmări dezvoltarea unei activităţi intense în planul cooperării, dezvoltării şi consolidării unor mecanisme eficiente de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate, inclusiv prin realizarea schimbului de experienţă şi de personal cu ocazia unor misiuni desfăşurate la bordul mijloacelor de mobilitate navală.
După preluarea preşedinţiei Forumului de Cooperare, Inspectorul general, chestorul general de poliţie Ioan BUDA, a declarat „Cazurile de migratie pe care le-am avut, discutam de o ruta relativ tânără, ambarcaţiunile ajung în largâ în raza de acţiune a SCOMAR-ului sunt observate-Să nu uităm o chestiune importanța pentru noiâ că indiferent ce acţiune avem la Marea Neagră se transformă întro acţiune de salvare”.
Aceste schimburi de experienţă şi întrevederi desfăşurate în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră (FCMN) reconfirmă pe deplin eforturile întreprinse pentru menţinerea zonei Mării Negre într-un spaţiu de stabilitate şi securitate.
În anul 2006, cu ocazia celei de-a VII–a Întâlniri a Şefilor Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă ale statelor riverane Mării Negre (R. Turcia), s-a elaborat Acordul de cooperare între Autorităţile de Frontieră/Gărzile de Coastă din statele riverane Mării Negre (Bulgaria, Georgia, Rusia, România, Turcia şi Ucraina), document care consacră Forumul de Cooperare la Marea Neagră în domeniul colaborării dintre Autorităţile de Frontieră din ţările riverane Mării Negre, obiectivul acestuia fiind să asigure desfăşurarea întâlnirilor, dezbaterilor, schimbului de informaţii şi experienţă, precum şi dezvoltarea ideilor şi principiilor de bază ale colaborării.
Ghiulşen Iusuf-Ismail
Radio România Constanta