În Galați sunt nouă centre de prim-ajutor în caz de caniculă având în vedere atenţionarea Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, pentru zilele de 24 şi 25 iunie.
Șapte dintre cele nouă centre de prim-ajutor în caz de caniculă sunt amplasate în supermarketuri, iar două în halele de legume-fructe ale unor pieţe.
În cadrul punctelor de prim-ajutor, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat şi asistenţă medicală.
Asistenţa medicală la fiecare centru de prim ajutor va fi asigurată de asistenţi medicali de la Serviciul de Asistenţă Medicală a Municipiului Galaţi, în intervalul orar critic 11:00 – 16:00.
De asemenea, pentru a diminua efectele temperaturilor ridicate, autocisternele vor stropi principalele artere din oraş, zilnic, în intervalele orare 6:00 – 10:00 şi 16:00 – 20:00.
Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan: “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”
Publicat de Gabriel Stan,
10 mai 2021, 16:12 / actualizat: 10 mai 2021, 17:42
Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan: “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”
Joi, 6 mai, un convoi al contigentului polonez ce se afla în România pentru excerțitul tactic Justice Sword 21 / Dacia Livex a oprit în zona locatății Bărgău (la aproximativ 20 de kilometri nord de Slobozia) în dreptul unui accident ce s-a petrecut pe drumul pe care ei îl aveau de parcurs din Craiova până la poligonul din Smârdan, locul de desfășurare al activităților militare.
Echipajul medical polonez a oferit primul ajutor oamenilor implicați în accident până la sosirea echipelor de ambulanță și poliție din cadrul localității.
Despre acest subiect, ofițerul de presă al detașamentului polonez aflat în România, Darius Szeleg, ne-a oferit informații detaliate despre reacția promptă pe care au avut-o în acel moment dificil.
“Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!” Căpitan Darius Szeląg (ofițer de presă al detașamentului Polonez).
Căpitan Darius Szeląg (ofițer de presă al detașamentului Polonez):„Prezența noastră în România a început în 2017, după declarația NATO, iar misiunea PMC (Polish Military Contingent – Contingentul Militar Polonez) în principal a început în luna ianuarie a acestui an și se va întinde pe durata a 6 luni, undeva până în luna August, anul curent.
Misiunea noastră este de a stopa potențialii inamici ce ar putea intra pe teritoriul țării, într-un exercițiu comun realizat în România.
Acest contingent este necesar ambelor țări ținând cont de faptul că anul acesta participăm la cel mai mare exercițiu militar al armatei, din România.
Evenimentul la care am luat parte în România s-a petrecut pe data de 5 mai, în jurul orei 18:00. Convoiul nostru se îndrepta din Craiova spre Smârdan, iar accidentul s-a petrecut la 20 de kilometri nord de Slobozia.
Grupul nostru a observat câteva mașini care s-au lovit pe marginea drumului, credem noi, din cauza neadaptării vitezei.
A fost o ciocnire a mașinilor civile, iar prima reacție a convoiului a fost de a se opri și a vedea ce s-a petrecut…dacă există victime, sau doar avarii.
Comandantul convoiul a solicitat oprirea acestuia pentru a acorda primul ajutor. A împărțit în două coloana, partea principală și-a continuat drumul, iar două mașini medicale s-au oprit pentru a interveni.
Reacția a fost promptă verificând în primul rând starea victimelor și apoi condițiile autovehicolelor…la prima vedere, starea oamenilor implicați în accident era bună, iar din informațiile pe care le dețin, aceștia au fost transferați la cel mai apropiat spital din localitate pentru alte analize și verificări amănunțite.
Intervenția paramedicilor convoiului a durat aproximativ 13 minute, timp în care au verificat starea de sănătate a victimelor, în timp ce Poliția Militară a contactat serviciul local de ambulanță, pompieri și Poliția Română.
Nu este prima oară când oferim ajutor cetățenilor civili în România. Doi soldați din garnizoana noastră au luat parte cu ceva luni în urmă la salvarea unui cetățean care căzuse în mijlocul străzii și se află într-o stare deteriorată.
Acesta a fost dus pe marginea drumului unde i s-a oferit primul ajutor, iar acolo am solicitat suport poliției locale și al serviciului de ambulanță.
Soldații noștri sunt instruți periodic să ofere primul ajutor indiferent de situație, mai ales pe timp de pace, atunci când nu suntem în misiuni sau pregătiri militare.
Suntem soldați, dar așa cum știți, pe timp de pace servim patria indiferent de situație, nu doar în misiuni militare cât și civile, prin protejarea cetățenilor. Consider că, și nu este doar părea mea, pe timp de pace, misiunea nostră este de a proteja oamenii”.
Justice Sword 21 este un exercițiu tactic, de tip LIVEX (exercițiu tactic întrunit, cu trageri reale), ce are ca principal scop de a îmbunătății capacitatea structurii de planificare, conducere și desfășurare acțiunii de luptă în contextul multinațional și întrunit, folosind un scenariu fictiv.
În perioada 4-19 mai 2021 la acest exercițiu participă peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă în cadrul Forțelor Terestre Române, la Centrul Secundar pentru Luptă Smârdan, pentru verificarea capacității de luptă și reacție a structurilor incluse în pachetul unic de forțe, puse la dispoziție de NATO.
Urmăriți un interviu realizat de Gabriel Stan în colaborare cu Edi Nicola, corespondent Jurnal Militar Craiova.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Organizația Studențească de Medicină Dentară, în parteneriat cu Organizația Studențească de Medicină de Urgență a susținut, în cadrul UniFest, un workshop de prim ajutor.
Deprinderile de a salva vieți nu mai reprezintă doar un atuu în cazul studenților mediciniști, ci o necesitate, spune organizatorul seminarului, Tatiana Coman:
”Este o stare de spirit, o atitudine îndreptată spre acțiune și un set de acțiuni și practici care urmăresc să prevină, să pregătească și să ofere un răspuns la situațiile de urgență. Ține atât de informare, pregătire, cât și de acțiune. Acest work-shop reprezintă un instrument excelent pentru formarea persoanelor în îngrijirea imediată, în cazul unei persoane care s-a rănit sau a unei boli.”
La workshopul din cadrul UniFest au participat aproximativ 30 de studenți.
O parte a activității de instruire a fost dedicată urgențelor din cabinetul de medicină dentară.
Particularitățile medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate vor fi dezbătute de specialiști români și străini la conferința anuală organizată care va începe joi, 19 octombrie 2017, la Spitalul Militar de Urgență din Cluj.
Ediția de anul acesta îi are ca invitați speciali pe căpitanul Robert Fry de la Departamentul de medicină militară navală din SUA, expert la Centrul de Excelenta al NATO din Budapesta și pe profesorul universitar dr. Ion Aurel Mironiuc din cadrul UMF Cluj.
Comunicările vor fi centrate pe patologia care apare în urma participării la misiuni, măsurile specifice de prim-ajutor, particularități ale evaluării și evacuării medicale din teatrele de operații, pregătirea specifică de care are nevoie personalul medical. O mare parte a activității științifice este dedicată lucrărilor cu tematică medico-militară, subliniind importanța pregătirii specifice și dezbătând particularitățile medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate.
În cadrul conferinței, șeful Direcției Medicale a MapN, col. dr Ionel Paul Oprea, va acorda șefului Clinicii de Neurochirurgie din Cluj, prof. univ. dr. Stefan Florian, decorația „Emblema de Onoare a Medicinei Militare” pentru colaborarea cu sistemul medical militar, în speţă cu SMU Cluj-Napoca. Prof. univ. dr. Florian va susţine o prezentare referitoare la trauma craniană de război.
Bistriţeanul Cătălin Moldovan, „Salvatorul de onoare al anului 2017”
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 17:34
Paramedicul bistriţean Cătălin Moldovan a fost desemnat „Salvatorul de onoare al anului 2017” de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
El a primit această distincţie pentru că împreună cu colegul său pompier, Ambrozie Acu, a intervenit pentru salvarea a două persoane implicate într-un grav accident rutier, produs la sfârşitul lunii mai a acestui an, pe raza localităţii Bonţida, din judeţul Cluj. Cei doi se întorceau de la un curs de prim ajutor şi au intervenit la faţa locului înaintea echipajelor de salvare.
Potrivit ISU Bistriţa-Năsăud, Cătălin Moldovan este unul dintre cei mai apreciaţi paramedici bistriţeni, el a reuşit să ducă la bun sfârşit sute de intervenţii, de-a lungul celor peste zece ani de activitate.
Crucea Roşie Caraş-Severin militează pentru introducerea disciplinei de prim ajutor în unităţile de învăţământ!
Publicat de adinaiftime,
16 septembrie 2017, 17:30
La început de an şcolar şi Crucea Roşie, filiala Caraş-Severin militează pentru introducerea disciplinei de prim ajutor în unităţile de învăţământ!
Este foarte important ca tinerii să cunoască de la o vârstă fragedă cum să-şi ajute semenii în situaţii limită suţine Alin Cica directorul filialei judeţene, Crucea Roşie. Cu prilejul Zilei europene de prim ajutor, marcată în fiecare an în data de 16 septembrie voluntarii îndeamnă populaţia să nu rămână indiferentă atunci când o persoană are probleme de sănătate, dar doar dacă ştiu cum să acorde primul ajutor!
Tehnicile de prim-ajutor pot salva foarte multe vieţi. Cunoştinţele minime despre cum se poate interveni în cazul unei situaţii-limită pot îndepărta pericolul. În şcolile din Uniunea Europeană elevii învaţă de la o vârstă fragedă cum să-şi ajute semnii aflaţi în situaţii limită precum infarct, leşin, înec, luxaţii sau fracturi. Cei interesaţi să înveţe cum să acorde primul ajutor sunt aşteptaţi la cursuri la sediul organizaţiei Crucea Roşie din municipiul Reşiţa.
Cursurile sunt predate de specialişti atestaţi ca formatori de prim ajutor premedical, iar Crucea Roşie pune la dispoziţie toate materialele necesare.
Cursul de prim ajutor de baza se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie, recunoscute internaţional, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază. Durata unui curs este de 12 ore.
Astăzi sărbătorim Ziua europeană de prim ajutor, desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mişcãrii Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a atrage atenţia, prin manifestãrile organizate în această zi, asupra importanţei cunoaşterii regulilor de acordare a primului ajutor în acţiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.
Luarea de măsuri imediate este principiul esenţial în acordarea primului ajutor. Pentru a fi capabil de recunoaşterea simptomelor şi semnelor de bază ale unui accident este vital să avem cunoştinţele necesare pentru a nu face ceva greşit.
Între 30 august și 3 septembrie municipiul Tîrgu-Mureș va găzdui pentru prima oară Campionatul Mondial de Descarcerare și Acordarea Primului Ajutor.
Secretarul de stat Raed Arafat a arătat că vor participa 16 țări cu peste 50 de echipe, iar Tîrgu-Mureșul a fost ales pentru că de aici s-a organizat prima operațiune de descarcerare și mai multe activități pe linia de intervenție de urgență au pornit de la Tîrgu-Mureș:
”Va fi ceva extrem de interesant și important pentru noi. Este a 12-a sau a 13-a ediție a competiției și, până acum, această competiție s-a organizat în țări care aveau capacitatea să organizeze așa ceva, Marea Britanie, Brazilia, iar acum i-am invitat noi pe ei aici, au acceptat invitația și sunt convins că va fi organizarea la înălțime.”
La eveniment vor participa peste 600 de persoane, iar până acum s-au înscris echipe din Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Marea Britanie, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Argentina și România.
În acest an, organizatorii au primit sprijinul unui producător de autoturisme care le va pune la dispoziție 140 de autoturisme noi, gata să fie distruse.
Între 30 august și 3 septembrie municipiul va găzdui Campionatul Mondial de Descarcerare și Acordarea Primului Ajutor.
Ca organizator, România va avea trei echipaje, a declarat comandantul ISU Horea Mureș, gen. Dorin Oltean, care a precizat că la competiția organizată la Tg. Mureș vom fi reprezentați de echipajele ISU București, Ilfov și Mureș:
”Este pentru prima dată când, în cadrul unei competiții mondiale, se înscrie un numnăr maxim de echipe, de 36 la descarcerare și 36 de echipe la traumă. Este îmbucurător pentru noi, ca țară organizatoare și, de ce să nu o spunem, ca oraș, Tg. Mureș, care va fi capitala pompierilor din lume, în această perioadă, să avem, un număr maxim de echipe. România va fi reprezentată de echipele care, la competiția națională de anul trecut, au luat primele trei locuri, ISU Mureș, ISU Dolj și ISU București-Ilfov.”
Competiția, la care vor participa peste 600 de persoane, va fi organizată în Parcul Municipal din Tg. Mureș și va avea două segmente: descarcerare și traumă.
Un producător de autoturisme a pus la dispoziția organizatorilor 140 de mașini noi , care vor fi distruse în simulările intervențiilor SMURD.
Se întâmplă să fim martori ai unor accidente, sau să dăm peste persoane care par să fie în stare de inconştienţă. Primul ajutor poate să fie salvator de viaţă. Medicii de la UPU-SMURD Cluj pot să povestească despre astfel de cazuri, cum a fost, de exemplu, intervenţia eficientă a unui şofer de taximetru care, acordând primul ajutor, a menţinut în viaţă o femeie căzută în stradă, în faţa magazinului BIG, până la sosirea ambulanţei.
Ce ar trebui să facem în cazul în care vedem o persoană căzută pe stradă, întinsă pe o bancă în parc etc? Dr.Adela Golea, medic primar medicină de urgenţă – medic şef UPU-SMURD Cluj explică paşii pe care ar trebui să îi urmăm, de la evaluarea situaţiei, până la sosirea ambulanţei.
Mai întâi, trebuie să evaluăm rapid zona, pentru a vedea dacă persoana în cauză a fost supusă unor pericole şi dacă nu ne supunem şi noi acestor pericole (căderi de corpuri, scurgeri de gaze, fire de curent electric rupte etc).
Trebuie, de asemenea, să vedem dacă terenul pe care se află victima e plan, sau dacă există denivelări sau corpuri de care s-ar fi putut lovi în momentul căderii.
Dacă nu există pericole, trebuie să mergem lângă această persoană şi să încercăm să luăm legătura cu ea. O scuturăm uşor de umeri, întrebând-o dacă i s-a întămplat ceva. Pot să apară mai multe situaţii.
1. Persoana a fost obosită, s-a întins doar şi nu are nevoie de ajutor.
2. Persoana se poate mişca, dar nu vorbeşte. În acest caz, sunăm la 112, spunem cine suntem, unde ne aflăm şi despre ce este vorba. Asigurăm persoana în cauză că am solicitat ajutor. Rămânem lângă ea până când soseşte echipajul medical.
3. Persoana nu se mişcă, nu vorbeşte, dar geme. Faptul că geme înseamnă că respiră. Faptul că nu vorbeşte înseamnă că i s-a întâmplat ceva sever. În acest caz, sunăm la 112 şi spunem despre ce este vorba. Rămânem lângă persoana în cauză şi verificăm din 2 în 2 minute dacă mai răspunde prin gemete la stimularea noastră tactilă (scuturare uşoară de umeri – foto).
4. Dacă persoana nu răspunde în niciun fel, trebuie să o culcăm pe spate şi să deschidem calea aeriană(toate persoanele care sunt inconştiente au calea aeriană închisă). Cum facem acest lucru? Punem mâna pe bărbie şi pe frunte şi dăm capul pe spate (foto). După aceasta, ne apropiem cu obrazul nostru de gura şi nasul victimei. Stăm la 1.5 cm -2 cm distanţă şi numărăm până la zece, timp în care vedem dacă simţim flux de aer (dacă simţim respiraţia victimei) (foto).
Dacă acest lucru se întâmplă, rămânem lângă persoana în cauză, o menţinem cu capul pe spate, sunăm la 112 şi spunem despre ce este vorba: o persoană inconştientă, care respiră. Dăm adresa exactă şi, de data aceasta, rămânem pe fir, pentru că din dispecerat ne mai pot fi cerute şi alte informaţii, după ce s-a trimis echipajul de urgenţă, şi ni se poate spune, pas cu pas, ce putem face pentru a ajuta la menţinerea în viaţă a persoanei.
Cea mai rea situaţie e aceea în care, după ce am deschis calea aeriană, persoana nu respiră. E absolut necesar atunci ca, în momentul în care sunăm la 112, să spunem că e vorba despre o persoană inconştientă care nu respiră. Trebuie să spunem cât mai repede şi clar adresa unde suntem. Trebuie, de asemenea, să spunem dacă ştim să facem compresiuni toracice (foto), sau dacă avem nevoie de îndumare din partea medicului sau asistentului de la dispecerat.
Dacă ştim, începem să facem compresiuni toracice. Dacă nu, ni se va spune de la dispecerat cum să procedăm.
Trebuie să fim încrezători, nu putem să facem rău! Dacă respectăm ceea ce ne spune dispeceratul de la 112, putem contribui la supravieţuirea acestei persoane.
Împreună cu Unitatea de Primiri Urgenţe Cluj, Radio Cluj derulează o campanie de informare privind apelarea la serviciile de urgenţă şi măsurile de prim ajutor pe care le poate lua fiecare dintre noi.
Împreună cu Unitatea de Primiri Urgenţe Cluj, Radio Cluj derulează o campanie de informare privind apelarea la serviciile de urgenţă şi măsurile de prim ajutor pe care le poate lua fiecare dintre noi.
Care sunt primele măsuri care trebuie luate în cazul muşcăturii de şarpe aflăm astăzi de la dr.Mihaela Pasc, medic primar de urgenţă UPU-SMURD Cluj.
Muşcătura de şarpe, respectiv de viperă, ESTE o urgenţă medicală, pentru care trebuie să ne prezentăm la cel mai apropiat spital (sau dispensar).
În cazul unei muşcături de şarpe, nu putem fi siguri dacă e vorba de un şarpe neveninos, sau de o viperă. Până ajungem la spital, e foarte important să rămânem calmi. E foarte important să nu ne agităm, să nu alergăm,pentru că astfel se accelerează fluxul sanguin, ceea ce favorizează diseminarea veninului în corp.
Imediat după muşcătură, trebuie spălată din abundenţă zona respectivă cu apă şi săpun, eventual dezinfectată. În niciun caz nu încercăm să sugem locul muşcăturii (un „remediu” pe care îl ştim din poveştile bunicilor) şi nu traumatizăm în niciun fel zona respectivă. În niciun caz nu se recomandă incizarea sau tăierea zonei respective,în ideea de a evacua veninul. Veninul nu se poate evacua prin nicio modalitate.
Este foarte important să acoperim zona cu o batistă curată (sau, dacă avem, cu comprese sterile). Se recomandă aplicarea unui garou (o bandă elastică, un cordon etc) deasupra zonei. ATENTIE! Garoul nu trebuie menţinut mai mult de 20-30 de minute. După acest interval, trebuie desfăcut şi apoi reaplicat.
E foarte important transportul de urgenţă la spital, dacă se poate în poziţie de repaus.
Dacă avem posibilitatea să aducem la spital şi şarpele (de preferinţă mort!), este foarte bine, pentru că în acel moment ne putem da seama dacă e vorba într-adevăr de o muşcătură de viperă, sau dacă e vorba de un şarpe neveninos, pentru care tratamentul e mult mai simplu (nu necesită ser aniviperin, ci doar un tratament local, tratament antibiotic şi, eventual, observaţie 24 de ore).
Dacă e vorba de o muşcătură de viperă, pacientul trebuie să rămână în spital, trebuie să primescă ser aniviperin, în cazul în care muşcătura prezintă semne de agravare, şi trebuie menţinut sub observaţie mai multe zile.
Serviciile medicale de urgenţă sunt adesea supraaglomerate cu solicitări care pot fi rezolvate şi acasă. Împreună cu Unitatea de Primiri Urgenţe Cluj, Radio Cluj derulează o campanie de informare privind apelarea la serviciile de urgenţă şi măsurile de prim ajutor pe care le poate lua fiecare dintre noi.
Ce e arsura solară şi cum o tratăm ne explică dr.Mihaela Pasc, medic primar de urgenţă UPU-SMURD Cluj.
Arsura solară e acel tegument roşu, dureros, care poate chiar pişcă, sau ustură, şi care apare după ce ne expunem în mod excesiv la soare fără să ne protejăm cu creme de plajă.
Ce putem face în această situaţie?
-În primul rând, să ne protejăm pielea cu o cremă emolientă (orice fel de cremă hidratantă, aplicată pe zona arsă).
-Să ne hidratăm. Prin această expunere excesivă la soare am pierdut multe lichide şi ne-am deshidratat, chiar dacă nu percepem senzaţia de deshidratare.
-Putem să luăm nişte medicamente de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene (de exemplu Nurofen, paracetamol), care să amelioreze senzaţia neplăcută de durere şi usturime.
-Să avem răbdare. Toate aceste simptome dispar în câteva ore, până la o zi – în cazul în care ne-am ars foarte tare.
Cremele protectoare.
-Este importantă aplicarea cremelor protectoare cu factor de protecţie mare (50), mai ales dacă ne expunem la soare la orele prânzului, când intensitatea razelor ultraviolete e foarte mare.
-Persoanele cu tenul deschis la culoare, cu puncte pigmentate, semne – nevi pigmentari să evite expunerea la soare, sau să se protejeze cu creme cu factor de protecţie mare. Există riscul de transformare malignă a acestor puncte colorate, prin expunerea repetată la soare.
-Cremele cu factor de protecţie mare sunt indicate şi pentru copii, şi pentru adulţi.
-Trebuie aplicate pe toate zonele expuse la soare (mâini, gât, umeri etc). Nu uitaţi de faţă, care e o zonă foare expusă!
Ne-am “cutremurat”, ieri, în parcarea unui mall din Constanta, la vederea tinerilor răniţi, dar, în acelaşi timp, ne-am bucurat să vedem alţi studenţi ajutându-i în cunoştinţă de cauză, voluntari care au urmat cursuri de prim ajutor. Din fericire, a fost doar o simulare pusă la cale de membrii Asociaţiei Studenţilor şi Medicilor Voluntari.
Evenimentul a avut ca scop sublinierea importanţei cunoaşterii noţiunilor de prim ajutor şi aplicarea lor în caz de necesitate.
Studenţii şi medicii voluntari au organizat o astfel de acţiune, care să ne ajute să deprindem noţiunile de prim ajutor, în caz de cutremur, tocmai pentru a ne învăţa şi pe noi, cei fără cursuri, cum să reacţionăm într-o situaţie similară.
Pentru a se apropia cât mai mult de realitate şi a evidenţia importanţa primului ajutor, make-up artistul Alex Dobre a realizat cu ajutorul machiajului mai multe tipuri de leziuni.
Pentru că “Sănătatea bună este mai valoroasă decât orice avere!”, sloganul Asociaţiei Studenţilor şi Medicilor Voluntari, oricare dintre noi se poate înscrie la cursuri de prim ajutor. Acestea durează o lună, respectiv, 10 şedinţe a câte trei ore, şi costă 50 lei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.