Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an la 22 martie, este marcată sub deviza „Apa pentru toți”, de Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Departamentul de Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Anorganici și a Mediului din cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, în colaborare cu Departamentul de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.
Astăzi, 21 martie, în Amfiteatrul K2 de la Centrul de Conferințe al UPT va avea loc, de la ora 10.00, conferința cu tema „Soluții tradiționale de epurare a apei uzate vs soluții Organica WATER”. În fața celor ce vor fi prezenți se va afla ing. Atilla Bodnar, director Organica WATER.
La eveniment vor participa studenții și cadrele didactice ale Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului de la UPT, reprezentanți ai Primăriei Timișoara, specialiști în domeniul exploatării și epurării apelor.
Vor fi prezentate soluțiile moderne și prietenoase cu mediul, aplicate la Stația de Epurare a Apei din Budapesta, pe care Organica Water o administrează.
La începutul acestei saptamanii, ajunse la Societatea de Transport Public, trotinetele cu care vor putea circula timişorenii sunt pe cale de a fi aşezate în rastele.
Conform reprezentanţilor STPT, chiar de luna acesta vehiculele electrice vor putea fi folosite, în mod gratuit, de către toţi cei care au un card emis de societatea de transport. Totul, însa, abia după ce va fi finalizată aplicaţia care va permite ridicarea trotinetelor din staţii.
„Trotinetele cu siguranţă în a doua parte a lunii martie vor putea fi utilizate, suntem în pregătire a tot ceea ce înseamnă amplasarea în locaţiile stabilite a rastelelor şi, totodata, tot ce tine de legaturile de telecomunicaţii şi partea de utilizare. Va fi o aplicaţie care ne va fi furnizată de către compania care produce trotinetele şi, în baza cardului emis de STPT, în care vor fi anumite date, vor putea fi utilizate”, a spus pentru opiniatimişoarei.ro Nicolae Bitea, directorul STPT.
25 de astfel de trotinete electrice au ajuns în primă faza, la Timisoara. Ele au o autonomie de 30 de kilometri şi pot rula cu o viteză de pană la 25 de kilometri pe ora. Staţiile în care vor fi amplasate trotinetele se vor regasi în zona Complexului Studenţesc. Astfel, una dintre staţii va fi în faţa cantinei politehnicii, una în zona Universităţii de Vest şi cea de-a treia în zona Facultăţii de Electronica şi Telecomunicaţii.
Pentru anul acesta, reprezentantii STPT au prevazut în buget cumpararea a încă 100 de astfel de trotinete electrice, iar odată ce acestea vor fi achiziţionate, autorităţile planuiesc să extindă raza de folosinţă din oraş.
În plus, conducerea STPT trebuie acum să stabilească dacă este potrivit ca în rastelele din Timişoara să apară si biciclete electrice. Asta dupa ce, odata cu trotinetele electrice, au primit şi o bicicletă electrică, în probă, pe o perioada de un an.
„În urma furnizarii de către compania care a produs trotinetele, am primit şi o bicicleta pe o perioadă de un an, în probă, pentru a stabili dacă avem în obiectiv, în urmatoarea perioadă, achiziţia de astfel de mijloace de transport pentru cetăţenii municipiului Timişoara. Rămâne să vedem exact oportunitatea şi dacă se va considera oportun, o vom face. În acest an de probă, bicicleta va fi utilizată de catre angajaţii societăţii noastre şi de catre autoritatea tutelara”, a precizat pentru opiniatmisoarei.ro, Nicolae Bitea.
Bicicletele de acest tip au o autonomie de 60 de kilometri şi sunt limitate la o viteză maximă de 40 de kilometri la oră, iar preţul unui astfel de vehicul pe doua roţi se ridică la aproximativ 5.000 de lei.
După ani și ani de promisiuni, reprezentanții Primăriei Timișoara au început în sfârșit să caute o firmă care să întocmească documentația pentru renovarea Turnului de Apă din zona Iosefin. Se face concurs de soluții, primul din istoria Timișoarei, spun oficialii PMT, iar proiectantul care va avea cea mai bună ofertă va câștiga peste 28.000 de euro. Pe site-ul instituției a fost postat un anunț prin care cei interesați pot să vină cu idei de modernizare și de refuncționalizare a turnului.
De mai bine de cinci ani se discută despre renovarea Turnului de Apă din Iosefin, însă nimic demn de menționat nu s-a întâmplat până în decembrie 2016, când oficialii PMT anunțau că sunt tot mai aproape să îl transforme într-o cafenea culturală, cu spații de expoziție. Prin 2016 a fost dezvăluit și un prim proiect de reabilitare, estimările fiind că lucrările vor costa în jur de 200.000 de euro, însă primarul Nicolae Robu a decis că mai bine organizează un concurs de soluții.
Câștigătorul concursului de soluții va trebui să pună la punct Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv avize/studii de specialitate/acorduri conform certificat de urbanism, precum și proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire, inclusiv obținerea autorizației de construire, proiectul de organizare a execuției lucrărilor și Proiectul tehnic de execuție, inclusiv Detalii de execuție și caiet de sarcini, dar și altă documentație necesară reabilitării turnului.
Totodată, proiectantul va trebui să ofere asistență tehnică de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor.Proiectanții trebuie să asigure asistența tehnică pe toată durata șantierului. Ideile vor fi analizate de un juriu de specialiști, iar la final cele mai bune proiecte vor fi premiate.
Cel care se va clasa pe locul I va primi 112.000 de lei, premiul II este în valoare de 23.350 de lei, iar persoana clasată pe locul III va lua 14.010 lei.
Autoritățile vorbesc de ani buni despre restaurarea turnului de apă, dar până acum nu au făcut niciun pas. Reabilitarea și deschiderea turnului apare și în dosarul cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Cuturală Europeană. Estimările arată că este nevoie de 200.000 de euro pentru modernizarea turnului.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 21 martie 2019.
Programul prin care Primăria Timișoara oferă sprijin financiar proprietarilor care vor să refacă fațadele clădirilor istorice bate pasul pe loc.
Niciun proprietar de clădire istorică din Timişoara nu a beneficiat până acum de finanţare prin programul pe care primăria l-a pus la dispoziţie pentru refacerea faţadelor.
Peste 50 de proprietari s-au arătat interesaţi de finanţare, dar în niciunul dintre cazuri nu a fost încă terminată documentaţia, spune primarul Nicolae Robu.
“La clădirile de patrimoniu avem un program de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din municipiul Timișoara. Pentru 55 de clădiri de patrimoniu din zonele prioritare de intervenție, proprietarii au solicitat informații și consultații privind întocmirea dosarului de înscriere în program. Pentru aproximativ jumătate dintre ele este în derulare etapa de elaborare a documentației tehnice. Elaborarea și avizarea documentației necesită timp, iar până prezent nicio documentație nu a îndeplinit condițiile pentru a putea fi supusă comisiei de evaluare în vederea aprobării finanțării”, a declarat Nicolae Robu.
În paralel cu acest program, Primăria Timişoara va solicita finanţări europene pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Municipalitatea şi-a propus ca prin Programul Operaţional Regional 2017 – 2020 să atragă bani pentru reabilitarea a peste 150 de blocuri.
Bugetul Primăriei Timișoara este în impas. Administrația locală intră în noul an facturi neplătite, avertizează primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care spune că motivul în reprezintă încasările mai mici din cota de TVA.
Edilul Timișoarei admite că, pentru prima dată de când este primar, se confruntă cu o situație de acest gen. Situația va fi reglementată în luna ianuarie, când va intra cota parte din impozitul pe venit, spune edilul.
“N-am putut să fac o parte din plăți, și ele vor fi făcute în ianuarie, pentru că în loc să ne intre 34 de milioane de lei cât ne așteptam noi acum în 10 decembrie ne-au 26 de milioane și apoi un milion. Ori, să ai mai puțin cu 8, respectiv cu 7 milioane, decât că ai presupus că poți să ai înseamnă o perturbare foarte, foarte mare”, a declarat Nicolae Robu.
Bugetul local se bazează pe încasările de taxe și impozite locale din prima parte a anului, în volum mai mare datorită discounturilor acordate, mai spune primarul Timişoarei. Acesta dă asigurări că în ianuarie vor fi făcute cât mai multe plăţi posibil, din cele restante.
Mai mulţi timişoreni vor plăti, anul viitor, impozite majorate cu până la 500%. Primăria Timişoara a întocmit o primă listă cu proprietarii al căror impozit pe teren va fi majorat, din 2018, cu o valoare cuprinsă între 250 şi 500%, pentru că proprietăţile au fost lăsate în paragină.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, lista va fi supusă votului Consiliului Local în şedinţa de marţi.
“Un număr de 12 terenuri, aparţinând societăţilor comerciale dar şi persoanelor fizice din intravilanul municipiului Timişoara, sunt propuse în şedinţa de mâine a Consiliului Local pentru majorare a impozitului cu cote între 250 şi 500%. Toate terenurile sunt în diverse stadii degradare, ele au fost verificate de Poliţia Locală, de-a lungul anului au fost aplicate sancţiuni. După repetate avertismente şi sancţiuni, proprietarii, din păcate, nu au înţeles că trebuie îşi menţină într-o stare normală terenurile”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Terenurile neîngrijite din intravilanul Timişoarei au fost identificate de Poliţia Locală, care a şi făcut cele 12 dosare pentru supraimpozitare în cazul a 12 terenuri de pe străzile St. O. Iosif, Streaua, Torontalului – 2 terenuri, Martir Dan Carpin, Armoniei – 2 terenuri, A. Coman- G. Alexandrescu, Zefirului, Inocențiu Klein, Liviu Rebreanu, Mihai Jora
De la începutul anului un număr de 132 de proprietari de terenuri au fost amendaţi, fiind aplicate 186 de sancțiuni în valoare totală de 319.500 de lei.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, la nivelul Primăriei se lucrează şi la o listă a clădirilor pentru care impozitele vor fi majorate cu până la cinci ori.
Primăria Timişoara nu a primit, până acum, niciun ban de la Guvern pentru a repara stricăciunile provocate de furtuna din 17 septembrie, spune primarul Nicolae Robu.
Edilul Timișoarei susține că în conturile municipalității nu a intrat niciun leu cu toate că Executivul a emis o Hotărâre de Guvern prin care orașului de pe Bega i se alocă peste 2 milioane de lei pentru a acoperi pagubele produse de furtună. Nicolae Robu mai spune că nici banii promiși de Guvern pentru Spitalul de Copii au ajuns la Timişoara.
“Avem de primit vreo 5 milioane de lei, peste 5 milioane de lei pentru Spitalul de Copii. Avem atâta nevoie de bani pentru că ați văzut câte lucrări am făcut în oraș. Toate costă și încasările nu suficiente. Avem de plătit la RATT, avem de plătit la Colterm și, uite, nu ne vin de la Guvern nici măcar cei 5 milioane de lei pentru Spitalul de Copii. Sunt toate documentele depuse la Direcția de Sănătate Publică și ar fi trebuit să ne vină banii”, a subliniat Nicolae Robu.
Primarul a declarat că municipalitatea a transmis valoarea pagubelor către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Primăria Timişoara a făcut un prim calcul al pagubelor. 4,3 milioane lei doar la Direcţia de Mediu
Publicat de adinaiftime,
19 septembrie 2017, 17:59
Primăria Timişoara a calculat pagubele produse de furtuna de duminică. Doar la Direcţia de Mediu, valoarea pagubelor este de peste 4,3 milioane de lei.
Au fost afectaţi peste 3.500 de arbori, care au fost rupţi sau smulşi din rădăcină, fiind necesară intervenţia pentru defrişarea arborilor cărora li s-a rupt trunchiul. Valoarea pentru înlocuirea arborilor este de aproximativ 3.500.000 lei, inclusiv TVA.
La Grădina Zoologică, a fost afectată funcţionarea activităţii, pagubele materiale fiind însemnate. Au fost afectate gardurile şi sistemul electric de la habitatetele animalelor, locul de joacă situat la intrarea în parc, acoperişurile habitatelor, gardul împrejmuitor al Grădinii Zoologice, sistemul de alimentare cu energie electric, pagubele fiind estimate la 810.000 lei, inclusiv TVA.
Au mai fost afectate şi acoperişurile la: Piaţa de Gros, Piaţa Iosefin, Piaţa Badea Cârţan.
Valoarea totală a pagubelor, estimată de Direcţia de Mediu, se ridică la 4.310.000 lei, inclusiv TVA.
Primăria Timişoara a făcut şi o listă cu unităţile de învăţământ afectate de furtună, spitale sau instituţii. Este vorba despre 17 unităţi de învăţământ, trei spitale, sediul Filarmonicii şi sediul Primăriei. Astfel au fost afectate acoperişurile de la Liceul de Arte Plastice, Colegiul Tehnic de Vest, Liceul Dositei Obradovici (aici au căzut copaci şi nu este curent electric), Liceul Auto, Şcoala Generală 27, Şcoala Generală nr. 26, Şcoala 28, Liceul Economic, Liceul Grigore Moisil, Colegiul Bănăţean, Grădiniţa PP48, Grădiniţa Lenau de pe strada Ghirlandei, Liceul Teoretic Lenau-Nemoianu, Liceul Henri Coandă, Liceul Emanoil Ungureanu, Grădiniţa PP3 (Şcoala Generală 27).
Au suferit distrugeri la acoperiş Spitalul Victor Babeş, Spitalul Municipal – Ginecologie, -Spitalul Municipal – Oftalmologie, Filarmonica Banatul şi Primăria Municipiului Timişoara.
Municipalitatea urmează să stabilească valoarea pagubelor şi pentru aceste clădiri.
Când eram mici, fie că desenam pe pereți, construiam castele de nisip, sau inventam povești părinților, ca să scăpăm basma curată, fiecare era artist în felul lui. De obicei, acest impuls artistic, din păcate, învățăm să îl suprimăm, dar el nu dispare niciodată. Încă e acolo, sclipește în întuneric!
În această ediţie a emisiunii România de nota 10, tinerii actori Sebastian Dobrescu şi Daiana Lay ne provoacă să scoatem la lumină artistul din noi.
Teatrul Labirint Asylum, unic în felul său în Romania, ne invită la Experimental Re-discovery, un atelier de creație artistică și dezvoltare personală ce se va desfășura în lunile Octombrie și Noiembrie, la Casa de Cultură a Tineretului din Timişoara. Coordonatorul proiectului va fi Sebastian Dobrescu, care ne invită la o călătorie în lumea fecundă a imaginației.
Întâlnirea artistică şi terapeutică totodata, se va transforma într-un spectacol de teatru.
Atelierul va fi susținut de Sebastian Dobrescu, directorul fondator al Teatrului Labirint Asylum, cu o experiență de 5 ani în Teatru Labirint cu peste 40 de ateliere susținute la nivel național și internațional, împreună cu partenerii noștri de la Dance Time I.A.R și Școala de Circ.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei din Timișoara, al Asociației Timișoara 2021, și al Fundației Pentru Tineret Timiș.
Sebastian Dobrescu, Daiana Lay, Teatrul Labirint Asylum este o inițiativă a Asociației Teatrul Experimental Senzorial şi este momentan singura trupă de teatru alternativ din Timișoara, dar și singura din România cu o longevitate de 3 ani.
Primăria Timișoara mărește numărul străzilor pe care va fi percepută taxă de parcare. Reprezentanții municipalității anunță că alte 21 de străzi sunt incluse în programul de parcare cu plată.
La cererea primarului Nicolae Robu, sistemul Timpark se va aplica pe Calea Bogdăneştilor şi Calea Circumvalaţiunii, pe bulevardele Pestalozzi, Corneliu Coposu şi Iosif Bulbuca, pe străzile: Amforei, Burebista, Căpitan Damșescu, Corbului, Crizantemelor, Eroilor de la Tisa, Kogălniceanu, Mangalia, Podeanu, Protopop George Dragomir, Platanilor, Andronescu și Iancu Văcărescu, pe Aleea FC Ripensia şi pe Intrarea Doinei.
O hotărâre de consiliu local în acest sens urmează să fie adoptată în şedinţa de marţi. În consecinţă, toți şoferii care vor dori să folosească locurile de parcare de pe străzile vor fi nevoiți să plătească.
Timișorenii își sărbătoresc orașul timp de trei zile. Concertele și evenimentele sportive au prefațat ziua Timișoarei ce marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
La 96 de ani distanță de acel moment, puțini sunt cei care cunosc semnificația acestei zile
Nu știu, deși s-a spus, nu am fost atentă
Spre rușinea mea nu, sunt ieșit din țară de foarte mulți ani și m-am reîntors pe meleagurile pe care am copilărit.
Ziua Timișoarei semnifică data la care cred că a intrat în funcțiune administrația românească.
Momentul 3 august a fost precedat în 1919 de numirea, la 28 iulie a doctorului Aurel Cosma ca prefect al judeţului Timiş – Torontal. La 1 august 1919 sosea în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august îşi făceau intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Virgil Economu. Data de 3 August a fost declarată ca fiind Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în anul 1999. De atunci, ziua orașului este în fiecare an prilej de sărbătoare.
Sâmbătă a fost seara muzicii pop, iar cea de duminică a început cu teme muzicale de film și hituri pop aranjate într-o manieră simfonică. Așa și-a făcut debutul orchestra de tineret a municipiului Timișoara. Tot timișoreni au urcat pe scena din Piața Victoriei, The Weekend Band urmați de sârbii Love Hunter, o trupă de blues cu influenţe punk.
Timișorenii veniți cu mic cu mare s-au declarat încâtați de evenimente
E super, absolut tot, atmosfera… tot.
E frumos evenimentul.
Sunt suprins. Aș dori ca și pe viitor să fie cât mai multe evenimente. Sunt surpins pozitiv.
Sunt frumoase și mai ales tinerii aceștia cântă superb cântece frumoase.
Întrebați ce înseamnă Timișoara, oamenii l-au numit orașul lor de suflet dar au avut și câteva observații.
Este orașul în care m-am născut și trăiesc de zeci de ani.
Este un oraș care lasă un pic de dorit în privința curățeniei, un oraș care a fost de referință și îm place să cred că va mai fi de referință și care mai are mult de recuperat.
Evenimentele de Ziua Timișoarei continuă și luni. Administrația locală a organizat manifestări care să acopere o plajă cât mai mare de preferințe muzicale, spune viceprimarul Dan Diaconu:
Au fost zile excelente pentru timișoreni[…]. Încercăm să atragem în centrul Timișoarei pentru această sărbătoare toate categoriile de public care apreciază muzica bună. Și muzică bună a fost în toate cele trei zile: pop în prima zi, mai mult rock în cea de-a doua zi și va fi blues și jazz în cea de-a treia zi. E o formă de a satisface toate gusturile muzicale, toate orientate înspre a promova ce înseamnă 3 august 1919 pentru Timișoara.
De Ziua Timișoarei, mai multe personalități ale orașului vor primi titlul de cetățean de onoare. Vor fi recompensați Coleta de Sabata, prima femeie rector a UPT, interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia şi fostul ministru al Sănătăţii Ştefan Drăgulescu, dar și alții.
La ora 19:00, în Piața Victoriei vor cânta: Moody Stuff, alături de Boghi Nagy, solistul de la Burning Table, Bega Blues Band şi invitatul lor special A.G. Weinberger, supranumit Mr. Blues al României, Matyas Pribojszki Band (Ungaria), care îl aduce la Timişoara pe unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est, şi Blue Family (Serbia).
Un bărbat a amenințat că își dă foc, luni, în fața Primăriei Timișoara. El și-a îmbibat hainele cu combustibil.
Potrivit pressalert.ro, bărbatul s-ar fi supărat pe un vecin, polițist la rutieră, care l-ar fi împiedicat să obțină o autorizație pentru a-și extinde casa.
La fața locului au ajuns imediat jandarmii și o ambulanță. Bărbatul a fost imobilizat de oamenii legii.
Primăria Timişoara construiește zece noi fântâni publice în Timişoara, care le vor completa pe cele 96 deja existente. Invitaţia pentru firmele interesate să realizeze lucrarea a fost lansată pe portalul primăriei Timișoara.
Mulţi timişoreni, care sunt principalii beneficiari ai fântânilor salută investiția, dar nu au încredere în apa de la aceste fântâni:
Primarul Nicolae Robu dă asigurări în privința calității apei, iar ca argument aduce închiderea unor fântâni atunci când măsurătorile au indicat o contaminare a apei
Valoarea estimativă a lucrărilor la noile fântâni care se realizează în oraș este de 24.000 de lei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.