Probejeniile
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 5 august 2020, 06:56 / actualizat: 3 iulie 2023, 13:11
Există credinţa că aceluia care păzeşte postul Sfintei Mării i se va împlini orice dorinţă. Şi nu ar trebui uitat: degeaba ţii postul, dacă eşti supărat pe ceva sau pe cineva.
(varianta radiofonică)
Şase august este ziua împăcării cu toate şi cu toţi. Este Schimbarea la Faţă (cum o numeşte biserica ortodoxă), sau numită în popor Probejeni în Moldova, Obrejenia, în Muntenia şi Oltenia.
Câteva înţelesuri ale verbului a probejeni:
– în această zi frunza codrului începe să se probejenească (să se îngălbenească);
– mai ales copiii în această zi să se ferească să nu fie proboziţi (ocărâţi);
– oamenii să nu se probezească între ei (să nu se duşmănească).
Ziua de Schimbare la Faţă este chiar ziua împăcării, altfel vor rămâne duşmani tot anul. De Probejenii se mănâncă struguri. Duşi la biserică, citiţi, ei sunt socotiţi „anafură”. În Oltenia este credinţa că în această zi e bine să pui deoparte o crenguţă cu şapte prune şi câteva alune. Sunt bune de leac peste an. Culegerea alunelor se făcea pe vremuri într-un anume mod: doar de către femei, acestea făceau trei mătănii. Numai aşa alunele căpătau virtuţi vindecătoare. De Obrejenie se culeg avrămeasa, împărăteasa. E bine ca fetele şi femeile să nu-şi spele părul în această zi, altfel cosiţa lor nu va mai creşte, cum nici iarba nu va mai creşte din această zi. În Postul Sfintei Mării, de Schimbarea la Faţă este dezlegare la untdelemn şi peşte. Este ziua când jivinele intră în pământ, berzele încep să se călătorească. Mai este credinţa că dacă oamenii se feresc de durere de cap în ziua de Schimbare la Faţă, nu o să-i doară capul tot anul.
Text și lectură: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în cadrul structurii centrale a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune