Aproape 2 500 de produse periculoase retrase de pe piaţa UE în 2014
Publicat de Andrei Cretoiu, 26 martie 2015, 09:44
De 12 ani, Comisia Europeană şi statele membre lucrează împreună pentru a garanta că bunurile de consum comercializate pe pieţele europene sunt sigure.
Colaborarea înseamnă utilizarea comună a sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, treizeci şi una de ţări europene fiind prezente în acest sistem. Iată infomaţiile relevante:
China rămâne principala ţară din care provin produsele semnalate în sistemul de alertă. Anul trecut, 64 dintr-o sută de reclamaţii au fost despre produse provenite din China, la fel ca în 2013.
Jucăriile şi articolele vestimentare sunt primele pe lista produsele periculoase pentru consum. Prezintă riscul de rănire, riscuri legate de substanţe chimice şi riscurile de asfixiere. Îmbrăcămintea şi încălţămintea devin periculose prin substanţele chimice care sensibilizează pielea. Purtarea lor zi de zi, timp îndelungat, face ca expunerea să fie şi mai mare, cu efecte nocive asupra sănătăţii.
Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Věra Jourová:
”Datorită sistemuluide alertă rapidă, UE îşi protejează consumatorii într-un mod eficient. În fiecare zi, CE primeşte informaţii de la autorităţile naţionale despre produsele periculoase pe care le găsesc pe piaţa internă. Informaţia este apoi distribuită în toată Uniunea Europeană astfel încât fecare stat membru poate să verifice dacă produsele periculoase sunt dechise consumului.
De asemenea, notificările sunt publicate pe site-ul nostru, astfel încât consumatorii şi firmele să poată verifica dacă produsele pe care le-au cumpărat sunt sigure. Anul trecut, am avut aproape 2500 de notificări, jucăriile fiind printre produsele cele mai periculoase. De aceea, conlucrăm în acest sistem de alertă rapidă şi desfăşurăm campanii de informare privind siguranţa produselor pentru copii.
Am observat, de asemenea, o creştere a reclamaţiior privind produselor vândute online. Suntem implicaţi în luare unor măsuri mai stricte şi impunerea de noi reguli privind comerţul electronic.”
Sistemul de alertă rapidă garantează faptul că informaţiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă circulă rapid între statele membre şi Comisia Europeană. Astfel, se pot lua măsuri urgente: oprirea vânzărilor, retragerea sau refuzarea importurilor de către autorităţile vamale şi, bineînţeles, informarea consumatorilor.
Pagina de internet a sistemului de alertă rapidă a atras aproape 2 milioane de vizitatori în 2014, iar noile instrumente de căutare permit consumatorilor şi firmelor să aibă informaţia necesară la îndemână.