ALZIAR: Arta învinge prin artiști
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 14 octombrie 2020, 10:22
La Eforie a avut loc prima ediție a Taberei Naționale de Creație artistică intitulată ”Arta învinge prin artiști-Plain Air”. Manifestarea a fost organizată de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din Romania (ALZIAR) în parteneriat cu Primaria Eforie.
Evenimentul remarcabil de la malul mării a reunit artiști de hand made și încondeiere ouă, gravori, artiști de sculptură mică, iconografi, fotografi, dansatori populari, muzicieni, pictori.
Scopul taberei a fost de a dezvolta competenţele artistice, prin legătura directă cu natura, în speţă cu universul citadin și maritim și lupta pentru desăvârșirea artelor în condiții de pandemie. Artiștii prezenți la eveniment au respectat toate regulile impuse de pandemie și au reușit prin forța imaginației, să creeze obiecte cu valoare artistică remarcabilă.
Diversitatea artistică oferită de ansamblurile folclorice participante a contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural local. Seară de seară ansamblurile folclorice au prezentat spectacole tradițonale românești, tătărești, turcești și bulgărești. Un moment aparte foarte apreciat a fost programul artistic susținut de membrii Ansamblului folcloric turco-tătar „Akdeniz” din Techirghiol, tinerii artiști au expus prin dans tradițiile autentice turcești și tătărești dobrogene.
Alături de dansatori prezența doamnelor Dr. Aysun Mologean și Prof. Narciz Amza nu a trecut neobservată, deoarece cele două membre ale comunității tătare au prezentat tradițiile culturale ale tătarilor din Dobrogea. Costumele superbe și pline de originalitate purtate de dansatori, unele fiind create chiar de aceștia, au contribuit de asemenea la reușita galei.
La finalul evenimentului Maria Carmen Șerbănescu, secretar general A.L.Z.I.A.R. în calitate de organizatoare a delclarat pentru cititorii noștrii următoarele: ’’Evenimentul la final s-a dovedit de un real succes. Consecventă menirii sale de a desfăşura programe de educaţie artistică, Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România – ALZIAR a organizat împreună cu Primaria orașului Eforie prima ediție a Taberei Internaționale de Creație Artistică cu tema : ,,Eforie – ARTA VA ÎNVINGE PRIN ARTIȘTI, Plain Air – Editia I”. Au participat pictori, muzicieni, dansatori populari, artiști de hand made și încondeiere ouă, gravori, artiști de sculptură mica, iconografi, fotografi, artiștii au realizat lucrări de artă sau au desfășurat programe artistice de calitate.
Scopul taberei a fost dezvoltarea competenţelor artistice, prin legătura directă cu natura, în speţă cu universul citadin și maritim și lupta pentru desăvărșirea artelor în condiții de pandemie. In cadrul taberei, s-a desfasurat un admirabil grupaj din creația vestimentară și accesorii hand made a artistelor: Simona Pascale din Galați; Alexandra Pirîianu din Moreni; Cristina Mihailă din Bucuresti. Expoziția s-a intitulat „INTERFERENTE ARTISTICE” și a cuprins o serie de modele de vestimentație feminine, pentru copii și accesorii hand made. Vernisajul a avut loc în foayerul Hotelului Crișana din Eforie Sud și vernisajul de metaloplastie a creatoarei Cristina Dinu, cel de cusături tradiționale (autor Despina Balteanu) și încondeiere ouă (12 încondeietoare au desfășurat workshopuri în holul Hotelului Crișana). Au avut loc și două lansări de carte: Cristina Dinu și Dorin Bălteanu. Lucrările de grafică și pictură rezultate la sfârșitul taberei, au fost vernisate într-un cadru oficial la Hotel Crisana în data de 8 septembrie 2020. Au participat 16 artisti : pictori, acuareliști și graficieni. La final ne-au încantat auzul melodiiile ardelenești ale rapsodului Cristian Fodor din Deva în pașii de dans ai Ansamblului turco-tatar ,, Akdeniz ’’din Techirghiol și ai Ansamblului de dansuri populare ,,Carpati’’ al Casei de Cultura Tudor Musatescu din Câmpulung, iar Primaria Eforie a înmânat diplome participanâior și a făcut invitația celor prezenți de a revenii în anul următor la cea de-a doua ediție a taberei.’’
Asociatia ALZIAR are în prezent 54 de membrii – 14 consilii județene și 40 de primarii municipii, orașe și comune istorice. Proiectele desfășurate de Asociație duce la creşterea prestigiului cultural şi la îmbogăţirea patrimoniului cultural al orașului și judetului, fiind şi o cale pentru iniţierea de noi colaborări la nivel naţional şi internaţional.
Ansamblul folcloric turco-tătar „Akdeniz” Techirghiol
Ansamblul „Akdeniz” a luat fiinţă din dorința de a împărtăși tuturor dragostea față de dansurile populare tătărești dobrogene și crimeene, turcești, dar și bulgărești.
Prin eforturile depuse de Sezer Ali, coordonatorul grupului, anul 2019, a constituit și anul debutului reuşind astfel să sintetizeze dansuri ce provin din diferite regiuni ale lumii turcice.
Ansamblul „Akdeniz” a participat la festivaluri și evenimente culturale și naţionale din județul Constanța. În prezent ansamblul este condus de Sezer Ali şi coordonat de doamna Dr. Aysun Mologean, ei reuşesc, pe lângă o firească mulţumire personală să adune oamenii, cu construcţii sufleteşti identice, şi să le ofere noi sensuri cuvântului „frumos”.
FOTO: Aysun Mologean
Ghiulșen Ismail Iusuf
Radio România Constanța