Obținerea pașaportului sau cum își bate Prefectura joc de cetățeni
Publicat de Mihaela Costache, 26 august 2015, 14:40
Prefectura Municipiului București este o instituție despre care cei mai mulți cetățeni nu știu prea bine cu ce se ocupă. Cei mai mulți bucureșteni vin în contact cu această instituție misterioasă, de fapt scufundată în anonimat, atunci când au nevoie de un pașaport. Și, aici, începe degringolada care se sfârșește intr-o apoteotica bătaie de joc.
In primul rând informațiile asupra modului de dobândire a acestui act sunt neclare, unde trebuie să te duci și ce tipuri de pașapoarte se pot elibera în fiecare locatie, cu ce documente, câte tipuri de pașapoarte se pot elibera și la ce sunt bune fiecare dintre acestea, ce taxe trebuie plătite și unde se pot plăti?! Mai multe informații poți obtine ctitid comentariile de pe bloguri decât un site oficial, care să dea, in mod sistematizat, răspunsuri la toate aceste întrebări ale neinspiratului cetățean care deranjează autoritățile cerând un pașaport.
Cu toate acestea clare ca lumina în ochi, obraznicul care vrea un pașaport și dorește să fie sigur că îl va obține trebuie să se deplaseze până în extremitatea nordică a orașului, pe Șoseaua Pipera, numărul 49, unde a găsit cu cale Prefectura să organizeze acest serviciu. Ce dacă pentru unii bucureșteni această zonă este in capătul celălalt al orașului. Mai bine organiza serviciul de pașapoarte la Predeal, făceai și o excursie la munte, cu ocazia asta.
Odată ajuns lin Șoseaua Pipera, fraierul care vrea un pașaport nu vede scris peste tot decât „permise auto, înmatriculări”, nici vorbă despre pașapoarte și se întreabă dacă nu cumva a greșit adresa. Noroc cu doamna amabilă, investitor privat, care face acte pentru înmatriculări. Ea își vânează clienții de la poartă și dă informații în locul funcționarilor.
Programul la Paşapoarte începe la 08:30, dar ușa clădirii se deschide de la 08:00 , iar coada se formează înainte de ora 08:00. Dacă nu ai plătit taxele pentru eliberarea pașaportului, stai la coadă prima dată la ghișeele CEC Bank din interior, unde programul începe tot la 08:30, iar, apoi, la ghișeul unde vei depune actele pentru a obține pașaportul. In toată această nebunie, părinți cu copii, care urmează să plece în vacanță, români care lucrează în străinătate, au terminat concediul si trebuie să se întoarcă la muncă, pensionari care pleacă să își viziteze copiii stabiliți în străinătate, nu există nimeni care să te îndrume.
Dacă sunteți în vacanță și v-ati dat seama că vă expiră pașaportul cu cateva zile înainte de plecarea din țară, vă ajutăm noi. Puteți obține un pașaport temporar, cu o valabilitate de un an, care se poate elibera, in regim de urgență, in două ore. Atenție: acest tip de pașaport poate fi obținut numai în Șoseaua Pipera, numărul 49. Taxele aferente acestui tip de pașaport sunt de 222 de lei și se pot plăti la sucursalele CEC Bank. Și în incinta clădirii din Șoseaua Pipera 49 găsiți o sucursală CEC, care se deschide la 08:30.
Pentru eliberarea pașaportului temporar în regim de urgență, pe lângă chitanțele ce dovedesc plata taxelor, trebuie să aveți la dumneavoastră cartea de identitate și pașaportul vechi. Formularul de cerere se generează la ghișeu și se completează pe loc.
Acestea fiind spuse, vacanță plăcută și bucurati-va de cozile de la Pașapoarte.