Clădirile Spitalului Județean Slatina vor fi reabilitate cu fonduri europene
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 09:30
Consilierii județeni olteni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea imobilelor Spitalului Județean Slatina. Consiliul județean va atrage fonduri europene de circa 20 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional 2014- 2020, pentru reabilitarea unor imobile ale instituţiilor aflate în subordine.
Proiectul privind reabilitarea şi eficientizarea termică a clădirilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina are valoarea de 17 milioane de lei și va fi urmat de un altul, ce vizează dotarea şi modernizarea blocului central al instituţiei medicale, finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI) cu aproximativ 16 milioane de lei.
Tot prin Programul Operaţional Regional 2014- 2020, Axa prioritară 3, Consiliul Județean Olt dorește să reabiliteze termic alte șase instituții din subordine: Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, clădirea Inspectoratului de Protecţie Civilă, Apartamente – Fosta Vilă de Protocol, Centrul Militar Judeţean şi sediul Consiliului Judeţean.
Evaluatori și experți din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au inspectat clădirea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” în vederea precontractării finanțării.
După vizita pe teren, reprezentanții ADR Nord-Est au verificat și documentele depuse de către Consiliul Județean în vederea obținerii fondurilor pentru reabilitate și modernizare.
Proiectul propus de C.J către Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est -organism intermediar pentru Programul Operațional Regional (POR 2014-2020) se încadrează în categoriile de operațiuni ale Axei Prioritare 3-Sprijinirea tranziției spre o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritate de investiții 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operatiunea B — clădiri publice.
Valoarea totală a investiției „Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria Iași”, este de 121.476.139,00 lei (inclusiv TVA).
Contribuția proprie a Consiliului Județean Iași pentru cofinanțarea proiectului va fi de 27.381.174,00 lei (inclusiv TVA), reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și echivalentul a 2% din valoarea eligibilă a acestuia, în sumă de 1.881.899,30 lei (inclusiv TVA).
“Vizita de precontractare este un pas extrem de important care precede semnarea contractului de finanțare. Modernizarea Spitalului de Copii “Sf. Maria” este esențială nu doar pentru Iași ci pentru întreaga regiune deoarece unitatea medicală deservește aproximativ 800.000 de potențiali pacienți din județele Moldovei.
Anual, la Spitalul de Urgență pentru Copii sunt tratați 45.000 pacienți. Prin această investiție ne dorim să avem o clădire care să îndeplinească toate condițiile pentru desfășurarea actului medical și pentru spitalizarea bolnavilor în condiții moderne”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Pe lângă lucrările de reabilitare, clădirea în care funcționează spitalul necesită și intervenții majore la instalațiile electrice, sanitare și termice.
Prin realizarea proiectului se urmărește: creșterea eficienței energetice a clădirii în care funcționează Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” prin măsuri de izolație termică; reabilitarea și modernizarea instalațiilor termoenergetice; instalarea și utilizarea unor surse de energie regenerabilă pentru asigurarea necesarului de energie a clădirii; implementarea unor sisteme de management energetic în scopul îmbunătățirii eficienței energetice și monitorizării consumurilor de energie dar și înlocuirea corpurilor de iluminat.
Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, va fi extinsă în cadrul Programului Operaţional Regional, cu finanţare europeană.
Potrivit conducerii SJU Vaslui, urmează să fie construită o clădire nouă, care va funcţiona pe lângă compartimentul deja existent.
‘Momentan, contractul pentru studiul de fezabilitate se află deja în derulare. Este vorba despre un proiect în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, la care va participa cu o diferenţă de bani şi Consiliul Judeţean, astfel încât să construim o clădire nouă, care nu o va exclude pe cea deja existentă’, a declarat joi, pentru AGERPRES, managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.
Noua clădire va asigura un confort sporit pentru pacienţi, preluare mai facilă a bolnavilor, spaţii de aşteptare conforme pentru aparţinători şi circuite funcţionale îmbunătăţite.
În paralel cu extinderea UPU, va fi amenajat şi un spaţiu pentru spitalizare de zi.
‘Potrivit legii, spaţiile pentru spitalizarea de zi trebuie să fie situate la parterul spitalelor, dar cum nu avem loc suficient, acest tip de spitalizare se face pe secţii.
De aceea, am gândit un proiect privind amenajarea unei clădiri speciale care să aibă ca destinaţie tratarea pacienţilor care beneficiază de internare de zi’, a mai spus Ana Rinder.
Proiectul, cu o valoare estimată de 3,1 milioane de lei, va fi finanţat de Consiliul Judeţean şi va presupune construcţia unui pavilion nou, situat între UPU şi birourile administrative ale spitalului, în care se va face spitalizarea de zi.
Microîntreprinderile din Regiunea Centru care doresc să își dezvolte afacerile pot obține finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 .
De la sfârșitul lunii iulie se pot depune spre finanţare proiecte pe Axa prioritară 2, „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii” – Apelul de proiecte 2.1.A. – Microîntreprinderi.
Este un apel foarte important, pentru că este primul dintre cele care dau bani microîntreprinderilor.
Dan Popa, director al Direcției Organism Intermediar în cadrul ADR Centru, a precizat că finanțarea totală alocată regiunii pe această măsură este de 32 de milioane de euro, iar o microîntreprindere poate beneficia de o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de euro cu un procent de 10% din partea beneficiarilor.
Solicitarea finanțării se face exclusiv online, ceea ce îi va scuti pe solicitanți de calvarul documentelor scrise.
„Depunerea online a cererilor de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea microintreprinderilora început cu data de 27 iulie 2016, prin sistem electronic MySMIS, și va fi deschisă timp de 6 luni, respectiv până la 27 ianuarie 2017, ora 12.00. În cadrul acestei priorități de finanțare nerambursabilă de tip competitiv, un solicitant, respectiv o microintreprindere, poate depune o singură cerere de finanțare, iar în cazul respingerii aceasta nu se mai poate re-depune.”
Dan Popa a mai precizat că față de perioada 2007-2013, a fost exclusă sănătatea de la finanțare, dar în rest au rămas aceleași coduri CAEN ca și în exercițiul financiar trecut, care vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă.
Pentru acest apel de proiecte pot solicita finanțare societățile comerciale și cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, așadar firme din Regiunea Centru care au maximum 9 angajati.
Pot primi finanțare investițiile sau activitățile care se referă la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau prestare a serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro, iar valoarea maximă a finanțării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis.
Prin urmare se finanțează maximum 200.000 de euro, echivalent în lei, cu o participare de 10% din partea beneficiarului.
Pentru cei interesați, ADR Centru a editat un document cumulativ cu cele mai frecvente întrebări și răspunsurileaferente. Ghidul specific și celelalte anexe pentru Prioritatea de Investiții 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” a POR 2014-2020 poate fi consultat pe pagina de internet gestionată de ADR Centru – www.regio-adrcentru.ro.
Formularea este valabilă pentru orice domeniu și în acest sens subscriem și pe cel al fondurilor europene. De multe ori, multitudinea datelor legate de banii europeni, de liniile de finanțare comunitare tinde să facă dificilă punerea în practică a unei idei, a unui proiect.
De aceea, fiecare instituție, entitate care este implicată în procesul absorbției fondurilor europene inițiază acțiuni, evenimente prin care clarificările să ajungă la cei interesați. Este și ceea ce propune în această perioadă Agenția pentru dezvoltare regională Nord Est cu sediul la Piatra Neamț și care acoperă prin activitățile șase județe: Neamț, Suceava, Botoșani, Bacău Iași și Vaslui.
Domnule director Vasile Asandei, mai – luna Caravanei județene pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Ce înseamnă aceasta?
Aceasta înseamnă că ne deplasăm în fiecare județ pentru a prezenta prioritățile de intervenție care au fost lansate în cadrul POR 2014-2020. Practic, această caravană continuă astăzi la Iași, urmând ca pe date de 18 mai să fie la Bacău, pe 19 mai la Botoșani, apoi, săptămâna viitoare, la Suceava și Vaslui.
În aceste caravane sunt prezentate prioritățile de intervenție care au fost deja lansate, au ghidurile valabile, definitive. Încep să se depună proiecte pentru primele priorități, respectiv prioritatea 3.1 Eficiență energetică pentru clădirile rezidențiale și prioritatea 6.1 Axele de transport. Proiectele au putut fi depuse începând de ieri, pentru celelalte priorități, respectiv 7.1 Infrastructura de turism, 5.1 Patrimoniu cultural și 5.2 Crearea de spații verzi – regenerare urbană, proiectele vor putea fi depuse de săptămâna viitoare.
Cu aceste caravane încercăm să lămurim potențialii beneficiari de cerințele ghidurilor, să explicăm ce documente trebuie depuse, ce lucruri trebuie să aibă în vedere în realizarea unei cereri de finanțare și, așa cum am spus și cu altă ocazie, îi invităm pe toți cei interesați la aceste discuții întrucât o bună pregătire a proiectelor asigură o bună parte din succes.
Ce înseamnă fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 rezervate regiunii de dezvoltare Nord Est?
Avem alocată o sumă de un miliard și aproape 50 de milioane de euro, o sumă cu aproape 40% mai mare față de perioada 2007 -2013. Sunt în acest program 12 axe prioritare, dintre care 10 sunt adresate potențialilor beneficiari; una este pentru asistență tehnică în care este eligibil doar organismul intermediar și una se referă la cadastru. Este o paletă destul de largă de proiecte care ar putea fi depuse și o sumă mare de bani pe care ar trebui să o regăsim în proiecte care să răspundă nevoilor noastre până în anul 2023.
La începutul acestei luni a fost lansată varianta finală a ghidului solicitantului pentru prioritatea de investiție ”Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”. Aceasta face parte din Programul Operațional Regional rezervat perioadei 2014- 2020. Pentru că fiecare regiune de dezvoltare are particularitățile sale, cu siguranță că sunt și câteva elemente de subliniat și în ceea ce privește Regiunea de Dezvoltare Nord Est cu cele șase județe componente.
La telefon este domnul Vasile Asandei, director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est cu sediul la Piatra Neamț. Domnule director, fonduri pentru inițiative în turism. Mai exact?…
Sunt fonduri pentru inițiative în turism și în Programul Operațional 2014 – 2020. Aceste fonduri se adresează stațiunilor turistice din regiunea noastră care sunt în număr de 10 , conform HG 852/2008, dintre care patru fiind și stațiuni balneoclimaterice , cumva privilegiate, pentru că pot face mai multe lucruri pe acest program. Dacă e să intrăm puțin în detaliu, această axă de turism din programul actual se referă la investiții în infrastructura de turism, investiții care trebuie să răspundă unor nevoi ale sectorului privat. Este, cumva, o chestiune nouă din acest punct de vedere; nu mai pot privații accesa în mod direct fonduri pentru turism în actualul program, dar ei vor beneficia de investițiile în infrastructură făcute în aceste stațiuni turistice sau, și stațiuni balneoclimaterice.
Ne puteți spune despre ce sume este vorba pentru acest apel de proiecte?
Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord Est sunt alocate 17 milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020. Valoare maximă a unui proiect este de 5 milioane de euro. Din păcate, nu e o sumă foarte mare. Dacă ar fi să facem un calcul aproximativ , să zicem că am putea 4-5 proiect, maximum, gândindu-ne că nu toți vor solicita suma maximă de cinci milioane.
Finanțări pentru turism au fost și în 2007 – 2013. Putem da exemple de proiecte și care s-au încheiat cu succes?
Sigur că da. În exercițiul 2007 – 2013 pe Axa 5 a u fost mai multe proiecte de succes în regiunea Nord est și aș putea să vă dau câteva exemple: zona de agrement Ciric din Iași, Mânăstirea Putna, Biserica Banu din Iași, Observatorul din Bacău; au fost și sume mai mari în exercițiul 2007 – 2013 și chiar sunt proiecte foarte reușite care pot fi văzute în teren.
Ca o concluzie, care este calendarul apelului de proiecte?
A fost lansat ghidul final. Proiectele vor putea fi depuse începând cu luna iunie, datorită acestui sistem din exercițiul 2014 – 2020 în care se lasă o perioadă de circa 2 luni de la lansare, respectiv de la momentul în care ghidul devine definitiv până în momentul în care proiectele pot fi depuse.
Beneficiarii acestuia vor fi 30 de persoane vârstnice şi 30 de copii, selectaţi de către Serviciul Public de Asistenţă Socială.
Pe lângă serviciile ce vor fi oferite beneficiarilor, prin înfiinţarea centrului vor fi create 11 locuri de muncă.
Construit în cartierul Solidarităţii, în locul unei foste centrale termice, obiectivul a fost realizat prin intermediul Programului Operaţional Regional şi a beneficiat de un buget de peste 2,2 milioane lei. Din această sumă, circa 46.000 lei a reprezentat cofinanţarea din partea Primăriei Satu Mare
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.