Noi Fonduri Europene pentru Romania
Publicat de Andrei Cretoiu, 27 februarie 2015, 10:56
5 miliarde de euro au fost destinati in aceste zile Romaniei, prin doua programe operationale ale Comisiei Europene, Programul pentru Capital Uman si cel pentru dezvoltarea Capacitatii Administrative. Multi sau putini – depinde de unde privim – acesti bani acopera un necesar estimat pentru perioada 2014-2020. Vor avea astfel parte de imbunatatiri atat finantarea domeniului social, cat si cel al formarii profesionale. Comisia a precizat odata cu alocarea fondurilor ca ele vizeaza in egala masura “ameliorarea capacitatii de reactie a sistemului judiciar”.
Ambele Programe sunt parte a Fondului Social European, iar din cele 5 miliarde de euro atribuite Romaniei, 4,3 miliarde provin din bugetul Uniunii Europene. De precizat ca noul Program operational Capital Uman inlocuieste celebrul POSDRU alocat pentru anii 2007-2013, prin care noi mai putem absorbi bani europeni pina la finele anului 2015. Banii cei noi trebuie folositi in beneficiul romanilor, mai ales tineri, pentru gasirea mai lesne a unui loc de munca, pentru imbunatatirea educatiei si competentelor, reducerea saraciei si excluziunii sociale, promovarea unor servicii sociale moderne si cresterea eficientei institutiilor publice. Acestea sunt tot atatea calcaie ale lui Ahile, la noi, ca si in multe alte parti ale Uniunii Europene. In ce ne priveste, Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate, a declarat: ” Romania se confrunta in prezent cu importante provocari pe piata muncii, atit in ce priveste ocuparea fortei de munca, cat si saracia. Ma bucur ca programul se concentreaza pe principalele prioritati identificate in cazul Romaniei si sunt convinsa ca daca este utilizat corespunzator, acest ajutor financiar va constitui o importanta sursa de investitii in domeniile sociale. O atentie deosebita trebuie acordata tinerilor, romilor si populatiei din mediul rural”, a spus comisarul Marianne Thyssen. In ce priveste Programul pentru Capacitatea Administrativa, acesta propune investitii de 658 de milioane de euro, din care 553 de milioane de la bugetul comunitar, pentru a ajuta ameliorarea capacitatii de reactie a administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania potrivit nevoilor economiei si societatii. Acest program este considerat de Comisia Europeana esential pentru formarea a 900.000 de angajati din sistemul administratiei publice si cel judiciar. Se estimeaza ca 250 de institutii publice si judiciare vor avea parte de investirtii directe din acest fond, iar multe mii de alte institutii vor avea beneficii indirecte. Programul de Capital Uman este gestionat nemijlocit de Ministerul Fondurilor Europene, in timp ce acela destinat Capacitatii Administrative revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Bun, veti spune, si ce folos avem noi din aceasta mare suma de 5 miliarde de euro? Daca luam in calcul ca prioritatile 1 si 2 sunt “Garantia pentru tineret in Romania”, a treia prioritate – accesul pe piata muncii, a patra- includerea sociala si combaterea saraciei, a cincea –dezvoltarea locala si cresterea raspunderii comunitatilor, a sasea – cresterea educatiei si competentelor, vom stii ca cel putin Programul pentru Capital Uman este in folosul nostru, chiar personal, imediat si direct. In timp ce programul complementar stimuleaza o administrare moderna si combaterea coruptiei, deci scade riscuri de securitate. Si trebuie sa recunoastem, in ambele cazuri, nevoia este mare