CONSTANȚA: Marea Neagră, în atenția cercetătorilor
Publicat de adinaiftime, 8 septembrie 2017, 08:30
„Protecția Ecosistemului Mării Negre și Gestionarea Durabilă a Activităților Maritime” este tema întâlnirii internaționale, aflate la 8-a ediție, care este dedicată ilustrului om de știință prof. dr. Grigore Antipa, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani.
Participă cercetători din: Bulgaria, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Ucraina și România.
Evenimentul științific de tradiție, atrage atenția publicului asupra importanței protecției și conservării ecosistemului marin, precum și a necesității desfășurării unor acțiuni concertate pentru a diminua efectele activităților umane asupra biodiversității și a calității apelor Mării Negre. Se dezbat teme despre trasabilitatea produselor pescărești, managementul durabil al calcanului la Marea Neagră, abordarea ecosistemică a pescăriilor și acvaculturii și imagistică satelitară în studiul mediului marin și costier.
„La cea de-a 8 a ediție avem foarte multe noutăți din punct de vedere al realizărilor științifice, avem o sesiune de postere care materializează activitatea concretă a Institutului nostru și a celorlalte institute din zona Mării Negre. Sunt peste 30 de participanți din țările riverane, ceea ce denotă faptul că activitatea pe care noi o derulăm este recunoscută și apreciată. Prezența acestora la simpozion îmbogățește patrimoniul de informații pe care îl deținem și pe care îl folosim în scopul îmbunătățirii la Marea Neagră. Astfel, se vede o ușoară îmbunătățire în ce privește stocul de pește din bazin, dar nu suficientă. După colapsul general al ecosistemului din 1990, cele mai spectaculoase îmbunătățiri le-au produs aspectele de reducere puternică a poluării. Producția de pește la nivelul anului 1986 atingea 900.000 de tone, iar în prezent este la jumătate, 450.000 de tone.
În schimb, s-a îmbunățit diversitatea speciilor marine, datorită aclimatizării speciilor exotice, care au ajuns aici.
”Unul dintre proiectele noi, este crearea unui centru de promovare a acvaculturii și mai multe întâlniri ale Comisiei Generale a Pescăriilor pentru implementarea programelor și strategiilor pentru îmbunătățirea situației calcanului și a rechinului. Pentru prima dată după 8, 10 ani cota de calacan, una dintre cele mai valoroase specii din Marea Neagră, să ajungă la 50 de tone pentru fiecare țară riverană, dela 43 de tone câte se înregistrau în această perioadă”, a declarant directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.