Iași-Curs de formare privind migranții
Publicat de adinaiftime, 14 decembrie 2017, 09:30
În aceste zile, la Iași se desfășoară un curs de formare pentru autoritățile publice dar și pentru mediul ONG, din zona Moldovei. Cursul are în vedere problematica migranților și este organizat la inițiativa Ligii Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației (CSM). Acum, în luna decembrie 2017 se va încheia prima etapă a proiectului „Centrul Român de Cercetare a Migrației, CRCM”. Este vorba de un proiect finanţat prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI/16.01.01).
Prin acest proiect unic pe plan național se are în vedere crearea unui nou cadru conceptual de documentare si informare, şi a unor noi instrumente de cercetare privind studiul proceselor de integrare a beneficiarilor de protecţie internaţională (BP) şi a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în societatea românească prin înfiinţarea Centrului Român de Cercetare a Migraţiei – CRCM.
Echipa coordonatoare a proiectului explică faptul că mai este și un grup ţintă secundar al proiectului, care este reprezentat de experţi din instituţii publice cum ar fi Ministerul Educaţiei (ISJ-uri), Ministerul Muncii (AJOFM-uri, primării, AJPIS-uri), ministerul Sănătăţii (CAS-uri), Autoritatea Naţională pentru cetăţenie, selectaţi pentru sprijinirea elaborării, completării şi actualizării bazei de date şi a platformei, şi sprijinirea cercetării propuse prin proiect.
Ce s-a reușit deja în ultimii ani- a fost creată o rețea de mediatori culturali care îî ajută pe care nu sunt familiarizați cu politica instituțională românească(înscriere la școală, medic, găsirea unui loc de muncă etc). De asemenea au fost create eveniemente în mai multe orașe din țară iar acestea au adus împreună migranții.
Pentru a se putea realiza un proiect național privind migranții au fost trimis 300 de scrisori către autorițile publice din țară ca după aceea să poată fi strînse date și să putem discuta de o cercetare cu informații clare și complete.
A doua parte a proiectul se va derula în perioada decembrie 2017-decembrie 2018 și vor fi cursuri de formate cu reprezentanți ai instituțiilor cu care nu s-a lucrat în prima etapă.