Prepararea modifică mâncarea
Publicat de adinaiftime, 17 decembrie 2017, 17:00
V-ați pus vreodată întrebarea cum prepararea modifică mâncarea, mai exact valoarea nutritivă a acesteia?
Consumul de alimente nutritive are un rol crucial pentru sănătate, energie și greutatea ideală a fiecărei persoane. Modul în care gătim mâncarea influențează valoarea nutritivă a acesteia. Prepararea mâncării ne ajută să o digerăm mai ușor și să asimilăm o parte mai mare de substanțe nutritive. De exemplu, proteinele în ouăle gătite sunt cu 180% mai ușor digerabile decât în cele crude. Însă, există elemente nutritive cheie care scad la prepararea în anumite moduri.
Fierberea este o metodă de preparare frecvent utilizată, în cadrul căreia mâncarea este gătită în apă la temperatura de 100 de grade. Cele mai „vulnerabile“ la acest mod de preparare sunt vitaminele solubile în apă adică vitamina C și complexul de vitamine B. Pe de altă parte, este demonstrat că la fierberea peștelui, în el se păstrează acizi grași omega-3 într-o cantitate mai mare decât în cazul prăjirii.
Coacerea nu afectează majoritatea mineralelor și vitaminelor, cu excepția vitaminei B. Din acest motiv, este recomandat ca atunci când pregătim legume, să le consumăm crude drept salată, la cuptor sau la abur.
La sotare sau prăjirea prin agitare, mâncarea este preparată într-o tigaie la o temperatură medie sau înaltă,într-o cantitate minimă de grăsime. Aceste tehnici sunt similare, unica diferență fiind faptul că la prăjirea prin agitare mâncarea este agitată în permanență, temperatura este mai ridicată, iar timpul de preparare – mai scurt. Acest procedeu face parte din lista modurilor sănătoase de preparare. Gătitul de scurtă durată și în lipsa apei previne pierderea vitaminei B, iar grăsimea adăugată îmbunătățește asimilarea elementelor nutritive și a antioxidanților din legume.
Prăjirea presupune preparare într-o cantitate mare de grăsimi, la temperatură ridicată. Această metodă este recomandată de a fi evitată. Când grăsimea se încălzește la o temperatură înaltă, se formează substanțe toxice numite aldehide, care cresc riscul de cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Prăjirea păstrează vitaminele C și cele din grupa B, însă, distruge până la 85% din acizii grași omega-3, care sunt foarte sensibili la temperaturile ridicate.
Gătitul la abur este unul dinte cele mai nutritive medode de preparare. În cadrul acestuia se pierd cantități minime chiar și din cele mai instabile elemente nutritive precum vitamina C și acidul folic. Acesta este cel mai potrivit mod de preparare nu numai a legumelor, ci și a cărnii și a peștelui.
Pentru a fi siguri că aveți grijă de sănătatea și aspectul vostru fizic, adaptați fiecare aliment la modul său potrivit de preparare.