Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a devenit protejată şi recunoscută la nivelul UE!
Publicat de Andra Radu, 4 iunie 2021, 16:58
Comisia Europeană a aprobat joi înscrierea produsului românesc „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.
România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care două pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: „Telemea de Sibiu” şi „Plăcinta dobrogeană” precum şi un produs „Salata tradiţională cu icre de crap” pentru dobândirea protecţiei europene Specialitate Tradiţională Garantată.
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european.