„Vă rugăm să puneți capăt acestui protest acum, iar procesul legislativ va începe curând” – a spus la radio RMF FM fosta premier Beata Szydlo. Părinții nu vor să audă de acest lucru și îi cer lui Jaroslaw Kaczynski o întâlnire.
Părinții copiilor cu dizabilități, care au protestat și în trecut, când la guvernare era coaliția PO-PSL, de miercuri este din nou în Seim. Ei subliniază că acesta nu este un nou protest, ci continuă cel vechi, pentru că problemele nu au dispărut. Mai întâi s-au întâlnit cu ministrul Elzbieta Rafalska, apoi cu președintele Andrzej Duda și la sfârșit cu premierul Mateusz Morawiecki.
Părinții care protestează au două cereri fundamentale. Prima: introducerea unui supliment de reabilitare în valoare de 500 zloți pe lună (fără criteriul de venit) pentru persoanele cu dizabilități după vârsta de 18 ani, incapabile să ducă o existență autonomă. A doua: egalarea sumei ajutorului social cu cea mai mică pensie a ZUS (Serviciul de Asigurări Sociale) cu titlul de incapacitate totală de muncă (1029 zloți brutto).
Premierul Morawiecki a anunțat instituirea „contribuției de solidaritate”, „astfel încât cei mai înstăriți oameni, care câștigă cel mai bine, să-i poată ajuta pe cei nevoiași” (urmarea numai pentru abonați).
Polonia – Protestul cadrelor didactice în fața Ministerului Educației Naționale
Publicat de Camelia Teodosiu,
21 aprilie 2018, 08:23 / actualizat: 23 aprilie 2018, 8:28
Ne-am săturat” – sub această lozincă au protestat cadrele didactice sâmbătă în fața MEN. Ele cer o întâlnire cu premierul Mateusz Morawiecki și demisia șefei Ministerului Educației, Anna Zalewska.
În fața MEN au venit demonstranți nu numai din Varșovia, ci din mai multe orașe. Cu învățătorii au venit și părinții. Vor bani mai mulți pentru educație și demisia ministrului educației.
Anna Zalewska, imediat după ce PiS a preluat puterea, a luat decizia de lichidare a gimnaziilor și revenirea la școala elementară de opt ani. „Nu știu dacă mai pot suporta. Ne simțim disprețuiți de către guvern. Nu mai pot auzi că ne este bine, când este atât de rău” – a spus o participantă la protest, care lucrează în școală de 15 ani. (continuarea numai pentru abonați)
Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne, faţă de subfinanţarea din sistem.
Manifestanţii au adus tobe, vuvuzele şi pancarte cu mesaje precum: Permiteţi să raportez: plouă în post.
Sindicaliştii spun că protestul lor este determinat de atitudinea ineficientă a guvernanţilor în ceea ce priveşte finanţarea ordinii publice, salarizarea personalului din domeniu şi protecţia adecvată a poliţiştilor, în special a celor din structurile operative, aflaţi permanent în prim-planul combaterii fenomenelor infracţionale care afectează societatea românească.
MAI a anunţat că revendicările sindicaliştilor vor fi discutate în cadrul unei întâlniri care va avea loc vineri, 22 decembrie.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că judecătorii şi procurorii pot protesta spontan sau organizat în calitate de cetăţeni, dar în calitate de magistraţi au restricţii, interdicţii si incompatibilităţi prevăzute de Constituţie şi de legile speciale.
Tudorel Toader a mai spus că magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul pe legile justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor, precizând că dacă legea este neclară pot apela la Curtea Supremă sau la Curtea Constituţională.
Câteva sute de magistraţi au participat pe treptele din faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti, la un protest tăcut faţă de modificările aduse, în Parlament, legilor justiţiei şi Codurilor penale. Proteste ale judecătorilor şi procurorilor au avut loc şi în mai multe oraşe din ţară.
La Sibiu, magistraţii de la Judecătoria Sibiu au anunţat că îşi suspendă, de ieri şi până vineri, activitatea, timp de o oră, între 11:30 şi 12:30.
Intenţia Primăriei de a majora unele taxe şi impozite nemulţumeşte societatea civilă constănţeană.
Mai multe ONG-uri, asociaţii profesionale şi organizaţii patronale organizează un protest pentru a-şi exprima nemulţumirea.
Acţiunea va avea loc pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, mâine, începând cu ora 17.00.
Impozitul pe clădiri şi taxa de habitat se numără printre taxele pe care autorităţile locale vor să le mărească.
Astfel, potrivit proiectului postat pe site-ul primăriei, impozitul pe clădiri ar urma să fie cu 25% mai mare, iar taxa de habitat va creşte de la 3 la 7 lei, pe lună, de persoană.
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a modificat Codul Fiscal, astfel că au ieșit în stradă.
Aproximativ o mie de persoane protestează în acest moment în Piața Victoriei si scandează lozinci anti-guvernamentale şi contra Partidului Social-Democrat.
Câţiva dintre protestatari spun că le este teamă că, în urma modificărilor Codului Fiscal, salariile vor scădea şi nu doresc să plătească din buzunarul lor contribuţiile la stat.
Circulaţia în zona Piaţa Victoriei nu este întreruptă şi nu s-au semnalat incidente.
Grupul „Mureșul Civic” a lansat în mediul virtual, în urmă cu câteva zile, invitația de a protesta duminică 5 noiembrie, împotriva acestor modificări. Printre acestea se prevede și ca un condamnat penal să poată ocupa funcții de demnitate publică.
Acțiunea va avea loc între orele 18.00 și 21.00 în fața sediului Prefecturii Mureș, a declarat, pentru Radio Tîrgu-Mureș reprezentantul grupului „Mureșul Civic”, care a dorit să-și păstreze anonimatul:
”Luni, în plenul Parlmentului României se vor vota modificările legilor Justiției, la propunerea ministrului Tudorel Toader. Aceste modificări constau în impunerea unui prag valoric prin care se pot fura mai ușor bani publici, reînvierea Ordonanței nr. 13 și numirea șefilor procurorilor de către ministrul Justiției, și nu de președintele României. Inițiativa ”Mureșul civic” îi îndeamnă pe târgumureșeni să iasă în stradă, duminică de la ora 18.00, în fața Prefecturii Mureș.”
Organizatorii au mai anunțat că asfel de proteste vor avea loc mâine în mai multe orașe din țară. Printre acestea se numără și București, Oradea, Cluj-Napoca, Bacău, Iași sau Craiova.
Medicii de familie vor protesta luni din cauza birocraţiei din sistem dar şi a subfinanţării.
Pentru ca acţiunea de luni să afecteze cât mai puţin pacienţii, consultaţiile vor fi acordate în mod normal, dar medicii vor purta banderole albe, iar în cabinete vor pune afişe cu mesajele protestului.
Dacă problemele lor nu vor fi rezolvate, medicii de familie îşi vor continua protestele în stradă.
Ei susţin că în următorii 10 ani, România va rămâne cu mai puţin de jumătate dintre medicii de familie, pentru că mulţi se vor pensiona, alţii vor pleca din ţară, în vreme ce tinerii nu sunt interesaţi de această specialitate.
Primarul Iaşului protestează pe 22 septembrie faţă de poluarea produsă de maşinile second hand
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 09:00
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să protesteze pe data de 22 septembrie, când se desfăşoară evenimentul ‘O zi fără maşină’, nemulţumit fiind de poluarea produsă de maşinile second hand.
Primarul a spus că vineri va străbate pe jos distanţa de aproximativ un kilometru dintre Palatul Culturii şi Piaţa Unirii, în semn de protest faţă de creşterea alarmantă a numărului mare de maşini second hand cumpărate de cetăţeni din statele europene.
‘Consider că este una dintre cele mai mari tragedii ecologice care s-au năpustit în ultima oară, având în vedere că de la începutul acestui an în municipiul Iaşi au pătruns zeci de mii de maşini la mâna a doua. Ponderea maşinilor second hand înmatriculate este de 80% în comparaţie cu maşinile noi. Din acest motiv, pe 22 septembrie, de ‘O zi fără maşină’, voi protesta împotriva deschiderii porţilor pentru hârburile vestice. Nu este normal ca un stat producător de autovehicule să adune tot ce e mai rău şi mai rablă din Europa să ne facă viaţa un calvar. Din acest motiv, am să merg pe jos între Piaţa Unirii şi Palat şi am să strâng semnături pentru a vedea dacă ieşenii vor să fie intoxicaţi de Euro 2, Euro 3 şi chiar non euro, care nu sunt înmatriculabile, dar circulă prin municipiul Iaşi, creându-ne mari probleme’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Pentru a fi mai elocvent, primarul Iaşiului a spus că nivelul bolilor respiratorii şi cardiovasculare a crescut enorm în ultima perioadă.
‘Decât să dai 5.000 de euro să aduci hârburile Europei, mai bine dai bani în avans pentru cumpărarea uneia noi. La noi în ţară sunt două companii auto care pot asigura maşini pe toate gusturile, la toate preţurile. Cu toţii uităm că starea de sănătate influenţează orice: puterea de muncă, cheltuielile pe sănătate, capacitatea de reproducere şi durata medie de viaţă’, a susţinut Chirica.
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 10:50
Mai mulți bucureșteni au ieșit în Parcul Izvor pentru a protesta în fața sediului Parlamentului.
Mișcări de stradă similare s-au anunțat și în alte orașe din țară, precum Timișoara, Arad și Iași.
Manifestanții susțin că în felul acesta își apăra dreptul de a alege liber.
Legea vaccinării se află acum în dezbatere parlamentară, în condițiile în care România are cea mai mare scădere a ratei imunizării din toate statele europene.
Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția de mai multe ori asupra riscurilor.
Sindicaliştii din sănătate se pregătesc de proteste şi de un miting de amploare
Publicat de adinaiftime,
14 septembrie 2017, 18:30
Sindicaliștii Federației Sanitas se pregătesc de proteste și de un miting de amploare pe 19 octombrie, nemulțumiți de limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite și de propunerea referitoare la transferarea contribuțiilor de la angajator la angajat.
In plus de la 1 ianuarie 2018, ei nu vor mai primi tichete de masă și nici vouchere de vacanță.
„…tichetele de masă vor dispărea de la 1 ianuarie, chiar dacă se spune că de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea normă de hrană. Oamenii nu pot trăi cu promisiunea că între ianuarie şi decembrie anul viitor nu vor lua nimic…”, a explicat președintele Federației sindicale SANITAS București, Viorel Hușanu.
Huşanu a mai precizat că nemulţumirile sindicaliştilor din sănătate vizează şi proiectul legislativ prin care se încearcă scoaterea sindicatelor în afara Consiliilor de Administraţie şi lipsa unui contract colectiv de muncă.
Pentru început, acestia si-au propus sa picheteze, în prima săptămână a lunii viitoare, sediile ministerelor Finanţelor, Sănătăţii şi Muncii.
Sute de persoane s-au adunat duminică seară, 3 septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumite de ultimele măsuri guvernamentale anunţate.
Manifestanţii s-au declarat împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei şi a tentativei de retragere a candidaturii sitului Roşia Montană din procesul de înscriere în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Proteste similare au fost aseară şi la Cluj şi Braşov.
În acelaşi timp, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti i-a cerut ministrului Tudorel Toader să se întâlnească pentru a discuta despre propunerile de modificare a legilor justiţiei.
Întrevederea va avea loc marți dimineața, 5 septembrie, în jurul orei 8:30.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) ameninţă cu proteste, începând din toamna acestui an, dacă problemele cu care se confruntă angajaţii din învăţământ nu vor fi rezolvate de către Guvern, se arată într-un comunicat al FSLI remis, vineri, AGERPRES.
În acest context, reprezentanţii FSLI vor participa luni, 28 august, la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, întâlnire în care aceştia îşi vor prezenta cele opt probleme majore cu care se confruntă, printre care elaborarea unei Legi a educaţiei naţionale, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului, precum şi nedreptăţile la care sunt supuşi angajaţii din educaţie.
‘Conform Programului de Guvernare PSD – ALDE, cea mai aşteptată lege de către elevi, cadre didactice şi părinţi, este Legea Educaţiei Naţionale. Un act normativ realizat cu responsabilitate şi supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educaţie din România’, susţin reprezentanţii FSLI care vor să afle care este graficul elaborării, dezbaterii publice şi adoptării acestei legi.
De asemenea, sindicalisţii menţionează şi situaţia programelor şcolare învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii, aceştia punctând că elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional. ‘Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele şcolare trebuie să fie regândite din temelii. Ele trebuie adaptate la cerinţele reale ale pieţei muncii’, potrivit comunicatului.
O altă problemă semnalată de sindicate este subfinanţarea educaţiei, ceea ce ‘plasează şcolile din România într-un alt secol’, în condiţiile în care mai există şcoli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au autorizaţie de funcţionare din partea ISU.
Totodată, Federaţia sindicală mai afirmă că banii câştigaţi în instanţă ajung la cadrele didactice după lungi amânări, iar sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinţe judecătoreşti, pe care o parte a salariaţilor din învăţământ ar trebui să le primească nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ avertizează că majorarea salariilor brute din educaţie, începând cu anul 2018, reprezintă doar o creştere cu 25% a salariilor nete, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice, începând cu aceeaşi dată, intenţionează să schimbe modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului.
Alte probleme aflate pe agenda sindicatelor vizează modificarea legii pensiilor, aceştia susţinând că în sistemul de educaţie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei, dar şi calculul incorect al sporurilor, deoarece salariile de bază au fost majorate la 1 ianuarie 2017 în medie cu 15%, dar calcularea sporurilor se face prin raportarea la salariul de bază din luna decembrie a lui 2016.
În ceea ce priveşte costul standard per elev introdus pentru stabilirea cheltuielilor necesare cu salariile, sindicaliştii susţin că acesta nu se justifică atâta timp cât determinarea costului standard se face prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei, în funcţie de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de MFP pentru salariaţii din învăţământ şi aprobat de Parlamentul României prin Legea bugetului de stat.
În concluzie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine că în situaţia în care Guvernul nu va face efortul de a găsi soluţii la problemele expuse, Executivul trebuie să ia în calcul că ‘există riscul major să se declanşeze un conflict de amploare, în sistemul de învăţământ, în toamna acestui an’.
Câteva sute de oameni au protestat miercuri seara, 23 august, în Piaţa Victoriei din capitală, față de modificările propuse de ministrul Tudorel Toader la legile Justiției.
Manifestația a fost inițiată pe Facebook de Mișcarea civică „Inițiativa România”.
Miercuri, 23 august, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a propus o serie de schimbări în sistemul judiciar, de la modul în care sunt numiţi procurorii şefi şi până la înfiinţarea unei unităţi speciale de urmărire a infracţiunilor comise de magistraţi.
Preşedintele României a calificat aceste propuneri drept un atac la adresa statului de drept, ce ar duce ţara înapoi cu un deceniu.
Parchetul General consideră aceste propuneri drept un semnal de alarmă, afirmând că procurorii nu au fost consultaţi, iar DIICOT cere convocarea Adunării generale a procurorilor pentru a discuta aceste modificări.
România este considerată una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar Bruxellesul menţine sistemul de monitorizare specială.
Angajaţii Fiscului nu mai vor să lucreze sâmbăta şi duminica.
Ei protestează astfel, faţă de mai multe măsuri ale Guvernului.
Angajaţii Fiscului sunt nemulţumiţi că nu li se plătesc orele suplimentare, că au pierdut 20 de procente din sporul de stres şi nu au fost reîncadraţi în funcţii de stat, după aplicarea Legii Salarizării.
Potrivit sindicatelor, în septembrie urmează şi alte forme de protest.
Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste şi acţiuni în justiţie şi susţin că vor refuza efectuarea de ore suplimentare.
Sindicaliştii susţin că şefii Ministerul Justiţiei refuză dialogul pentru rezolvarea problemelor din închisori.
Într-un comunicat, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor susţine că Guvernul întârzie demararea lucrărilor de investiţii în închisori, suspendând şi ocuparea funcţiilor vacante.
Sindicaliştii susţin că rămân deschişi dialogului.
În fața Parlamentului de la Chișinău a avut loc un nou protest față de sistemul electoral mixt.
Oamenii au scandat lozinci precum „Noi nu cedăm” și „Noi suntem poporul”.
Ei purtau în mâini drapele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene.
Protestele au fost anunțate de formațiunile extraparlamentare, Partidul Platforma Politică Demnitate și Adevăr, condus de Andrei Năstase și Partidul „Acțiune și Solidaridate”, în frunte cu Maia Sandu.
Ei cer ca legea cu privire la schimbarea sistemului electoral actual în unul mixt să fie abrogată de deputați.
Angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani au declanşat, astăzi, un protest spontan, solicitând alinierea salariilor la nivelul veniturilor angajaţilor din Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Comisarii de la protecţia consumatorilor au întrerupt parţial activitatea, ei înregistrând sesizările venite din partea populaţiei, însă au anulat toate acţiunile de control.
Ca şi săptămâna trecută, la Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Caraş-Severin şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Reşiţa, a avut loc un nou protest spontan cu privire la discriminările salariale pe care le suportă angajaţii celor două instituţii.
Angajaţii au ieşit în intervalul 10-12 în faţa instituţiilor pe care le reprezintă, iar în acest interval, activitatea cu publicul a fost întreruptă.
„Din 2010 nu a mai fost făcută nici o mărire de salariu, deşi protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică. Chiar dacă la nivelul ţării, angajaţii celor două instituţii, Garda de Mediu şi Protecţia Mediului sunt în număr mic, de numai 2.700 de persoane, au o misiune foarte importantă. Acest domeniu reprezintă mari vulnerabilităţi, riscuri şi priorităţi impuse de Strategia Naţională de Apărare pentru perioada 2015-2019”- a afirmat comisarul–şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Muntean.
Acţiuni similare au avut loc astăzi în mai multe judeţe din ţară .
Peste două zile, în şedinţa Colegiului naţional al sindicatului Sed Lex din care fac parte şi angajaţii celor două instituţii de mediu se va propune trecerea la grevă generală pe termen nelimitat -a mai precizat comisarul Gheorghe Munteanu.(Daniela Tudor)
Polițiștii încep seria acțiunilor de protest. Pichetări și un marș
Publicat de Mihaela Costache,
7 martie 2017, 08:30 / actualizat: 7 martie 2017, 10:02
Sindicaliștii din Poliție vor picheta Ministerul Muncii în zilele de 23 și 24 martie, iar în 25 martie vor organiza un marș de protest de la Ministerul de Interne până la Guvern, a anunțat luni, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.
„Avem solicitare la Primăria Capitalei. Azi (luni — n. r.), la ora 15:00, suntem invitați acolo pentru a definitiva acele avizări. Avem pe 23 — 24 (martie) în fața Ministerului Muncii pichetare, iar în data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne către Guvern. Avem solicitări de la aproape 10.000 de membri în prezent care doresc să participe la protest, nemulțumiți de nerespectarea legii și de neaplicarea corectă a salarizării în Ministerul de Interne”, a spus Coarnă, la începutul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizării unitare.
Acesta a subliniat că sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege și că solicită respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 1/2017, deoarece, în prezent, sporurile din MAI se raportează la salariul de bază din 2009.
„Informațiile noastre sunt din comunicare publică. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutăm pe două paliere. Odată din reglementare și, elementul doi, din aplicare. În reglementare noi solicităm să se respecte prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1 din 2017, care majorează salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe bază de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raportează la salariul de bază din 2009, adică 600, 700, 800 lei, în funcție de cât a avut fiecare în acel moment. Deci, degeaba majorezi salariul de bază minim brut, dacă eu mă raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golită de conținut. Nu produce efecte. Omul, în fapt, câștigă aceiași bani, nu câștigă nimic în plus, câștigă doar ei imagine”, a explicat Dumitru Coarnă.
Potrivit acestuia, „în poliție nu se mărește absolut nimic”, deși ultima majorare în acest sector a fost operată în 2008.
„Ultima majorare clară, tehnică, în Poliție, a fost în 2008. Aproximativ 40.000 de oameni ar beneficia, inclusiv personal auxiliar, jandarmi, pompieri, undeva la 40.000 — 50.000 din MAI. Impactul bugetar nu l-am calculat încă. La Sănătate au schimbat datele de referință, adică nu se mai aplică la decembrie 2009, ci la februarie 2017, iar salariile din Sănătate s-au dublat și chiar triplat. Suntem discriminați. Dacă privim un stat de plată din MAI, comparativ cu Sănătatea, un polițist cu funcție de conducere câștigă 3.000 de lei, iar un șofer de ambulanță câștigă 5.000 de lei”, a adăugat liderul de sindicat.
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, a declarat la România TV că salariile până la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele după pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depășesc pragul de 7.000 de lei vor fi creșteri, „dar nu foarte mari”.
Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat nemulțumit de noul proiect de Lege, deoarece, în prezent, prevede două baze de raportare diferite, una pentru funcționari și personalul contractual și alta pentru „aleși”.
„Față de propunerea fostului ministru al Muncii Dragoș Pîslaru, care prevedea pe patru ani o creștere a fondului de salarii cu 22 de miliarde de lei, doamna Olguța Vasilescu propune o creștere cu 30 de miliarde lei pe o perioadă nedeterminată. Este îngrijorător faptul că se dorește, în forma de la ora actuală, să existe două baze de raportare diferită — una care este salariul minim garantat în plată pentru funcționari și pentru personalul contractual, iar alta pentru aleși, salariul mediu pe economie, care nu este clar definit. Este greu de spus dacă nu cumva diferența de bani va fi alocată direct numai pentru funcțiile de aleși, care vor crește substanțial față de celelalte funcții din sectorul bugetar”, a spus Hossu, la Realitatea TV.
Federaţia Sanitas ameninţă că reia protestele, în cazul în care guvernul nu le rezolvă problemele.
Acţiunile federaţiei au fost intreurpte în luna iunie.
Potrivit liderului Sanitas, Marius Sepi, reprezentanţii Ministerelor Finanţelor, Muncii si Sănătăţii au termen până pe 15 septembrie să vină cu soluţii.
Printre revendicările lucrătorilor din sănătate se află creşterea salariilor cu 10% si deblocarea posturilor necesare în sistemul sanitar.
In plus, din cauza finanţării proaste care există în acest moment, foarte mulţi reclamă faptul că le-au fost suspendate şi tichetele de masă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.