Dumitru Oprea: „Guvernul Tudose, în mai puțin de 24 de ore, a declanşat războiul împotriva mediului privat“
Publicat de adinaiftime, 2 iulie 2017, 10:40
Declaraţie de presă
Deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă, într-o declaraţie de presă, că, prin programul de guvernare anunţat, cabinetul Tudose a declanşat în timp record, chiar înainte de instalarea oficială, războiul cu întregul mediu privat din România. Parlamentarul ieşean atrage atenţia că „vorbele aruncate de către politicienii puterii nu se transformă în încasări mai mari la buget, ci conduc la contractarea economiei“. Dumitru Oprea solicită ca guvernanţii să explice întregului mediu economic urgent care sunt actele normative pe care urmează să le adopte în perioada următoare privind domeniul fiscalităţii.
„Începând de joi, tot mediul privat din România se află în stare de şoc după prezentarea noului program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE. Nu promisiunile deşănţate privind construcţia, în următorii ani, a mii de grădiniţe, mii de kilometri de autostradă, de căi ferate rapide şi nenumărate spitale i-au surprins pe români. Ci măsurile fiscale anunțate, îndreptate împotriva antreprenorilor, măsuri care pot fi implementate într-o noapte, după experiența OUG 13.
Nu există firmă, mare sau mică, națională sau internațională, care să nu fi luat poziţie publică privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, ceea ce va ţine investitorii departe de noi şi îi va alunga pe cei deja prezenţi în România. În locul unei analize riguroase asupra structurii şi a performanţelor ANAF, guvernarea Tudose anunţă că orice întreprinzător va fi tratat mai întâi ca un posibil infractor, urmând să îşi poată, eventual, dovedi nevinovăţia după ce a plătit birurile la stat. Prin tehnici de propagandă deja binecunoscute, actualul executiv motivează măsurile fiscale aberante prin contribuţiile inechitabile la bugetul de stat ale multinaţionalelor. Însă, o construcţie bugetară nu se realizează cu mijloace de propagandă. Vorbele aruncate la televizor nu se transformă în încasări mai mari la buget, ci, din contra, în contractarea economiei. Mai mult, anunţarea măririi considerabile a salariului minim va lovi din plin capitalul românesc, nu multinaţionalele, deoarece salariul minim este greu suportat de firmele noastre, care se zbat să supravieţuiască de la o lună la alta. Aceasta se întâmplă pentru că salariul minim pe economie nu se plăteşte în clădirile moderne de birouri din centrul Capitalei, ci în puținele fabrici care au mai rămas, din judeţe precum Iaşul.
În acest moment, mediul economic privat se consideră în război cu statul. De aceea, guvernanţii trebuie să explice imediat intenţiile pe care le au, în special în domeniul fiscalităţii. Nici un antreprenor nu ştie pe ce să îşi bazeze prognozele financiare pentru 2018. Fiecare zi, care trece sub amenințarea schimbărilor făcute noaptea, generează pagube uriaşe sectorului privat, implicit bugetului de stat.“