Ascultă Radio România Regional Live

public

Premieră și audiție cu public la Teatrul Național Radiofonic!

Premieră și audiție cu public la Teatrul Național Radiofonic!

Publicat de Andra Radu, 16 noiembrie 2022, 19:20

Premieră: „Luminița, de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Radio România CulturalLuminița, de la capătul tunelului de Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornișteanu. În distribuție: Constantin Cotimanis, Monica Davidescu, Dan Condurache, Alexandra Poiană. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Luminița, de la capătul tunelului este o comedie amară despre cinismul politic și moftangii vremurilor noastre, despre iubirea dată în schimbul carnetului de partid, despre infidelități validate de sondaje și despre mentalități corupte. Textul surprinde acele resorturi interioare care pervertesc relații, comportamente, percepții și este varianta revăzută a piesei Tsunami (Editura Palimpsest, 2008, Premiul III la FestCo), publicată sub titlul Românica (Tsunami), în volumul Teatru 7, apărut la Editura Cartea Românească, în 2012 (Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România).

„(…) lumea în care se mișcă personajele și în care se consumă intriga piesei are un nume drag nouă și inconfundabil: România! Într-un limbaj mai tandru: Românica. (…) Cum se poate trăi într-o astfel de lume? Care este forța cu care se înfruntă idealurile fiecăruia dintre noi cu realitatea în care ne ducem viața, de zi cu zi? Se mai pot recompune idealuri din cioburile care se aleg, de regulă, din cele mai multe dintre înfruntările cotidiene? Dar până la urmă, de ce trebuie să ne trăim viața într-o continuă postură de martori neputincioși ai felului în care o șleahtă de briganzi își urmăresc cu nerușinare interesele de ani de zile și fac tot ce vor dintr-o țară și un popor întreg? Sunt întrebări grave, la care sunt convins că vă gândiți fiecare dintre dumneavoastră și pe care le veți găsi cuprinse în piesă.(…) Replicile, care ajung la dumneavoastră, vă vor întări în curajul și în forța cu care aspirați neclintiți la viața în normalitate, pe care o merităm cu toții.” – mărturisește dramaturgul, scenaristul, prozatorul și publicistul Radu F. Alexandru, autorul acestei piese.

Luminița, de la capătul tunelului a avut premiera în octombrie 2016, la Teatrul Național București, Sala Atelier, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Monica Davidescu, Alexandra Poiană, Constantin Cotimanis, Dragoș Stemate, în distribuție.

Spectacolul radiofonic Luminița, de la capătul tunelului, pe care îl propunem, este cea de-a doua montare a unei piese semnate de Radu F. Alexandru, care se realizează în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. În anul 2012, prezentam varianta radiofonică a spectacolului Love Stories – realizată după piesa Labirintul de Radu F. Alexandru – text premiat de UNITER, considerat Cea mai bună piesă românească a anului 2010.

Montat în 2011, pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, în regia lui Claudiu Goga, spectacolul Love Stories – sau labirintul emoţiilor şi dramelor existenţiale, ce aduce în prim-planul atenţiei noastre două cupluri – părinţi şi copii – într-o surprinzătoare şi emoţionantă poveste a căutărilor de sine – a beneficiat de o distribuţie care a susţinut pe deplin viziunea regizorală şi motivaţia abordării acestui text: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel.

Cu participarea extraordinară a lui Emil Hurezeanu. Varianta radiofonică, gândită de Claudiu Goga, realizată cu aceeaşi distribuţie, a păstrat concepţia acestei montări şi a transpus-o cu mijloacele specifice spectacolului radiofonic, într-o creaţie adresată ascultătorului.

Pe același principiu, varianta radiofonică a spectacolului Luminița, de la capătul tunelului, gândită de regizorul Mircea Cornișteanu, merge pe structura spectacolului realizat la Teatrul Național București, cu o singură schimbare în distribuție (Dan Condurache în rolul Doru Maxim). Atât pentru regizorul Mircea Cornișteanu, cât și pentru actrița Alexandra Poiană, colaborarea la acest spectacol reprezintă debutul la Teatrul Național Radiofonic.

Luminița, de la capătul tunelului de Radu F. Alexandru se va difuza şi sâmbătă, 19 noiembrie 2022, de la ora 13:15, la Radio România Internațional 2, în seria Dramaturgi români contemporani.

Audiţie cu public: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins

Teatrul Național Radiofonic – Radio România vă invită joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din Bucureşti, unde va avea loc audiţia spectacolului Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la trecerea la Domnul a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor.

Participă Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal. Invitaţi: Dan Puric şi Mihai BicaIntrarea este liberă. Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Amalia Ciolan, Mircea Constantinescu, Alexandru Nedelcu, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Damian Victor Oancea, Gavril Pătru, Beatrice Rubică, Adrian Păduraru, Petru Hadârcă, Paul Simon Esperando, Ion-Costin Manoliu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Muzica: Paul Simon Esperando. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Scenariul urmăreşte devenirea întru fiinţă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor – Ieroschimonahul Daniil de la Rarău. Icoana acestei mari personalităţi duhovniceşti e conturată prin propria sa mărturie, prin scrierile sale şi întregită de cei care i-au fost martorii urcuşului duhovnicesc: scriitorul şi profesorul universitar de chimie Alexandru Codin Mironescu, Ieromonahul Benedict Ghiuş, Ieromonahul Sofian Boghiu, Ieromonahul Andrei Scrima, Ieromonahul Vasile Vasilache – stareţul Mănăstirii Antim în anii 1944-1948, poetul şi economistul Paul Sterian, Înalt-Preasfinţitul Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului (1981-2005), Ieromonahul Roman Braga.

Mihai Bica, dând glas mărturisirilor, cugetărilor, scrisorilor şi autobiografiei Părintelui Daniil Sandu Tudor, face din nou dovada că este între acei rari actori care reuşesc să interiorizeze şi să adâncească sensurile unui text duhovnicesc, pentru a ni-l reda convingător, cu multiple nuanţe sonore care slujesc Adevărul. În regia lui Dan Puric, spectacolul are ritm, forţă, echilibru, momente de înălţare spirituală şi o cutremurătoare actualitate.Paul Simon Esperando a creat un univers muzical adecvat fiecărei situaţii dramatice, care pune în valoare fiecare scenă, vocea şi interpretarea fiecărui actor.

Spectacolul radiofonic Sandu Tudor – Floare de Foc a Rugului Aprins poate fi ascultat marţi, 15 noiembrie, de la ora 20:00, la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Evenimente ICR de Ziua Națională a României!

Evenimente ICR de Ziua Națională a României!
Foto: Sursa foto: https://www.icr.ro/

Publicat de Andra Radu, 1 decembrie 2021, 08:47

Ziua Naţională a României va fi marcată şi anul acesta de reprezentanţele Institutului Cultural Român şi de partenerii acestuia printr-o serie largă de evenimente, organizate în format hibrid, cu public sau online.

* Compartimentul Comunităţi Istorice din cadrul Institutului Cultural Român publică miercuri, 1 decembrie, pe pagina sa de Facebook, înregistrarea concertului susţinut de Corul Regal, alături de Corul Capela Moldova al I.P.N.A. (Compania Publică Teleradio Moldova), eveniment înregistrat la Sala cu Orgă din Chişinău.

* Între 1 şi 4 decembrie, cu ocazia a 75 de ani de la fondarea Institutului Francez de la Roma şi a 50 de ani de la fondarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Institutul Francez-Centre Saint Louis din cadrul Ambasadei Franţei pe lângă Sfântul Scaun organizează retrospectiva dedicată filmelor premiate în cadrul FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma, în perioada 2015-2019. Evenimentul se deschide miercuri, 1 decembrie, ora 19:30, în Sala Cinema a Institutului Francez-Centrul Saint Louis din Roma, cu „Un pas în urma serafimilor” (r.:Daniel Sandu). Filmul a obţinut Premiul Publicului 2019 în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Filmului Francofon de la Roma (FRANCOFILM).

* ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, cu sprijinul Televiziunii Române şi a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” invită publicul telespectator la un concert festiv, susţinut, miercuri, de Orchestra Română de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal; solişti: Monica Bejenaru (voce) şi Simina Croitoru (vioară). Concertul va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de TVR Moldova, ora 21:00, şi de TV Moldova 1, de la ora 16:00. Emisiunea de la TVR Moldova va fi precedată de discursul rostit de ambasadorul Românei în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

* ICR de la Bruxelles organizează, alături de partenerii săi din Benelux, o serie de evenimente, transmise pe canalele oficiale de comunicare, recitaluri şi intervenţii artistice ale unora dintre cei mai tineri şi mai talentaţi muzicieni români, dar şi un interviu extrem de generos, oferit în exclusivitate de Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanţi muzicieni români ai momentului.

Recitalul tinerilor pianişti Ioana Andreescu şi David Petre, organizat la iniţiativa Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului în parteneriat cu reprezentanţa din Bruxelles, va fi, de asemenea, prezentat pe canalele online ale Ambasadei României în Marele Ducat la Luxemburgului în data de 1 decembrie şi ale ICR Bruxelles – în data de 2 decembrie 2021.

* ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul prezintă, în marja celebrării Zilei Naţionale, la 103 ani de la Marea Unire, Imnul Naţional al României – Deşteaptă-te române!, selecţionat din cadrul concertului extraordinar de folclor – Alba uneşte România. Orchestra Română de Folclor, înregistrat la Palatul Cultural din Blaj.

Totodată, Ambasadele României din Republicile Turcia şi Bulgaria, în colaborare cu ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, vor promova filmul „Comorile României, obiective din Patrimoniul Mondial UNESCO”, cu lucrări fotografice realizate de Ilie Tudorel.

* Institutul Cultural Român de la Londra va difuza online, pe YouTube şi pe pagina de Facebook, o selecţie a lucrărilor lui G. Enescu din cadrul tuturor concertelor de anul acesta organizate de reprezentanţă.

Concertul, care include lucrări interpretate de muzicieni români şi britanici şi se doreşte un omagiu adus moştenirii extraordinare lăsate de compozitorul român, va fi difuzat pe data de 1 decembrie, de la ora 21:00, ora României.

* ICR de la New York organizează, în parteneriat cu compania de impresariat Ra-Entertainment, un concert de gală al Ansamblului RARO, unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de cameră din Europa, pe 2 decembrie, la celebra Carnegie Hall din New York.

Concertul de gală va fi anticipat, pe 1 decembrie, de un minirecital al RARO la sediul ICR New York, un eveniment special dedicat Zilei Naţionale, la care sunt aşteptaţi diplomaţi, membri ai diasporei româno-americane, dar şi melomani americani.

* ICR de la Stockholm, Ambasada României în Regatul Suediei şi Ambasada României la Oslo celebrează Ziua Naţională a României miercuri, 1 decembrie, prin trei evenimente extraordinare, realizate în parteneriat cu unele dintre cele mai prestigioase instituţii din România, Filarmonica „George Enescu”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Expoziția „3 Inele – Ambarcaţiuni. Fauna Dunării” la Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin!

Expoziția „3 Inele – Ambarcaţiuni. Fauna Dunării” la Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin!
Foto: Sursa foto: Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice/facebook

Publicat de Andra Radu, 13 septembrie 2021, 12:24

După 15 septembrie, Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin oferă publicului spre vizitare o nouă expoziţie numită „3 Inele – Ambarcaţiuni. Fauna Dunării”.

Expoziţia face parte din amplul proiect cultural de refuncţionalizare a vechiului Turn de Apă al oraşului, actualul „Castel al Artelor Drobeta Turnu-Severin. Muzeu-hub pentru inovaţii muzeale şi artistice”.

Castelul este de fapt un muzeu al istoriei oraşului care se va îmbogăţi curând şi cu un spaţiu colaborativ pentru întâlniri şi evenimente – un incubator de proiecte culturale ale comunităţii locale de creativi, artişti şi manageri culturali.

Parte a reţelei de coridoare pan-europene, Dunărea rămâne un canal de circulaţie esenţial, iar transportul fluvial de mărfuri pe Dunăre devine o soluţie din ce în ce mai viabilă în contextul climatic de astăzi, datorită consumului redus de energie şi a emisiilor scăzute de CO2.

În acelaşi timp, în zona Severinului, prezenţa Dunării constituie un factor determinant pentru mutaţiile din cadrul ecosistemului natural, social şi politic. Ecosistemul Dunării generează şi este generat prin migraţie, mişcare, transformare, unde orice schimbare de mediu determină o mutaţie în lumea vie şi vice-versa.

Această migraţie creează permanent transformări în trecerile de apă şi aluviuni, în faună şi floră, propagă drumuri de oameni sau de vase, precum şi un schimb continuu de energie şi comerţ.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Păsările flamingo au venit și în 2021 în România!

Păsările flamingo au venit și în 2021 în România!
Foto: Sursa foto: Emil Todorov

Publicat de Andra Radu, 2 iunie 2021, 12:30

2021 ar fi putut să fie un an deosebit pentru ornitofauna autohtonă, primul an în care păsările flamingo ar fi putut cuibări în România. Însă, din păcate, goana după „cel mai bun cadru” a unor fotografi și lipsa de considerație a publicului față de mediu și viețuitoare au anulat orice șansă ca acest lucru să se întâmple.

Păsările au fost observate de fotografi în Dobroga, zonă intens frecventată pentru fotografierea păsărilor sălbatice. Au urmat apoi postări pe rețelele de socializare cu păsările exotice, un „trofeu” râvnit de mulți fotografi. A început astfel un pelerinaj continuu al acestora la fața locului, care a produs un disconfort foarte mare, atât pentru păsările flamingo, cât și pentru alte specii care cuibăresc în zonă.

Deși tehnica avansată permite acum fotografierea de la distanță, cu deranjarea minimă a păsărilor, ornitologii din teren și agenții ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării) au surprins fotografi la doar 50 de metri de locurile de cuibărit al altor păsări sălbatice, în încercarea de a se apropia de flamingi.

În plus, folosirea dronelor a stresat suplimentar păsările, care au zburat pe alt lac, doar pentru a avea parte de același tratament și acolo. Utilizarea dronelor pentru a filma și fotografia păsările reprezintă un factor nou și extrem de stresant pentru acestea (mai ales în zonele de cuibărit) în condițiile în care operatorii nu au minime cunoștințe legate de comportamentul păsărilor și nu pot respecta o distanță minimă de zbor pentru a evita stresarea acestora.

Postările de pe rețelele de socializare au intrat în vizorul presei, care a răspândit și mai mult informația. Din nefericire, știrea a fost percepută de publicul larg ca o invitație de explorare a zonei, în ciuda unei atenționări, poate prea firave, legate de păstrarea distanței. Astfel, malul lacului s-a umplut de oameni și mașini care au speriat păsările flamingo, dar, poate și mai grav, au deranjat și celelalte specii care deja cuibăreau acolo.

„Această situație ne confirmă necesitatea unor campanii de informare a publicului larg, prin efortul comun al organizațiilor de mediu, al sistemului de învățământ, al fotografilor, presei și autorităților. Acestea din urmă trebuie să aibă reacții mult mai prompte, mergând până la aplicarea de amenzi substanțiale care să descurajeze acest tipar de comportament, în mod ideal împiedicat de bun simț și empatie. Este în interesul nostru să protejăm natura, iar oportunitatea de a ajuta o nouă specie să considere România „acasă” nu apare prea des. Ar trebui să ne simțim privilegiați și să profităm cum se cuvine de această „rara avis”, a declarat Dan Hulea, directorul executiv al Societății Ornitologice Române.

Sursa foto: Emil Todorov

Fotografia de natură a luat un avânt foarte mare și la noi în țară în ultimii ani, fiind un hobby din ce în ce mai răspândit. Păsările se numără printre subiecții cei mai apreciați, fiind mai ușor de imortalizat decât alte viețuitoare.

S-au creat comunități și grupuri dedicate, în cadrul cărora se face schimb de informații legate de speciile și locurile unde acestea pot fi fotografiate. Această situație este firească, iar fotografii de natură pot fi de real folos în eforturile de conservare a păsărilor.

Prin cadrele surprinse pot ajuta atât la o mai bună conștientizare a biodiversității, cât și la harta distribuției diferitelor specii. Problemele încep însă când lipsește o minimă deontologie și educație pentru natură.

Atunci când fotograful se apropie prea tare de păsări, atunci când este fotografiată activitatea păsărilor în preajma cuiburilor (practică frecventă în rândul fotografilor cu minimă preocupare pentru bunăstarea păsărilor), când se zăbovește prea mult în încercarea de a face fotografii cât mai reușite, când se revine în același loc în mod repetat, deranjul cauzat este foarte mare.

Cu atât mai mare, cu cât numărul persoanelor care fac acest lucru este de ordinul zecilor sau sutelor. Iar dacă aceste acțiuni se desfășoară în timpul perioadei de cuibărit, cum este cazul și acum, păsările fie vor părăsi un loc bun de cuibărit, fie vor părăsi cuibul, cu tot cu ponta depusă!

Din păcate publicul larg demonstrează că îi lipsește educația pentru natură. Informațiile legate de deranjarea păsărilor și a altor viețuitoare în perioada în care cuibăresc sau au pui ar trebui să fie binecunoscute celor care merg în mijlocul naturii. Dar lucrurile din teren arată că oamenii nu sunt conștienți de efectele acțiunilor lor.

Mulți dintre ei nu respectă îndemnurile în această direcție semnalizate prin indicatoare și panouri. Acest lucru se întâmplă și pentru că autoritățile nu reacționează prompt și consecvent când este vorba despre încălcări ale legilor sau regulamentelor locale.

Din păcate, în România problemele de mediu sunt considerate și acum probleme secundare, deseori aruncate în derizoriu de către persoane cu influență, care influențează astfel și percepția publicului despre subiect.

Astfel de situații se întâmplă din ce în ce mai frecvent, odată cu creșterea numărului de fotografi de natură și de oameni care ies în natură, fie pe cont propriu, fie în tururi organizate.

Un impuls puternic este dat de rețelele de socializare, care prezintă informații precise despre localizarea speciilor, dublate de fotografii seducătoare. Iar goana după fotografia perfectă, cu subiectul fotografiat cât mai de aproape, întrece adeseori limitele legii sau ale decenței.

Sunt virale imaginile și filmările din Delta Dunării cu bărci cu turiști care intră cu viteză în stolurile de pelicani care se hrănesc sau chiar în coloniile de cuibărire, strict protejate. Regăsim și aici aceeași combinație: goana după senzațional, lipsa de educație și deontologie, precum și reacția insuficientă a autorităților.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Sala Radio se redeschide pentru public!

Sala Radio se redeschide pentru public!

Publicat de Andra Radu, 27 mai 2021, 15:50

Începând din 31 mai, se pun în vânzare biletele pentru concertele ce se vor derula în luna iunie la Sala Radio. După câteva luni în care toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online, publicul va reveni fizic în sală.

Pentru a se asigura siguranța spectatorilor și a se respecta normele în vigoare în context pandemic, sala va fi plină în procent de 30% din capacitatea totală. Nu este necesară prezentarea niciunui certificat de vaccinare sau test.

Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18:50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile de acces afișate la intrare și pe www.orchestreradio.ro.

Primul concert pentru care se vor putea achiziționa bilete este cel prezentat de Orchestra Națională Radio în data de 4 iunie. Un frumos program Mozart/Schubert va fi dirijat de Lubnan Baalbaki (Liban) și concertul va fi un prilej de a o aplauda în ipostază solistică pe pianista Sînziana Mircea.

Biletele în format electronic pentru toate concertele lunii iunie vor fi puse în vânzare începând cu 31 mai, în sistem online, pe iabilet.ro. Biletele se vor găsi și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

De asemenea, biletele se pot achiziționa şi de la casa de bilete a Sălii Radio, începând cu 2 iunie. 

Programul casei de bilete:

  • Luni – închis; marţi – vineri: 15:00-18:00. În zilele de concert/spectacol casa de bilete va fi deschisă până la ora 18:50.
  • Sâmbătă – duminică: închis. În zilele de concert/spectacol (sâmbătă – duminică): 14:00-19:00.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Mircea Baniciu – Eșarfă în dar din pragul Magazinului de Vise

Mircea Baniciu – Eșarfă în dar din pragul Magazinului de Vise

Publicat de Camelia Teodosiu, 23 aprilie 2021, 10:00 / actualizat: 28 aprilie 2021, 21:19

Dialoguri pentru tihna sufletului

Bun găsit  vă spune Camelia Teodosiu în Biblioteca noastră de Bucurii care în această ediție se transformă, prin prezența invitatului nostru Mircea Baniciu, într-un Magazin de vise, cu porțile deschise.

Ne-am permis să fim creativi, inventivi…așadar, invitatul nostru a tratat cu spontaneitate și umor întrebarea de început referitoare la planeta de unde vine Mircea Baniciu și a depănat amintirile legate de aceasta. Astfel, am aflat cât de dragă-i este Timișoara, cum a început povestea muzicii în viața lui , cum a făcut trecerea de la muzica clasică la pop-rock,  influențat de trupa Beatles, ce anume îl inspiră când compune muzică…

Mircea Baniciu ne-a spus că s-a apucat să reorchestreze mai multe din piesele sale, unele din ele prea puțin cunoscute de public. A scos deja 2 CD-uri și urmează cel de-al treilea cu speranța că va putea fi lansat  public, în turnee, alături de fani…ca în vremurile bune, fără de restriște.

Mircea Baniciu  și-a păstrat zâmbetul, ochii îi râd, bucuria vieții face parte din felul lui de a fi. Nu știe de unde vin firescul și optimismul său, dar e convins că au legătură cu locul copilăriei, cu libertatea  pe care a avut-o, cu faptul că a făcut ceea ce i-a plăcut. Și toate acestea i-au dat siguranța că nimeni și nimic nu îl poate îngrădi.

Mesajul din finalul emisiunii, pentru ascultătorii Bibliotecii de Bucurii, este oferit de Mircea Baniciu ca o ”eșarfă în dar”:

”Trebuie să fie sinceri cu ei înșiși și să fie cât mai adevărați în tot ceea ce își propun. Să nu facă niciodată  lucruri care-i deranjează și care nu plac. Spre exemplu un om mulțumit și împăcat cu viața, cum sunt eu, uitați-vă la mine sunt un om care a făcut toată viața ce a dorit și ce i-a plăcut cel mai mult. E foarte important să faci în viață ce-ți place ȚIE, nu neapărat altora. Ție să-ți placă în primul rând și atunci, dacă și altora le place ceea ce faci, lucrurile or să decurgă excepțional pentru orice clipă de viitor.”  (Mircea Baniciu)

Autor: Camelia Teodosiu

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Biblioteca de bucurii miercuri, 6 decembrie 2023, 22:11

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor

Social Skills in Blended Learning for better student Achievement Astăzi vom discuta despre un proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii...

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Biblioteca de bucurii marți, 21 noiembrie 2023, 09:53

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică....

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Biblioteca de bucurii miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Reguli stricte la Festivalul Cerbul de Aur

Reguli stricte la Festivalul Cerbul de Aur

Publicat de Camelia Teodosiu, 28 august 2018, 14:39

Publicul nu va avea acces cu umbrele, chiar dacă plouă.
Publicul spectator la Festivalul Internațional Cerbul de Aur va trebui să respecte câteva reguli stricte stabilite de reprezentanții TVR pentru a putea avea acces în zona de spectacol amplasată în Piața Sfatului din Brașov. Astfel, publicul nu va putea intra cu umbrele, chiar dacă va ploua, organizatorii recomandând folosirea pelerinelor de ploaie. De asemenea este interzis ca spectatorii să aibă asupra lor aparate de fotografiat sau de filmat, tablete de orice fel sau aparate tip go-pro și selfie-stick-uri.
Spectatorii nu pot intra cu sticle de parfum, indiferent de dimensiunea flaconului, căști de motociclist, cutii sau PET-uri, artificii, spray-uri, băuturi, mâncare, rucsacuri, genți și bagaje voluminoase, lasere, biciclete și trotinete, precum și animale de companie. Copiii, indiferent de vârstă, vor avea acces la festival doar însoțiți de un adult și pe bază de bilet.
Accesul în zona de spectacol se va face începând cu ora 17.30, pe baza biletului, iar dacă spectatorii vor să părăsească incinta și să se reîntoarcă vor purta o brățară care, împreună cu biletul, atestă dreptul de acces.
Radio România este co-producător al festivalului.

Vali BLAJOVAN

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Bucătari din 10 ţări şi maeştrii culinari vor găti începând de astăzi bucate delicioase pentru public, în cadrul Festivalului de „Bun gust” care se va desfăşura în Piaţa Mare din Sibiu

Bucătari din 10 ţări şi maeştrii culinari vor găti începând de astăzi bucate delicioase pentru public, în cadrul Festivalului de „Bun gust” care se va desfăşura în Piaţa Mare din Sibiu

Publicat de Stefania Grigore, 24 iulie 2014, 09:13

Până duminică, pe scena festivalului va urca şi consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban, care va găti o salată de cartofi a la Pfaltz.
Bucătăriile vor fi deschise zilnic, între orele 10-23.00 şi vor fi amenajate peste 1.000 de locuri pentru cei dornici să încerce preparatele. Vor fi organizate mai multe concursuri pentru public: curăţarea unui măr astfel încât să rezulte cea mai lungă fâşie de coajă, curăţarea unor legume în cel mai scurt timp şi recunoaşterea celor mai multe ingrediente dintr-un anumit preparat.

În Piaţa Mare va fi construit şi un bar, unde se vor prepara cocktailuri ale celor mai cunoscute plaje din lume. Fiecare seară se va încheia cu concerte susţinute de muzicieni români şi străini.
Festivalul de la Sibiu este organizat de Asociaţia de Bun Gust şi este cofinanţat de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Sibiu.

Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Cultură joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Recital DIDA DRAGAN la Chisinau (foto A.Obreja/Radio Romania Chisinau)
Cultură joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Cultură miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură duminică, 15 noiembrie 2020, 21:46

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie Interviu cu Pr. Visarion Tuderici În liturgicul Bisericii Ortodoxe, pâinea joacă un rol extrem...

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură luni, 26 octombrie 2020, 13:40

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria

Absolventă a universităţilor din Timişoara şi Arad, îşi doreşte să devină profesoară în Ungaria Laura Csumpilla este o tânără...

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria
Cultură miercuri, 21 octombrie 2020, 17:09

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!

Vă facem cunoscut că, în perioada 23-24 octombrie 2020, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a...

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!
Cultură duminică, 18 octombrie 2020, 06:28

Poeta Mihaela Birescu din Bătania

O nouă cărticică de poezii pentru copii Recent a văzut lumina tiparului o cărticică de poezii pentru copiii de grădiniță. Volumul a apărut...

Poeta Mihaela Birescu din Bătania
Cultură miercuri, 14 octombrie 2020, 10:22

ALZIAR: Arta învinge prin artiști

La Eforie a avut loc prima ediție a Taberei Naționale de Creație artistică intitulată ”Arta învinge prin artiști-Plain Air”. Manifestarea...

ALZIAR: Arta învinge prin artiști