Musulmanii celebrează noaptea revelării Coranului
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 19 mai 2020, 18:41
Musulmanii din România sărbătoresc în noaptea de 19 mai 2020, alături de musulmanii din întreaga lume, un moment important în perioada Lunii Ramazan, noaptea de Kadır gecesi (Qadır gecesı ) sau Noaptea revelerarii Coranului.
În această noapte se consideră că Allah Atotputernicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul, Profetului Muhammed. Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite. Coranul, Carte a luminii şi înţelepciunii divine a început a fi coborâtă în noaptea de 26/27 de Kadır a lunii Ramazan, când Profetul Muhammed a avut prima revelaţie. Noaptea Puterii şi a Destinului, a Predestinării şi Grandorii, s-a născut lumina İslamului, a început coborârea versetelor Sfântului Coran cel glorios, limpede şi nobil. Această noapte reprezintă una din cele cinci nopți sfinte ale islamului. Este noaptea când Allah ne iartă păcate, este noapte rugăciunilor.
Foto: ABDUL MECID MEDGIDIA
Sfântul Coran precizează în Suratul Al-Qadır(Sura Hotărârii divine, sura 97) că “Noaptea Al – Qadır este mai bună decât o mie de luni”, că în timpul ei cu voia lui Allah spre ivirea zorilor au coborât îngerii (melekler) au împrăștiat lumina divină şi Duhul – adică Arhanghelul Gabriel (Cebrail), iar Profetul Muhammed a avut prima revelaţie. Profetul Mohammed într-un Hadis ne spune:„Cine rostește rugăciuni în noaptea de Qadir, Allah îi va ierta toate păcatele”.
Foto: Verset din Coran
Tot în noaptea de Kadır gecesi (Qadır gecesı ) porțile Cerului se deschid și din care se revarsă peste tot seninatatea și încrederea, în care mâinile deschise, rugăciunile și implorările adresate către Allah sunt primite.
Un obicei specific acestei nopți sfinte o constituie pregătirea unor preparate din aluat care sunt împarțite mai apoi semenilor, acestea sunt scovegi (Qıygașa și Ulqım). Scovergile se pregătesc din faina,apa, drojdie, ulei, sare. Laptele călduț sau apa, o linguriță de zahăr, puțină sare se amestecă cu drojdia. Treptat se pune făina și se face o cocă moale. După ce a crescut, se ia din aluat cocă de mărimea unui măr și cu ajutorul degetelor, fără să se folosească făină, se dă forma unei farfurii mai mici. Dacă e nevoie se mai lasă la crescut. Se prăjeşte în mult ulei încins pe ambele părți.
Foto: Pregătirea scovegilor (Qıygașa și Ulqım)
Foto: Kiygasa
Un alt obicei care trebuie respectat este contribuția cu o anumită sumă de bani oferită pentru cauze caritabile, astfel încât și nevoiașii să se poată bucura de abundența sărbătorii.
Luna de post se va încheia cu Ramazan Bayram. Trei zile de sărbătoare celebrate în intervalul 24-26 mai a.c.,. Cu ocazia acestei nopți sfinte enoriaşii musulmani se vor ruga la domiciliu.
Ghiulșen I.Ismail
Radio Constanţa
Foto: Ghiulșen I.Ismail