PE cere o strategie comună pentru combaterea radicalizării tinerilor cetățeni europeni
Publicat de Andrei Cretoiu, 26 noiembrie 2015, 09:45 / actualizat: 12 ianuarie 2016, 14:54
Prevenirea radicalizării şi recrutării cetăţenilor din UE, de către organizaţii teroriste revin, în principal, fiecărui stat membru. În acelaşi timp, este necesară o abordare comună, la nivel european pentru a găsi soluţiile unei probleme care a devenit tot mai complicată.
La iniţiativa eurodeputatei Rachida Dati, este demult deschisă, în Parlamentul European, tema privind prevenirea radicalizării şi recrutării cetăţenilor europeni. Ea este autoarea unui raport plecând de la faptul că peste 5000 de persoane, mai ales tineri, au plecat, în ultimii ani, în Siria sau Irak. În raport, răspunsul său este fără echivoc: e necesară mai multă colaborare şi coordonare între statele membre.
Eurodeputata Rachida Dati: „Chestiunea educaţiei se situează în centrul acestui subiect grav, acestui flagel al radicalizării. Există şcoli cu probleme sociale reale, care îi imping pe unii dintre tineri să se mai identifice cu naţiunile lor. Se identifică prin cel mai mic numitor comun, care uneori poate fi religia, o pervertire a religiei. Dar, trebuie luat în calcul, lucrurile se complică..
Deci, cum se face prevenirea? Se face prin educaţie, prin combaterea inegalităţilor. Fiecare ţară trebuie să aibă mai întâi o politică naţională ce vizează diferenţele sociale, în primul rând, la şcoală. În Franţa, inegalităţile s-au adâncit în şcoli.”
Radicalizarea reprezintă o ameninţare tot mai mare în toată Europa, iar noile provocări sunt în mediul online. Odată cu utlilizarea pe scară largă a internetului, eforturile de combatere a radicalizării tinerilor trebuie duse, acum, şi în spaţiul virtual.
Rachida Dati: „Radicalizarea şi jihadismul se fac în două moduri. Prin internet sau în închisoare. Am formulat propuneri pentru a responsabiliza penal gigantii internetului pentru că internetul nu poate spune că este doar un canal prin care trece totul. În prezent, toate organizaţiile criminale şi teroriste folosesc internetul pentru a atrage şi pentru a recruta persoane.”
La nivelul UE, au existat mai multe iniţiative de a întări cadrul juridic şi de a combate radicalizarea, mai ales în închisori. Astfel, Comisia Europeană a prezentat o agendă în materie de securitate care face diferenţa între lupta împotriva terorismului şi prevenirea radicalizării. Apoi, prin reînnoirea Strategiei 2015-2020, adoptate în iunie, statele membre au confirmat angajamentul de a găsi o bază de cooperare şi acţiuni comune în următorii cinci ani.
Aşteptările noastre, ca cetăţeni europeni, sunt mari. Vrem să trăim în linişte şi să putem construi un viitor împreună.