Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ediția aniversară (10 ani) a Festivalului de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri STEA PRINTRE STELE – Bacău 2022!
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 octombrie 2022, 15:05 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:51
În fiecare toamnă, începând cu anul 2012, în frumosul oraș de la poalele Ceahlăului, în orașul Bacău, oraș în care am copilărit și mi-am petrecut vacanțele de vară, are loc un eveniment artistic cu totul special – dedicat copiilor talentați din toată țara dar și copiilor cu dizabilități!
Și în acest an, în perioada 16 şi 17 septembrie, la Teatrul de Vară Radu Beligan din Bacău, s-a desfășurat cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii și Tineret “STEA PRINTRE STELE”!
Organizatorul evenimentului ANIVERSAR a fost Centrul „Daniel” în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău şi Consiliul Local Bacău.
Partenerii media au fost Radio România Regional și Radio Iaşi!
Afis final cu recitaluri – Stea Printre Stele – Bacau 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
Festivalul-concurs de interpretare muzicală şi-a propus să contribuie la descoperirea şi lansarea copiilor şi tinerilor interpreţi de muzică uşoară, să aducă impreună copii talentaţi, copii cu dizabilităţi, care sunt beneficiarii tradiţionali ai Asociaţiei şi personalităţi marcante ale muzicii uşoare româneşti.
Radio Iași a asigurat transmiterea video live pe radioiasi.ro şi pe pagina de facebook Radio Iaşi Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii “STEA printre stele”, ed. a X-a!
Au susținut recitaluri: Luminiţa Anghel, Nico, Lexxy, Nina Manolache şi Emilian!
DSC_0008 – Bogdan si Alessia – Prezentatorii Festivalului Stea Printre Stele – Bacau 2022.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Evenimentul artistic aniversar a avut loc la Teatrul de Vară “RADU BELIGAN”, sala fiind pusă la dispoziţie de catre Primăria Municipiului Bacău şi Consiliul Local Bacău în cadrul proiectului de parteneriat/asociere.
RBR_9143 – Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele)
Scopul organizării acestui eveniment de promovare tip festival a pornit încă din anul 2012, din dorinţa de a schimba percepţia legată de persoana cu dizabilitaţi!
DSC_0011 – Juriul Festivalului Stea Printre Stele – Bacau 2022.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Juriul acestei ediţii de festival a fost compus din artişti consacraţi precum:
Mihai Alexandru – chitarist, solist vocal, producător şi compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – preşedintele juriului;
STEA PRINTRE STELE – Compozitorul Mihai Alexandru – Președintele juriului, un interviu realizat de Mona Vîlceanu – Radio Iași!
Luminiţa Anghel – interpretă de muzică uşoară;
Nicoleta Matei – NICO – interpretă de muzică uşoară;
Laurențiu Matei – chitarist și compozitor;
Bogdan Dragomir – muzician şi realizator emisiuni la Radio România Regional, membru al Uniunii Naţionale a Artiştilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România;
Ovidiu Iordache – textier muzică ușoară,
Claudiu Bulete – compozitor – manager CB Media şi compozitorul imnului festivalului.
De menționat că au participat la festival peste 150 de copii din toata ţara și din Republica Moldova!
Marele Trofeu al acestei ediții a Festivalului a fost acordat interpretei ELENA DENISA HUIBAN din Bacău! Felicitări!
Câștigătorii Festivalului „STEA printre Stele”
Trofeele categoriilor:
4-6 ani – Ursu Anastasia Maria din Roman
7 ani – Tîrnoveanu Sara Natalia din Suceava
8 ani – Păvăleanu Bianca din Piatra Neamț
9 ani – Cihodaru Anais din Iași
10 ani – Gurici Daria Elena din Iași
11 ani – Anton Antonia din Brăila
12 ani – Haidău Giulia Elena din Iași
13 – 14 ani – Munteanu Sara Maria din Onești
15 – 16 ani – Mireanu Ștefania Maria din Bacău
17 – 23 ani – nu s-a acordat
RBR_9350 – Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
Premiul „Steluțe de 10” – Rusu Rianna din Pașcani
Trofeul Junior – Gavrilescu Victor Gabriel din Roman
Trofeul Junior – Moloman Alin Ionuț din Iași
Trofeul Adolescent – Munteanu Alesia Rozalina din Tecuci
Trofeul Festivalului – Huiban Denisa Elena din Bacău.
Palmaresul cu toate premiile obținute de copiii participanți poate fi consultat pe pagina oficială a Festivalului STEA Printre Stele – Bacău 2022!
Tiana – Diploma Tinere Talente la Festivalul Stea Printre Stele – Bacau 2022.1100 (foto arh. pers. Bogdan Dragomir)
Și la acest eveniment, tot în mod tradițional, cu sprijinul colegilor de la Radio România Regional și Radio România Iași, a fost acordat și premiul TINERE TALENTEpentru calități artistice deosebite, interpretei TIANA (Tiana Ecaterina Cilibiu) din Botoșani!
Tiana Ecaterina Cilibiu este o tânără artistă de 12 ani din Botoșani. Din Decembrie 2019, Tiana a înregistrat la OSIM numele TIANA și acesta a rămas numele ei de scenă.
Vise de Carton- productie2020,muzica si versuri-Claudiu Bulete, producator si interpret Tiana Ecaterina Cilibiu.
TIANA a fost numită, pe baza realizărilor și activității sale din anul 2021, Artistul Anului 2022 al postului de radio MOB Radio din Irlanda.
Pe baza calităților sale vocale, artista a fost solicitată în proiectul studioului Your Sound Studio din Germania. În luna Ianuarie 2022 a fost lansat proiectul internațional la care TIANA a lucrat încă din 2021, ea reprezentând partea românească din proiect. Împreună cu Jadyn Rylee (16 ani – Canada),TIANA a asigurat partea vocală a remake-ului “Natural” (original de Imagine Dragons).
De pregatirea vocală a tinerei interprete se ocupă soprana Anca Parlog din București. Cu un palmares bogat în trofee naționale și internaționale TIANA lucrează la crearea primului album de piese originale, împreună cu sora sa Ema Cilibiu.
DSC_0029 TIANA – Premiul Tinere Talente la Stea Printre Stele – Bacau 2022.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Dintre reușitele notabile din ultima perioadă ,enumeram:
– GRAND PRIX – Festivalul Internațional De Muzică și Teatru “Neghiniță”,ed. a XII-a, 2022, Bacău
– Marele Trofeu al secțiunii Muzică ușoară –”Tonomatul Muzical”, Slobozia, 2021
– GRAND PRIX – Festivalul Internațional “Golden Dream”, noiembrie 2021, Republica Moldova
– Trofeul Concursului la Festivalul ”Valorile României&Alexia Miritescu, categorie muzică ușoară, ed. a II-a, mai 2021
– Trofeul categoriei – Festivalul “Sunetul Lunii”, București, 2022
In the Pink – producție 2022, muzica – Lavinia Ștefan și Daniel Nicolae, versuri-Lavinia Ștefan, producător și interpret – Tiana Ecaterina Cilibiu.
– În 2020, Tiana a obținut distincția – ARTISTA INTERNATIONAL JUNIOR 2020 – în cadrul Festivalului Universong din Spania, iar în 2021 distincția – YOUNG BALKAN VOICE, în cadrul aceluiași festival.
– Trofeul PS Academy, 2020, Baia Mare
-Trofeul grupei -festivalul “Topul Mini Vedetelor”,2021
– Trofeu – Festivalul “Vara Talentelor 2021”
– Marele Trofeu – Festivalul “Magia Fulgilor de Nea”
– Premiul I – Festivalul “Voci de Ingeri”, Suceava, 2022
– Premiul I – Festivalul “Vis de Stea”, Moinești, 2022
– Premiul I – Festivalul “Stea printre Stele”, Bacău, 2022
Interviu cu Tiana Ecaterina Cilibiu (TIANA)-Premiul Tinere Talente la Festivalul STEA Printre Stele – Bacău 2022, realizat de Mona Vîlceanu (Radio România Iași)
Felicitări și mult succes în continuare!
DSC_0043 TIANA – Premiul Tinere Talente la Stea Printre Stele – Bacau 2022.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit!
RBR_9599 – Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
A fost o ediție aniversară de excepție, cu o mare diversitate de participanți, cu voci interesante și interpretări speciale.
În cadrul Galei de Premiere de la “Teatrul de Vară Radu Beligan”, au susținut recitaluri artiştii: Luminiţa Anghel și NICO (solo și în duet), LEXXY (Alessia Popa), Nina Manolache și Emilian!
Tot în cadrul Galei de Premiere, Radio România Regional a acordat o Diplomă de Excelență Doamnei Alina Ionela Cătălina Popa – Directorul general al Festivalului pentru realizarea, în toată această perioadă de 10 ani, a acestui proiect artistic-educativ și pentru promovarea muzicii în rândul copiilor și a tinerilor din România!
RBR_9569 Alina Ionela Catalina Popa – Diploma de Excelenta RRR la Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
Diploma de excelenta RRR – Alina Popa – Bacau 2022.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
STEA PRINTRE STELE – Bacau 2022 – Catalina Ionela Popa – Director general festival, un interviu realizat de Mona Vîlceanu – Radio Iași!
RBR_9576 – Diploma de Excelenta RRR la Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
Se cuvine din partea noastră, a tuturor, să facem o reverență și să adresăm felicitări pentru efortul extraordinar al Familiei Popa: Marioara Popa, Cătălina Ionela Popa și Marius Popa, care – împreună cu întreaga echipă de profesioniști ai Asociației „Centrul DANIEL” – au reușit timp de 10 ani să realizeze cu succes acest proiect și promit în continuare să aducă lumină și zâmbet pe chipurile acestor copii cu nevoi speciale!
La final aș dori să mulțumesc pentru Diploma de Excelențăprimită din partea organizatorilor, mă onorează și le doresc ”tinerețe fără bătrânețe” și multă putere de muncă în contiuarea cu succes a acestui proiect educativ-artistic-muzical!
RBR_9311 – Bogdan Dragomir – Diploma de Excelenta la Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
Mulțumesc și felicitări tuturor!
RBR_9608 – Gala Festivalului Stea Printre Stele 2022.1100 (foto arh. Stea Printre Stele/arh.pers.B.Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)
Bogdan Dragomir – Muzician și Jurnalist la Radio România Regional
(Surse: Asociaţia „Centrul „Daniel” din Bacău, Radio România Iași, din arhiva personală B.D. şi din arh. evenimentului mai sus menționat. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Aniversare 80 – Maestrul GHEORGHE ZAMFIR!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 aprilie 2021, 14:40 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:36
Bun găsit, cu drag, tuturor melomanilor și ascultătorilor Radio România Regional, aici pe www.www.radioromaniaregional.ro!
Astăzi – la Muzica Unei Generații Perene, rubrica Albume de Colecție – am ales din patrimoniul de aur al folclorului românesc autentic, dar și din pagini muzicale internaționale, piese de mare popularitate din repertoriul unicului și inegalabilului zeu al naiului – Maestrul GHEORGHE ZAMFIR (n. 6 Aprilie 1941, Găești, județul Dâmbovița)! La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune!
Gheorghe Zamfir invitat de regretatul nostru coleg Daniel Prodan la Radio Iași.1100 (radioiasi.ro)
Vă invităm să ascultați AICI varianta audio a emisiunii! Realizator – Bogdan Dragomir! O producție 2021 – Radio România Regional! Materialul audio muzical a fost selectat de pe albumele: „Cele mai frumoase doine” (C&P 2001 – Electrecord), „Clasique – Serenade D`Amour” (C&P 2002 – Electrecord), „The Feeling of Romance” (P&C 1999 CMC Records A/S) si „Gheorghe Zamfir – Legenda Românească” (C&P 2001 Rapsodia)!
Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
Foto by cover CA Gh. Zamfir – Serenade D’Amour. (electrecord.ro – prel.1100 B.Dragomir)
De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir primește numeroase premii, distincții și medalii, printre care: Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universității Don Bosco din Roma (de două ori), Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței(de două ori), Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Țitera de aur în Franța, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” (ediția 2009), Ordinul Republicii(Republica Moldova), 2014.
20190401_131102 foto by cover CD Zamfir – Legenda romaneasca (C&P Rapsodia – prel.1100 B.Dragomir)
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi audiție și vă așteaptă cu drag la o nouă întâlnire muzicală, numai aici la Radio România Regional, pe www.www.radioromaniaregional.ro!
GHEORGHE-ZAMFIR-LA-RADIO-IASI (foto radioiasi.ro)
Alte detalii despre cariera Maestrului GHEORGHE ZAMFIR puteți afla din pagina de internet eualegromania.ro :
Surse: Agenţia de Presă RADOR, AGERPRESS, electrecord.ro, radioiasi.ro, eualegromania.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „STEA Printre Stele” – Bacău 2019
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 decembrie 2019, 12:23 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:21
În fiecare toamnă, în frumosul oraș de la poalele Ceahlăului, în orașul Bacău, oraș în care am copilărit și mi-am petrecut vacanțele de vară, are loc un eveniment artistic cu totul special – dedicat copiilor talentați din toată țara dar și copiilor cu dizabilități!
Se cuvine din partea noastră, a tuturor, să facem o reverență și să adresăm felicitări pentru efortul extraordinar al Familiei Popa: Marioara Popa, Cătălina Ionela Popa și Marius Popa, care – împreună cu întreaga echipă de profesioniști ai Asociației „Centrul DANIEL” – reușesc să aducă lumină și zâmbet pe chipurile acestor copii cu nevoi speciale!
Juriul, organizatori si prezentatori.1100 (foto Asociatia CENTRUL DANIEL/arh.pers.B.Dragomir)
Asociaţia “Centrul Daniel” Bacău a organizat în perioada 22 – 23 noiembrie 2019, cea de a VIII-a ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineri „STEA Printre Stele”.
Deschidere Festival cu Alessia Popa si Matei Bogdan la Stea Printre Stele – Bacau 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Mare de spectacole a Teatrului Municipal “George Bacovia”, iar Gala de premiere a avut loc la Teatrul de Vară “RADU BELIGAN”, sălile fiind puse la dispoziţie de catre Primăria Municipiului Bacău şi Consiliul Local Bacău în cadrul proiectului de parteneriat/asociere.
Scopul organizării acestui eveniment de promovare tip festival a pornit încă din anul 2012, din dorinţa de a schimba percepţia legată de persoana cu dizabilitaţi, de aceea cu această ocazie a fost marcată și ziua de 3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Juriul, premii si premianti.1100 (foto Asociatia CENTRUL DANIEL/arh.pers.B.Dragomir)
Juriul acestei ediţii de festival a fost compus din artişti consacraţi precum:
Mihai Alexandru – chitarist, solist vocal, producător şi compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – preşedintele juriului;
Luminiţa Anghel – interpret de muzică uşoară;
Aurelian Temişan – interpret de muzică uşoară;
George Vanvu – Profesor, compozitor şi coordonator muzical al studioului Radio Iaşi, realizator „Pro Musica” şi „Hiturile Radio Iași”;
Bogdan Dragomir – muzician şi realizator emisiuni la Radio România Regional, membru al Uniunii Naţionale a Artiştilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România;
Ovidiu Iordache – compozitor,
Claudiu Bulete – compozitor – manager CB Media şi compozitorul imnului festivalului.
O parte a Juriului Festivalului Stea printre Stele – Bacau 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
De menționat că au participat la festival 156 copii din toata ţara, aceştia concurând pe nouă categorii de vârstă!
Marele Trofeu al acestei ediții a Festivalului a fost acordat interpretei ELIZA RIANNA RUSU din Pașcani! Felicitări!
Eliza Rianna Rusu – Marele Trofeu al festivalului STEA Printre Stele – Bacau 2019 .1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Palmaresul cu toate premiile obținute de copiii participanți poate fi consultat pe pagina oficială a Festivalului STEA Printre Stele – Bacău 2019! (https://steaprintrestele.blogspot.com/p/palmares-2019.html)
Daria Emanuela Sarban – Premiul Tinere Talente.1.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Și la acest eveniment, tot în mod tradițional, cu sprijinul colegilor de la Radio România Regional și Radio România Iași, a fost acordat și premiul TINERE TALENTEpentru calități artistice deosebite, interpretei Daria Emanuela Șărban din Tecuci, jud. Galați!
Interviu cu Daria Emanuela Șărban-Premiul Tinere Talente la Festivalul STEA Printre Stele – Bacău 2019, realizat de Mona Vîlceanu (Radio România Iași)
Felicitări și mult succes în continuare!
Daria Emanuela Sarban – Premiul Tinere Talente (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit!
În cadrul Galei de Premiere de la “Teatrul de Vară Radu Beligan”, au susținut recitaluri artiştii: Luminiţa Anghel,
Bibi – Bianca Lixandru,
Alessia Popa,
Nina Manolache
şi Aurelian Temişan.
Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)
Bogdan Dragomir – Muzician și Jurnalist la Radio România Regional
(Surse: Asociaţia „Centrul „Daniel” din Bacău, Radio România Iași, din arhiva personală B.D. şi din arh. evenimentului mai sus menționat. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Festivalul de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineri „STEA Printre Stele” – Bacău 2019!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 noiembrie 2019, 19:44 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:18
Asociaţia “Centrul Daniel” Bacău organizează în data de 22 şi 23 noiembrie 2019 (vineri şi sâmbătă) cea de a VIII-a ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineri „STEA Printre Stele”.
Evenimentul se va desfăşura în sala mare de spectacole a Teatrului Municipal “George Bacovia”, iar Gala de premiere va avea loc la Teatrul de Vara “RADU BELIGAN”, sălile fiind puse la dispoziţie de catre Municipiul Bacău şi Consiliul Local Bacău în cadrul proiectului de parteneriat/asociere.
Scopul organizării acestui eveniment de promovare tip festival a pornit încă din anul 2012, din dorinţa de a schimba percepţia legată de persoana cu dizabilitaţi, de aceea cu această ocazie ne dorim să marcăm ziua de 3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Evenimentul este organizat într-o manieră integrativă şi participativă la viaţa socio-culturală a comunităţii din care fac parte, tocmai pentru a demonstra că handicapul nu trebuie să conducă la izolare, nu trebuie sa îngrădească accesul la viaţă culturală, nu trebuie să afecteze viaţa copilului/tânărului cu dizabilităţi, deoarece toţi copiii merită o şansă de a se autovaloriza, indiferent de existenţa talentului sau handicapului, şi pot fi educaţi astfel încât, împreună, să construiască o lume mai bună.
Juriul acestei ediţii de festival va fi compus din artişti consacraţi precum:
Mihai Alexandru – chitarist, solist vocal, producător şi compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – preşedintele juriului;
Luminiţa Anghel – interpret de muzică uşoară;
Aurelian Temişan – interpret de muzică uşoară;
George Vanvu – Profesor, compozitor şi coordonator muzical al studioului Radio Iaşi, realizator „Pro Musica” şi „Hiturile Radio Iași”;
Bogdan Dragomir – muzician şi realizator emisiuni la Radio România Regional, membru al Uniunii Naţionale a Artiştilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România;
Ovidiu Iordache – compozitor,
Claudiu Bulete – compozitor – manager CB Media şi compozitorul imnului festivalului
Şi-au anuntat participarea la festival 166 copii din toata ţara, aceştia concurând pe nouă categorii de vârstă!
Spectacolul Galei de Premiere va avea loc la “Teatrul de Vară Radu Beligan”, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, începând cu orele 16.30 şi va cuprinde recitalurile artiştilor: Luminiţa Anghel, Bibi – Bianca Lixandru, Alessia Popa şi Aurelian Temişan.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Societatea Română de Radiodifuziune, prin intermediul echipei „Gaudeamus” și Radio Iași, vă invită la un spectacol în care protagoniștii sunt profesioniști ai cărții, autori, critici literari și traducători, editori, tipografi, ilustratori, distribuitori de carte, librari…
În perioada 2-6 octombrie, în cuprinsul Târgului de Carte „Gaudeamus”, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în „Piața Unirii” din Iași, sunt prezente edituri din întreaga Românie, care expun acte livrești de conștiință pentru toate vârstele și gusturile, ficțiune contemporană, memorii și jurnale, biografii, volume de poezie, artă, gastronomie, timp liber, studii academice și de specialitate în diferite domenii.
Sursa foto: http://www.radioiasi.ro
Ediţia de la Iaşi a Târgului de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, este o premieră.
„Sunt convinsă că toți cei care vor ajunge în perioada 2-6 Octombrie la Târgul Gaudeamus Radio România din Piața Unirii din Iași vor pleca mulțumiți de acolo. Cifrele preliminare, numărul de participanți /…/ eu sper o ediție de succes, cel puțin ca prim pas aici, în Iași. E un oraș cu o tradiție îndelungată culturală, o tradiție foarte bogată care merită evenimente de calibru”, a afirmat Cornelia Chifor, coordonator al Târgului de carte Gaudeamus.
Președintele de onoare al primei ediții a Târgului Gaudeamus Iași este profesorul Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar și publicist.
„E minunat pentru Iași că în sfârșit Gaudeamus ajunge la noi în oraș, era normal să ajungă într-un oraș universitar de tradiția și de talia Iașului. Pentru o săptămână, Iașiul devine o capitală a cărții, ceea ce este extraordinar”, a subliniat Alexandru Călinescu.
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internațional de Muzică LUCKY KIDS 2019 de la Roman!
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 aprilie 2019, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:46
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și concursuri muzicale, naționale și internaționale din România!
În perioada 23-24 Martie 2019, în frumoasa și moderna Sală de Festivități a Primăriei Roman, s-a desfășurat a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică pentru Copii și Adolescenți LUCKY KYDS!
DSC_0006.1100 (Sala de festivit. a Primariei Roman – Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 – foto Bogdan Dragomir)
Trebuie să menționez că interesul artistic manifestat de concurenți a fost extrem de ridicat, numărul participanților în festival fiind de aproximativ 150 de copii și adolescenți din România și din străinătate.
Această reușită ediție, a fost organizată de Asociația Lucky Dance Club din Roman,
în colaborare cu Consiliul Local și cu Primăria Roman, întregul eveniment fiind coordonat cu profesionalism de cei doi manageri ai festivalului – Prof. Sergiu Rudich și Prof. Mihaela Tertelici. Felicitări!
20190323_114136.juriul festiv. Lucky Kyds Roman 2019.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Un juriu alcătuit din profesioniști, personalități artistice și mass-media de specialitate –
Viorel Gavrilă – Compozitor și Dirijor, Vicepreședinte al UCMR-ADA și Bogdan Dragomir– Muzician și Jurnalist, Realizator-coordonator programe muzicale Radio România Regional, dar și un juriu al copiilor (artiști interpreți) extrem de atent și pretențios – Giulia Dancă, Maria Juravle și Sofia Damian – au stabilit următorul palmares al competiției:
20190323_114209 Juriul Copiilor Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Premiul Special MAMAIA COPIILOR – LUCKY KIDS 2019:
1. ARIANA CREANGĂ – Roman
2. IOANA POPOVICI – Roman
3. ADELINA MARIA TIMOFTE – Piatra Neamț
Premiul de Promovare TINERE TALENTE – Radio România Regional:
BRIANA IOANA GUȘU – Galați
Au fost 10 categorii de grupe si la fiecare s-a acordat TROFEUL CATEGORIEI:
1. SOFIA GABRIELA COZMA – 5 ani – Piatra Neamț
2. MARIA DARIA LUNGU – 6 ani – Târgoviște
3. CLARA ELENA SCRIPCARIU SAV – 7 ani – Târgoviște
4. MARKUS SEBASTIAN MATEI – 8 ani – Roman
5. ALEXANDRU IOAN OJOG – 9 ani – Bacău
6. LUCA BOGDAN MASTACAN – 10 ani – Bârlad
7. MARIA BOGDANA ONU – 11 ani – Roman
8. AMALIA MARIA BLEOJU – 12–13 ani – Bârlad
9. ROMINA CIOCOIU – 14–15 ani – Roman
10. VASILIA STOICHKOVA – 16–18 ani – Bulgaria
P.S.: Palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe adresa https://www.facebook.com/FestivalulLuckyKidsRoman/
Atenție! Galerie foto realizată de Bogdan Dragomir la finalul articolului!
DSC_0301.1100 – Briana Gusu la Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Radio România Regional împreună cu colegii de la Studioul Regional RADIO ROMÂNIA IAŞI – parteneri media ai acestui eveniment, au acordat Premiul TINERE TALENTE pentru calităţi artistice deosebite interpretei BRIANA IOANA GUȘU, din Galați.
20190324_093350.1100 – Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
BRIANA IOANA GUȘU are 12 ani și locuiește în Galați.
A început studiul muzical prin cursuri de canto de la vârsta de 8 ani, la școala privată CrissMusic CantoSchool Galați, avându-i profesori de la debut și până în prezent, pe Cristina și Valentin Vasopol.
Pe parcursul anilor, Briana Gușu, a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale de muzică, fiind recompensată cu premii importante! Voi menționa aici palmaresul său artistic din 2017 și până în prezent:
La NEXT STAR, în 2017, interpretând în show melodia Arethei Franklin – Think, a primit Trofeul Golden Star, ajungând astfel direct în Finala Mare Next Star;
Interviu cu BRIANA IOANA GUȘU – PREMIUL TINERE TALENTE, realizat de Mona Vîlceanu de la Radio Iaşi (Festiv. Lucky Kyds – Roman 2019)
Felicitări, BRIANA şi mult succes în continuare!
DSC_0013.1100 – Sergiu Rudich – compozitor, Director Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festivalul Internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenți LUCKY KYDS – Roman 2019 a fost organizat de Asociația Lucky Dance Club din Roman, în colaborare cu Consiliul Local și Primăria Roman. Parteneri media: Radio România Regional şi Radio România Iaşi.
DSC_0100.1100 – Mihaela Tertelici – Prof., Director executiv Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician şi jurnalist Radio România Regional.
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
GALERIE FOTO FESTIVAL by Bogdan Dragomir:
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Festiv. Lucky Kyds Roman 2019 (foto Bogdan Dragomir)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Aniversare GHEORGHE ZAMFIR – Albume de Colecție!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 aprilie 2019, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:49
Bun găsit, cu drag, tuturor melomanilor și ascultătorilor Radio România Regional, astăzi – la Muzica Unei Generații Perene, rubrica Albume de Colecție – ne întoarcem către patrimoniul de aur al folclorului românesc autentic şi către unicul, inegalabilul zeu al naiului – Maestrul GHEORGHE ZAMFIR (n. 6 Aprilie 1941, Găești, județul Dâmbovița)! La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune!
Gheorghe Zamfir invitat de regretatul nostru coleg Daniel Prodan la Radio Iași.1100 (radioiasi.ro)
Pentru început, vă invităm să ascultați din repertoriul folcloric românesc, două doine, două piese de referință ale muzicii românești tradiționale, interpretate cu mare sensibilitate de inegalabilul artist GHEORGHE ZAMFIR – Doina de jale! și Doina de la Vișina!
„Doina de Jale (Trad./Arr. Zamfir)” de pe albumul „Cele mai frumoase doine” – cu Cristian Micșunescu la orgă (C&P 2001 – Electrecord) interpretată de Gheorghe Zamfir.
„Doina de la Vișina (Gh. Zamfir)” de pe albumul „Cele mai frumoase doine” – cu Cristian Micșunescu la orgă (C&P 2001 – Electrecord) interpretată de Gheorghe Zamfir.
Pe parcursul unei cariere muzicale de peste 55 de ani, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său cuprinde compozitori de la perioada barocă și clasică precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, până la contemporani ca John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.
În continuare, la rubrica ALBUME DE COLECȚIE, naistul de renume mondial Gheorghe Zamfir va interpreta alte două piese, prelucrări muzicale din repertoriul clasic și pop internațional:
„Meditation from Thais„ (Massenet/arr. Zamfir) de pe albumul „Clasique – Serenade D`Amour” (C&P 2002 – Electrecord) interpretată de Gheorghe Zamfir.
„Thank You For The Music” (music Benny Andersson & Bjorn Ulvaeus/Arranged By, Producer – Leif Pedersen, Søren Bundgaard) de pe albumul „The Feeling of Romance” (P&C 1999 CMC Records A/S) interpretată de Gheorghe Zamfir.
Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir primește numeroase premii, distincții și medalii, printre care: Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universității Don Bosco din Roma (de două ori), Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței(de două ori), Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Țitera de aur în Franța, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” (ediția 2009), Ordinul Republicii(Republica Moldova), 2014.
„Frunză verde unt de lemn„ (folclor) de pe albumul „Legenda Românească” (C&P 2001 Rapsodia) interpretată de Gheorghe Zamfir.
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi – la finalul rubricii „Albume de colecție” – vă invită să ascultaţi, din bijuteriile muzicale înregistrate pe întreg mapamondul, la renumite case de discuri, dar și din repertoriul distinsului şi apreciatului artist aniversat astăzi, piesele inspirate din folclorul românesc intitulate „De-a lungul” şi „Sârba lui Pompieru”, de pe albumul “GHEORGHE ZAMFIR – Legenda Românească” editat în anul 2001 de Casa de discuri RAPSODIA.
Aranjament orchestral, dirijor şi solist – GHEORGHE ZAMFIR, acompaniat de orchestra „Lăutarii din Chișinău”, condusă de Nicolae Botgros!
(AUDIO) „De-a lungul” (folclor/arranj. orch. Gheorghe Zamfir) de pe albumul „GHEORGHE ZAMFIR – Legenda Românească” (C & P 2001 Rapsodia), interpretată de Gheorghe Zamfir.
GHEORGHE-ZAMFIR-LA-RADIO-IASI (foto radioiasi.ro)
(AUDIO) „Sârba lui Pompieru” (folclor/arranj. orch. Gheorghe Zamfir) de pe albumul „GHEORGHE ZAMFIR – Legenda Românească” (C & P 2001 Rapsodia), interpretată de Gheorghe Zamfir.
Alte detalii despre cariera Maestrului GHEORGHE ZAMFIR puteți afla din pagina de internet eualegromania.ro :
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, AGERPRESS, electrecord.ro, radioiasi.ro, eualegromania.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii şi tineri NEGHINIŢĂ – Bacău 2018
Publicat de Bogdan Dragomir,
29 noiembrie 2018, 13:37 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:08
În perioada 9-10 noiembrie 2018, în frumoasa sală de spectacole a Teatrului Municipal Bacovia din Bacău, s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineri NEGHINIŢĂ!
20181109_120627 Festiv. Neghinita 2018.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
La această ediţie, organizată de Fundaţia Teatrală NEGHINIŢĂ şi cofinanţată de Consiliul Judeţean Bacău, au participat pe scenele Teatrului Municipal Bacovia şi Teatrului de Vară „Radu Beligan”, la secţiunile Muzică Uşoară şi Dans, peste 500 de copii şi tineri din România şi din străinătate.
La Secţiunea Muzică Uşoară s-au calificat în finala festivalului 120 de copii din toate zonele ţării iar premiile au fost obţinute pe merit în funcţie de calitatea interpretării dovedită în cele două zile de concurs!
20181109_123941 Juriul Festiv. Neghinita 2018.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Şi în acest an, în mod tradiţional, pentru o transparenţă totală, s-au acordat note „la vedere”, copiii au fost foarte bine pregătiţi de profesorii coordonatori iar juriul acestei secţiuni a fost alcătuit din personalităţi artistice şi mass media de specialitate: LUMINIŢA ANGHEL – interpretă muzică uşoară, locul 3 la EUROVISION 2015 – Preşedintele Juriului; MĂDĂLINA CÂRCOTĂ – artist liric Filarmonica Română GEORGE ENESCU, fondator şi profesor Şcoala de Canto „Art Music” din Bucureşti,ALEX FLOREA – interpret muzică uşoară, reprezentant al României la EUROVISION 2017; BOGDAN DRAGOMIR – realizator, coordonator programe Radio România Regional; CLAUDIU BULETE– compozitor, CB Media Vaslui; EUGENIA URSU – producător muzical, reprezentant UNESCO – Chişinău; EDUARD CÂRCOTĂ – compozitor, autorul piesei „Tornero” locul 4 EUROVISION 2006, fondator Şcoala ART MUSIC, Bucureşti şi DARIA ANASTASIA TANASĂ – interpretă muzică uşoară, concurentă „Vocea României” 2018, reprezentantă a Fundaţiei Teatrale Neghiniţă din Bacău.
Juriul Secţiunii DANS:
Sâmbătă – 10 noiembrie a avut loc Gala de premiere a Festivalului-Concurs NEGHINIŢĂ 2018.
În deschidere, au susţinut recitaluri extraordinare interpreţii LUMINIŢA ANGHEL, ALEX FLOREA, Daria T (Daria Anastasia Tanasă) şi ELA TRANDAFIR, iar pe podiumul de premiere au urcat aproape toţi participanţii, obţinând trofee, diplome, premii în bani şi cadouri din partea organizatorilor şi sponsorilor.
Trofeul Secţiunii MUZICĂ UŞOARĂ a fost câştigat de ELA TRANDAFIR (clasa prof. Irina Pashalov)! Felicitări!
P.S.: Palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe adresa www.neghi.ro!
20181110_123843 Ela Trandafir – Trofeul Festiv. Neghinita 2018.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Radio România Regional împreună cu colegii de la Studioul Regional RADIO ROMÂNIA IAŞI – parteneri media ai acestui eveniment, au acordat Premiul TINERE TALENTE pentru calităţi artistice deosebite interpretei IOANA MÎRŢI.
Ioana Mîrți are 16 ani, este din localitatea Pildeşti, jud Neamț, în prezent locuieşte în Bacău şi studiază canto şi pian la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”. De mică a avut o pasiune pentru muzică şi la vârsta de 12 ani a început cursuri de canto la Asociaţia Culturală „DoMi Dance” din Roman, unde, de-a lungul timpului a adunat nenumarate experienţe, participând la concursuri naţionale şi internaţionale unde a obţinut trofee, premii şi nominalizări importante. Cele mai mari realizări pe plan muzical sunt „Next Star”, unde a participat de 2 ori: în 2013 şi în 2015 când a ajuns în Marea Finala şi X Factor, o competiţie tensionată dar foarte frumoasa, unde a participat anul trecut, ajungând până la dueluri.
Cele mai importante rezultate artistice din 2016 până în prezent:
• Festivalul Topul Mini Vedetelor din Ploieşti – TROFEUL FESTIVALULUI, Trofeul preşedintelui juriului, Andrei Tudor
• X FACTOR ROMANIA, sezonul 7
• Festivalul Liga Campionilor din Constanţa – PREMIUL I, Premiul „Mihai Traistariu”, Premiul Banner Image
• MISS Balul Bobocilor, la Teatrul de Vara „Radu Beligan” Bacău
• Festivalul International „Neghinita” Bacău, PREMIUL 1
• Recital in cadrul festivalului „Best Pop Rock” din Piatra Neamț
• Recital in cadrul unui spectacol dedicat artistului Gabriel Cotabita la Sala Patria din Brasov
• Concert Caritabil „Calatorie in lumea muzicii” la Aula Bibliotecii Centrale Universitare, Iasi
• TROFEUL la Festivalul international „Voces Fest”, Galati
• Recital in cadrul concursului/spectacol „Bran Music Fest” din Brasov
• Premiul 1 la Festivalul „Best Pop Rock” sectia Viorel Gavrila (acompaniata de orchestra teatrului de revista din Ploiesti)
• TROFEUL CATEGORIEI 16 ani la Festivalul International de Muzica si Dans „Neghinita”.
• Premiul de Promovare TINERE TALENTE Radio România Regional la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans „Neghiniţă”.
20181110_130014 Premiul Tinere Talente – Ioana Mirti la Festiv. Neghinita 2018.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Interviu cu IOANA MÎRŢI – PREMIUL TINERE TALENTE, realizat de Mona Vîlceanu de la Radio Iaşi (Festiv. Neghiniţă 2018)
Felicitări, IOANA şi mult succes în continuare!
20181109_120638 Festiv. Neghinita 2018.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineri NEGHINIŢĂ – Bacău 2018 a fost organizat de Fundaţia Teatrală „Neghiniţă” din Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău. Parteneri media: Radio România Regional şi Radio România Iaşi.
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician şi jurnalist Radio România Regional.
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară STEA PRINTRE STELE – Bacău 2018!
Publicat de Bogdan Dragomir,
7 noiembrie 2018, 10:51 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:12
Asociaţia “Centrul Daniel”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău, a organizat în perioada 12-13 octombrie 2018 a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară “STEA Printre Stele”, concurs de interpretare care îşi propune să contribuie la descoperirea de copii si tineri interpreţi de muzică uşoară, sa aducă împreună copii talentati, copii cu dizabilităţi şi personalităţi marcante ale muzicii uşoare româneşti.
Evenimentul, coordonat fără cusur de Ionela Cătălina Popa– Director general al festivalului –
20181012_103600 (Teatrul Bacovia din Bacau 2018.1100. foto by Bogdan Dragomir)
s-a desfăşurat pe scena Teatrului Municipal BACOVIA din Bacău şi s-a bucurat de un larg interes naţional şi internaţional.
20181012_111037 Prima zi festival.prezentatorii Alessia Popa si Matei Bogdan.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Prin realizarea acestui eveniment, organizatorii au urmărit dezvoltarea unui bun cultural de interes local, naţional şi internaţional care să satisfacă nevoile iubitorilor de artă, să promoveze valorile în rândul participanţilor şi să crească accesul publicului la viaţa socio–culturală a oraşului Bacău!
20181012_111109 Juriul Stea Printre Stele 2018.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Juriul fazei finale, alcătuit din personalităţi ale muzicii româneşti şi jurnalişti de specialitate, Mihai Alexandru, Aurelian Temişan, Cezar Ouatu, Bogdan Dragomir, George Vanvu, Claudiu Bulete, Marcel Iorga şi Mărioara Popa – Preşedinte al Centrului DANIEL şi Preşedinte onorific al juriului, a desemnat următorii câştigători ai Trofeelor festivalului:
20181013_194142 Cele 3 trofee.1100 (foto Bogdan Dragomir)
ELA TRANDAFIR – Marele Trofeu al Festivalului
20181013_193350 Trofeu Ela Trandafir.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Felicitări întregii echipe de organizare a Centrului DANIEL din Bacău pentru realizarea acestui eveniment cultural-artistic şi tuturor participanţilor – concurenţi, părinţi, profesori, artişti interpreţi, echipa de sunet şi imagine, colegilor din juriu dar şi colegilor mei de la Radio România Iaşi pentru aportul profesional şi artistic adus prin participarea şi promovarea acestui act artistic!
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Sursa: Asociaţia „Centrul DANIEL” din Bacău, informaţii şi foto din arh. personală B. Dragomir.
Vezi GALERIA FOTO ataşată la final!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir
Muzician şi jurnalist, Realizator Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Preselecţii pentru Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare MAMAIA COPIILOR 2018!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 aprilie 2018, 12:36 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:33
Asociaţia Culturală ”Mamaia Copiilor” anunță organizarea preselecţiilor pentru ediţia a XVIII-a a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor” 2018.
La Secţiunea de Interpretare solişti individuali se pot prezenta copii cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, la cele cinci grupe de concurs: 4 – 6 ani; 7 – 9 ani; 10 – 12 ani; 13 – 15 ani; 16 – 17 ani.
Etapa zonală de preselecție pentru Secţiunea de Interpretare se va desfăşura în opt oraşe din ţară: Târgu Mureş (12 aprilie 2018), Cluj Napoca (13 aprilie 2018), Timişoara (14 aprilie 2018), Craiova (15 aprilie 2018), Bârlad (20 aprilie 2018), Iaşi (21 aprilie 2018), Bucureşti (27 şi 28 aprilie 2018) și Constanţa (29 aprilie 2018).
Cei ce doresc să participe la etapa zonală de preselecţie, se pot înscrie şi on-line şi se pot prezenta la oricare centru zonal, indiferent de localitatea în care domiciliază.
Selecția pentru Sectiunea interpretare SHOW se va face pe baza DVD-urilor transmise de concurenti. DVD-ul trebuie să conţină momentul artistic de muzică uşoară-pop românească propus de concurent pentru finala mare.
Pentru Secţiunea de Creaţie se prezintă melodii în primă audiţie cu o durată maximă de 3 minute / 3 min. 30′, în conformitate cu regulamentul, realizate de creatori profesionişti sau amatori.
Toate detaliile legate de înscriere și desfăşurarea etapelor le găsiți pe site-ul www.mamaiacopiilor.ro
Festivalul ”Mamaia Copiilor” se va desfăşura în perioada 7 – 14 iulie 2018. Transmisia în direct de către TVR2 a concursului va avea loc în intervalul 10 – 14 iulie 2018.
Informaţii suplimentare puteți obține zilnic între orele 9:00 – 16:00, la Secretariatul Festivalului, telefon 0723.270.960.
Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală ”Mamamia Copiilor” împreună cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Constanţa, Radio România Regional, Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa.
Preselecţii pentru Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare MAMAIA COPIILOR 2018!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 martie 2018, 14:18 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:38
Asociaţia Culturală ”Mamaia Copiilor” anunță organizarea preselecţiilor pentru ediţia a XVIII-a a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor” 2018.
La Secţiunea de Interpretare solişti individuali se pot prezenta copii cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, la cele cinci grupe de concurs: 4 – 6 ani; 7 – 9 ani; 10 – 12 ani; 13 – 15 ani; 16 – 17 ani.
Etapa zonală de preselecție pentru Secţiunea de Interpretare se va desfăşura în opt oraşe din ţară: Târgu Mureş (12 aprilie 2018), Cluj Napoca (13 aprilie 2018), Timişoara (14 aprilie 2018), Craiova (15 aprilie 2018), Bârlad (20 aprilie 2018), Iaşi (21 aprilie 2018), Bucureşti (27 şi 28 aprilie 2018) și Constanţa (29 aprilie 2018).
Cei ce doresc să participe la etapa zonală de preselecţie, se pot înscrie şi on-line şi se pot prezenta la oricare centru zonal, indiferent de localitatea în care domiciliază.
Selecția pentru Sectiunea interpretare SHOW se va face pe baza DVD-urilor transmise de concurenti. DVD-ul trebuie să conţină momentul artistic de muzică uşoară-pop românească propus de concurent pentru finala mare.
Pentru Secţiunea de Creaţie se prezintă melodii în primă audiţie cu o durată maximă de 3 minute / 3 min. 30′, în conformitate cu regulamentul, realizate de creatori profesionişti sau amatori.
Toate detaliile legate de înscriere și desfăşurarea etapelor le găsiți pe site-ul www.mamaiacopiilor.ro
Festivalul ”Mamaia Copiilor” se va desfăşura în perioada 7 – 14 iulie 2018. Transmisia în direct de către TVR2 a concursului va avea loc în intervalul 10 – 14 iulie 2018.
Informaţii suplimentare puteți obține zilnic între orele 9:00 – 16:00, la Secretariatul Festivalului, telefon 0723.270.960.
Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală ”Mamamia Copiilor” împreună cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Constanţa, Radio România Regional, Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa.
Pe 25 decembrie 1989, piesa „Nopţi”, cenzurată încă de la apariţia ei , răsuna la „Televiziunea Română Liberă”.
Valeriu Sterian a întreprins un turneu în Norvegia şi a înregistrat, la Oslo, alături de un grup de muzicieni şi prieteni, melodia care a dobândit o formă nouă, de baladă rock, adaptată evenimentelor (realizase şi o filmare, cu secvenţe din timpul revoluţiei). „Nopţi” a devenit primul hit liber al României şi a intrat în conştiinţa publicului drept „Vino, Doamne!”.
În 1991, Valeriu Sterian, după ce înfiinţase Compania de Sunet S.R.L. (pentru a-şi produce albumele), a lansat „Vino, Doamne!”, primul dintr-o serie de 3 materiale discografice axate pe lupta împotriva regimului neocomunist al lui Ion Iliescu.
Prin interpretarea melodiei „De-ai fi tu salcie”, compusă de Horia Moculescu (versuri: Mihai Maximilian), Mihaela Mihai s-a confundat cu una dintre cele mai fredonate melodii de-a lungul timpului…
A fost descoperită de regizorul TV Sorin Dumitrescu, s-a lansat cu piesa „La anii mei”, a avut succes, începând să colaboreze cu Radiodifuziunea Română şi Televiziunea Română. După căsătoria cu Mihai (Stihi), actorul Mircea Crişan i-a ales numele de scenă Mihaela Mihai.
Şlagărul emblematic – în ceea ce-l priveşte pe compozitor (melodia de debut) şi (deopotrivă) pentru interpretă –, nu a reuşit să treacă de exigenţele juriului Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia”. Horia Moculescu s-a încumetat să-l înscrie la secţiunea „Creaţie”; a fost respins – prima dată în 1973, a doua oară în anul care urma.
„Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik, reprezintă una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite melodii care definesc repertoriul lui Marcel Pavel… În anul 2000, majoritatea posturilor de radio din ţară, deopotrivă cu top-urile alcătuite de presa scrisă, au considerat-o drept melodia anului… „Frumoasa mea” a dat tonul marilor succese semnate Ovidiu Komornyik.
Până a fi cântată de Marcel Pavel, a presupus chemarea acestuia din urmă pentru a-i fi dezvăluită. Ezitarea s-a înfiripat, apoi a sporit, atunci când Ovidiu Komornyik i-ar fi spus că „Frumoasa mea” urmează să se transforme în „melodia vieții”. Marcel Pavel s-a amuzat, chiar i-a „reproșat” prietenului său că „este obraznic”. La două săptămâni după ce a fost promovată, „înnebunise” întreaga Românie, de fapt, se câștigase un pariu cu afecțiunea – melodia merge la suflet, stârnește sentimente. Vorba celui care a compus-o și, deseori, i-a plăcut să o interpreteze.
În 1999, Ovidiu Komornyik debutase în calitate de compozitor și textier; a început colaborarea cu numeroși cântăreți români, inclusiv cu Marcel Pavel. Anul 2000 însemna participarea, la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea „Șlagăre”, cu melodia „Frumoasa mea” (solist Marcel Pavel) și secţiunea „Creație” (cu melodia „Eu cred”, acolo unde a ales să fie solist). În calitate de compozitor, în același an/2000, Ovidiu Komornyik a câștigat două premii („Premiul de Popularitate” și Trofeul Festivalului „Cântecul de dragoste”), pentru aceeași melodie.
Debuta, în 1982, la TVR, cu piesa „Uită tristeţea” în cadrul unei emisiuni produse de regretatul Titus Munteanu.
Şi-a descoperit vocaţia de muzician în primii ani ai copilăriei, şi-a început cariera ca instrumentist; cânta la chitară, vioară, pian, muzicuţă. Deşi s-a născut la Bacău, primele lecţii de muzică luându-le de la profesori din oraşul natal, Laurenţiu Cazan este acum un brand al Buzăului. „Foarte puţini ştiu că eu de fapt m-am născut la Bacău (n.n.: 28 decembrie 1957). Acolo am avut noroc de nişte profesori extraordinari, care mi-au dat primele lecţii de viaţă, mai importante decât cele despre legile care te conduc către succes în muzică”.
Se consideră un autodidact pentru care secretul succesului a fost învățarea continuă. „Am studiat foarte mult şi o fac şi acum. Cred că întotdeauna am fost un autodidact. Contează foarte mult să studiezi tu, să ai ambiţia ca tu să fii propriul tău profesor”…
Astăzi, reconstituim contextul muzical (şi social) care a făcut posibilă apariţia unui hit cu featuring unic în muzica românească. „Bună seara, iubito” – melodie compusă de Adrian Enescu, pe versurile poetului Lucian Avramescu – a fost lansată în 1987, de Loredana Groza, cu participarea actorului Ion Caramitru.
Iniţial, a fost interzisă preţ de şase luni, „din cauza” versurilor directe, considerate ostentative pentru acele vremuri. Ulterior, piesa a ajuns să fie difuzată la radio, dar numai după ora 24:00, fapt care i-a potenţat valoarea, misterul, mesajul amoros. La sfârşitul anilor ’80 ai secolului al XX-lea, „Electrecord” a lansat LP-ul „Bună seara, iubito” al Loredanei, care conţinea piese compuse de Adrian Enescu. Discul s-a vândut în peste un milion de exemplare, melodia a rămas drept cea mai cunoscută din repertoriul Loredanei Groza (fiind inclusă şi pe alte albume, cântată deopotrivă în concerte).
„Bună seara, iubito” a fost apreciată şi pe plan internaţional: „Asociaţia Posturilor de Radio din Europa”, cu sediul în Olanda, l-a premiat pe compozitorul Adrian Enescu pentru „Cântecul inovativ al anilor ’80-’90”… Succesul nu l-a îmbogăţit pe compozitor; cei implicaţi au dat de necaz atunci când convingerile s-au bătut cap în cap cu impulsurile.
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 decembrie 2017, 13:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:52
Foto încep. Festival Neghiniţă – Bacău 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
În perioada 27-29 octombrie 2017, la Teatrul Bacovia din Bacău s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ! La ediţia a VIII a a Festivalului Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineri “Neghiniţă”, ediţie cofinanţată de Consiliul Judeţean Bacău, au participat pe scenele Teatrului Bacovia şi Teatrului de Vară peste 1000 de copii şi tineri din 22 de oraşe ale ţării dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Armenia, Tatarstan si Uzbekistan. Toţi ne-au bucurat şi încântat cu evoluţiile lor la cele patru secţiuni: teatru, muzică uşoară, muzică instrumentală şi dans.
Interviu cu prof. Mariana Tanasă – Dir. general al Festiv. NEGHINIŢĂ, dar şi cu concurenţii Anastasia Budişteanu (Galaţi) şi Luchian Nicola (Iaşi) realizat de Mona Vîlceanu – Redactor Radio România Iaşi (28 oct. 2017)
Gala de Premiere Neghinita 2017 – Prof. Mariana Tanasă – Dir. Festival (foto by Bogdan Dragomir)
La Secţiunea Muzică Uşoară s-au calificat în finala festivalului 120 de copii din toate zonele ţării iar premiile au fost obţinute pe merit în funcţie de calitatea interpretării dovedită în cele două zile de concurs!
Juriul secţiunii muz. uşoară a festiv. Neghinita 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Pentru obiectivitate şi transparenţă totală, şi la această ediţie, s-au acordat note „la vedere”, copiii au fost foarte bine pregătiţi de profesorii coordonatori iar juriul acestei secţiuni a fost alcătuit din personalităţi artistice şi mass media de specialitate: MIHAI ALEXANDRU – compozitor şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Preşedintele Juriului; NICO (NICOLETA MATEI)– interpretă muzică pop, solistă a Teatrului TOMA CARAGIU din Ploieşti, ALEX FLOREA – interpret muzică uşoară, reprezentant al României la EUROVISION 2017; BOGDAN DRAGOMIR – realizator, coordonator programe Radio România Regional; CLAUDIU BULETE – compozitor, CB Media Vaslui; EUGENIA URSU – producător muzical, reprezentant UNESCO – Chişinău; MĂDĂLINA CÂRCOTĂ – artist liric Filarmonica „George Enescu”, prof. canto Şcoala ART MUSIC, Bucureşti, RUMIANA NACHEVA – jurnalist, director al Festivalului Internaţional de Muzică Pop SILVER YANTRA, Bulgaria, SEMEON LIMANOV – interpret muzică uşoară, prof. canto la Colegiul de Artă din Moscova, Rusia şi DARIA T – interpretă muzică uşoară, reprezentantă a Fundaţiei Teatrale Neghiniţă din Bacău.
Interviu cu compozitorul Mihai Alexandru – Preşedintele juriului secţiunii Muzică Uşoară a festiv. NEGHINIŢĂ 2017 realizat de Bogdan Dragomir – Radio România Regional (28 oct. 2017).
Sâmbătă – 29 octombrie a avut loc Gala de premiere a Festivalului-Concurs NEGHINIŢĂ 2017.
În deschidere, au susţinut recitaluri extraordinare interpreţii NICO, ALEX FLOREA, Daria T (Daria Anastasia Tanasă), SEMEON LIMANOV, LORINA LASLĂU, MIRUNA HAUCA, ANDREEA DIACONU şi ALESSIA POPA, iar pe podiumul de premiere au urcat aproape jumătate din participanţi, obţinând trofee, diplome, premii în bani şi cadouri din partea organizatorilor şi sponsorilor.
NICO în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Alex Florea în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Semeon Limanov în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Duo Neghi Voice în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
NICO feat. Andreea Diaconu & Miruna Hauca în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
NICO feat. Daria T în recital la festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Alessia Popa în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Ionel Tanasă – actor, regizor şi Preşedinte al Fundaţiei NEGHINIŢĂ, organizator al Festival. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Îi vom menţiona aici doar pe câştigătorii trofeelor acestei secţiuni în ordinea clasamentului (palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe adresa www.neghi.ro ):
SECŢIUNEA MUZICĂ UŞOARĂ
TROFEUL PENTRU SECŢIUNEA MUZICĂ UȘOARĂ
Grădinaru Marina Georgiana – Onești (clasa prof. Irina Pashalov)
Marina Grădinaru – Trofeul Secţiunii Muzică Uşoară a Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
*CATEGORIA 5 – 6 ANI
TROFEUL categoriei – Lungu Maria Daria – Târgoviște
Foto Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional şi Trofeul Grupei la Festiv. Neghinita 2017 (foto arh. Sofia Onica.facebook.com/arh.pers.B.Dragomir)
Radio România Regional împreună cu colegii de la Studioul Regional RADIO ROMÂNIA IAŞI – parteneri media ai acestui eveniment, au acordat Premiul TINERE TALENTE şi Premiul Radio Iaşi pentru calităţi artistice deosebite interpretei Sofia Onica din Iaşi (clasa Prof. Anca Apetroaiei).
Interviu cu Sofia Ioana Onica – Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional, realizator Mona Vîlceanu, Radio România Iaşi)
Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional (foto by Bogdan Dragomir)
Sofia are 8 ani şi este eleva D-nei Prof. Anca Apetroaiei -Palatul Copiilor Iaşi de la vârsta de 3 ani. A participat la numeroase concursuri încă de la vârsta de 5 ani obţinând numeroase premii, amintim mai jos pe cele obţinute în ultimii doi ani:
Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU, MUZICA SI DANS “NEGHINITA”-BACAU 2017;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL BLED GOLDEN MICROPHONE –BLED SLOVENIA 2017;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “VIS DE STEA” MOINESTI 2017;
Trofeul festivalului FESTIVALUL NATIONAL “RITMURILE COPILARIEI” IASI 2017;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL “CONSTELATIA NECUNOSCUTA” VASLUI 2016;
Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL “NOVALATINITAS” CHISINAU, MOLDOVA;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “RITMURI PE PORTATIV” VASLUI 2016;
Premiul I FESTIVALUL NATIONAL”MAMAIA COPIILOR “2016;
Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL RUMF BRASOV 2016
Trofeul Categoriei FESTIVALUL NATIONAL “FLORILE COPILARIEI” BARLAD 2016
poza Sofia Onica la festiv. Neghinita 2017 (foto arh. pers. Sofia Onica)
Sofia a obţinut de asemenea premii şi la „dans modern”, pe care îl practică de la vârsta de 4 ani. A participat la emisiuni TV şi Radio pe plan local. În perioada 2015-2016 a fost coprezentator al emisiunii pt. copii ”Tirigong” – Tele M Iaşi!
Felicitări, Sofia şi mult succes în continuare!
Sofi Radio viva (foto arh. pers. Sofia Onica)
Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017 a fost organizat de Fundaţia Teatrală „Neghiniţă” din Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău. Partener media: Radio România Regional şi Radio România Iaşi.
Juriul festiv. Neghinita 2017 (foto by Ionel Tanasa/arh.pers.B.Dragomir)
Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!
foto Festival Neghinita Bacau 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
”PREMIILE CONSTANTIN NEGRUZZI” IAȘI – Ediția a II-a – 1 Dec. 2017
Joi, 1 decembrie 2017, ora 11.30, la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” Iași, va avea loc ceremonia de acordare a Premiilor Negruzzi – ediția a II-a.
Evenimentul este dedicat celor care, prin generozitatea, dăruirea și talentul lor și-au pus amprenta asupra societății românești.
Manifestarea se află în organizarea descendenților familiei Negruzzi, alături de Editura Junimea – Revista SCRIPTOR Iași și Crama Hermeziu – comuna Trifești, județul Iași.
În cadrul celei de-a doua ediții a Premiilor Negruzzi, vor fi acordate premii pentru trei secțiuni, respectiv Știință, Literatură și Istorie.
Amfitrioni: scriitoarea Dana Konya-Petrișor (din Paris, descendentă a familiei Negruzzi) și scriitorul Lucian Vasiliu. Invitați speciali : academician Alexandru Zub, prof univ dr Dumitru Vitcu, Ion POP-membru corespondent al Academiei Române, prof univ dr Alexandru Călinescu, prof. univ. dr. Grigore Tinică – manager al Institutului de Boli Cardiovasculare ”prof.univ.dr. George Georgescu” Iași și dr. Vasile Cepoi – președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
Moderatorii manifestării : Petronela Cotea Mihai – realizator emisiuni Radio Iași și Vasile Arhire – director TVR Iași.
Trupa A.S.I.A., înfiinţată în anul 1999 şi alcătuită din 4 fete cu un potenţial artistic extraordinar (Irina Nicolae, Anca Neacşu, Anemona Niculescu Şi Sorana Mohamad), a urcat în topurile muzicale într-un ritm ameţitor într-o singură lună cu piesa intitulată Inima mea, o piesă difuzată în premieră la Radio Iaşi!
De-a lungul celor 6 ani de existenţă artistică a trupei s-au editat 6 albume pe CD-uri şi casete audio şi s-au efectuat numeroase turnee şi concerte cu mare succes la public în România dar şi în străinătate!
Născută pe 4 mai 1955, la Buzău, Valentina-Mihaela Runceanu, absolventă a cursurilor şcolii elementare de pe lângă Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, a ajuns în instituţia de învăţământ pe care a terminat-o în calitatea şefului de promoţie (1974).
Admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, a urmat, în paralel, cursurile Şcolii „Populare de Artă” din Bucureşti, câştigând aproape tot ce se putea obţine, debutase, la Radiodifuziunea Română (cu tehnică vocală desăvârşită, era una dintre puţinele soliste de muzică uşoară care a absolvit Conservatorul). Mai târziu, nu numai ca profesor de vioară, exprima sentimente şi idei prin combinarea sunetelor sub forma experienţelor diferite, devenise una dintre cele mai de succes, apreciate şi conştiente soliste ale României.
Marcel Dragomir i-a compus Mihaelei Runceanu „Numai de dragoste” (prima în orice ordine), destinul jucând, în cazul regretatului compozitor, şi partitura ultimei melodii „Fericirea are chipul tău” (muzica: Marcel Dragomir/ Text: Eugen Rotaru). Un mare succes al Mihaelei Runceanu, lansat în 1989 (câştiga concursul radiofonic „Melodia lunii iunie”).
La fel ca în cazul „Bătutei moldoveneşti” şi al Mioarei Velicu, singura informaţie referitoare la dansul „Hora mare”, pe care merită să o amintesc în contextul dat, este că se execută într-o mişcare moderată şi înceată, participanţii formează un cerc, ţinându-se de mâinile îndoite în coate şi ridicate la nivelul umerilor. În proiectul nostru, esenţială este interpretarea prin cântec… Frumuseţe, artă, leac de vindecat tristeţea şi amarul…
Din repertoriul Sofiei Vicoveanca fac parte cântecele de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doinele de dragoste şi de dor, colindele, bocetele sau baladele, deopotrivă cântecele de voie bună – precum „Asta-i hora mare”…
Sofia Vicoveanca s-a născut în comuna Toporăuţi (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de Cernăuţi, primind la naştere numele de Sofia Fusa. Constrânsă de greutăţi, micuţa, refugiată în Vicovu de Jos (judeţul Suceava), a învăţat să coasă, să ţeasă covoare, să împletească, să croiască; mai târziu, a absolvit Şcoala Populară de Artă din Suceava, fiind angajată ca solist al Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Din 1998, a fost solistă de muzică populară la Ansamblul „Rapsozii Botoşanilor”.
Pedalează 60 de minute cu România Regional şi câştigi o bicicletă Omega MTB!
E simplu: asculţi Emisiunea “De 10xRomânia”, eşti atent la detaliile legate de concurs şi poţi fi chiar tu marele câştigător!
Iată detaliile concursului:
Perioada de desfăşurare: 06 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, luni – vineri timp de 8 săptămâni (concursul nu se desfăşoară în 1 decembrie şi în perioada 23 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018)
Emisiunea “De 10xRomânia” se difuzează în fiecare săptămână de luni până vineri, în intervalul 10.00 – 11.00, şi este realizată prin rotaţie de câte un studio regional (București FM, Radio Cluj, Radio Constanţa, Radio Oltenia-Craiova, Radio Iaşi, Radio Reşiţa, Radio Timişoara şi Radio Tg. Mureş) şi difuzată simultan de toate cele opt studiouri regionale.
În fiecare săptămână, de luni până joi, în cadrul radiocircuitului “De 10xRomânia”, se va lansa o temă a zilei, la care participanţii la concurs vor răspunde prin sms, la un număr de telefon, comunicat în timpul emisiunii. Pentru că, în săptămâna 13—17 noiembrie 2017, emisiunea radiocircuit “De 10xRomânia”, este realizată de Radio Cluj, numărul de telefon la care aşteptăm răspunsurile voastre este: 0752.22.86.37.
Vă mai spunem doar că fiecare dintre cei care doresc să participe la concurs, va trimite, pe lângă răspunsul la tema zilei, numele şi prenumele complet.
Procedura de desemnare a câştigătorului va avea loc în timpul emisiunii “De 10xRomânia” de vineri, 17 noiembrie 2017, la ora 10.45, folosindu-se sistemul random.org şi va putea fi urmărită în direct, pe pagina de facebook Radio Cluj.
REGULAMENT de desfăşurare CONCURS De 10xRomânia – OMEGA MTB
Publicat de Andrei Cretoiu,
4 noiembrie 2017, 08:12 / actualizat: 6 noiembrie 2017, 14:28
Perioada de desfăşurare: 06 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, luni – vineri timp de 8 săptămâni în această perioadă (concursul nu se desfăşoară în 1 decembrie şi în perioada 23 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018)
Sponsor: Sport Factory SRL
Număr premii: 8 biciclete OMEGA MTB
În fiecare săptămână, de luni până joi (4 zile lucrătoare), în cadrul radiocircuitului “De 10xRomânia” se va lansa o temă a zilei la care participanţii la concurs vor răspunde prin sms, la un număr de telefon, comunicat în timpul emisiunii (excepţie săptămâna 27.11 – 03.12 când concursul va fi organizat doar în 3 zile).
Pot participa la concurs ascultătorii care au împlinit 18 ani şi nu au rude până la gradul IV şi/sau afini printre salariaţii Societăţii Române de Radiodifuziune.
Fiecare dintre cei care doresc să participe la concurs, vor trimite pe lângă răspunsul la tema zilei, numele şi prenumele complet.
Lista participanţilor din cele patru zile va fi centralizată de studioul regional aflat la coordonarea emisiunii “De 10xRomânia”, iar vineri în cadrul emisiunii De 10xRomânia va avea loc tragerea la sorţi a câştigătorului unei biciclete OMEGA MTB, oferită de sponsor. Extragerea câştigătorului se va face folosind sistemul random.org, iar acesta va fi sunat, în direct, în cadrul emisiunii, imediat după desemnare.
În condiţiile în care cel desemnat nu va răspunde, la telefon, premiul va fi acordat următorului câştigător stabilit prin acelaşi sistem descris mai sus.
Procedura de desemnare a câştigătorului va avea loc în timpul emisiunii “De 10xRomânia” de vineri, la ora 10.45 şi va putea fi urmărită în direct pe streaming-ul video al studioului regional care realizează emisiunea “De 10xRomânia” în acea săptămână.
Premiul va fi livrat direct de sponsorul concursului, pe cheltuiala sa. Câştigătorul va trimite o fotografie selfie cu premiul obţinut, după ce a intrat în posesia lui, la adresa radioromaniaregional@gmail.com.
Fotografia va fi postată pe site-ul DSR, pe paginile studiourilor regionale şi pe reţelele de socializare.
Un ascultător se poate înscrie la concurs o singură dată pe zi, iar în cazul în care este declarat câştigător nu mai poate participa la concurs, până la încheierea acestuia.
Ca urmare, o persoană poate câştiga un singur premiu pe toată durata concursului.
În conformitate cu contractul de sponsorizare şi a mediaplanului agreat, numele sponsorului va fi anunţat de 2 ori în emisiunea “De 10xRomânia”, difuzată de luni până vineri între orele 10.00 – 11.00, astfel: “Participă de luni până joi la concurs şi ai posibilitatea să câştigi o bicicletă OMEGA oferită de sportpartener.ro. Acceptă provocarea şi trimite un sms cu răspunsul corect la numărul de telefon XXX-XX-XX-XX”
În fiecare zi de vineri, înainte şi după extragere se va face anunţul sponsorului astfel: “Sportpartner.ro, unicul importator al bicicletelor OMEGA în România, îţi oferă şansa să câştigi marele premiu – o super bicicleta OMEGA MTB, în valoare de 1400 de lei, cu cadru de aluminiu, echipată Shimano şi cu frâne pe disc. Participă şi acceptă provocarea Omega!”
Regulamentul concursului este promovat atât pe site-ul www.radioromaniaregional.ro, cât şi pe site-urile studiourilor regionale.
Publicat de Cristina Ion,
19 octombrie 2017, 07:26
Radio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de melodii ale românilor”… 100 de melodii care au rămas în inimile noastre, din generaţie în generaţie, cu interpretări de excepţie…
Angela Moldovan – născută la 19 septembrie 1927, în Chişinău –, a crescut în România (de la vârsta de un an).
A jucat în filme, i-a cunoscut pe Tom Jones şi Mireille Mathieu, a cântat pentru Regina Marii Britanii şi pentru regele Marocului, dar, cel mai important aspect priveşte recunoaşterea faptului că rămâne o mare voce a muzicii populare, repertoriul ei fiind fredonat şi astăzi.
Radio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de melodii ale românilor”. 100 de melodii care au rămas în inimile noastre, din generaţie în generaţie, cu interpretări de excepţie.
Pentru a ne familiariza cu varietatea stilurilor de dans din Moldova, trebuie să urmărim cum sunt interpretate, să simţim dinamica, plastica, energia, acele caracteristici unice, care fac arta dansului moldovenesc originală şi vie.
Bătuta este un dans popular (caracterizat prin bătăi ritmice din mâini, din picioare) şi al melodiei după care se execută. Putem încinge atmosfera, fără dansatori, cu ajutorul Mioarei Velicu!
„Trandafir de la Moldova” se cântă atât în România, cât şi în Republica Moldova, iar notorietatea melodiei şi a versurilor par invers proporţionale cu ceea ce se cunoaşte despre perioada în care a apărut şi cine este autorul acestui „imn” neoficial al Moldovei. Specialiştii în folclor (care apreciază că a apărut în perioada interbelică, în sudul ţării noastre), cât şi muzicienii, sunt puşi la grea încercare atunci când apar întrebări legate de originea melodiei.
Creată între cele două Războaie Mondiale, melodia populară „Trandafir de la Moldova” a devenit folclor orăşenesc, cântec de petrecere (nu apare în culegerile de folclor, pe ea s-au ţesut, prin cârciumile din Bucureşti, 8 versuri iniţiale, iar în timp, s-a îmbogăţit cu strofe, în funcţie de locul unde se cânta. A intrat în repertoriul multor interpreţi de muzică populară: Maria Lătăreţu, Ion Creţu, Nelu Huţu, nu i-a răsărit lui Ştefan Lăzărescu pentru întreg rostul vieţii, dar l-a prins în mrejele sale, răspunsul publicului fiind pe măsură.
Născut (la 18 iunie 1913) în Caragele – judeţul Buzău), privind nesăţios către capitală, stabilindu-se în Bucureşti (prin 1941) şi-a desăvârşit studiile muzicale la „secţia pedagogie” a Conservatorului „Ciprian Porumbescu”. Atras, irezistibil, de „cele ale cântului” (potrivit propriei sale expresii), a absolvit şi „secţia canto principal”, fiind coleg cu Nicolae Herlea, Valentin Teodorian, David Ohanesian (iată de ce a participat, în calitate de student, la emisiuni radiofonice „pe viu”, cu arii, duete din opere şi operete, cu lied-uri, prelucrări clasice); a interpretat, cu aceeaşi pasiune, melodii populare, dar şi genul romanţei. Vreo trei ani, a cochetat şi cu muzica uşoară.
Publicat de Cristina Ion,
23 septembrie 2017, 07:02
Numele lui Luigi Ionescu este asemuit unui soi de artă – a asocierii oamenilor pentru a constitui, cultiva şi conserva şlagăre româneşti sau internaţionale (interpretate în limba română). „Lalele” (compusă de Temistocle Popa) rămâne piesa de referinţă a carierei lui Luigi Ionescu.
Luigi Ionescu a fost însoţit, aproape întreaga lui viaţă, de cântecul datorită (sau din cauza) căruia lumea îl striga pe stradă: «Băi, lalele!». „L-a purtat, cu succes, timp de 40 de ani”, mărturisea regretatul compozitor Temistocle Popa.
Iniţial, şlagărul nu avea priză la public; de fapt, avea alte versuri decât cele care l-au consacrat – se numea „Gagarin” şi era un vals lent, pentru un spectacol al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Temistocle Popa l-a provocat pe Aurel Storin, secretarul literar, şi astfel s-a ajuns la versiunea „Lalele” – erau înlăturate neconcordanţele, şi, potrivit autorului însuşi, a scris un cântec de o banalitate fără cusur, de care, atunci când a compus alte texte, pline de iraţionalul poetic, s-a jenat, dar era prea târziu… Aurel Storin a scris versurile unuia dintre cele mai longevive cântece din istoria muzicii uşoare româneşti…
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea chitaristului şi cantautorului de muzică folk DUCU BERTZI
Publicat de Bogdan Dragomir,
21 septembrie 2017, 09:11 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:08
DUCU BERTZI (numele său real Alexandru Bertzi) s-a născut la Sighetu-Marmaţiei, Maramureş la 21.09.1955. Părinţii săi au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematică-fizică – şi Florica Bertzi – educatoare.
În paralel cu școala generală, a studiat opt ani chitara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică (lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate).
„Pe cine şi câte cărări” (muz. Ducu Bertzi, vers. Radu Stanca) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Bertzi descoperind aici muzica poeziei. La primul festival de poezie și muzică de la Sighet (1973), Bertzi a câștigat marele premiu… o valiză. Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.
„Dragu-mii veselia” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.
„Când s-o-mpărţit norocu'” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu’. Au urmat alte imprimări și aproximativ 1200 de spectacole. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în şlagăre: Și de-ar fi, Floare de colț, M-am îndrăgostit numai de ea, Suflet fără chei, Omul pădurii. A fost invitat în studiourile Televiziunii Române pentru filmarea acestora.
Ducu_Bertzi-e1432738959516 (radiocluj.ro)
„În Maramureş am copilărit, acolo am crescut şi m-am format! Este un mare noroc pentru mine şi cred că pentru orice maramureşean, fiindcă este foarte important să te naşti într-o zonă bogată spiritual. Şi, faptul că provin din Maramureş, chiar mi-a purtat noroc în viaţă!”, a mărturisit Ducu Bertzi într-un interviu realizat de Radio Cluj.
„Omul pădurii” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Din 1995 decide să se ocupe numai de muzică şi de realizarea de emisiuni radiofonice. În palmaresul său figurează emisiunile de muzică folk: „Pe cine şi câte cărări”, „Spiritul Libertăţii” (Radio Bucureşti). Din 1997 până în prezent, alături de Mihai Cosmin Popescu, realizează la Radio România Actualităţi emisiunea „Omul cu chitara”, una dintre cele mai audiate emisiuni. Iar din 2005, la Radio Bucureşti FM, realizează „Clubul de joi seara”, împreună cu Maria Gheorghiu.
Din martie 2014 realizează pe TVR2 emisiunea de profil „Omul cu chitara”.
În anul 2005 începe un proiect intitulat „Folk prin licee” continuat de colegii din Radio România (realizator Manuela Popescu) sub titulatura „Folk fără vârstă”.
În 2013 iniţiază proiectul „Gala Floare de colţ” la Sighetu Marmaţiei, în cadrul căreia premiază tinerii talentaţi şi omagiază poeţii care au contribuit prin versurile lor la marile creaţii folk. Tot în 2013, la iniţiativa sa, în Bucureşti se lansează seria de concerte „Flori pentru suflet: Remember Florian Pittiş” desfăşurate în preajma Floriilor.
„Floare de colţ” (muz. Ducu Bertzi, vers. Viorel Popescu) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
În cei aproape 40 de ani de activitate artistică a susţinut peste 4000 de spectacole şi recitaluri muzicale – numai cu Cenaclul Flacăra a participat la peste 1300 de spectacole.
După ce a cântat în aproape fiecare colţ al României, din 1998 încep turneele şi în străinătate: Franţa, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Tunisia, Maroc, Israel, SUA, Canada, Irlanda, Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru, Australia, Noua Zeelanda, Cehia, Finlanda.
Primele înregistrări discografice apar la Electrecord în 1987 pe disc de vinil. După 1990, artistul este prezent pe diferite casete audio-compilaţii de Crăciun.
Coperta CD Dor de Ducă (foto Irina Prosan/arh.pers.B.Dragomir)
Primul album de autor intitulat „Dor de ducă”, în format casetă audio şi CD, s-a născut la propunerea colegului său din Grupul SONG – Bogdan Dragomir – la acea vreme Director artistic al casei de discuri Intercont Music, a fost înregistrat în perioada februarie-martie 1997, post procesat şi masterizat la Studioul Migas Real Compact din Bucureşti (Adrian Ordean – maestru de sunet şi solo chitară electrică, Marius Baţu – backing vocals şi chitară acustică, Sorin Minghiat – flaut).
„Suflet fără chei” (muz. Ducu Bertzi, vers. Daniela Crăsnaru, aranj. orch. Adrian Ordean) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
Albumul a fost lansat în 1997 – (C&P Intercont Music) şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală îl desemneaza drept „Cel mai popular şi bine vândut album”. În anul 2000 lansează două materiale discografice: „Sufletul meu” (Intercont Music) şi albumul de colinde şi cântece de iarnă „Poveste de iarnă” (Intercont Music) . „Cântece din Maramureş” (Cat Music) este lansat în 2004. Urmează „Seara de Crăciun” (Intercont Music) – în 2005 şi „Best of `06” (Intercont Music) – în 2006.
Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Bertzi şi invitaţii săi”. În cadrul acestuia, alături de Florian Pittiş, Marius Baţu, Mihai Neniţă realizeaza o serie de spectacole la Teatrul Nottara, ulterior urmând susţinerea a peste 50 de spectacole în ţară şi în străinătate.
În aprilie 2006 proiectul este prezentat la TNB-Sala Atelier într-un spectacol jucat cu casa închisă. O parte din concert se regăseşte pe CD-ul lansat de Roton, ”Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert” în aprilie 2009. Concertul integral ”Ducu Bertzi si Florian Pittis în concert” s-a lansat în 2010, în format DVD. În 2009 lansează un nou album de colinde – ”Colinde,colinde”.
„Cântec bătrânesc” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.
În decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – „Crucea Moldavă” şi este cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.
„Din tot ce am făcut, din ce s-a risipit, aici e doar o mărturisire a crezului meu. Celor care au crezut în mine…le mulţumesc.” – Ducu Bertzi, 1997, Intercont Music, Bucureşti.
În prezent, Ducu Bertzi este Realizator de emisiuni la Reţeaua Publică a Studiourilor Regionale RADIO ROMÂNIA REGIONAL a Societăţii Române de Radiodifuziune!
La mulţi ani, sănătate şi toate gândurile noastre bune, DUCU BERTZI!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
Surse info: ducubertzi.ro, arh. pers. Bogdan Dragomir; surse audio: albumul „Dor de ducă” – C&P 1997 Intercont Music; sursa video : Youtube.com (Ducu Bertzi – Şi de-ar fi). Mulţumim pentru sprijinul acordat!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Cristina Ion,
15 septembrie 2017, 05:36
Ilie Micolov provoca admiraţie, stârnea vâlvă pe scena muzicală românească…
Născut pe 2 iulie 1950, la Suceava, a avut o copilărie desprinsă (până la un punct) din poveştile lui Ion Creangă… Respectând proporţiile, peisajul social al universului copilăriei a fost „Casa pionierilor” (cercul de teatru, dansuri) apoi activitatea fizică a cărei practică presupune antrenament metodic (în atletism, hochei, motocros). Când avea 12 ani, a pornit pe drumul care duce la învăţarea tainelor chitarei. Amintirile lui interferează cu amintirile Sofiei Vicoveanca – Ilie Micolov nu împlinise 10 ani atunci când tatăl său, şofer pe autobuzul ansamblului „Ciprian Porumbescu”, i-a adus-o în cale pe cea pe care artistul îndrăzneşte să o numească „sora mai mare”.
În 1983, la 34 de ani, inspirat de muza care-i atinge sufletul cu bagheta magică, compune „Dragoste la prima vedere”. Simplitatea şi sensibilitatea versurilor scrise de artist, succesul extraordinar, popularitatea dobândită, i-au determinat pe cei de la „Secţia de Cultură” să-i propună imprimarea unui disc de autor, pe care l-a lucrat împreună cu Mircea Drăgan. Astfel, i-am fredonat melodiile şi l-am ridicat la rang de artist.
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Interpretare „Delfinul de Aur”, Năvodari – Ediţia a XV-a – 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
12 septembrie 2017, 15:57 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:13
Poza din Festivalul Delfinul de Aur 2107 (foto by Bogdan Dragomir)
Anul 2017 este an aniversar pentru multe evenimente artistice! Festivalul Internaţional de Interpretare „Delfinul de Aur”se numără printre aceste evenimente şi a marcat în acest an ediţia cu nr. 15, la Sala de evenimente Scoica Land din Năvodari, jud. Constanţa, în perioada 30 iunie – 2 iulie a.c.
Festivalul, inițiat și organizat de Palatul copiilor Baia Mare (director de festival – Doina Elena Bentu), a reușit să devină unul dintre cele mai importante evenimente ale genului din România. Parteneriatul, devenit tradiţional, dintre Palatul copiilor Baia Mare, Consiliul Local şi Primăria orașului Năvodari a făcut posibilă realizarea celor 14 ediții anterioare. Au avut loc două spectacole concurs şi Gala festivalului la care au participat 75 de interpreţi români și străini, din 20 de localități din România, dar şi concurenţi din Bulgaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Estonia, Letonia, Lituania.
Trupa AS – Palatul naţional al Copiilor, Bucureşti – Trofeul de Platină 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Artiştii s-au bucurat de acompaniamentul coregrafic realizat cu mult profesionalism al ansamblurilor de balet „As”, al Palatului Naţional al Copiilor Bucureşti (coordonaţi de prof. Aura Ghica şi Mădălina Teodorescu), „Galactic Dance” din Baia Mare (instructori Mădălina Mare şi George Pop) şi „Life is Dance” din Alba Iulia (instructori Bianca Racolţa şi Ionuţ Ionescu), iar publicul a aplaudat cu bucurie şi emoţie recitalul ansamblului „Dănţăuşii”, al Palatului Copiilor din Baia Mare!
Ediţia 2017 a fost un eveniment artistic de excepţie cu o gală a laureaţilor pe măsură, regizat cu profesionalism de colega şi prietena noastră Silvia Ionescu de la TVR şi prezentat ireproşabil de actriţa Alexandra Velniciuc, iar juriul festivalului a avut şi de această dată o misiune grea, având în vedere pregătirea şi interpretarea deosebit de calitativă a concurenţilor.
Juriul Festiv. Delfinul de Aur 2017 (arh. festiv. Delfinul de Aur.facebook/arh.pers.B.Dragomir)
Juriulcelei de-a XV-a ediţii a festivalului a fost alcătuit din: Viorica Pârja – ziarist; Valeria Katvitskaya – Art -Director Contest of Children’s “Slavsya Otecestvo” – Moscova, Rusia; Bogdan Dragomir– realizator emisiuni Radio România Regional; Marina Shturko – Director al Centrului de dezvoltare creativă “YOUR SUCCESS”- Moscova – Rusia; Mihai Constantinescu– cantautor, compozitor; Annija Oueijan – Vocal Coach Riga, Letonia; Endla Murd – Director Endla Murd Studio – Parnu, Estonia; Onute Zukiene – Director Palatul copiilor şi Directorul festivalului “Kaunas Talent” Kaunas, Lituania; Tatyana Apanasenko – Directorul festivalului “ Europa Moloda”- Kiev, Ukraina; Vytautas Zukiene – compozitor, Lituania; Mihai Alexandru – compozitor; Doina Bentu – Preşedintele Asociaţiei “Delfinul de Aur”- Director Festival; Horia Moculescu – compozitor – Preşedintele juriului.
Luiza Maria Voicu – Trofeul Artistul Festivalului – Deşfinul de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
În urma notării, iată premiile:
Secţiunea interpretare vocală:
TROFEUL DE PLATINĂ: Astrid Theodora Muthu, Oradea
TROFEUL DE AUR: Patricia Crişan, Cluj-Napoca
TROFEUL DE ARGINT: Briana Magdaş, Oradea
Trofeul „Artistul festivalului”: Luiza Maria Voicu, Republica Moldova
Trofeul pentru Show: Mario George Rus, Oradea; Iulia Raluca Roman, Baia Mare.
Secţiunea coregrafie:
TROFEUL DE PLATINĂ: Ansamblul coregrafic „AS”, PNC Bucureşti
TROFEUL DE AUR: Ansamblul coregrafic „Galactic Dance”, Baia Mare
TROFEUL DE ARGINT: Ansamblul coregrafic „Life is Dance”, Alba Iulia
Premiul I: Ana Burescu, Oradea; Dariana Stănică, Rm. Vâlcea; Adina Lavinia Bostan, Galaţi; Vrabie Mayra, Focşani; Florescu Alexia, Baia Mare; Doana Ana Maria Christiana, Craiova; Inna Rus, Oradea; Tanja Olexienko, Ucraina; Balas Andrada Ioana, Piteşti; Maria Alexia Niculae, Piteşti; Sofia Ciobanu, Focşani; Greta Zabileaite, Lituania; Roberta Popa, Piteşti; Bulgaru Ioana, Galaţi; Denisa Andreea Pârvu, Călăraşi; Gabriele Rybko, Lituania.
Iulia Roman, Oradea – Trofeul pentru Show 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Organizatorii acestui îndrăgit eveniment au fost: Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice, Consiliul Local şi Primăria Oraşului Năvodari, Consiliul Judeţean Maramureş, Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, Casa de Cultură „Pontus Euxinus” Năvodari, Asociaţia Delfinul de Aur Baia Mare și nu în ultimul rând Palatul copiilor Baia Mare – iniţiatorul şi coordonatorul celor 14 ediții anterioare.
Trofeul de Platină – Astrid Theodora Muthu, Oradea.
Trofeul de Aur – Patricia Crişan, Cluj-Napoca.
Trofeul de Argint – Briana Magdaş, Oradea.
În cadrul Galei festivalului, Radio România Regional a acordat Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate pedagogică şi pentru promovarea educaţiei artistice muzicale – Doamnei Prof. Doina Bentu – Director al Festivalului Internaţional DELFINUL DE AUR,
diploma de excelenta RRR – Doina Bentu – Delfinul de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
dar şi Premiul special de promovare TINERE TALENTE, concurentei DENISA PÂRVU din Călăraşi! Felicitări şi mult succes în continuare! (Vom face completări acestui material, cu informaţii biografice, poze şi muzică interpretată pe măsura primirii acestora!).
Denisa Pârvu, Călăraşi – Premiul TINERE TALENTE-Radio România Regional şi Premiul I – interpretare 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
DENISA PARVU – ZIGA ZAGA de pe albumul promo Festivalul DELFINUL DE AUR 2017
Radio România Regional, Radio România Iaşi, Radio România Constanţa-Radio Vacanţa, în calitate de parteneri media ai acestui eveniment, transmit felicitări şi gânduri bune tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui eveniment unic în peisajul festivalurilor naţionale şi internaţionale pentru copii şi tineret, numit DELFINUL DE AUR!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional
(Sursa info, audio şi foto: Viorica Pârja – consilier relația cu mass media al festivalului şi Doina Bentu – Director festival).
GALERIE FOTO Festivalul Internaţional DELFINUL DE AUR 2017 by Bogdan Dragomir – iulie 2017.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
În cel mai recent val de măsurare a audienţelor radio – valul de vară din 2017 – Radio România Actualităţi îşi menţine poziţia de lider de piaţă, înregistrând şi de această dată cea mai mare valoare a indicatorului Market Share din România la nivel naţional, urban şi în Bucureşti: 12,7% la nivel naţional, 13,1% în mediul urban şi de 14,6% în Bucureşti.
Cota de piaţă a programelor Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor şi Reţeaua Studiourilor Regionale) poziţionează Societatea Română de Radiodifuziune pe locul I în toate cele patru medii de rezidenţă comunicate de Asociaţia pentru Radio Audienţă. Astfel, SRR are cea mai mare cotă de piaţă atât la nivel naţional (29,3%), cât şi la nivel urban (23,5%), rural (39,1%) şi în Bucureşti (19,8%).
În ceea ce priveşte indicatorul Daily Reach (numărul zilnic de ascultători unici), Radio România Actualităţi este ascultat zilnic de peste 1.800.000 de români, situându-se pe locul al treilea la nivel naţional, după Kiss FM şi Radio ZU. În Bucureşti, audienţa zilnică a Radio România Actualităţi este de 220.000 ascultători, fiind cel mai popular post de radio după Radio ZU.
Conform aceluiaşi studiu, Matinalul postului Radio România Actualităţi este emisiunea cu cea mai mare cotă de piaţă (13,5%) din mediul urban, de luni până vineri. În ceea ce priveşte numărul de ascultători, emisiunea adună zilnic 671.800 de persoane, ocupând locul al doilea în ierarhia emisiunilor difuzate în acelaşi tronson orar. În Bucureşti, Matinalul Radio România Actualităţi este cea mai ascultată emisiune de dimineaţă, de luni până vineri, având cei mai mulţi ascultători în fiecare zi (146.900) şi cea mai mare cotă de piaţă (16,9%).
De asemenea, emisiunea Bună dimineaţa, România! a postului Radio România Actualităţi este cea mai ascultată emisiune în intervalul orar în care este difuzată (5:00 – 7:00), de luni până vineri, atât în Bucureşti, cât şi în mediile urban şi rural, având cei mai mulţi ascultători în fiecare zi (83.800 de ascultători zilnic în Bucureşti, 444.300 în mediul urban şi 352.200 în mediul rural) şi cea mai mare cotă de piaţă (23% în Bucureşti, 19,3% în mediul urban şi 20,3% în mediul rural).
În ceea ce priveşte posturile regionale, în Oltenia, Radio Oltenia Craiova este lider de piaţă, având cel mai mare număr zilnic de ascultători (365.400) şi o cotă de piaţă de 25,2%. În Banat, Radio Reşiţa şi Radio Timişoara sunt cele mai ascultate posturi din regiune, având cel mai mare număr zilnic de ascultători şi o cotă de piaţă de 30,4% împreună. În Moldova, Radio Iaşi are cea mai mare cotă de piaţă din regiune (13,3%) şi ocupă locul al treilea în ierarhia posturilor alcătuită în funcţie de numărul zilnic de ascultători (409.000 de ascultători zilnic). În Muntenia, în mediul rural, postul Antena Satelor are cea mai mare cotă de piaţă (26,6%) şi este al doilea cel mai ascultat post după numărul zilnic de ascultători (325.800). Emisiunea „Bună dimineaţa, gospodari!” a postului ocupă locul I de luni până vineri, având cei mai mulţi ascultători (228.700 de ascultători zilnic) şi cea mai mare cotă de piaţă (28,9%), pe tronsonul orar în care este difuzată (5:00 – 9:00).
Studiul de Audienţă Radio – valul de vară 2017 a fost efectuat în perioada 24 aprilie – 13 august 2017 de către IMAS – Marketing şi Sondaje şi Mercury Research SRL, pe un eşantion de 10.079 de persoane, dintre care 7.402 în mediul urban şi 2.677 în mediul rural.
Studiul a cuprins 1.363 de localităţi, dintre care 303 în mediul urban şi 1060 în mediul rural.
Măsurarea audienţei s-a realizat pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă (Day After Recall), metodă la care apelează cele mai multe dintre sistemele de măsurare pe plan internaţional, metodologie recomandată de EBU (European Broadcasting Union) şi ESOMAR (European Society for Opinion & Marketing Research).
Vă mulţumim pentru că sunteţi constant alături de noi!
Publicat de Cristina Ion,
8 septembrie 2017, 14:46
La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la făurirea României Mari.
În fiecare an, Radio Romania Regional îţi prezintă cel putin 100 de motive să spui Eu aleg România.
În anul 2014, am vizitat 100 de locuri de vis ale României. 100 de locuri ce merită a fi cunoscute, vizitate şi promovate, locuri ce reprezintă puncte de reper pentru evoluţia noastră, destinaţii încărcate de frumuseţe, spiritualitate, cultură, inedit sau spectaculozitate
„România de nota 10”, vă invită într-un loc minunat, ușor de găsit pe harta turistică și culturală – Cucuteni. Din acest sat plin de mistere, care a dat numele faimoasei culturi neolitice, este și invitata emisiunii – Ionela Sandrina Mihuleac, unul dintre puținii artiști care realizează obiecte din ceramică în stilul Cucuteni.
De mai bine de zece ani, în fiecare vară, ea organizează la Cucuteni Simpozionul Internațional de Arte Vizuale „Human”, care în timp s-a transformat într-o adevărată sărbătoare a satului. Fiecare ediție reunește artiști din țară și de peste hotare, alături de copii din zonă, curioși sa învețe modelarea lutului.
Pe lăngă ceramica de Cucuteni, pictură și sculptură, artista se exprimă și prin intermediul cuvântului scris. Poemele sale au fost adunate în paginile cărtii „Cutii pentru fluturi”.
Pentru Ionela Sandrina Mihuleac, Cucuteni e locul magic, care in fiecare clipă o inspiră, ii dă o nouă energie, pentru a-și scrie poemele, fie în propriul jurnal, fie pe vase cucuteniene.
Furtunile de ieri au avariat sistemul de distribuţie al energiei electrice din Moldova.
• În cursul după-amiezii şi a nopţii de ieri echipele Delgaz Grid au reuşit restabilirea alimentării cu energie în numeroase zone;
• În această dimineaţă mai sunt avarii pe 21 de linii de medie tensiune din Moldova;
• Lucrările de reparaţii vor continua şi pe parcursul zilei de astăzi.
În cursul zilei de ieri au fost emise pentru Moldova aproximativ 20 de avertizări de tip nowcasting din care unele cu cod portocaliu, ce semnalau cantităţi importante de precipitaţii şi rafale de vânt de aproximativ 90 km/h.
În judeţul Botoşani sunt nouă stâlpi de medie tensiune rupţi în localitatea Ringhileşti ce alimentează un singur consumator, iar în judeţul Suceava este afectată alimentarea cu energie în 13 localităţi, fiind un stâlp de medie tensiune rupt.
În judeţul Bacău se lucrează pentru reluarea alimentării cu energie în două localităţi, iar în judeţul Neamţ în trei localităţi.
În judeţul Vaslui este întreruptă distribuţia energiei electrice în 15 localităţi, iar în judeţul Iaşi în 7 localităţi.
Echipele companiei noastre şi ale contractorilor lucrează în continuare pentru remedierea avariilor din sistemul de distribuţie, precum şi a deranjamentelor individuale şi colective.
Întrucât unele conductoare sunt rupte şi există riscul să ajungă pe suprafaţa solului, Delgaz Grid atrage atenţia asupra pericolului de electrocutare şi arsuri pe care le reprezintă conductoarele pentru persoanele aflate în vecinătatea acestora. (Radio Iaşi/ Comunicat eon-romania.ro/ FOTO huff.ro)
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară VIS DE STEA – Moineşti 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 iunie 2017, 15:11 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:22
Poza afis festival.600 (foto Festivalul VIS DE STEA – Moinesti 2017/arh.pers.B.Dragomir)
În perioada 2-3 Iunie 2017, la Moineşti, jud. Bacău s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „VIS DE STEA” !
Irina Pashalov- Director festival.600 (foto by Bogdan Dragomir)
După faza de preselecţie au ajuns în finala concursului 120 participanţi din toată ţara, evenimentul bucurându-se de o atenţie şi de o apreciere din ce în ce mai mare!
Interviu cu Irina Pashalov – Director Festival „VisdeStea” Moinesti 2017 (Realizator Bogdan Dragomir – Radio Romania Regional)
Acordarea premiului Tinere Talente (foto by Ioana Dragomir)
În cadrul Galei laureaţilor, RADIO ROMÂNIA REGIONAL a acordat Premiul Special de promovare TINERE TALENTE interpretei PATRICIA CRIŞAN din Cluj Napoca (clasa prof. Valeria Mişcuţia). De altfel, Patricia Crişan a primit şi media 10 din partea juriului festivalului pentru interpretarea artistică din concurs, obţinând şi Marele Trofeu al Festivalului!
Juriul festivalului acorda Trofeul Patriciei Crisan (foto by Centrul Cultural LIRA – Moinesti/arh.pers.B.Dragomir)
Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din compozitorul MIHAI ALEXANDRU – preşedinte, LUMINIŢA ANGHEL – interpretă muzică pop, compozitorul MARCEL IORGA, compozitorul CLAUDIU BULETE şi BOGDAN DRAGOMIR – realizator Radio România Regional.
Juriul prezidat de comp. Mihai Alexandru la Gala Laureatilor.Visdestea 2017 /arh.pers.B.Dragomir
Înaintea decernării trofeelor şi a premiilor obţinute în concurs de tinerii interpreţi, spectatorii prezenţi în noua şi eleganta Sală de concerte şi evenimente artistice a Centrului Cultural LIRA din Moineşti, jud. Bacău, au avut privilegiul şi bucuria de a urmării live două recitaluri extraordinare interpretate de LUMINIŢA ANGHEL
Recital Luminita Anghel – Festivalul Vis de stea 2017 Moinesti (foto by Bogdan Dragomir)
şi ELENA IONESCU (ex-Mandinga)!
Elena Ionescu (ex Mandinga) – by Bogdan Dragomir
Acest proiect cultural-educativ a fost organizat de „Asociaţia Culturală M.Y. Music Art” în parteneriat cu U.A.T. Municipiul Moineşti şi recomandat şi susţinut de Radio România Regional cu sprijinul colegilor de la Radio Romania Iasi (Partener media)!
Felicitări pentru organizare prof. IRINA ELENA PASHALOV, sufletul acestui festival şi Director general, echipei tehnice şi artistice din cadrul Primăriei Moineşti dar şi membrilor Consiliului Local Moineşti pentru sprijinul acordat realizării acestui eveniment deosebit!
Felicitări tuturor participanţilor, premianţilor, profesorilor pregătitori dar şi părinţilor pentru tot efortul sufletesc şi material depus în pregătirea acestor copii deosebit de talentaţi! La bună revedere în 2018!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
Galerie Poze Festival VIS DE STEA – Moinesti 2017 (foto by Ioana Dragomir, Bogdan Dragomir si Centrul Cultural LIRA – Moinesti)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Curtea de Apel Suceava a menţinut sentinţa emisă de Tribunalul Botoşani în cazul angajatei Poliţiei Locale Botoşani, care a fost judecată pentru trafic de influenţă şi înşelăciune.
Aceasta a primit o pedeapsă contopită de trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere timp de şase ani şi va presta 1.230 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Botoşani sau la Muzeul Judeţean Botoşani.
În plus, femeia va achita prejudiciile cauzate victimelor sale: unei părţi 2.020 lei şi 150 euro, iar altei părţi- sumele de 800 euro şi 1.590 lei. În plus, a fost dispusă confiscarea specială de la inculpată a sumelor de bani ce au făcut obiectul infracţiunilor de trafic de influenţă, respectiv 1500 euro şi 300 euro.
Politista locală a fost reţinută la începutul lunii octombrie a anului trecut, în urma unui denunţ înregistrat la Serviciul Judeţean Anticorupţie, potrivit căruia poliţista ar fi cerut unui botoşănean 1.500 de euro pentru a-l ajuta să se angajeze în sistem.
Guvernul urmează să modifice Legea taximetriei, pentru ca Poliţia Rutieră să-i poată amenda mai uşor pe şoferii Uber sau pe taximetriştii fără autorizaţie.
Ordonanţa este în dezbatere publică până la data de 28 mai. (Rador/ FOTO activenews.ro)
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care 2 iunie 2017 a fost stabilită zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, se arată într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Conform sursei citate, ziua liberă va fi recuperată în 10 iunie 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 16 iunie 2017.
‘Prin stabilirea zilei de 2 iunie ca fiind nelucrătoare, se face ‘punte’ între 1 iunie, declarată nelucrătoare, şi zilele de sâmbătă, duminică şi luni, a doua zi de Rusalii, sărbătoare legală’, se precizează în comunicat.
Potrivit Executivului, 2 iunie 2017 nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017.(Agerpres/FOTO arhiva libertatea)
Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează „Europa, casa noastră”, o campanie educațională pe teme europene.
Scopul acesteia este de a oferi copiilor și tinerilor români posibilitatea de a descoperi mai multe despre Uniunea Europeană, istoria, valorile, politicile acesteia, precum și cele mai recente evoluții în domeniul afacerilor europene, aducând activități și competiții relevante aproape de ei, inclusiv prin vizite în școli și licee din țară. Inițiativa este susținută de Ministerul Educației Naționale.
Campania „Europa, casa noastră” cuprinde două inițiative principale: Competiția Euro Quiz, deschisă elevilor de gimnaziu din clasa a VI-a, și campania și competiția Lider European, care se adresează elevilor de liceu.
În lunile mai și iunie echipa „Europa, casa noastră” va organiza 10 vizite în școli din 10 județe ale țării, și anume: Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Vaslui, Brăila, Galați, Călărași, Buzău, Tulcea și Constanța. În cadrul vizitelor, vor avea loc activități educaționale și interactive pe diverse teme de istorie, artă, geografie etc., prin care elevii vor aborda subiecte legate de Uniunea Europeană și vor discuta despre modul în care Europa influențează viața noastră de zi cu zi. Vizitele sunt inspirate de un program de edutainment (educație prin joc și divertisment). Începând cu luna septembrie, alte 10 școli din țară vor fi vizitate de echipa „Europa, casa noastră”.
Competiția Euro Quiz
Campania „Europa, casa noastră” va lansa luna aceasta, de asemenea, o platformă de edutainment cu scopul de a implica copiii.
Competiția Euro Quiz este o activitate antrenantă și educativă, deschisă tuturor elevilor din școlile gimnaziale naționale, de la clasa a VI-a. Scopul său este de a spori și de a consolida în rândul elevilor cunoștințele despre Uniunea Europeană, de a dezvolta abilitățile de lucru în echipă.
Concursul se concentrează pe valorile Uniunii Europene, instituțiile europene, istorie, geografie, artă și gastronomie, iar etapa finală va fi difuzată pe un post național de televiziune.
La concurs participă echipe formate din patru membri. După înregistrarea online în concurs, echipele vor concura în cadrul unui quiz online privind valorile Uniunii Europene, instituțiile europene, istoria, geografia, arta și gastronomia Uniunii Europene, într-un anumit interval de timp. Concursul se va desfășura la începutul lunii iunie, iar cele mai bune două echipe vor fi invitate să participe în etapa finală, difuzată pe postul național de televiziune. Informații detaliate sunt disponibile pe platforma online: http://europacasanoastra.ro/euroquiz/.
Campania și competiția Lider European
Campania și competiția Lider European se adresează elevilor de liceu cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Scopul este de a încuraja elevii să își creeze propriul proiect care iși propune o schimbare la nivelul comunității locale. Un juriu de experți va selecta apoi trei câștigători, în etapa finală de la București, dintre cele opt echipe finaliste. Această competiție va începe în toamna anului 2017.
Campania își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. (Comunicat de presă Comisia Europeană/ FOTO informatiahr.ro)
Un tânăr din municipiul Botoşani care a decedat la 13 februarie 1985 şi despre care se presupune că ar fi fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate a fost astăzi (miercuri) deshumat, cazul fiind anchetat de Parchetul Militar Iaşi în comun cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Mugur Iulian Călinescu a fost dezgropat din Cimitirul Pacea din municipiul Botoşani, rămăşiţele acestuia fiind ridicate de anchetatori în vederea expertizării.
Potrivit reprezentanţilor IICCMER, Călinescu, care era elev în clasa a XI-a, ar fi fost torturat de Securitate după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din municipiul Botoşani.
‘A avut foarte mult de suferit de pe urma anchetelor Securităţii. Bănuiala noastră este că în cursul acestor anchete, bănuială pe care am preluat-o de la mama sa, a fost otrăvit, poate chiar iradiat, pentru că Securitatea şi regimul comunist nu puteau tolera ca un asemenea exemplu pe care el îl dăduse, de împotrivire la politica regimului, să fie luat în seamă şi de ceilalţi români. Mugur Călinescu este, în opinia mea, un mare erou, şi cred că preşedintele României, măcar acum, ar trebui să ia în considerare decorarea sa post-mortem, pentru că efectiv ceea ce a făcut Mugur Călinescu este un act de curaj, un act de excepţie în întreg spaţiul comunismului, nu doar în România‘, a afirmat Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER.
El a mai spus că ancheta ar putea dura aproximativ o lună, iar apoi, în cazul în care se confirmă că Mugur Iulian Călinescu a murit otrăvit sau iradiat, procurorii Parchetului Militar Iaşi vor începe urmărirea penală a celor care l-au anchetat.
Deshumarea lui Mugur Iulian Călinescu a avut loc în prezenţa familiei şi a unui preot, care a oficiat o slujbă de pomenire.
‘Din ’84 sunt preot aici în oraş, dar până acum, nu am auzit de aşa ceva. Ştiam de tânărul iulian Mugur că a decedat în 1985, dar nu ştiam care este cauza. Suntem şi noi de acord. Nu avem nicio problemă. Şi Biserica vrea să afle ce s-a întâmplat cu acest tânăr, de ce a murit aşa de tânăr’, a afirmat preotul Gheorghe Andrieşescu.
Mama lui Mugur Iulian Călinescu a făcut, timp de peste 20 de ani, demersuri pentru a afla adevărul despre moartea fiului său, însă a decedat în urmă cu un an. (Agerpres/ FOTO botosaninews.ro)
UPDATE ora 08:15 – Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează la această oră percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi, vizată fiind Societatea Comercială de Administrare a Drumurilor Judeţene.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eliza Chirica, a precizat că procurorii DNA efectuează percheziţiile în urma unei plângeri depuse în luna octombrie, anul trecut, de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.
În sesizare, se semnala faptul că lucrările de modernizare la drumul Iaşi – Ţibăneşti nu au respectat contractul şi standardele în vigoare, fapt confirmat în urma unui audit efectuat de inspectorii de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi.
Totodată în respectiva plângere este semnalat faptul că firma care a efectuat modernizarea drumului Iaşi – Ţibăneşti nu a îndeplinit nici prevederile contractelor de deszăpezire. Vizată este Compania TED Construct şi lucrările pe care aceasta le-a efectuat în judeţ. (Radio Iaşi/Constantin Mihai)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează, la această oră, percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi, fiind vizată activitatea celor de la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Judeţene.
Purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi, Vlad Ciobanu, a confirmat că procurorii DNA au descins la sediul instituţiei şi ridică documente.
Din primele informaţii, ar fi vizată activitatea celor de la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Judeţene şi respectiv contractele încheiate în cadrul acesteia în ultimul an.
În acest moment acțiunea este în desfășurare.
Vom reveni cu informaţii. (Agerpres/ FOTO puterea.ro)
Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman, au sosit, luni, la Parchet, pentru audieri în dosarul Mineriadei din 1990. Procurorii i-au informat că a crescut numărul victimelor pentru care vor fi trași la răspundere în fața magistraților. Ambii sunt acuzați de crime împotriva umanității pentru reprimarea violentă a protestelor din Piața Universității din Capitală din 1990.
Procurorii de la Parchetul General i-au anunțat pe Ion Iliescu și Petre Roman că după verificarea arhivelor centrelor de arest din Capitală din 1990 s-a stabilit că au fost mai multe victime în urma evenimentelor de la Mineriadă decât se credea inițial. Parchetul General nu a dat deocamdată nicio informație despre câte persoane este vorba.
Serviciul Român de Informații organizează, în perioada 15 – 17 mai, prin intermediul Centrului Național Cyberint, un exercițiu național live de securitate cibernetică, intitulat CyDEx17.
Exercițiul, aflat la prima ediție, este organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetică a României și în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO.
„CyDEx17 se va desfășura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și are ca obiective exersarea și evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operațional, tactic și strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum și optimizarea procesului de cooperare între instituții în vederea identificării și limitării impactului unor incidente de acest tip”, se precizează în comunicatul SRI.
Conform sursei citate, exercițiul va contribui „la conștientizarea nivelului de pregătire al entităților implicate, în situația unui eveniment ce va afecta spațiul cibernetic la nivel național, precum și la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu”.
La eveniment vor participa peste 60 de instituții din sectoarele public și privat, care „își vor testa și antrena modalități de răspuns la incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare”.
Potrivit SRI, CyDEx17 va permite alinierea la prevederile Strategiei de securitate cibernetică a României, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice cu responsabilități în domeniul securității cibernetice, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice și mediul privat în domeniul securității cibernetice, dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/ atacuri cibernetice.
„În conformitate cu competențele SRI în domeniul securității naționale, Centrul Național Cyberint acționează pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale a României din perspectiva securității cibernetice. Principala sa misiune constă în identificarea și furnizarea, către beneficiarii legali, de date și informații necesare prevenirii, limitării și/ sau stopării consecințelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informației și comunicații care reprezintă infrastructuri critice”, se mai arată în comunicatul SRI. (Agerpres/ FOTO sri.ro)
Două subiecte au tulburat, săptămâna aceasta, atât lumea politică, dar și opinia publică. Este vorba, mai întâi, despre plafonarea indemnizațiilor pentru mame, un proiect lansat de Ministerul Muncii. De asemenea, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, a fost votată marți de plenul Camerei Deputaţilor. Dacă propunerea va fi aprobată şi de Senat, românii vor fi chemaţi să îşi exprime votul în cadrul unui referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului.
Acestea sunt temele dezbătute, astăzi, în emisiunea Imperativ, după Radiojurnalul orei 17,00 de jurnalista Sanda Mihalcea și de deputații Tudor Ciuhodaru (PSD) și Pentru Movilă (PMP). Prin telefon va interveni deputatul USR, Cosette Chichirău. Realizator: Ioana Soreanu. Emisiunea va putea fi urmărită în transmisie vide-live pe pagina noastră de Facebook. (Radio Iași/ FOTO Informații profesionale)
Zilele călduroase au scos oamenii în parcuri, în păduri şi la iarbă verde, însă, de acolo, unii au ajuns direct la urgenţe.
Peste 30 de botoşăneni au ajuns, luna trecută, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „Mavromati”, după ce au fost muşcaţi de căpuşe; mai ales că autorităţile locale nu au luat încă măsuri de dezinsecţie a spaţiilor verzi din oraş.
Măsurile de protecţie personală sunt, însă, cele mai importante – spun medicii – dar, în cazul în care sunt victimele acestor insecte parazite, oamenii trebuie să se prezinte obligatoriu la spital, şi asta pentru că muşcătura căpuşelor poate transmite boala Lyme, ce provoacă boala articulaţiilor, a creierului, dar şi a nervilor.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că a fost înregistrat un al 25-lea caz de deces din cauza rujeolei, acesta fiind un copil de doi ani, nevaccinat, din Alești, județul Bihor.
„După cum știți, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în județul Bihor, (…) din localitatea Alești. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă — mama lui era plecată în străinătate — și care a intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat„, a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfășurată la Institutul Național de Sănătate Publică.
Ministrul a precizat că acest caz a fost deja confirmat. „E confirmat serologic, prin analize la Institutul Cantacuzino, și urmează să fie confirmat și necropsic”, a mai spus Bodog.
Astăzi este Ziua Regalităţii. 10 Mai este este zi de sărbătoare națională, potrivit Legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României:începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.
Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, la data de 22 aprilie 2015.
Ziua de 10 Mai a mai fost sărbătoare națională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul.
10 Mai are o semnificație deosebită în istoria poporului român — la 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul.
Înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza, la 11/23 februarie 1866, a determinat o acutizare a crizei politice din țara noastră, între grupările opoziției existând mari frământări în legătură cu succesiunea la domnie.
Rațiunile reactualizării problemei prințului străin aveau drept obiectiv menținerea stabilității interne, a coeziunii și unității naționale, consolidarea autonomiei și pregătirea terenului pentru dobândirea mai rapidă a independenței, pentru modernizarea statului.
La 30 martie/17 aprilie 1866, Locotenența Domnească a dat publicității o ”proclamație către popor”, prin care recomanda alegerea printr-un plebiscit a principelui Carol Ludovic de Hohenzollern ca Domnitor al României, sub numele de Carol I.
Plebiscitul s-a desfășurat între 2/14 și 8/20 aprilie 1866, rezultatul confirmând, cu majoritate covârșitoare, alegerea lui Carol de Hohenzollern — Sigmaringen ca Domnitor al României.
La 10/22 mai 1866, acesta depune jurământul de credință, în fața Adunării Constituante, a Locotenenței Domnești și Guvernului, fiind proclamat Domnitor al României, sub numele de Carol I, potrivit volumului ”Istoria României în date” (2003).
De numele domnitorului și, apoi, al regelui Carol I (1866-1914) se leagă evenimente deosebite din viața și istoria poporului român — adoptarea Constituției de la 1866 și mai ales proclamarea și câștigarea independenței de stat a României.
Imediat după Războiul de Independență (1877-1878), un obiectiv central al guvernului român a fost recunoașterea în plan extern a independenței și a transformărilor ce i-au urmat în statutul politic al țării.
Încă din toamna anului 1878, Carol I a luat titlul de Alteță Regală, acesta fiindu-i recunoscut în anul următor. Acesta a fost un prim pas către modificarea statutului politic și internațional al țării.
La 10 mai 1881, când se împlineau 15 ani de la urcarea pe tronul statului român, au avut loc festivitățile prilejuite de proclamarea regatului și încoronarea domnitorului Carol I ca Rege al României.
Președintele Parlamentului a înmânat, cu acest prilej, regelui Carol I și reginei Elisabeta coroana făurită din oțelul unui tun capturat de la turci, în timpul Războiului de Independență (1877-1878).
Din 1866 și până la momentul abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României și se sărbătorea cu mult fast.
Elevii de clasa a VI-a vor susţine, astăzi, proba de Limbă şi comunicare din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Joi, Evaluarea Naţională la clasa a VI-a continuă cu proba de Matematică şi Ştiinţe.
Sălile în care se susţin examenele sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod curent.
Rezultatele obţinute nu se înregistrează în catalogul clasei, fiind valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare şi prin informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, declara săptămâna trecută că evaluările din învăţământul preuniversitar trebuie să fie privite ca având un caracter formativ, şi nu unul de clasamente.
‘Aceste evaluări din învăţământul preuniversitar trebuie privite ca având un caracter formativ, şi nu unul de clasamente. (…) După aceste evaluări, fiecare cadru didactic, pentru elevii pe care îi are în clasa respectivă, ar trebuie să facă o fişă de parcurs pentru perioada următoare plecând de la aceste rezultate. Fişa aceasta să fie individuală pentru fiecare elev din clasa respectivă, să permită profesorului să îşi pregătească materialele şi tot procesul didactic astfel încât să completeze această pregătire de care elevul are nevoie pentru a ajunge la un anumit nivel‘, explica ministrul.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.