Celebrul dirijor Kristjan Jarvi, director muzical al orchestrelor și corurilor Radiodifuziunii Germane – MDR, va fi directorul de onoare al festivalului Radiro, organizat, in toamna acestui an, pentru a treia oara, de Radio Romania. Kristjan Jarvi le urmeaza in aceasta pozitie lui Christian Zaccharias și Cristian Mandeal. Dirijorul german a fost foarte bine primit de publicul din România, în urma spectaculoasei sale prime apariții din deschiderea Festivalului Enescu din 2015. Directorul de onoare al Radiro 2016 va aduce la Bucuresti, pentru doua concerte, si MDR Orchestra, cea mai veche orchestră radio din Germania, dar și din întreaga Europă.
Invitatia adresata dirijorului Kristjan Jarvi a fost facuta de presedintele director general al Radio Romania, Ovidiu Miculescu, la Leipzig, unde au avut loc mai multe intalniri intre sefii radiodifuziunilor romana si germana. Directorul general al ARD, Karola Wille, l-a felicitat pe președintele Radio România pentru rezultatele excepționale obținute de SRR în 2015 și i-a transmis că e onorată de faptul că MDR Orchestra este invitată pentru a reprezenta Germania la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio de la București.
Tot la Leipzig au fost initiate discuții privind posibile proiecte comune între ARD și Radio România, cu accent pe aspectele privind minoritățile și inițiativele culturale
La Leipzig a avut loc pe 15 ianuarie, la invitația ARD – MDR, o întâlnire între prof. dr.Karola Wille, directorul general al ARD (radioteleviziunea publică germană) și domnul Ovidiu Miculescu, președintele director general al SRR (Radio România). Aceasta l-a felicitat pe președintele Radio România pentru rezultatele excepționale obținute de SRR în 2015 și a ținut să menționeze că e onorată de faptul că MDR Orchestra este invitată să reprezinte Germania la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio de la București RADIRO, ediția a III-a, ce va avea loc în septembrie 2016 la București. În cursul întâlnirii s-au inițiat discuții privind posibile proiecte comune între ARD și Radio România, cu accent pe aspectele privind minoritățile și inițiativele culturale.
Cu aceasta ocazie au avut loc întâlniri în studiourile Mittel Deutsche Rundfunk din Halle cu reprezentanți ai conducerii postului pentru tineret MDR Sputnik și ale MDR Info, cu focus pe componenta on line și deschiderea spre vizual a acestora. Președintele Radio România a acordat un interviu pentru televiziunea germană ARD-MDR cu privire la proiectele culturale ale Radio România și în mod special a celor legate de Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio.
Celebrul dirijor Kristjan Jarvi, director muzical al orchestrelor și corurilor MDR, a fost invitat in calitate de director de onoare al festivalului pentru această a III-a ediție a RADIRO, urmându-i lui Christian Zaccharias (ediția I) și lui Cristian Mandeal (ediția a II-a). Acesta este extrem de apreciat de publicul din România, în urma spectaculoasei sale apariții din deschiderea Festivalului Enescu 2015.
În discursul informal susținut de Ovidiu Miculescu în fața MDR Leipzig Symphony Orchestra în cadrul repetiției conduse de Kristjan Jarvi acesta a reluat pe scurt istoricul și contextul în care se desfășoară acest festival începând din 2012, subliniind nivelul ridicat al orchestrelor participante. MDR Orchestra este cea mai veche orchestră radio din Germania și una dintre primele orchestre radio din lume, și va susține la București două concerte sub bagheta lui Kristjan Jarvi în cadrul Festivalului RADIRO.
În calitate de Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune doresc să fac unele precizări referitoare la încercările repetate de inducere în eroare a publicului, a Parlamentului României precum şi a unor instituţii ale Statului Român, încercări având ca unic scop destabilizarea Radio România în vederea creării unei situaţii favorabile care să poată servi unor interese personale şi de grup sindical şi, probabil, obţinerii unor beneficii financiare.
Astfel, câţiva foşti şi actuali salariaţi neperformanţi, pseudo lideri sindicali, atacă Servicul Public de Radio prin sute de petiţii, „mese rotunde”, acuzaţii denigratoare şi reclamaţii adresate unor instituţii ale statului şi partidelor politice, prin articole mincinoase şi defăimătoare, precum şi prin alte încercări împinse la extrem pentru a atrage atenţia asupra lor.
Acest grup de presiune care şi-a pierdut privilegiile şi influenţa în media publică imaginează abuzuri pe care apoi le ridică la nivel de calomnie, aduce dezinformarea la rang de adevăr sub pretenţia că „apără interesul public” încercând de fapt să manipuleze opinia publică în speranţa câştigării unei reputaţii discutabile atât în fata salariaţilor, care aşteaptă noul contract colectiv de muncă al SRR, cât şi în faţa unor persoane marcante ale momentului de la care se aşteaptă să primească beneficii, contracte sau eventual poziţii administrative.
Asigur salariaţii SRR că noul contract colectiv de muncă va fi negociat în termen cu Sindicatul reprezentativ şi va păstra, ca şi până acum, drepturile fiecăruia, în conformitate cu dispoziţiile legale.
Resping ferm şi categoric toată această campanie negativă la adresa Radioului şi sunt pregătit să răspund oricând cu argumente şi probe privitoare la situaţia pozitivă actuală, precum şi cu privire la strategia şi perspectiva pe termen scurt şi mediu a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Reconfirm totodată faptul că etapa actuală reprezintă cea mai fastă perioadă din ultimii douăzeci de ani ai Societăţii Române de Radiodifuziune, care, prin posturile sale, este lider de audienţă, generează evenimente culturale şi educative majore fiind în acest moment cel mai important actor cultural din piaţa media naţională.
Radio România îşi respectă misiunea publică în conformitate cu Legea care-i guvernează activitatea, este foarte stabil financiar în comparaţie cu situaţia economică dificilă în care se află serviciile publice de media din Europa şi reprezintă un model de stabilitate şi performanţă financiară recunoscut internaţional, cifrele fiind dincolo de orice subiectivism.
Precizez că voi continua să apăr Societatea Română de Radiodifuziune de calomnii, delaţiuni, neadevăruri şi atacuri suburbane precum şi de grupuri de interese sindicale sau de altă natură motivate exclusiv de propriile interese, iar acolo unde va fi cazul mă voi adresa instanţelor de judecată pentru ca cei vinovaţi să răspundă pentru faptele lor.
Îi asigur pe toţi cetăţenii României că Postul Public de Radio îşi respectă statutul de instituţie strategică a ţării, poziţia de lider de audienţă, funcţionează în deplină legalitate, este o instituţie responsabilă, puternică, echilibrată, stabilă financiar, profesionistă şi total dedicată misiunii sale publice şi ascultătorilor săi.
Ovidiu MICULESCU
Preşedinte Director General
Societatea Română de Radiodifuziune
Vezi imagini de la Premiile Muzicale Radio Romania, de la Gala premiilor Radio Romania Cultural, de la concertele Orchestrei nationale Radio de la Sala Radio, de la Festivalul International de Teatru radiofonic Grand Prix Nova, de la turul tarii realizat de Caravana Gaudeamus prin Craiova, Cluj Napoca, Oradea si Constanta precum si din programul Scoala Altfel atunci cand peste o mie de elevi au vizitat posturile Radio Romania din Bucuresti.
Nu rata nici imaginile cu Orchestra Nationala Radio din concertul sustinut la Kuala Lumpur, Malaezia, la World Summit on Media for Children precum si cele de la RadiRo, Festivalul International al Orchestrelor Radio.
Va aratam cum a fost cu adevarat Targul international Gaudeamus si cum a ajuns Pianul Calator de la Bucuresti la Tulcea, Barlad, Deva, Tecuci, Roman, Pitesti, Chisinau si New York.
Urmareste si cum am dus Romania in lume prin proiectul Euranet si nu rata imaginile cu vacanta pe care Radio Romania ti-a oferit-o pe plaja prin intermediul Radio Vacanta!
Vezi aniversarea Florian Pittis organizata de BucurestiFM printr-un super concert in aer liber si urmareste deasemenea cum a aratat Caravana Bicicletelor la Radio Cluj precum si concertul de colinde organizat de Radio Iasi.
Iti aratam si cum Radio Timisoara a asigurat viitorul studentilor prin programe de pregatire dupa cum iti prezentam proiectul Eu Aleg ROmania organizat de Radio Romania Regional care a organizat expozitii foto simultan in opt orase mari ale Romaniei.
Nu rata nici imaginile de la Radio 3 Net Florian Pittis si nici traditionalul concert ale Celor Trei Dive sau venirea lui Mos Craciun la Sala Radio cu daruri pentru opt sute de copii!
După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015. Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!
Cele două ansambluri ale instituţiei dedicate muzicii clasice vor fi primele aliniate la startul noii stagiuni: Orchestra de Cameră Radio îşi deschide stagiunea miercuri, 8 octombrie, alături de Corul Academic Radio, iar vineri, 17 octombrie va fi rândul Orchestrei Naţionale Radio să invite iubitorii de muzică la un eveniment special.
Pentru o astfel de ocazie, Orchestra De Cameră Radio propune miercuri, 8 octombrie (ora 19:00) o întâlnire specială cu violonistul multipremiat internaţional Răzvan Stoica, deţinător al premiului I la Euroradio New Talent Competition (Slovacia, 2013). Artistul are privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1729. Fie ca solist invitat sau membru al Duo-ului Stoica (alături de pianista Andreea Stoica, sora sa), Răzvan a cântat pe unele dintre cele mai celebre scene muzicale ale Europei: Royal Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Teatro Carlo Felice – Genova, Palacio de Festivales Santander, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Musikverein Viena etc.
Concertul se derulează sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, care se bucură de o activitate foarte bogată la pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane şi are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de operă şi balet, numeroase lucrări concertante).
În programul serii veţi asculta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră semnat de Beethoven şi Misa nr. 5 în la bemol major, creaţie a lui Schubert.
În cea de-a doua parte a concertului, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de Corul Academic Radio (dirijor:Dan Mihai Goia), Misa lui Schubert va fi interpretată de patru artişti lirici apreciaţi pe scenele din ţară şi din străinătate: Paula Iancic – soprană, Iulia Merca – mezzosoprană, Tiberius Simu – tenor şi Arpad Sandor – bas.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc
După două zile în care muzica lui George Enescu a prins viaţă la Sala Radio, cu Rapsodia Română nr. 1, la bis, în primul concert al Orchestrei Radio din Finlanda şi Rapsodia nr. 2, cântată în deschiderea concertului Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, a treia zi a Festivalului RadiRo a oferit luni, 22 septembrie, bucuria unui dialog muzical de rară intensitate: Dvořákşi Mahler, cu Orchestra Simfonică Radio din Praga, aflată pentru prima dată în România!
Un concert – eveniment care i-a adus, în premieră pe aceeaşi scenă, pe dirijorulTiberiu Soare şi pianistulJan Simon – cu o memorabilă interpretare a Concertului în sol minor pentru pian şi orchestră de Antonín Dvořák, în compania ansamblului radio praghez. O întâlnire de înaltă clasă între doi muzicieni al căror destin artistic este semnificativ legat de lumea orchestrelor radio: Tiberiu Soare, liderul tinerei generaţii de dirijori români, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, foarte apreciat de public şi specialişti, deopotrivă, pentru eleganţa şi deschiderea viziunii sale artistice şi pianistul Jan Simon,cu o carieră muzicală ale cărei repere se regăsesc în evoluţia Orchestrei Simfonice Radio din Praga, unde este un foarte apreciat solist, dar şi director al ansamblului.
„M-a bucurat foarte mult întâlnirea cu publicul de la Sala Radio. Am simţit pe scenă că spectatorii urmăresc fiecare detaliu şi mi-am amintit cât de importantă este misiunea noastră, a muzicienilor. De asemenea, am fost încântat de dialogul cu Tiberiu Soare şi de viziunea sa în ceea ce priveşte acest concert de Dvořák. Trebuie să remarc şi sala de concerte, una dintre cele mai bune. A fost o experienţă foarte plăcută”, a declarat pianistul Jan Simon la finalul concertului, într-un interviu pentru Radio România Muzical.
Orchestra Simfonică Radio din Praga, fondată în 1926, odată cu Radiojurnal, primul post de radio din Cehia, concertează în fiecare stagiune la Rudolfinum, celebra sală de concerte din Praga, şi este invitată la evenimente muzicale şi turnee internaţionale în Europa, Asia şi Statele Unite. Din stagiunea 2011 – 2012, dirijor şef al orchestrei este Ondrej Lénard, un muzician de mare originalitate şi spontaneitate, care, până în 1990, a condus un alt ansamblu radio de referinţă din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Bratislava. Pasionat şi de lumea operei, Lénard a colaborat cu celebre teatre de operă ca Wiener Staatsoper, Teatro di San Carlo din Napoli şi Houston Grand Opera.
Ondrej Lénard a sosit la Bucureşti alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi va dirija cel de al doilea concert al ansamblului praghez la Festivalul RadiRo, programat marţi, 23 septembrie, ora 19:00. Pe aceeaşi scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români, protagonist, în ultimii ani, a patru ediţii consecutive a turneului Pianul călător, care au cucerit simpatia publicului român şi internaţional.
RadiRo continuă seria de evenimente conexe Festivalului, prilej pentru public de a participa la lansări de CD-uri şi sesiuni de autografe! Astfel, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la Librăria Cărtureşti, mezzosoprana Ruxandra Donose îşi va lansa primul CD realizat alături de un dirijor, o orchestră şi o casă de discuri din România! Albumul Romance, publicat de Editura Casa Radio, a fost realizat în compania Orchestrei Naţionale Radio, a dirijorului Tiberiu Soare şi a Corului Academic Radio şi cuprinde arii celebre ca Habanera, Seguidilla, Amour, viens aider, D’amour l’ardente flame, O don fatal… înregistrate recent, în aprilie 2014, la Radio România. Pe 24 septembrie, Ruxandra Donose va concerta la Festivalul RadiRo, alături de Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, iar la finalul concertului va oferi autografe pentru primul său compact-disc produs integral în România.
Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală internaţională, care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio europene. Concertele festivalului RadiRo sunt difuzate în direct de la ora 19:00 pe toate frecvenţele naţionale Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live audio pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Ediţia a II-a a RadiRo se desfăşoară în perioada 20 – 27 septembrie la Sala Radio şi aduce la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.
Producător şi organizator: Radio România
Coproducător: TVR
Eveniment desfăşurat sub patronajul Guvernului României
Ultimele bilete la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Toate concertele programate pe durata Festivalului încep la ora 19:00. Întrucât concertele sunt filmate şi înregistrate, accesul publicului în Sala Radio se face până cel târziu la ora 18:50. Nu este permis accesul în sală al copiilor sub 6 ani. Este interzisă folosirea camerelor de fotografiat şi/sau de filmat pe întreaga durată a concertelor
George Enescu în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda, la bis-ul primei seri a Festivalului RadiRo!
Publicat de Andrei Cretoiu,
21 septembrie 2014, 05:15 / actualizat: 22 septembrie 2014, 18:23
Sâmbătă, 20 septembrie, la Sala Radio, s-a deschis ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio, organizat de Radio România.
Concertul de deschidere a Festivalului a fost susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, aflată în premieră pe o scenă din România, alături de doi tineri muzicieni cu o carieră internaţională în plină ascensiune: dirijorulJoshua Weilerstein şi pianistulJonathan Biss. Sensibilitatea şi rafinamentul interpretării, alături de remarcabila diversitate a programului – patru compozitori au ţinut capul de afiş al serii: J. Sibelius, L. van Beethoven, E. Grieg şi R. Strauss – au fost elementele-cheie pentru a crea o „chimie” specială între orchestră şi public. Atmosfera serii a culminat cu surpriza pe care orchestra finlandeză a rezervat-o publicului Sălii Radio: interpretarea, la bis-ul final, a Rapsodiei Române nr. 1 de George Enescu.
„Unic în Europa şi, din câte ştiu, chiar în lume, Festivalul RadiRo stă să înceapă. Mulţumesc tuturor artiştilor care vor evolua pe scena Sălii Radio, ascultătorilor noştri, iubitorilor de muzică, pentru minunatele seri care vor urma. Aş dori să le mulţumesc în egală măsură tuturor mediilor şi organizaţiilor media, publice sau private, româneşti sau internaţionale care promovează acest gest de cultură excepţional pe care îl generează, îl susţine şi îl face să se întâmple Radio România! Prin intermediul lor, fie că sunt televiziuni româneşti, publicaţii de cultură, platforme on-line sau organisme şi posturi internaţionale – EBU, ABU sau EURONEWS, acest eveniment extraordinar ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume”, a declarat, în cuvântul de deschidere, Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România.
Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost fondată în 1927, la un an după înfiinţarea radiodifuziunii publice finlandeze şi este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri simfonice din ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume. În prezent, orchestra este compusă din 99 de muzicieni şi abordează repertorii diverse, de la muzică veche la prime audiţii ale unor compoziţii contemporane.
Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, cu o afinitate specială pentru orchestrele scandinave. A atras atenţia publicului internaţional atunci când a câştigat, simultan, Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul pentru Tineri Dirijori, Malko, 2009. Este şi un foarte talentat violonist şi a fost primul solist străin angajat al Simon Bolivar Youth Orchestra din Venezuela.
Prima seară RadiRo l-a adus în faţa publicului din România pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante. A lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, este invitat să concerteze cu regularitate la Carnegie Hall şi susţine recitaluri alături de mari orchestre din SUA şi Europa. În parteneriat cu Coursera, cunoscutul producător de cursuri online, Biss a fost primul pianist care a oferit un curs online, gratuit, despre Sonatele lui Beethoven. Proiectul a cunoscut un uriaş succes de public, fiind urmărit de peste 30.000 de persoane între septembrie şi octombrie 2013.
Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală internaţională, care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio europene. Ediţia a II-a a RadiRo se desfăşoară în perioada 20 – 27 septembrie la Sala Radio şi aduce la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.
Următorul concert pe agenda Festivalului se va desfăşura duminică, 21 septembrie, când Orchestra Naţională Radio va urca pe scenă sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Katarina Jovanović.
Producător şi organizator: Radio România
Coproducător: TVR
Eveniment desfăşurat sub patronajul Guvernului României
Ultimele bilete la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Toate concertele programate pe durata Festivalului încep la ora 19:00. Întrucât concertele sunt filmate şi înregistrate, accesul publicului în Sala Radio se face până cel târziu la ora 18:50. Nu este permis accesul în sală al copiilor sub 6 ani. Este interzisă folosirea camerelor de fotografiat şi/sau de filmat pe întreaga durată a concertelor
Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo – aduce la Bucureşti, de astazi, timp de o săptămână, orchestre ale radiourilor din Finlanda, Franţa, Republica Cehă şi Germania. Concertele se vor desfăşura la Sala Radio .
Pentru prima oara pe o scena din Romania, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda deschide Festivalul orchestrelor radio RadiRo, in aceasta seara de la ora 19.
Orchestra finlandeza susţine turnee în toată lumea şi este foarte apreciată în ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume.
Festivalul RadiRo – o organizare marca Radio România – este singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa.
În cele 8 zile de festival vor concerta la Sala Radio 5 orchestre, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.
Luni, pianistul Horia Mihail va cânta alături de acelaşi ansamblu, tot la Sala Radio.
In cadrul evenimentului, vor mai cânta orchestre din Stuttgart si Franta. In incheiere, pe 26 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu va cânta alături de Orchestra Naţională Radio.
Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.
Pentru prima dată, celebra mezzosoprană de talie mondială Ruxandra Donose, care străluceşte pe cele mai mari scene ale lumii precum: Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera, Staatsoper Vienna, Carnegie Hall sau Teatrul La Fenice din Veneţia, a realizat un CD alături de o orchestră, un dirijor şi o casă de discuri din România.
În Romance, Ruxandra Donose reuşeşte magistral să surprindă şi să redea faţete ale universului emoţional, pasional feminin, imortalizate în pagini celebre dedicate teatrului liric de către Bizet, Saint-Saëns, Massenet, Offenbach, Berlioz şi Verdi. În cuprinsul său se regăsesc arii celebre precum Habanera, Seguidilla, Amour, viens aider, D’amour l’ardente flame, O don fatal… Înregistrările au fost realizate de protagonistă în aprilie, la Radio România.
Albumul, realizat în compania Orchestrei Naţionale Radio, a dirijorului Tiberiu Soare şi a Corului Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia, constituie în esenţă o reafirmare a legăturii puternice pe care Ruxandra Donose o are cu publicul, cu muzica.
„Cu acest CD mi se îndeplineşte un vis. Este visul de a aduna arii preferate. Ale mele, ale publicului, ale tuturor, arii cunoscute împreună cu arii mai puţin cunoscute. Toate acestea din repertoriul francez. Repertoriu francez pe care eu, într-o mare măsură a carierei mele, îl reprezint şi cu care mă întâlnesc, şi cu care mă bucur. Iată, împreună cu Orchestra Radio, pe care o simt cel mai aproape din toate orchestrele României, pentru că de atâţia ani, chiar din copilărie, am crescut alături de ei. Şi împreună cu Tiberiu Soare, care este unul dintre cei mai minunaţi dirijori români”, declară artista.
În cea de-a doua ediţie a Festivalului Orchestrelor Radio RadiRo, Ruxandra Donose va susţine un concert alături de Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart dirijată de Stéphane Denève, miercuri, 24 septembrie, ora 19:00, la Sala Radio. La finalul acestui concert, Ruxandra Donose va oferi publicului şi o sesiune de autografe, prilejuită de apariţia compact-discului Romance.
Ruxandra Donose a abordat de-a lungul timpului roluri dintre cele mai dificile şi variate, alături de cele mai importante orchestre internaţionale. A colaborat cu dirijori iluştri: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Charles Dutoit, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Wolfgang Sawallisch, Jeffrey Tate, Placido Domingo, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski.
Vasta sa discografie include Ständchen de Schubert (Philips), Stabat Mater de Dvořák (Deutsche Grammophon), Cântecul pământului de Mahler (Naxos), Missa în si minor de Bach cu Sergiu Celibidache (EMI), Simfonia a IX-a de Beethoven (Naxos), Nunta lui Figaro (Arte Nova), Cenuşăreasa (DVD, Opus Arte), Oedipe (Naxos), Cântece de Nicolae Bretan (Nimbus), Il Farnace de Vivaldi (EMI/Virgin), Tamerlano de Händel (Naive) şi multe altele.
Pentru orice mare eveniment actual de succes există baze construite solid în trecut. Este o teorie general valabilă care va fi demonstrată în fapt şi la Sala Radio, duminică 21 septembrie, ora 19:40, când Editura Casa Radio va lansa cele mai recente albume muzicale din colecţia Radiolegende: Ionel Perlea. Compozitor şi dirijor şi Constantin Bobescu. Dirijor, violonist, compozitor.
Evenimentul va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului desfăşurat în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Orchestrelor Radio Radiro.
Aşadar, iată o legătură între muzicieni legendari şi un festival actual de succes, momente îndepărtate în timp însă relaţionate firesc pe axa istorică a evoluţiei Radio-ului naţional.
Colecţia Radiolegende readuce în atenţia publicului personalităţi care au contribuit la dezvoltarea vieţii muzicale româneşti prin creaţia componistică, prin cariera interpretativă, prin activitatea didactică şi, numitor comun, prin implicarea în activitatea muzicală a Radiodifuziunii Române, spre beneficiul ascultătorilor şi atingerea prestigiului de care se bucură Radio România în prezent.
Alfred Alessandrescu, Mihail Jora, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Maria Fotino, Radu Aldulescu, Constantin Bobescu, Ionel Perlea sunt nume legendare pentru Radio România şi pentru ansamblul culturii româneşti, iar Centrul Cultural Media Radio România – Editura Casa Radio, în colaborare cu Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive, îi readuce în actualitate prin colecţia discografică Radiolegende, oferind publicului un fond de înregistrări istorice inedite.
La lansarea celor două compact-discuri vor participa muzicologii Olga Grigorescu şi Laura Manolache.
„European Broadcasting Union (EBU) este onorată să fie partener al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio RadiRo, organizat de Radio România – membru EBU şi susţinător tradiţional al muzicii clasice”, se menţionează într-o ştire postată ieri, pe site-ul EBU.
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune – EBU este principala organizaţie care reuneşte serviciile publice de radio şi televiziune din Europa, având 73 de membri din 56 de ţări europene şi 36 de membri asociaţi din Asia, Africa şi cele două Americi.
La Bucureşti vor concerta orchestrele simfonice radio europene – din Franţa, Finlanda, Praga, Stuttgart şi România, sub baghetele renumiţilor dirijori Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare şi Cristian Mandeal, care vor performa în cadrul festivalului. Alături de ei vor urca pe scenă figuri marcante ale muzicii clasice, pianistul Jonathan Biss, soprana Katarina Jovanovic, pianistul Jan Simon şi violoniştii Nikolaj Znaider şi Vadim Gluzman, mezzo-soprana Ruxandra Donose, pianistul Horia Mihail şi violonistul Alexandru Tomescu.
„Directorul de onoare al ediţiei de anul acesta a Festivalului RadiRo, dirijorul român Cristian Mandeal, conferă un prestigiu suplimentar manifestării”, este precizat pe site-ul EBU, reliefându-se şi faptul că toate concertele ce vor avea loc pe parcursul festivalului vor fi disponibile pentru toţi membrii EBU, putând fi preluate şi retransmise.
„În 2012, la primul Festival RadiRo, intenţia noastră a fost să aducem la Bucureşti muzica oferită de orchestrele simfonice ale radiourilor publice. Acum, la a doua ediţie, reuşim din nou să aducem la Sala Radio din Capitală muzică clasică de o calitate excepţională – şi vă spun asta cu mândrie – pentru a o oferi atât publicului din sălile de concerte cât şi pentru a o returna întregii lumi. Facem asta prin transmisia concertelor pe posturile Radio România Muzical şi Radio România Cultural, dar şi prin platforma EBU, cu o audienţă potenţială de milioane de ascultători”, declară pentru EBU Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România
Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss! Al doilea concert al ansamblului simfonic din Stuttgart îl prezintă în postură de violonist pe muzicianul de origine israeliană Nikolaj Znaider, nume de referinţă al scenei muzicale internaţionale!
O „orchestră a libertăţii”, fondată de guvernul forţelor armate americane în 1945, imediat după război, ansamblul simfonic al radiodifuziunii germane din Stuttgart este celebru în Europa pentru sonoritatea muzicală de excepţie a concertelor pe care le susţine, recunoscută ca „Stuttgart Sound”. A devenit o orchestră de prestigiu în Germania sub conducerea lui Sergiu Celibidache, în anii ’70, iar astăzi susţine concerte şi participă la festivaluri cu un program care alătură muzica contemporană şi repertoriul clasic.
Ambele concerte ale ansamblului simfonic radio din Stuttgart vor fi dirijate de Stéphane Denève, un muzician de vocaţie care se simte în largul său într-un repertoriu foarte vast, fiind un cunoscător rafinat al muzicii noi. Dirijor şef şi director muzical al Orchestrei Radio din Stuttgart, Denève va fi din septembrie 2014 dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, iar din 2015 va lucra ca dirijor şef al Filarmonicii din Bruxelles.
Mezzosoprana Ruxandra Donose este o prezenţă mult apreciată de publicul bucureştean la Sala Radio. Cu un timbru vocal de o coloratură şi o sensibilitate care conferă unicitate interpretărilor sale, Ruxandra Donose susţine concerte şi spectacole de operă în importante edificii ale vieţii muzicale din Europa şi SUA. În 2014 mezzosoprana a primit premiul Editor’s Choice acordat de revista Gramophone pentru înregistrarea pe DVD a spectacolului Tamerlano, de Händel, alături de ansamblul Il Pomo d’Oro.
Violonistul Nikolaj Znaider, unul dintre tinerii muzicieni de extraordinară deschidere şi flexibilitate, este în acelaşi timp violonist, dirijor şi muzician de cameră. A fost invitat de Valery Gergiev ca dirijor principal al Orchestrei Mariinsky din Sankt Petersburg, dirijează concerte simfonice şi spectacole de operă, iar ca violonist colaborează permanent cu mari orchestre ale lumii. A înregistrat concerte sub bagheta unor dirijori ca Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Valery Gergiev şi Mariss Jansons.
Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se desfăşoară în perioada 20 – 27 septembrie şi aduce în premieră în România 5 orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal. Ediţia din 2014 a Festivalului RadiRo este dedicată compozitorului german Richard Strauss, de la cărui naştere s-au împlinit recent 150 de ani.
Biletele la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio
A treia şi a patra zi a Festivalului RadiRo aduc la Bucureşti unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri simfonice radio din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga! Cu o istorie care se confundă cu începuturile radiodifuziunii din Cehia, fondată în 1926, Orchestra Radio din Praga va concerta luni, 22, şi marţi, 23 septembrie, la Sala Radio, într-un program maraton de muzică clasică de cea mai bună calitate!
Participarea extraordinară a orchestrei radio pragheze la ediţia din acest an a RadiRo oferă prilejul unic de a pune faţă în faţă, pe aceeaşi scenă, doi reputaţi muzicieni ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de doi muzicieni de mare valoare ai orchestrei pragheze: dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Jan Simon, pe 22, dirijorul Ondrej Lénard şi pianistul Horia Mihail, pe 23 septembrie. Un dialog artistic de mare fineţe pe teme de Mahler, Dvořák şi Strauss, alături de o orchestră de prim rang în peisajul concertistic internaţional!
Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, este liderul tinerei generaţii de dirijori români, foarte apreciat de public şi specialişti deopotrivă pentru eleganţa şi flexibilitatea viziunii sale muzicale, în concerte şi spectacole de operă susţinute în România şi în străinătate.
La fel de legat de lumea orchestrelor radio, pianistul Jan Simon are un profil special în cadrul ansamblului simfonic al radiodifuziunii din Cehia, unde este un foarte apreciat solist, dar şi director artistic al orchestrei.
Alături de Jan Simon, va veni la Bucureşti dirijorul Ondrej Lénard, care conduce Orchestra Simfonică Radio din Praga din 2011, recunoscut în Cehia pentru profesionalismul, originalitatea şi spontaneitatea performanţelor sale muzicale.
Pe aceeaşi scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români.
Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se va desfăşura în perioada 20 – 27 septembrie şi va aduce în premieră la Bucureşti 5 orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal.
Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Persoană de contact: Irina Ungureanu, telefon: 021.303.1527, mobil: 0749.123.910, e-mail: irina.ungureanu@radioromania.ro, radiro@srr.ro.
Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.