Premieră și audiție cu public la Teatrul Național Radiofonic!
Publicat de Andra Radu, 16 noiembrie 2022, 19:20
Premieră: „Luminița, de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, Luminița, de la capătul tunelului de Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornișteanu. În distribuție: Constantin Cotimanis, Monica Davidescu, Dan Condurache, Alexandra Poiană. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
Luminița, de la capătul tunelului este o comedie amară despre cinismul politic și moftangii vremurilor noastre, despre iubirea dată în schimbul carnetului de partid, despre infidelități validate de sondaje și despre mentalități corupte. Textul surprinde acele resorturi interioare care pervertesc relații, comportamente, percepții și este varianta revăzută a piesei Tsunami (Editura Palimpsest, 2008, Premiul III la FestCo), publicată sub titlul Românica (Tsunami), în volumul Teatru 7, apărut la Editura Cartea Românească, în 2012 (Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România).
„(…) lumea în care se mișcă personajele și în care se consumă intriga piesei are un nume drag nouă și inconfundabil: România! Într-un limbaj mai tandru: Românica. (…) Cum se poate trăi într-o astfel de lume? Care este forța cu care se înfruntă idealurile fiecăruia dintre noi cu realitatea în care ne ducem viața, de zi cu zi? Se mai pot recompune idealuri din cioburile care se aleg, de regulă, din cele mai multe dintre înfruntările cotidiene? Dar până la urmă, de ce trebuie să ne trăim viața într-o continuă postură de martori neputincioși ai felului în care o șleahtă de briganzi își urmăresc cu nerușinare interesele de ani de zile și fac tot ce vor dintr-o țară și un popor întreg? Sunt întrebări grave, la care sunt convins că vă gândiți fiecare dintre dumneavoastră și pe care le veți găsi cuprinse în piesă.(…) Replicile, care ajung la dumneavoastră, vă vor întări în curajul și în forța cu care aspirați neclintiți la viața în normalitate, pe care o merităm cu toții.” – mărturisește dramaturgul, scenaristul, prozatorul și publicistul Radu F. Alexandru, autorul acestei piese.
Luminița, de la capătul tunelului a avut premiera în octombrie 2016, la Teatrul Național București, Sala Atelier, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Monica Davidescu, Alexandra Poiană, Constantin Cotimanis, Dragoș Stemate, în distribuție.
Spectacolul radiofonic Luminița, de la capătul tunelului, pe care îl propunem, este cea de-a doua montare a unei piese semnate de Radu F. Alexandru, care se realizează în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. În anul 2012, prezentam varianta radiofonică a spectacolului Love Stories – realizată după piesa Labirintul de Radu F. Alexandru – text premiat de UNITER, considerat Cea mai bună piesă românească a anului 2010.
Montat în 2011, pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, în regia lui Claudiu Goga, spectacolul Love Stories – sau labirintul emoţiilor şi dramelor existenţiale, ce aduce în prim-planul atenţiei noastre două cupluri – părinţi şi copii – într-o surprinzătoare şi emoţionantă poveste a căutărilor de sine – a beneficiat de o distribuţie care a susţinut pe deplin viziunea regizorală şi motivaţia abordării acestui text: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel.
Cu participarea extraordinară a lui Emil Hurezeanu. Varianta radiofonică, gândită de Claudiu Goga, realizată cu aceeaşi distribuţie, a păstrat concepţia acestei montări şi a transpus-o cu mijloacele specifice spectacolului radiofonic, într-o creaţie adresată ascultătorului.
Pe același principiu, varianta radiofonică a spectacolului Luminița, de la capătul tunelului, gândită de regizorul Mircea Cornișteanu, merge pe structura spectacolului realizat la Teatrul Național București, cu o singură schimbare în distribuție (Dan Condurache în rolul Doru Maxim). Atât pentru regizorul Mircea Cornișteanu, cât și pentru actrița Alexandra Poiană, colaborarea la acest spectacol reprezintă debutul la Teatrul Național Radiofonic.
Luminița, de la capătul tunelului de Radu F. Alexandru se va difuza şi sâmbătă, 19 noiembrie 2022, de la ora 13:15, la Radio România Internațional 2, în seria Dramaturgi români contemporani.
Audiţie cu public: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins
Teatrul Național Radiofonic – Radio România vă invită joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din Bucureşti, unde va avea loc audiţia spectacolului Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la trecerea la Domnul a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor.
Participă Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal. Invitaţi: Dan Puric şi Mihai Bica. Intrarea este liberă. Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Amalia Ciolan, Mircea Constantinescu, Alexandru Nedelcu, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Damian Victor Oancea, Gavril Pătru, Beatrice Rubică, Adrian Păduraru, Petru Hadârcă, Paul Simon Esperando, Ion-Costin Manoliu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Muzica: Paul Simon Esperando. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
Scenariul urmăreşte devenirea întru fiinţă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor – Ieroschimonahul Daniil de la Rarău. Icoana acestei mari personalităţi duhovniceşti e conturată prin propria sa mărturie, prin scrierile sale şi întregită de cei care i-au fost martorii urcuşului duhovnicesc: scriitorul şi profesorul universitar de chimie Alexandru Codin Mironescu, Ieromonahul Benedict Ghiuş, Ieromonahul Sofian Boghiu, Ieromonahul Andrei Scrima, Ieromonahul Vasile Vasilache – stareţul Mănăstirii Antim în anii 1944-1948, poetul şi economistul Paul Sterian, Înalt-Preasfinţitul Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului (1981-2005), Ieromonahul Roman Braga.
Mihai Bica, dând glas mărturisirilor, cugetărilor, scrisorilor şi autobiografiei Părintelui Daniil Sandu Tudor, face din nou dovada că este între acei rari actori care reuşesc să interiorizeze şi să adâncească sensurile unui text duhovnicesc, pentru a ni-l reda convingător, cu multiple nuanţe sonore care slujesc Adevărul. În regia lui Dan Puric, spectacolul are ritm, forţă, echilibru, momente de înălţare spirituală şi o cutremurătoare actualitate.Paul Simon Esperando a creat un univers muzical adecvat fiecărei situaţii dramatice, care pune în valoare fiecare scenă, vocea şi interpretarea fiecărui actor.
Spectacolul radiofonic Sandu Tudor – Floare de Foc a Rugului Aprins poate fi ascultat marţi, 15 noiembrie, de la ora 20:00, la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii.
Serviciul Comunicare și Relații Publice