RAPEX, un sistem pentru creşterea siguranţei consumatorilor din UE
Publicat de Monica Slavici, 30 martie 2015, 09:07
Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene. Sistemul a fost inființat în baza art. 12 al directivei privind securitatea generală a produselor.
Sistemul acoperă produsele destinate consumatorilor ca de exemplu: textile, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetice, jucarii etc. Sunt exceptate alimentele, produsele farmaceutice sau hrana pentru animale.
Cum funcționează în practică Rapex aflăm de la Věra Jourová, comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
În fiecare zi Comisia europeană primeste informări de la autoritățile statelor membre despre produsele periculoase pe care le-au depistat pe piețele lor interne. Aceste informații sunt distribuite in toate Europa astfel înât toate tările sa aibă cunoștință despre produsele de pe piața lor. Deasemena publicăm aceste notificări pe site-ul nostru web. Consumatorii si mediul de afaceri pot verifica permanent dacă produsele pe care le achiziționeză sunt periculoase.
Potrivit statisticilor prezentate săptămâna trecută de comisarul European Věra Jourová , cele mai multe plângeri au fost sesizate în cazul jucăriilor (28%), articole vestimentare (23%) și aparaturii electrice și electronice (9%) .
În anul 2014 am primit aproximativ 2500 de notificări. Jucăriile destinate copiilor se mențin pe primul loc în ceea ce privește aceste notificări ceea ce ne arată că siguranța produselor este cheia de protejare a populatiei cele mai vulnerabile. Lucrăm cu partenerii din intreaga lume pentru respectarea unor standarde stricte in privința jucăriilor si avem campanii de promovare a siguranței copiilor.
Asistăm, de asemenea, la o creștere a numărului de notificări in ceea ce privește vânzările on-line. În acest moment lucrăm la un ghid de aplicare pentru a întări standardele de securitate în comerțul digital.
Este esențial pentru consumatori să poată avea încredere în comerțul electronic și pentru mediul de afaceri să aibă o piață unică digitală sigură.
România se clasează în rândul statelor europene cu cele mai puține alerte rapide emise în legătură cu existența pe piață a unor produse nealimentare periculoase. În 2014, din totalul de 2.341 de alerte transmise, doar 21 au provenit din România.