Dacă ai fost măcar o dată în Vama Veche, cu siguranţă vei recunoaște fiecare cuvinţel din piesa pe care o prezentăm astăzi! Fiecare cuvânt care îţi va transmite o stare de nostalgie şi îţi reaminteşte de verile petrecute la malul mării, cu paharul de bere şi chitara. Dacă în perioada asta a anului ai totuşi alte planuri de vacanţă, melodia “Vama Veche” te va ajuta măcar să călătoreşti cu gândul până acolo!
Şi lucrurile au început cam aşa: Liviu îi povesteşte lui Tudor într-o noapte de vară, ce stătea sub semnul lui Eliade, despre intenţia de a crea o trupă şi despre întâlnirile lui muzicale cu un pianist. Tudor este entuziasmat. Seara următoare, Traian (pianistul) întâlneşte într-un bar un băiat răguşit, ce părea că are voce. Era Tudor. Povestea se ţese uşor… uşor…”
Aşa pare să înceapă în 1996 povestea Vama Veche, o tânără formaţie care la 1 martie 1997 deschidea concertul Page & Plant (Led Zeppelin) în faţa a 10.000 de oameni, iar anul următor lansa albumul de debut „Nu am chef azi”.
Unul dintre cei mai de success artisti de la noi este Smiley. Cu un repertoriu diversificat de piese, o atitudine grozavă şi o imaginaţie bogată, Smiley îşi bucură fanii cu piesele sale de mai bine de 10 ani. Tot el a dat lovitura, fiind primul artist din România care primeşte aplicaţia cu peste 200 de milioane de utilizatori din întreaga lume, cu cea mai mare comunitate video online acumulată în cel mai scurt timp Una dintre piesele mai serioase ale lui, “Acasă”, este o odă adusă vieţii şi lucrurilor simple. Versurile sunt emoţionante şi ori de câte ori le asculţi ţi se face dor de copilărie, de acasă şi de acele momente în care totul părea simplu.
Lansată în 2013, melodia este completată de videoclipul foarte bine realizat, care susţine emoţiile din versuri şi completează trăirile. “Acasă” a fost lansată exclusiv la radio, piesa stârnind încă de la primele difuzări nenumărate reacţii pozitive în rândurile ascultătorilor, iar albumul a fost creat, după cum spune chiar Smiley “zâmbind”. Aşa cum îi place lui să facă muzica şi, în general, aşa cum îi place lui să trăiască.
Există un proverb care spune că nicăieri nu-i mai bine ca acasă. Smiley e de părere că acasă e acolo unde duce inima. Şi aşa a apărut în urmă cu 4 ani această piesă sensibilă, în care se regăsesc toţi cei care îşi retrăiesc copilăria sau adolescent.
”Vara nu dorm”, piesa cu care Connect-R a scris istorie în muzica românească acum aproape şase ani revine în atenţie chiar astăzi, în cadrul campaniei “Eu aleg România 100 de melodii ale românilor.”
Connect-R este un artist complet, jucând de-a lungul carierei rolul de cântăreţ, compozitor, actor, prezentator TV, dansator sau producător. A intrat pentru prima dată în atenţia publicului în anul 1997 ca vocalist şi mai târziu membru al formaţiei hip-hop RACLA. Mai apoi, Connect-R a devenit cel mai solicitat colaborator muzical, lucrând alături de vedete ca Loredana, Arsenium sau Simona Nae şi aducând de fiecare dată aroma sa specifică de R’n’B condimentat cu rap jamaican. În vara lui 2012, Connect-R a lansat imnul verii odată cu piesa ”Vara nu dorm”, care a ocupat aproape toată vara prima poziţie în Romanian Top 100.
Probabil, succesul piesei de datorează şi faptului că a fost lansată pe data de 1 mai, când toată lumea se afla în vacanţă, la mare, cu gândul la vara care bătea la uşă. Ba mai mult, melodia venea în perioada în care Connect-R era unul dintre cei mai vogă artişti în România, dar şi după o serie de piese interpretate în engleză, dând astfel tonul unei noi tendinţe în muzică. „Vara nu dorm” s-a dovedit a fi o piesă optimistă, cu influenţe reggae, care se referă la distracţia din zilele de vară, la care visează, evident, toată lumea
Trupa Taxi a fost lansată în 1999, la iniţiativa lui Dan Teodorescu şi a lui Adrian Borţun, care la vremea aceea cântau într-o formaţie numită „Altceva”. S-a alăturat proiectului şi George Pătrănoiu, un vechi prieten chitarist. Le lipsea un toboşar pe care l-au ales în urma audițiilor, pe Lucian Cioargă.
Cel care a găsit numele trupei a fost Dan Teodorescu. În 1999 au lansat piesa „N-ajung la ele”, care nu a avut mare succes, așa că au compus și lansat „Criogenia salvează România”, care a prins foarte bine la public. Astfel, a venit nominalizarea la Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia 1999. Primul lor material discografic a fost lansat în noiembrie 1999 – „Jumătate de album”. Tot în 1999 a apărut și primul videoclip al formației, „Criogenia salvează România”.
Albumul „Cele două cuvinte” despre a carei piesa titlu vorbim astăzi, a fost lansat în 2011 și s-a bucurat de un succes foarte mare. Single-ul ce dă numele albumului a avut parte de un videoclip inedit, în care 26 de bărbați celebri din România încearcă să spună femeilor din viața lor „te iubesc”.
Când spui Holograf, gândul îţi zboară rapid la una dintre cele mai longevive formaţii din România. Holograf a cântat new wave când în România nu era la modă, hard rock-ul melodios, când se purtea rock-ul în forţă de tip AC/DC şi pop-rock-ul, când în ţara noastră luase amploare mişcarea dance. Este, de fapt, printre puţinele trupe care a supravieţuit transformărilor timpului.
Considerată drept una dintre cele mai frumoase melodii româneşti, „Să nu-mi iei niciodată dragostea” este şi una dintre cele mai cunoscute melodii ale formaţiei Holograf. Lansată în 2000 pe albumul Holografica, această piesă a fost mult timp şi una dintre cele mai populare alegeri printre tinerii căsătoriţi ca piesă de început al petrecerii de nuntă. Piesa a fost scrisă într-o dimineaţă devreme şi a apărut pe albumul “Holografica” în anul 2002, şi a fost inspirată de experienţele unui membru al trupei:
Albumul „Holografica” s-a vândut în primele două săptămâni de la lansare în peste 100.000 de exemplare şi toate biletele turneului au fost vândute cu o săptămână înaintea fiecărui concert. Pentru prima dată o trupă românească avea un succes absolut, indiferent de vârsta şi gusturile ascultătorilor, fie ei în ţară sau peste hotare. La 22 de ani de la înfiinţare, Holograf ajungea unde nici nu visaseră studenţii care odată repetau în săliţa mică de la etajul doi al Casei de Cultură „Preoteasa”, iar „Să nu-mi iei niciodată dragostea „a rămas una dintre piesele de referinţă pentru trupă iar radioul a avut un rol important în drumul spre succes al melodiei.
Pe protagonistul întâlnirii de astăzi l-aţi văzut în „Liceenii” şi în alte filme, prezentând emisiuni tv de succes, l-aţi auzit de mii de ori la radio şi nu credem să existe vreun român care să nu îi ştie piesele. Este artistul fenomen al perioadei moderne, care a bătut record după record în materie de vânzări de bilete şi de discuri, care a fost premiat de foarte multe ori de industria muzicală şi care şi-a găsit rapid un loc în inimile celor ce îi ascultă piesele.
Ştefan Bănică Junior şi povestea piesei „Găseşte-mi loc în inima ta”, astăzi în cadrul proiectului „Eu aleg România Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor”. Cariera muzicală a lui Ştefan Bănică Jr. a început prin 1992 când a înregistrat primul album intitulat „Un actor, un rock’n roll”. A urmat apoi, în 1996, discul „Te rock… frumos”, un album la care Ştefan a colaborat pentru prima dată cu trupa „Rock’n Roll Band” şi grupul vocal „The ’50’s”.
În anul 2000, Ştefan Bănică s-a prezentat cu albumul „Cel de acum” care prin muzicalitate îl reprezintă pe artist cel mai bine. Răsplata sa cea mai mare, pe lângă marele sau succes la public a fost câştigarea Premiului I la Mamaia 2000 cu piesa „Poveste”.
Melodia „Strada speranţei” compusă de Vasile Veselovski pe versurile lui Mihai Maximilian a fost lansată de Corina Chiriac în 1983, la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat Premiul organizatorilor, la secţiunea „Creaţie”.
Melodia a devenit şlagărul emblematic al artistei, neexistând concert al Corinei Chiriac în care publicul să nu îi ceară să-l cânte. „Strada speranţei” a apărut pe LP-ul „Corina”, lansat de Electrecord în 1985.
Compusă de Vasile Veselovschi, pe textul maestrului Mihai Maximilian, „Strada speranţei” a făcut mare vâlvă când a participat la festivalul Mamaia din 1983. Era piesa cu care cei trei râvneau la marele premiu. Când i-a fost fredonată Corinei Chiriac, aceasta a spus într-un suflet: „Nici nu intră în discuţie. E perfectă!”. Perfectă, dar nu pe gustul comunismului îngrădit în viziuni ceauşiste. Şi asta pentru că textul trimitea mai repede la o poveste de amor, decât la una socialistă.
Publicat de Cristina Ion,
18 octombrie 2017, 06:38
În cadrul proiectului “Eu aleg România, 100 de melodii ale românilor” aflăm povestea unui cântec-legendă şi a unei artiste cu totul şi cu totul speciale.
“Lasa-mi toamnă pomii verzi” a fost compusă şi interpretată de Margareta Pâslaru în 1980, inspirată fiind de versurile poeziei „Cântec” de Ana Blandiana. Melodia a devenit atât de iubită, încât, de-a lungul celor 37 de ani de la lansare, a fost preluată de adolescenţi şi tineri, singuri sau în formaţii, şi chiar de mari actori ai României. Cum s-a născut piesa?
Margareta Pâslaru a lansat „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” în 1980, la emisiunea lui Titus Munteanu, Şlagăre în devenire, de la Sala Radio. În 1981, Casa Electrecord a scos primul disc de autor – vinil, turaţie 45 – care a inclus două compoziţii: „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” şi „Păsările nu mor niciodată”.
Trupa Proconsul a devenit cunoscută în peisajul rock românesc în 1999, deşi membrii săi cântau împreună de mult timp, cu maxi single-ul de debut „De la ruşi…”.
Convinşi că pot reuşi, îşi schimbă numele din Take five în Proconsul şi compun primele piese originale. Materialul care conţine şi piesele „De la ruşi…”, „Barosanu’” se bucură de succes imediat.
Este o perioadă în care lucrurile mergeau greu pentru formaţie, ei fiind nevoiţi să vândă din instrumente pentru a putea rămâne împreună. Fără ştirea colegilor, Dragoş Dincă trimite piesa la preselecţie la Mamaia şi se califică. În acel an, cu piesa „Cerul” obţin locul 3 la Festivalul de la Mamaia, secţiunea creaţie.
Publicat de Cristina Ion,
27 septembrie 2017, 05:48
Povestea melodiei „Un actor grăbit” este una „pripită” la rândul ei, ca şi cum de la introducerea într-un basm ai sări direct la conflict, trecând în trap pe lângă celelalte momente ale subiectului. Sigur vi-o reamintiţi pe Laura aşa cum a fost ea: nonconformistă, puternică şi optimistă
Laura Stoica şi compozitorul piesei, Bogdan Cristinoiu, era prieteni buni, deşi se ştiau de puţin timp. A fost o melodie cu versuri şi linie melodică grăbite, la care Cristinoiu nu a zăbovit prea mult. Se întâmpla la finele lui 1991, pentru ca în 1992 să devină „piesa anului”.
Andreea Andrei, textiera legendarei melodii, povestea într-un interviu că refrenul este cel mai greu de „găsit” la un şlagăr, ceea ce e previzibil de altfel. Şi că, în cazul „Actorului grăbit”, a fost mai inspirată ca niciodată.
Publicat de Cristina Ion,
20 septembrie 2017, 05:50
Melodia „Spune-mi” este una dintre cele mai cunoscute piese din ultimii 20 de ani atât pentru modul excepţional în care a fost interpretată, cât şi pentru mesajul cu o deosebită încărcătură emoţională pe care îl transmit versurile.
Şlagărul a fost compus de Cornel Fugaru, pe versurile soţiei sale, Mirela Fugaru şi a fost lansat în anul 1995 la Festivalul de la Mamaia, fiind interpretat de Monica Anghel. În cadrul acestui festival a obţinut premiul I la secţiunea de Creaţie.
Despre acea ediţie a Festivalului de la Mamaia, compozitorul declara: „Cea mai frumoasă edi’ie, dar şi cea mai urâtă a fost aceea din 1995, când am participat cu melodia “Spune-mi” şi mi se zicea că altă piesă trebuie să ia trofeul chiar dacă aceasta era văzută mai bine. După festival, piesa a fost ridicată la cel mai înalt nivel câştigând multe festivaluri internaționale.”
Festivalul Naţional de Interpretare Muzicală SULINA 2017 – Ediţie aniversară XX
Publicat de Bogdan Dragomir,
19 septembrie 2017, 13:06 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:11
Poster Sulina 2017 (foto by Florentina Dunaev-Facebook/arh.pers.B.Dragomir)
Sâmbătă 5 august 2017, la Sulina (Delta Dunării) a avut loc o mare sărbătoare muzicală – cea de a XX – a ediție a Festivalului Naţional de Muzică pentru tineri interpreți din România!
Florentina Dunaev (Casa de cultura Sulina) despre ediţia aniversară a Festivalului Naţional SULINA 2017, la Radio Vacanţa!
Grupul PITICII al casei de Cultura Sulina in recital la Sulina 2017 (Foto by Bogdan Dragomir)
Este cel mai longeviv festival din România, încă „în picioare şi în desfăşurare”, la care am avut onoarea să particip cu mare drag, în calitate de membru al juriului, alături de oameni minunați – organizatori dar și de colegi artiști – personalităti ale scenei muzicale românești: Adrian Ordean, Eugen Mihăescu, Schimbul 3 by Adrian Ordean, Ank Neacșu (ex A. S. I. A.) dar și de laureați ai celor douăzeci de ediții! Felicitări tuturor! Parteneri media: Radio România Regional şi Radio Constanţa-Radio Vacanţa!
Interviu despre Festivalul Naţional Sulina 2017 difuzat în direct la Radio Vacanţa şi la Radio România Bucureşti FM, realizat de Răzvan Petre (reporter Bogdan Dragomir – 5 august 2017)
Diploma de Onoare pentru Bogdan Dragomir – Membru al Juriului Sulina 2017 oferită de Melania Mihăescu – co-prezentatoare a festivalului (Foto by Stanel Rotaru/facebook /arh.pers.B.Dragomir)
În cadrul Galei aniversare au fost acordate Diplome de Onoare şi Diplome de Excelenţă, o asemenea distincţie – Diploma de Excelenţă din partea Radio România Regional i-a fost acordată domnului Paul Nour, Director al Casei de Cultură din Sulina – Director general al Festivalului Sulina 2017, pentru profesionalismul organizării evenimentelor artistice şi pentru promovarea educaţiei muzicale!
Au susţinut recitaluri:
A fost un regal muzical aniversar şi transmitem încă odată din partea partenerilor media – Radio România Regional, Radio Constanţa – Radio Vacanţa, felicitări organizatorilor – Primăria din Sulina şi Casa de Cultură din Sulina, dar şi echipei de profesionişti condusă de dl. Paul Nour şi mult succes în organizarea următoarelor XX de ediţii!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional
Galerie foto Festivalul SULINA 2017 by Bogdan Dragomir:
Surse info: Paul Nour – comunicat de presa Casa de Cultura Sulina, materiale audio – Radio Constanta, Radio Vacanta, materiale foto – Bogdan Dragomir, Ioana Dragomir, Paula Rotaru, Stanel Rotaru, Florentina Dunaev, material video – Canal Youtube Adrian Ordean! Multumim tuturor pentru sprijinul acordat!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Cristina Ion,
11 septembrie 2017, 07:00
Pe 1 martie piesa 1000 a trupei VUNK a împlinit 14 ani de la prima difuzare. Cântecul a marcat doua premiere în industria muzicală la acel moment: a fost prima piesă de dragoste a trupei, iar clipul a fost primul videoclip animat realizat în România.
Personajul principal al clipului, greierele albinuţă, este şi acum unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale copiilor, trupa primind în mod constant solicitări de la părinţi pentru imagini sau păpuşi cu greierele albinuţă. Mai mult, melodia a devenit rapid imnul îndrăgostiţilor de la acea vreme:
„Dintr-o mie de flori parfumate eu te-am cules / Dintr-o mie de măşti colorate eu te-am ales”, erau versurile care impresionau fetele din România!
„Yodel It” va reprezenta Romania la Eurovision Song Contest!
Publicat de Mihaela Costache,
6 martie 2017, 14:37 / actualizat: 7 martie 2017, 10:04
In emisiunea „De 10xRomania„, turul tarii prezentat de Ioana Brusten, in aceasta saptamana de la Bucuresti FM, i-a avut invitati pe castigatorii Selectiei Nationale Eurovision 2017, Ilinca si Alex Florea.
Cei doi artisti au participat in cursa spre Kiev cu piesa „Yode It”, compusa de catre Mihai Alexandru si Alexa Niculae.
Piesa a primit 3745 de voturi din partea publicului, seara trecuta in Finala Nationala
Eurovision, transmisa de TVR.
Ilinca si Alex au marturisit in premiera faptul ca inca mai au nevoie de 2-3 zile pana realizeaza ca vor reprezenta Romania. „Este prima data cand am intrat intr-o finala de un asa nivel si am si castigat”, marturiseste Alex.
„Avem o echipa foarte mare in spate, cu siguranta, toti vor veni cu noi si ne vor sustine. Eu o sa imi iau si familia daca este posibil”, spune Ilinca.
Cei doi artisti sunt obisnuiti cu lumina reflectoarelor. In 2014, Ilinca Bacila a uimit juratii de la “Vocea Romaniei” prin talentul sau de a face yodeling iar Alex Florea este solist vocal si actor din Constanta care si-a demonstrat versatilitatea in participarile la X Factor 2014 si la Vocea Romaniei 2015.
Vezi intregul interviu realizat de Razvan Petre si Ioana Brusten 🙂
Pentru cei care viseaza sa ajunga la pupitrul de mixaj, au ocazia sa invete profesionist aceasta meserie de DJ, mult cautata la ora actuala in toata lumea.
Exista scoli in Romania, nu sunt insa indeajuns, asa ca, pe 7 noiembrie se mai deschide o scoala de DJ iar cu aceasta ocazie, ieri dimineata, s-a mixat si s-au facut scratching-uri, LIVE, in studioul BucurestiFM!
DJ-ii Undoo, Ruky Deejay si ANTENNA, au fost invitatii matinalului, daca esti curios sa auzi cum a sunat playlist-ul sau ce „nebunie” frumoasa a rezultat, vezi interviu AICI! 🙂
Publicat de Mihaela Costache,
24 octombrie 2016, 11:39 / actualizat: 26 octombrie 2016, 11:12
K1 este o trupă etno-dance din România, înființată în februarie 1996, compusă din Radu Fornea, Daniel Alexandrescu și Mircea Presel.
La 20 de ani de la înființare, creatorii revoluției dance românești oferă fanilor un nou remix al celebrei piese ”Fată Verde”. Băieții au conceput pentru acest moment special o nouă versiune a celebrului hit, în colaborare cu dj-ul Clanker Jones.
De-a lungul timpului, ”Fata Verde” a fost simbolul a generații întregi de tineri. Lansată de legendara trupă ”Phoenix” în 1973 sub numele ”Ochi negri, ochi de țigan”, piesa a fost adaptată și revalorificată de Proiect K1 prin remix-ul în stil dance lansat în anul 1997, astfel încât piesa a devenit unul dintre cele mai mari hituri dance românești ale tuturor timpurilor. De altfel, „Fata Verde” a fost prima producție dance românească difuzată pe radiourile comerciale din România, după 1989.
Cu această ocazi festivă, săptămâna trecută, băieții de la K1 au fost invitați în studioul BucureștiFM pentru a ne povesti despre planurile de viitor ale acestui proiect.
Urmărește întregul interviu AICI, realizat de prezentatorii matinalului „Bună dimineața, București!”, Răzvan Petre si Bari Laufer!
Roxana Nemes s-a facut cunoscuta prin muzica ei, dar nu multi o cunosc asa cum este in viata reala.
Frumoasa interpreta a povestit deschis la „Linia de noapte” despre familia ei, despre copilaria sa dar si despre reteta unui cantaret de succes. A devenit cunoscuta in lumea showbiz-ului odata cu relatia de iubire dintre ea si impresarul Radu Groza.
La scurt timp dupa startul idilei, Roxana s-a lansat in muzica, iar notorietatea i-a crescut brusc.
A castigat un adevarat capital de imagine atunci cand a acceptat sa se dezbrace in paginile unei reviste pentru barbati iar de atunci i s-au inmultit si concertele.
Pasiune, munca, sacrificii, valorificarea atuu-rilor pe care le detine un artist- sunt cateva dintre subiectele pe care Roxana Nemes si Razvan Petre le-au abordat in seara de miercuri la Bucuresti FM si pe care te invitam sa le afli si tu urmarind inregistrarea emisiunii Linia de Noapte.
Invitatul lui Razvan Petre la Linia de Noapte de luni a fost un proaspat absolvent al unui curs de jurnalism de razboi, jurnalistul Radio Romania Nicoleta Balaci.
Despre insemnatatea unui asemenea curs, despre utilitatea lui si despre cum ar trebui imbunatatit s-a vorbit pret de aproape doua ceasuri in seara zilei de luni.
Un adevarat exercitiu de patriotism, o lectie de viata si o dovada de profesionalism – acestea sunt reperele Liniei de Noapte de luni in compania Nicoletei Balaci.
Reamintim ca jurnalisti din întreaga țară s-au pregătit pentru o eventuală prezență într-o zonă de conflict, sub îndrumarea unor militari de elită ce au la activ numeroase participări în teatre de operațiuni, în cadrul celei de-a XII-a ediții a cursului pentru corespondenți de război, eveniment organizat de Direcția de Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale, în perioada 29 iunie-4 iulie, la Bacău.