Publicat de Andra Radu,
18 ianuarie 2022, 17:15 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 18:55
Mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, fie că este vorba de lucrări mai complexe de consolidare, ori restaurarea de finisaje exterioare şi interioare.
Se lucrează în curtea interioară, unde vor fi ridicate schele pe peretele Aripii de Vest, unde se află Sala Cavalerilor şi Sala Dietei.
Pe de altă parte, vor fi demontate schelele de pe faţada exterioară a galeriei suspendate ce duce spre Turnul Njeboisia şi cele de pe faţada Aripii Zolyomi, unde se află fierăria.
Lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor se derulează cu ajutorul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane de euro, ce a fost întocmit şi câştigat de Primăria municipiului Hunedoara.
Peste 270.000 de persoane au vizitat castelul în anul 2021, cu peste 75.000 mai multe decât în 2020.
Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea a anunţat finalizarea amenajării secţiei de artă românească, o nouă etapă în procesul de reînfiinţare a secţiilor muzeale în noul sediu din strada Armatei Române nr. 1/A, după reabilitarea clădirii fostei garnizoane.
Expoziţia de bază a secţiei de artă românească, pornind din 1918 trecând prin generaţiile Atelier 35, Opzecişti până în prezent, cuprinde 326 piese, din care 256 picturi, 36 sculpturi, 6 lucrări de grafică şi 28 lucrări de artă decorativă.
Acestea reprezintă doar în jur de 10% din colecţiile muzeului. În timp, o parte din expoziţie va fi înlocuită cu lucrări din depozit, pentru a oferi o varietate cât mai mare exponatelor. De altfel, ultima porţiune a galeriei este dedicată Generaţiei 80 Azi. Un loc aparte îl reprezintă pictorii şi sculptorii orădeni.
Noua amenajare a secţiei, modernă, nu mai este compartimentată pe săli, ci este o galerie continuă, cu pereţi dubli pentru a evita lumina naturală şi pereţi despărţitori mobili, care permit reconfigurarea spaţiilor.
Înainte, însă, toate exponatele au trecut printr-un proces de restaurare şi conservare preventivă. Designul expoziţiei actuale a trebuit să ţină cont de prevederi legale importante, precum nivelul de iluminare, de microwaţi pe lumen, de umiditate relativă, respectiv elemente de infrastructură speciale şi aparate care nu se văd (senzori de fum şi ploaie artificială etc).
Secţia de Artă a MTC, întinsă pe o suprafaţă de circa 1200 metri pătraţi la etajul doi, deţine un patrimoniu de 12.930 de piese muzeale. Pe lângă secţia de artă românească, aici se vor mai amenaja în cursul lunii ianuarie şi secţiile „Artă europeană”, „Arta 1900” şi Galeria de artă decorativă românească.
Clădirea Muzeului a fost reabilitată, prin fonduri europene, este finalizată în proporţie de 90%, urmând ca până în 31 mai 2022, lucrările să fie încheiate.
Etajul I găzduieşte secţiile de Istorie şi Ştiinţe Naturale, etajul II este dedicat Artei, iar etajul III va adăposti secţia de Etnografie.
În fiecare an, pe 8 septembrie e sărbătorită Ziua Mondială pentru Terapie Fizică – Kinetoterapie. Tema din acest an este dedicată reabilitării după COVID 19. În acest fel este subliniată importanța specialiștilor în kinetoterapie în procesul de recuperare pulmonară după infecția cu SARS-CoV-2.
Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara marchează acestă zi prin programe speciale dedicate recuperării pulmonare a bolnavilor care au trecut prin COVID.
„Noi la Victor Babeș am inițiat programe complexe de recuperare post COVID 19. Este important pentru cei care au trecut prin boală și au avut o afectare pulmonară severă să urmeze un program de recuperare, pentru că, în cazul lor, modelul respirator se schimbă. Mulți dintre ei “uită” pur și simplu cum trebuie să respire. Nu pot să urce scări, obosesc după câțiva pași, practic, nu mai pot desfășura aceleași activități ca până acum. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, spune dr. Alexandru Crisan – kinetoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Kinetoterapia și Terapia Fizică se folosesc însă și în reabilitarea pacientului după o accidentare, o intervenție chirurgicală sau o afecțiune invalidantă.
Terapia fizică permite, de asemenea, pacienților să evite uneori intervenția chirurgicală, dar contribuie și la păstrarea independenței și abilității de mișcare. Unul dintre cele mai importante beneficii ale Terapiei Fizice este că pacienţii ajung să-și gestioneze cu mai multă ușurință durerea și afecțiunile cronice.
Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică a fost înființată în anul 1951 și numără peste jumătate de million de terapeuţi fizici din întreaga lume.
Documente și monede, descoperite în Biserica Reformată Fortificată din Sfântu Gheorghe!
Publicat de Andra Radu,
30 octombrie 2020, 17:00 / actualizat: 30 octombrie 2020, 18:24
Biserica Reformată Fortificată din Sfântu Gheorghe a fost reabilitată cu sprijinul autorităţilor locale. În timpul lucrărilor au fost descoperite câteva monede şi documente importate pentru istoria urbei.
„S-au încheiat lucrările de restaurare a clădirii, turnului, zidului şi bastioanelor Bisericii Reformate Fortificate, în prezent se lucrează la designul ambiental, aşezarea bordurilor şi a scărilor, la modernizarea capelei mortuare şi a clădirii fostei şcoli germane. În martie, odată cu renovarea turlei s-a îndepărtat şi globul din cupru al acesteia, în interiorul căruia s-au găsit acte şi monede importante”, a scris primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pe pagina sa de socializare.
În timpul lucrărilor de renovare a turnului bisericii au fost descoperite mai multe monede şi documente datând din secolele XVII şi XVIII, printre care şi o piesă emisă de oraşul Braşov în anul 1613.
„În timpul lucrărilor au fost găsite cinci documente şi patru monede, care au fost identificate de către specialistul heraldic Szekeres Attila. Documentele includ o scurtă descriere a construcţiei noului turn, o listă a proprietarilor oraşului, o listă a conducătorilor oraşului şi şefilor bisericii, dar şi o declaraţie a sprijinului financiar acordat pentru aurirea sferei turnului.
Documentele provin de la pastorul Gödri Ferenc, bunicul regretatului primar din Sfântu Gheorghe, Gödri Ferenc. Al cincilea document provine de la fostul pastor Vásárhelyi János din 1761, care coincide cu momentele construcţiei turnului din acea perioadă. Monedele includ o piesă emisă de oraşul Braşov în 1613, o monedă din cupru de 10 poli emisă de Rákóczi Ferenc al II-lea în 1705, 6 monede de argint emise de împăratul Francisc al II-lea în 1795, dar şi un ban de argint emis de Episcopul Károly al III-lea în 1707”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.
De-a lungul anilor, multe lacăte ale iubirii au fost prinse de Podul Indragostiţilor din Timișoara. „Iubăreții” au venit să-și mărturisească dragostea pe podul pietonal de lângă Parcul Copiilor din urbea de pe Bega. Au prins câte un lacăt și au aruncat cheia în râu. Astfel, tinerii şi nu numai, l-au transformat într-un simbol al dragostei lor eterne.
Altădată un reper al studenţilor care traversau pasarela din Parcul Copiilor din Timişoara de la medicină spre Complexul studenţesc, asemeni celor din Paris, Praga sau Veneția, din păcate, Podul Îndrăgostiților din Timişoara a ajuns o ruină. Doar câteva lacăte mai amintesc de ce era pe vremuri construcția care a devenit un simbol al iubirii.
„Treptele sunt rupte, multe dintre lacăte s-au furat, sârmele sunt smulse, iar vopseaua, scorojită. Construcția de lângă Parcul Copiilor, nici măcar nu mai poate fi reabilitata, ci trebuie demolata și refacuta de la zero”, spune primarul Nicolae Robu.
Sute de timişoreni trec aproape zilnic pe Podul Îndrăgostiților, iar amintirea celor dragi, plecaţi spre alte zări, este legată de acest loc.
„Ăsta-i lacătul fetei mele din Suedia şi acesta este lacătul fetei din America. Pe partea cealaltă este al nepoatei, Sara. Este un simbol al dragostei, sigur. De câte ori trec pe aici sunt plină de dragoste. Salutându-le de parcă stau de vorbă cu ele”, povestește o timişoreancă.
Podul pietonal de lângă Parcul Copiilor a devenit un loc insalubru, care se degradează continuu, iar cetăţenii municipiului nu au păreri foarte bune.
„Este într-o stare de degradare şi eu cred că ar trebui făcut ceva la el. Şi acolo ai văzut au făcut trotuarele şi partea de biciclete şi treptele nu le-a făcut.”
„E neîngrijit. Ce să mai spunem? Nu e vopsit de atâta timp, s-au furat lacătele, s-au rupt sârmele.”
Primăria Timișoara vrea să reabiliteze construcția. Însă podul e atât de degradat, încât, în acest caz, se impune demolarea.
„S-a făcut o expertiză care recomandă două variante de abordare în continuare a lucrurilor. Fie o reabilitare, fie o demolare şi reconstrucţie. Proiectantul, care a analizat apoi expertiza, a ajuns la concluzia că nu-şi asumă să facă reabilitare, ci că trebuie făcută demolarea”, explică Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Într-o primă fază, primăria caută o firmă care să facă studiul de fezabilitate și apoi proiectarea. La prima licitație organizată în acest sens nu s-a prezentat nimeni, însă edilul șef al Timișoarei spune că va relua procedurile cat mai curând.
Există mai multe istorii care explică apariţia tradiţiei lacătelor iubirii. Una dintre ele spune că istoria podului cu lacăte a luat naştere într-un oraş din Serbia, acum mai bine de un veac.
Povestea de iubire dintre un cuplu de sârbi a avut un final trist. Băiatul, ofiţer plecat la război, s-a îndrăgostit de altcineva. Aflându-se lucrurile acestea, logodna cuplului de sârbi s-a rupt, iar fata s-a stins după o îndelungă perioadă de suferinţă în dragoste. Pentru a nu se întâmpla aceeaşi tragedie, legenda spune că sârboaicele din acea localitate “şi-au prins”, de-a lungul timpului, numele lor şi al iubiților pe acel pod unde obişnuiau, odinioară, protagoniştii poveştii să se întâlnească.
Altă legendă ne spune că această tradiție este inspirată dintr-un vechi obicei al soldaților italieni, care agățau lacăte pe diverse poduri din oraș pentru a sărbători faptul că se întorc acasă, la cei dragi.
Odată refăcut, acesta ar deveni un punct de atracţie ca în marile orașe din Europa, iar îndrăgostiții din Timișoara sau cei aflați în trecere prin oraș, ar avea un loc dedicat unde să își declare iubire eternă, o sigilează cu un lacăt și apoi aruncă cheia în apă, cu speranța că nimeni nu o va găsi iar astfel dragostea lor rămâne pecetluită pe veci.
Liceul Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc a fost reabilitat din fonduri alocate de Guvernul Ungariei
Publicat de Camelia Teodosiu,
12 noiembrie 2018, 12:10 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 12:12
Datorită unui sprijin substanţial acordat de statul ungar, a fost reabilitată clădirea Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc. Clădirea de 100 de ani a liceului înfiinţat în urmă cu 425 de ani a fost sfinţită sâmbătă, în cadrul unei ceremonii festive. Directorul acestei instituţii de învăţământ, György Laczkó, a mulţumit Ungariei, Guvernului de la Budapesta şi organizaţiei Statutul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania pentru banii alocaţi în acest scop. La rândul său, secretarul de stat pentru culte, minorităţi naţionale şi relaţia cu societatea civilă, Miklós Soltész, a subliniat: Nu este suficient ca maghiarii din Transilvania să aştepte ajutorul Ungariei, ci trebuie să se solidarizeze în interesul dăinuirii şi întăririi naţiunii maghiare.
Un nou liceu aflat în zona centrală a Timișoara intră, de anul viitor, într-un proces amblu de reabilitare.
Liceul Ion I. C. Brătinanu, aflat în centrul orașului, este una dintre clădirile de referință din această zonă. Viceprimarul Dan Diaconu a anunțat că imobilul este tot mai degradat din cauza faptului că litigiile de lungă durată legate de această clădire au împiedicat intervenția asupra sa. Primăria Timișoara a reușit însă să câștige procesele astfel că a fost publicat pe SEAP anunțul de participare pentru licitație de proiectare a reabilitării fațadelor celor trei corpuri de clădire ale liceului.
“Odată cu finalizarea și câștigarea proceselor, în cursul acestui an, pentru Primărie reabilitarea clădirii a devenit o prioritate. Iată că un prim pas, important, a fost făcut în aceste zile prin publicarea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a anunțului de participare pentru licitația de proiectare a reabilitării fațadelor și învelitoarei pentru toate cele trei corpuri de clădire”, a anunțat Dan Diaconu pe pagina de Facebook.
Viceprimarul a mai precizat că în prima parte a anului viitor ar putea porni deja execuția pentru reabilitarea Liceului Ion I. C. Brătianu din Timișoara.
Edilii râșnoveni caută deja fonduri europene pentru această investiție.
Liviu Butnariu, viceprimarul orașului Râșnov, a anunțat că dosarul depus de administraţia locală a fost declarat eligibil şi a intrat în procedura de evaluare iar specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Centru fac în acest moment evaluarea economică.
Edilii râșnoveni vor să continue reabilitarea Cetății Râșnov iar pentru această investiție au nevoie de 5 milioane de euro, bani pe care edilii speră să-i obțină din fonduri nerambursabile prin ADR Centru, pe linia de finanţare dedicată centrelor istorice. Ultimele lucrări la Cetatea Râșnov s-au făcut în 2011, când s-a făcut descărcarea arheologică la zona de jos și s-au făcut unele reparații la zidurile care riscau să cadă. Tot în 2011 a fost reabilitat și Turnul Pathori, de la intrarea în Cetate.
Liviu Butnariu a mai arătat că zona Râșnov a cunoscut în ultima perioadă un număr crescut de turiști și că Cetatea Râșnov trebuie reabilitată în totalitate.
7 persoane fizice şi una juridică, au fost trimise în judecată în dosarul de reabilitare al unor şcoli din Brașov.
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a şapte persoane fizice şi una juridică în dosarul de reabilitare a unor şcoli din Braşov. Doi dintre inculpaţi, Cheşcă Daniel Valentin şi Blaga Cristina, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli din judeţele Braşov şi Sibiu, au fost arestaţi preventiv, ei fiind acuzaţi de luare de mită, în formă continuată. Alte patru persoane , Prodan Valentin Radu – preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări şi membrii comisiei respective Popescu Liviu Ionuţ, Ene Marius şi Agachi Petru, vor fi judecaţi sub control judiciar.
Primii trei sunt cercetați pentru abuz în serviciu, iar cel din urmă, Agachi Petru, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., la data faptelor, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată.
Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a firmei conduse de Agachi, pentru aceleaşi infracţiuni, iar Dăian Nicolae, președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două şcoli din judeţul Sibiu,va fi cercetat în libertate pentru abuz în serviciu.
Basilica Maria-Radna şi complexul monastic adiacent vor fi resfinţite, duminică, după realizarea lucrărilor de reabilitare.
10.000 de persoane sunt aşteptate duminică la Maria Radna, iar Liturghia va fi proiectată pe ecrane în afara bisericii, dar va fi transmisă în direct şi pe postul naţional de televiziune.
Sfânta Liturghie pontificală de la ora 11:00 va fi celebrată de Eminenţa Sa, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, delegat extraordinar al Papei Francisc.
Vor particia 30 de episcopi si arhiepiscopi din Romania, Germania, Ungaria, Serbia şi Croaţia şi peste 100 de preoţi. Vor asista şi ierarhii ortodocşi: IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului şi PS Lukijan Pantelić, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administrator al eparhiei Timişoarei.
Lucrarile la Basilică nu sunt însă finalizate, marturiseste directorul de cancelarie partinene Nikola Lauş:
Reabilitarea fatadelor cladirilor monument istoric este blocata de Ministerul Culturii.
O spune viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea.
In zona centrala a Bucurestiului exista un numar mare de cladiri monument istoric ale caror fatade se afla intr-o avansata stare de degradare.
Pe unele dintre ele, proprietarii au amplasat inscriptii de tipul:”Atentie! Cade tencuiala!”.
Altele se afla intr-o adevarata ruina, ramanand din ele doar cativa pereti, care abia daca se mai sprijina unii pe altii si pe niste proptele de lemn. Pe una dintre aceste case, proprietarul a amplasat o inscriptie care atrage atentia:”Nu parcati! Pericol de prabusire!”
De parca important ar fi sa evite avarierea vreunei masini si nu daca o persoana ar fi ranita sau mai rau, in urma prabusirii.
Oricum, bucurestenii s-au obisnuit cu aceste case-capcana, si trec inconstienti, zilnic, pe sub bucatile de tencuiala pe jumatate desprinse, pe sub balcoanele care atarna in cate un fier-beton sau pe sub zidurile gata sa se prabuseasca.
Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea spune ca Municipalitatea are mainile legate, in aceste cazuri.
Desi, inca din august 2013, Primaria a elaborat si depus la Ministerul Culturii, spre avizare, un Regulament de interventie, la doi ani de la depunerea documentului institutia nu a primit nici un raspuns.
In asteptarea avizarii regulamentului, Primaria Capitalei a inventariat deja aproximativ 300 de cladiri care necesita reabilitarea fatadelor.
Numai dupa primirea avizului de la Ministerul Culturii, se va putea trece la intocmirea proiectelor tehnice si vor putea fi accesate si imprumuturi bancare, cu dobanda subventionata si 100 % garantate de catre stat, pentru reabilitarea fatadelor acelor cladiri ai caror proprietari nu dispun de banii necesari, a explicat Pieptea.
Viceprimarul atrage atentia asupra faptului ca, in cazul producerii unor accidente prin desprinderea unor bucati de tencuiala sau a unor parti din anumite constructii, accidente care ar avea ca efect producerea de pagube materiale, ranirea sau chiar pierderea vietii uneia sau mai multor persoane, raspunderea civila si penala revine proprietarului.
Mai mult decat atat, aceasta raspundere nu este ilaturata prin amplasarea unor inscriptii de avertizare.
Parcul „Nicolae Romanescu“, din Craiova, va intra într-un amplu proces de reabilitare.Primăria Craiova, care a scos de curând la licitație contractul de execuție, și-a propus ca parcul să fie refăcut după planurile originale ale lui Eduard Redont, premiate cu aur la Expoziția Internațională de la Paris din 1900. Contractul de execuție pentru lucrările care vor fi efectuate are o valoare de peste 12 milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene.
Printre lucrări sunt incluse decolmatarea pârâului în aval de lacul mare, reabilitarea/recondiționarea cascadelor și căderilor de apă și a chișcurilor, instalarea unor sisteme de irigare automată a spațiilor verzi. Toate podurile, inclusiv cel suspendat, vor fi reabilitate, la fel și intrările în parc și împrejmuirea sa. Întreaga infrastructură a aleilor va fi și ea schimbată. Toate lucrările trebuie executate în patru luni. Alte obiective importante la care se lucrează sunt reamenajarea Grădinii Zoologice, dar și reabilitarea Teatrului de Vară.
Administrația județeană a purtat discuții cu reprezentanții Ambasadei Norvegiei, stat care finanțează astfel de proiecte de reabilitare a unor monumente istorice.
Cetatea Făgăraşului a fost desemnată ca fiind al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat recent de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, şi prezentat de publicaţia Huffington Post.
Lucrările de reabilitare a Cetății Făgăraşului au demarat în 2011, după ce în ultimii 30 de ani, monumentul istoric nu mai beneficiase de reabilitări importante.
În ultima perioadă, ansamblul arhitectural a început să își schimbe înfățișarea datorită investițiilor derulate cu ajutorul Consiliului Judeţean Brașov, însă mai este nevoie de mulți bani pentru finalizarea edificiului.
Salvarea ar putea veni din Norvegia, stat care finanțează astfel de proiecte de reabilitare a unor monumente istorice, spune vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Pascu.
Cetatea Făgărașului are nevoie de 30 de milioane de euro pentru a fi reabilitată în totalitate iar, până acum, investiția Consiliului Județean se ridică la peste 10 milioane de lei, spune Mihai Pascu.
Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 55 milioane lei pentru reabilitarea mai multor spitale.
Banii vor fi utilizaţi pentru lucrări de reabilitare.
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Sănătăţii să prezinte până săptămâna viitoare o situaţie privind toate maternităţile din ţară aflate în diverse stadii de construcţie sau modernizare, pentru suplimentarea sau alocarea fondurilor necesare incheierii lucrărilor.
Acesta a fost aprobat ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean şi cuprinde 733 de proiecte, în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro.
Unul dintre cele mai importante obiective este Masterplanul revizuit privind apa şi canalizarea, care are termen de finalizare anul 2038.
Pentru zonele rurale este prevăzut un proiect de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare în valoare de aproximativ 160 de milioane de euro.
Din cele 733 proiecte ale judeţului pe următorii 7 ani, Ciprian Dobre a subliniat că cele mai multe, 160, sunt în domeniul transportului şi al infrastructurii rutiere, iar 117 proiecte vizează alimentare cu apă şi canalizare.
Pentru învăţământ există 82 de proiecte, pentru turism şi cultură câte 53, iar pentru energie regenerabilă sunt prevăzute, până în 2020, 42 de proiecte.
Deocamdată acestea nu pot fi puse în valoare pentru că proiectul de reabilitare a centrului istoric, ce beneficiază de finanţare europeană, nu prevede acest lucru.
Primarul Nicolae Robu spune că, cel mai probabil, se va face o anexă la contract, însă şi pentru acest lucru procedura este greoaie.
O altă variantă ar fi scoaterea la licitaţie a lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor.
Arheologii au făcut descoperiri importante în centrul istoric – în Piaţa Sfântul Gheorghe, de exemplu, o moschee iar în Piaţa Libertăţii – Băile turceşti.
Transalpina este accesibilă autovehiculelor de mic tonaj, pe anumite porţiuni drumul prezentând avertizări în locurile cu risc de accidente, iar în altele nu. La această concluzie au ajuns reprezentanții Instituţiei Prefectului Vâlcea în urma parcurgerii traseului Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului.
Prefectul Dumitru Nicu Cornoiu atrage însă atenția celor care circulă pe Transalpina că este indicat să conducă cu prudenţă, având în vedere şi posibilitatea ca drumul să se deterioreze în urma unor fenomene meteorologice previzibile, precum averse de ploaie, ceaţă sau alunecări de arocament, viituri.
Reabilitarea Transalpinei a început în 2008, valoarea acestei lucrări fiind de peste 350 milioane de euro şi a fost oprită în anul 2013, în momentul în care firma care o executa a intrat în insolvenţă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.