România, printre ultimele state în Europa la reciclare și colectare selectivă
Publicat de Andra Radu, 3 aprilie 2019, 11:49
România are un nivel general de colectare selectivă și de reciclare scăzut. Ultimele modificări legislative impun indicatori minimi de performanță pentru operatorii de salubritate și cresc presiunea atât asupra acestora, cât și asupra autorităților locale.
În România, nivelul general de colectare selectivă și de reciclare este scăzut.
”Deșeul biodegradabil reprezintă peste 50% din deșeurile menajere.cea mai rapidă cale de a atinge țintele pe care trebuie să le atingem până în 2020 ar fi să accelerăm procesul de colectare selectivă pentru biodeșeu, Așa cum arată contextul actual, se pare că nu suntem pregătiți”, a declarat Ilie Bryan de la Asociatia Bioplast România
Cetățenii au început să conștientizeze importanța colectării selective a deșeurilor.
”Situația nu este îmbucurătoare, dar așteptîm din partea autorităților locale o implicare mult mai bună. Cetățeanul trebuie să știe un lucru foarte important. Trebuie să solicite la primărie și autorităților locale în general, tarif diferențiat. Înseamnă că eu, dacă îmi fac colectarea separat la mine acasă așa cum spune legea, trebuie să pot beneficia de o reducere a tarifului”, a spus Cosmin Teodoru, Directorul General al Direcției Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Chimice Periculoase – Ministerul Mediului.
În cazul în care România nu reușește să atingă țintele de colectare a deșeurilor, începând cu anul 2020 va plăti amenzi foarte mari.