Publicat de Andra Radu,
13 ianuarie 2023, 15:00 / actualizat: 13 ianuarie 2023, 16:13
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Arad prin mai multe evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu.
Centrul Cultural Județean, Școala Populară de Arte, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” au organizat vineri de la ora 11:00, la Sala Marii Uniri, un eveniment dedicat zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.
Tot vineri, Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură organizează de la ora 18:30 la cinema ARTA un recital de poezie cu actorii Teatrului Clasic din Arad.
Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas vor aduce în fața publicului creații din opera marelui poet național Mihai Eminescu.
După recitalul de poezie, va fi proiectat singurul lungmetraj românesc care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.
Scriitori din 10 țări vor participa în perioada 28 iunie – 3 iulie la Festivalul Internaţional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre” sub genericul Art City, a anunţat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, Florina Zaharia.
Programul festivalului cuprinde, în cele patru zile, lansări de carte, recitaluri, proiecţii video, workshop-uri şi spectacole artistice la Foişor pe faleza inferioară a Dunării şi în sălile Centrului Cultural Dunărea de Jos.
În cadrul proiectului se va lansa şi o Enciclopedie a Dunării. De asemenea, va avea loc un spectacol artistic susţinut de Nicu Alifantis şi Răzvan Mirică în ziua de 2 iulie, la ora 19:00, pe Faleza inferioară a Dunării.
Ediția a 12-a a turneului național al pianistului Horia Mihail, intitulat Pianul călător, continuă, într-o alternare firească de recitaluri și concerte cu orchestra.
Programul are tema Clasic, alătură trei celebre sonate și o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart şi Beethoven, pilonii clasicismului vienez.
Pe data de 2 iunie, la ora 19:00, pianistul Horia Mihail va fi în turneu la Tulcea, la Teatrul Jean Bart și pe 17 iunie, la ora 19:00, la Constanţa, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, în aer liber.
Anul acesta, la concertele din cadrul turneului naţional Pianul călător este acordată intrarea liberă tuturor refugiaţilor ucraineni.
Filarmonica Brașov a pregătit un concert simfonic inedit pentru seara de joi. Solistul serii va fi percuționistul Alexandru Anastasiu, care va cânta la vibrafon și marimbă.
Alăturarea unor astfel de instrumente unei orchestre simfonice este o raritate și, mai mult, solistul va interpreta o piesă compoziție proprie.
„Vom interpreta «Anotimpurile», compoziție proprie (…) inspirate din anotimpurile petrecute la baza Munților Retezat, unde este un mic colț de rai pentru mine și familia mea și am încercat să surprind prin muzică toate aceste efecte pe care le auzim în pădure: trezirea naturii primăvara, viscolul iarna, nostalgia toamnei și multe altele”, a explicat Alexandru Anastasiu.
Orchestra filarmonicii va fi dirijată de maestrul italian David Crescenzi.
Filarmonica Brașov a mai pregătit un eveniment vineri, 25 martie, de la ora 19:00. Este vorba despre un recital de clarinet și pian cu Ștefăniță Petrescu și Daniel Dascălu.
Atât biletele pentru concert, cât și cele pentru recital pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii Brașov sau online de pe bilet.ro.
Trei seri muzicale excepționale la Sala Radio marchează aniversarea a 25 ani de existență ai unicului post românesc dedicat muzicii clasice: Radio România Muzical. În 23, 24 și 25 martie, ora 19.00: două concerte și un recital, ilustrând proiecte semnificative derulate de Radio România Muzical de-a lungul timpului.
23 martie – concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Radu Popa, alături de finaliști ai competiției pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”, ediția 2021: soprana Aida Pascu, percuționista Sara Gheorghe și pianistul Dominik Ilisz. În program: arii din opere de Wolfgang Amadeus Mozart și Georg Friedrich Händel, opusuri în aranjament pentru marimbă și orchestră, alături de Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven.
Începând cu anul 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au organizat competiția pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”. Mai mulți tineri muzicieni care s-au evidențiat în cadrul concursului au primit oportunitatea de a evolua în concertele de stagiune ale unor instituții muzicale prestigioase; cei trei soliști ai serii de 23 martie de la Sala Radio vor susține un concert și pe 17 martie 2022, alături de Orchestra Filarmonicii din Brașov.
Soprana Aida Pascu (21 ani), este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București și laureata mai multor competiții naționale și internaționale. Sara Gheorghe (20 ani) este studentă la Academia de Muzică și Arte din Viena; percuționistă cu o evoluție spectaculoasă, a fost membră a Orchestrei Române de Tineret. Pianistul Dominik Ilisz (18 ani) este student la Facultatea de muzică din Debrețin (Ungaria), cu evoluții în concerte și recitaluri pe scene relevante românești.
24 martie – recital susținut de pianistul Mihai Ritivoiu în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”. Mihai Ritivoiu este laureatul concursului pentru pian organizat de Radio România Muzical în 2010, sub semnul „Zilelor Lipatti”; în 2011, a cucerit premiul al III-lea la Concursul internațional „George Enescu”. Este absolvent al Guidhall School of Music and Drama din Londra și, la 33 ani, este considerat unul dintre cei mai importanți tineri pianiști români cu o carieră internațională relevantă, care l-a purtat pe mari scene din Europa și Asia. Pentru recitalul din 24 martie, chiar ziua când în urmă cu 25 ani a emis pentru prima dată Radio România Muzical, Mihai Ritivoiu a ales un program cu lucrări de Schubert, Liszt, Ravel și Chopin, alături de o compoziție proprie, scrisă în 2021, inspirată de pandemia COVID19.
Radio România Muzical a inițiat proiectul „Moștenitorii României muzicale” în 2018, o coproducție cu Rotary Club Pipera. Sub egida acestui proiect au avut loc până în prezent aproape 20 recitaluri și concerte, susținute de nume importante precum Andrei Ioniță, Ioana Cristina Goicea, Valentin Răduțiu, Romanian Chamber Orchestra etc., au fost editate două albume la Editura Casa Radio, a fost organizat un prim turneu național și au prezentate Uniunii Europene de Radio sute minute de înregistrări, incluse în emisiunile unor posturi de radio precum BBC Radio 3 sau France Musique.
25 martie – concert susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu solist. Cei doi mari muzicieni care susțin rubrici permanente în prezent la Radio România Muzical, Cristian Măcelaru („Camera albastră” din 2020) și Alexandru Tomescu („Obiectiv-emotiv” din 2018), se reunesc într-un program excepțional: Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev și Simfonia a V-a de Gustav Mahler.
Este un prilej de a aniversa și 10 ani de la debutul lui Cristian Măcelaru pe o scenă românească: acest prim concert al său în România a fost susținut la Sala Radio, în noiembrie 2012, alături de Orchestra Națională Radio, la inițiativa Radio România Muzical. Alexandru Tomescu sărbătorește, în 2022, 20 ani în poziția de solist al Orchestrelor Radio.
Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. În 25 ani de activitate s-a impus drept unul dintre principalii actori culturali din România, simbol al profesionalismului și valorii, atât prin emisiunile sale, cât și prin proiectele derulate, orientate în principal către educația muzicală a unui public larg și către promovarea valorilor tinere ale artei muzicale românești. Poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.
Biletele la cele trei evenimente „Serile Radio România Muzical – 25” sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.
Festivalul de Arte (Festival 4 Arts) împreună cu Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina organizează al 4-lea recital al Stagiunii „Prologul festivalului” 2021-2022, sâmbătă, 26 februarie, ora 16:30, în sala mare a instituţii câmpinene.
„Încheiem ”luna iubirii” pregătind venirea primăverii şi a frumoaselor sărbători dedicate femeii. Ca omagiu adus mamelor şi profesoarelor lor, mulţi copii şi tineri muzicieni au dorit să le dedice prestaţia lor artistică, cu prilejul recitalului nostru.
Invitate mult îndrăgite de public, artistele Claudia Codreanu (mezzosoprană) şi Inna Oncescu (pian) vor realiza un Dialog Aniversar Franz Schubert – Sabin Păutza, marcând astfel aniversarea zilei de naştere a celebrului compozitor român (8 februarie).
Sursa foto: Festivalul de arte/facebook
Invitaţi speciali sunt şi bursierii Institutului Internaţional de Arte, clasa Pianist Concertist Mădălina Paşol, tineri pianişti de o mare virtuozitate, care vin din Ploieşti, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea.
Recitalul este întregit de minunate prestaţii ale tinerilor muzicieni câmpineni îndrumaţi de profesorii Andrei Dănuţ, Cornelia Iurevici, Angela Şindeli, Hermina Tabără, Monica Vasile-Burtescu.
De asemenea, talentaţii studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, clasa Conf. Univ. Dr. Claudia Codreanu, ne-au pregătit minunate piese ale repertoriului liric, acompaniaţi la pian de Conf. Univ. Dr. Inna Oncescu.
Aşadar, vă aşteptăm să sărbătorim împreună venirea primăverii, în armonii de o unică savoare, într-un cadru deosebit de primitor, dar în care vom respecta toate regulile impuse de situaţia momentului.”, se arată în comunicatul transmis de organizatori.
Intrarea este liberă, pe baza certificatului verde, în limita locurilor disponibile în starea de alertă.
Spectacolele „Meşterul păpuşar” și „Elixirul dragostei” la Opera Braşov!
Publicat de Andra Radu,
14 februarie 2022, 16:15 / actualizat: 14 februarie 2022, 17:25
Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 11:00, în Sala Operei Braşov, copiii sunt invitaţi să participe la un spectacol de balet, special conceput pentru ei: „Meşterul păpuşar”, după baletul clasic „Coppelia”, pe muzica compozitorului francez Leo Delibes.
Acţiunea este plasată într-un mic târg din Boemia. Eroul central, Coppelius, este un bătrân misterios care duce o viaţă izolată, construind păpuşi mecanice şi trăind cu speranţa că, într-o bună zi, va reuşi să le însufleţească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meşterului şi se substituie celei mai frumoase păpuşi.
Prefăcându-se că reacţionează la semnele magice încercate de Coppelius, îl face să creadă că şi-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppelius îşi dă seama că a fost înşelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare şi pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită şi pe care izbuteşte să-l recucerească.
Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuşi meşterul Coppelius, care şi-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară. Pe parcursul spectacolului, povestitorul Lorand Cristian va descrie cele mai importante moment de balet şi va creiona, cu măiestrie, firul poveştii, la care vă invităm să luaţi parte.
În distribuţie: Swanilda – Anamaria Boancă, Franz – Claudiu Dane, Coppelius – Adrian Scriminţ, alături de soliştii şi ansamblul de balet al Operei Braşov: Diana Drăgan, Valentina Mirică, Chisako Ota, Cristina Rotundu, Raluca Şut, Meda Enăcache, Adriana Simion, Alexandra Scriminţ, Melania Condoiu, Matei Rada, Iulia Coşeriu şi Otilia Scriminţ.
Regia spectacolului şi adaptarea coregrafică sunt semnate de Alexandru Fotescu, scenografia de Rodica Garştea. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 18:30, în Sala Operei Braşov, fiindcă sărbătorim luna iubirii, va avea loc spectacolul „Elixirul dragostei”, opera lui Gaetano Donizetti, cea mai recentă premieră a Operei Braşov. Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială, acum 190 de ani, pe 12 mai 1832, la Teatro della Canobbiana din Milano.
Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea. Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferenţă. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan şi a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câştige dragostea Adinei. În sat îşi face apariţia doctorul Dulcamara, un şarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”.
Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele ‘Isolda’, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieşi profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina şi care nu este altceva decât vin. Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferenţă pe Nemorino şi acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri.
Tânărul îndrăgostit se înrolează şi el în armată, în căutarea unei vieţi mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz şi, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi vede pe cei doi împreună, dar acceptă înfrângerea cu fruntea sus. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă şi mai vinde, astfel, câteva sticluţe.
În distribuţie: Adina – Silvia Micu, Nemorino – Liviu Iftene, Belcore – Alexandru Chiriac (debut), Dulcamara – Marian Reşte, Gianetta – Anca Panait (debut), Notarul – Adrian Scriminţ, Soldat – Cristian Dicu, Asistenţii lui Dulcamara – Matei Rada, Adrian Scriminţ, Deak Attila Valentin. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov. Conducerea muzicală a acestui specatcol îi aparţine maestrului Traian Ichim. Regia artistică şi lighting design-ul sunt semnate de Claudia Machedon. Scenografia: Rodica Garştea. Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mişcare scenică: Ramona Mezei. Asistenţi regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraş. Regie scenă: Marilena Aldea.
Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51.
Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.
În perioada 26-28 noiembrie 2021, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea va participa la a XXIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” de la Sibiu.
Festivalul „Ioan Macrea”, la care îşi dau întâlnire sute de artişti, a propus publicului trei zile de cântec şi joc popular de pe întreg cuprinsul României. Manifestarea este dedicată ansamblurilor profesioniste şi va reuni, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, artişti din România, reprezentanţi de seamă ai zonelor folclorice de provenienţă.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu fiind un omagiu adus celui care a fost marele coregraf Ioan Macrea, fondatorul Ansamblului Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”.
În cadrul festivalului, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” va prezenta un deosebit program artistic, menit să încânte publicul şi să prezinte Dobrogea cu cinste şi onoare ducând prin cântec şi joc mesajul dobrogenilor la acest mare festival, acum în prag de 1 decembrie.
Soliştii vocali ai ansamblului – Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru, Laura Mocăniţă- vor susține un recital. Conducerea muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia şi regia artistică de maestrul coregraf, Ştefan Coman.
„A devenit o tradiţie pentru noi să participăm la acest valoros festival de folclor. La fiecare participare, programul nostru artistic a fost apreciat şi aplaudat. Nu o să ne dezicem nici anul acesta, deoarece avem un program vast şi foarte bine lucrat”, a precizat Ştefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
Spectacolul „Il Trovatore” de Giuseppe Verdi va avea loc la Opera Braşov!
Publicat de Andra Radu,
18 octombrie 2021, 13:02 / actualizat: 18 octombrie 2021, 14:27
Opera Braşov vă invită sâmbătă, 23 octombrie 2021, de la ora 18:30, în sala de pe str. Bisericii Române nr. 51, să vizionaţi o nouă capodoperă: „Il Trovatore” (Trubadurul) de Giuseppe Verdi.
În distribuţie, îi regăsim pe soliştii: Leonora – Anda Pop, Manrico – Răzvan Săraru (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa), Contele de Luna – Alexandru Aghenie, Azucena – Carmen Topciu, Ferrando – Dan Popescu, Ines – Sonia Hazarian, Ruiz – Mugurel Oancea.
Îşi dau concursul Orchestra şi Corul Operei Braşov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru.
Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51.
În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă şi operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Municipiul Braşov a depăşit pragul de 6/1.000 de locuitori, participarea la evenimentele Operei Braşov va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.
Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii.
Pe toată durata desfăşurării spectacolului, purtarea măştii este obligatorie. Va fi respectată distanţarea între scaune.
De asemenea, Opera Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” reiau o bună colaborare şi o frumoasă tradiţie, aceea a stagiunii Recitalului de la ora 5, eveniment ce va avea loc, de acum încolo, bilunar.
Inaugurarea din acest an are loc miercuri, 20 octombrie 2021, de la ora 17:00, la sediul Muzeului (Piaţa Sfatului nr. 25). Recitalul va fi susţinut de soprana Mădălina Bourceanu, acompaniată la pian de Ovidiu Mezei.
După-amiaza muzicală va sta sub semnul genialităţii compozitorului italian Giacomo Puccini, iar în program sunt cuprinse arii de o deosebită fineţe vocală din operele acestuia: „La boheme”, „La rondine”, „Suor Angelica”, „Gianni Schicchi” de G. Puccini.
Alături de acestea, veţi mai putea audia fragmente din operele „Loreley” şi „La Wally” de A. Catalani, „Pagliacci” de R. Leoncavallo şi „Amicul Fritz” de P. Mascagni.
Biletele se pot procura de la sediul Muzeului „Casa Mureşenilor”, înainte de începerea evenimentului.
Un recital dedicat publicului nevăzător va deschide, sâmbătă, 9 octombrie, la Braşov, cea de-a doua ediţie a „Unseen. Concert in the Dark”, singurul eveniment de muzică clasică ce are loc în întuneric deplin. Evenimentul va avea loc la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania.
Recitalul va fi susţinut de violoncelistul de origine rusă Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu, ambii artişti concertişti ai Filarmonicii de Stat Sibiu şi fondatori ai stagiunii camerale Florescu-Fernandez & Friends, iar programul cuprinde lucrări de Bach, Vivaldi, D Scarlatti şi Maria Theresia von Paradis.
„Faptul că stingem lumina este un gest simbolic la care recurgem ca să fim cu toţii la unison, atât publicul nevăzător, cât şi noi, artiştii şi organizatorii evenimentului, pentru a ne bucura împreună. Muzica va fi liantul dintre noi, dar şi punctul de plecare pentru o discuţie cu publicul şi artiştii de după concert, prin care dorim să descoperim şi să aducem la lumină poveştile persoanelor nevăzătoare, cum experimentează şi simt lumea, cum îşi formează amintiri, ce şi cum îşi imaginează în timp ce ascultă muzică şi multe alte experienţe pe care probabil că nu ni le-am imaginat vreodată şi despre care cred că pot fi o sursă de inspiraţie pentru mulţi dintre noi”, a declarat Cristina Bobe, autor al conceptului Unseen,
Publicul se va putea bucura de experienţa Unseen pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie în Braşov, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează, pe data de 12 iunie, a 9-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre păsări și oameni se desfășoară în mediul online, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe pagina sucursalei din Cluj.
Noaptea Privighetorilor 2021 va debuta, de la ora 10:00, cu un tur ornitologic virtual realizat de specialiști ai SOR, în care spectatorii vor descoperi o parte dintre păsările cântătoare și migratoare pe care le putem vedea în România.
La ora 13:00 va avea loc un recital de harpă interpretat de tânăra artistă Rebeca Marin, iar de la ora 18:00 spectatorii vor asculta un concert de muzică clasică alături de artiștii Aurelian Băcan (clarinet), Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Lilla Fodor (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară).
„Noaptea Privighetorilor este evenimentul prin care conectăm oamenii cu păsările și natura prin intermediul muzicii. Chiar dacă nici în acest an nu ne putem întâlni în natură, aducem noi înaripatele și muzica lor în casele oamenilor.
Printre activitățile pe care le-am pregătit pentru a sărbători Noaptea Privighetorilor se numără un tur ornitologic virtual în care vom descoperiîmpreună o parte dintre păsările cântătoare și migratoare pe care le putem vedea în România.
Urmează apoi un recital de harpă, iar spre seară vom încerca să dăm replica păsărilor printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta artiștii sunt opere inspirate de păsări”, a declarat coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domșa.
Programul complet al ediției din 2021
10:00 – Descoperă Păsările ÎnCîntătoare – Tur ornitologic virtual
13:00 – Recital de harpă: Rebeca Marin – Lucrări de: Antonio Vivaldi, Christoph Pampuch
19:00 – Concert de muzică clasică – Interpretează artiștii: Aurelian Băcan (clarinet), Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Lilla Fodor (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară). Lucrări de: Gioachino Rossini, Claude Debussy, Antonio Vivaldi, Serghei Prokofiev
Opera Braşov va susține concerte în aer liber în Cetatea Rupea pe parcursul verii. Proiectul o să fie inaugurat pe 30 mai, cu un recital vocal-instrumental susţinute de artiştii instituţiei.
Scopul evenimentelor este „de a duce muzica de operă, operetă, musical şi cea de cameră mai aproape de o altă categorie de public”.
„Opera Braşov inaugurează un nou program muzical ce se va desfăşura, pentru început, timp de trei luni, la Cetatea Rupea, graţie unui parteneriat între Primăria Rupea şi instituţia noastră. (…)
Astfel, duminică, de la ora 17:00, la Cetatea Rupea, Opera Braşov oferă recitalul vocal-instrumental „Amor de mai”, susţinut de artiştii noştri: Maria Catrina – soprană, Corina Klein – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Claudiu Bugnar – tenor, acompaniaţi la pian de Lioara Frăţilă.
În programul acestui eveniment muzical veţi putea audia canţonete celebre: „O sole mio” – E. di Capua, „Torna a surriento” – E. de Curtis, arii şi duete binecunoscute din musical-uri şi operete: „My Fair Lady” – Fr. Loewe, „West Side Story” – L. Bernstein, „Cats” – A. L. Webber, „Silvia” de Emmerich Kálmán”, se arată în comunicatul Operei Brașov.
Cei care vor vizita Cetatea Rupea şi vor plăti bilet de intrare se vor putea bucura de acest recital, care vine în întâmpinarea atât a turiştilor, cât şi a localnicilor.
Patru viori în patru oraşe. Două familii de lutieri şi două familii de violonişti. Duelul Viorilor, întrecerea muzicală în care de obicei Liviu Prunaru îşi încrucişează arcuşul cu violonistul Gabriel Croitoru, a avut loc anul acesta în formulă extinsă. Lui Liviu Prunaru i s-a alăturat soţia sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, care este membră, ca şi violonistul, a celebrului ansamblu Royal Concertgebow. Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa Simina Croitoru, tânără violonistă multipremiată şi în plină afirmare pe scenele din ţară şi din afara ei. Arbitrul întrecerii muzicale a fost pianistul Horia Mihail.
Oriunde biletele au fost puse în vânzare, recitalurile au fost sold-out. La ultimul act al turneului au asistat, la Sala Radio din Bucureşti, aproape 1000 de spectatori care au aplaudat îndelung prestaţia celor cinci artişti:
„A fost o seară magică, ne-a surprins foarte plăcut această formulă. Doamnele au fost fermecătoare. Pe cei doi maeştri i-am aplaudat la fiecare ediţie.”
„Ne plac aceste poveşti muzicale. Le aşteptăm toamnă de toamnă. A fost o sărbătoare această seară. Ca de obicei sunetul celor două viori de colecţie a fost splendid. Dar şi interpretarea celor patru.”
La final de ediţie muzicienii privesc cu încredere spre viitor:
„Această formulă extinsă a adus un plus de vioiciune şi atractivitate proiectului care era oricum unul de succes. Am avut numai reacţii pozitive peste tot pe unde am fost şi cine ştie, poate că vor mai fi şi alte ediţii în această formulă. De această dată chiar că viorile au rămas pe locul doi, în centrul atenţiei au fost artiştii, aşa cum este şi firesc.”, a declarat Gabriel Croitoru.
Evenimentul are loc în Sala Festivă a Bisericii Negre, de la ora 19.
Născut la Braşov, Johann Markel, primeşte primele lecţii de pian la vârsta de 10 în Germania. Urmează cursuri de pian la Conservatorul din Nürnberg şi la Conservatorul Regal din Haga. A avut apariții concertistice în Elveția, Italia, Olanda și Germania, ca muzician de cameră, acompaniator sau solist. Johann Markel locuieşte în prezent la Haga şi, pe lângă activitatea solistică, predă pian în oraşul olandez Houten.
Programul recitalului din seara aceasta, de la Sala Festivă a Bisericii Negre din Brașov, va cuprinde lucrări de Beethoven, Schubert, Chopin şi Skrjabin.
Recitalul de la Braşov face parte din turneul pe care pianistul Johann Markel îl întreprinde în Transilvania, el concertând până acum în Mediaş, Sebeş, Făgăraş, urmând ca turneul să se încheie duminică, la Viscri.
Zilele Săcelelor este o veche sărbătoare a mocanilor, care se desfasura în fiecare an în alt sat si care are loc în jurul Zilei Sfântului Ilie, dar care are loc în prezent in Poiana Angelescu.
Este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care străbăteau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie.
După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat, şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite.
Scopul sărbătorii „Sântilia” era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei.
Seara de sâmbătă a fost dedicată tinerilor săceleni, care au urmărit un spectacol oferit de Clubul elevilor Săcele îndrumaţi de Florin Spulber iar apoi artista Anna Lesko a susţinut un recital.
Ziua de duminică a fost dedicată folclorului românesc, când diferiţi artişti au încântat publicul cu muzica populară românească. Seara a continuat cu un foc de artificii de la ora 21.30.
Astăzi este ultima zi a Sărbătorii Mocăneşti care se va încheia la Liceul Victor Jinga cu o piesă de teatru religioasă ”Hoţul de Mărgăritare”, oferită de elevii Colegiului ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, îndrumaţi de instructorul Ilie Cristian Manta.
În perioada 18-20 iulie, se desfășoară cea de-a VI-a ediţie a „Zilelor Oraşului Băile Olăneşti”. Evenimentul este organizat de autoritățile locale cu prilejul aniversării a 487 de ani de la prima atestare documentară a localităţii (18 iulie 1527).
Pe parcursul celor trei zile vor avea loc spectacole de muzică populară şi uşoară şi concursuri atractive. Vineri, 18 iulie, este programată deschiderea oficială a „Zilelor Oraşului Băile Olăneşti”, după care vor urca pe scenă membrii Ansamblului „Rapsodia Vâlceană”, Maria Ghinea și Raoul. Seara, tinerii pot participa la o discotecă în aer liber.
Sâmbătă, 19 iulie, Constantin Enceanu va susține un recital, după care va urma concurs de MISS Olăneşti, seara se încheie cu un recital al cântăreţei de muzică uşoară Ane Mary şi cu o discotecă în aer liber.
Duminică, 20 iulie, sunt programate finala concursul de MISS, un alt concert de muzică populară, susținut de Matilda Pascal Cojocăriţa, iar seara se va încheia cu un foc de artificii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.