Pepenele roşu si beneficiile sale asupra sănătăţii
Publicat de Stefania Grigore, 12 iulie 2014, 11:27
Pepenele rosu este unul dintre cele mai iubite fructe din timpul verii. Acest fruct este o sursa excelenta de vitamina C, o buna sursa de vitamina A, vitamina B6, tiamina (vitamina B1), vitamina B12, vitamina E, D, niacina, acid pantotenic si numeroase minerale precum fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor, zinc si seleniu. Mai mult, 100 grame de pepene rosu contin 30 calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar si 1 gram de proteine.
In afara de aceste beneficii nutritionale incontestabile, cercetarile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala si numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii, respectiv:
Continut bogat in antioxidanti
Deliciosul si zemosul pepene rosu contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi si licopen.
Ajuta la sanatatea ochilor si intareste sistemul imunitar
Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, antioxidantul care ajuta la sanatatea ochilor, dar si de vitamina C care intareste imunitatea. Un studiu publicat in “Arhivele de Oftalmologie” indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
Protejeaza vasele de sange
Continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti din pepenele rosu face din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, protejand astfel vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.
Trateaza infectiile si inflamatiile articulatiilor
Pepenele joaca un rol la fel de important si în tratamentul diferitor infectii ale organsimului, între care se numara si inflamatiile articulatiilor. Astfel, consumul de pepene ajuta la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Pepenele rosu este fructul cel mai bogat in electroliti, sarurile de sodiu si potasiu pe care le pierdem prin transpiratie. Continutul crescut de potasiu din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% are proprietati diuretice, facand din acest fruct un real ajutor in procesul de detoxifiere si slabire.
Ofera mai multa energie
Pepenele rosu este foarte bogat in vitaminele B care intaresc functia creierului si ajuta la convertirea proteinelor in energie celulara.
Pepenele rosu este foarte bogat in citrulina, un aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute în corp.
Nutritionistii recomanda ca pepenele rosu sa fie consumat cu tot cu samburi si pe stomacul gol, sau intre mese. Samburii contin zinc, fier, omega 6, proteine si fibre care se absorb usor. Pe langa efectul antioxidant, samburii consumati ca atare sunt diuretici si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi.
Nutritionistul Selma Ucar subliniaza ca samburii de pepene rosu protejeaza si sistemul cardiovascular, intrucat contin o substanta chimica, numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala. De asemenea, samburii au cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat, prevenind astfel infarctul miocardic. Samburii de pepene mai contin seleniu, grasimi esentiale si vitamina E, care lupta impotriva radicalilor liberi.
Mai multe informatii pe siteul http://marawvegan.ro