Fondul de risc pentru ACCIDENTE de MUNCĂ, în PERICOL
Publicat de adinaiftime, 19 septembrie 2017, 11:30
Sindicaliştii de la Blocul Naţional Sindical acuză Guvernul că va lăsa fără finanţare un fond social din care se plătesc, printre altele, ajutoarele de deces în cazul accidentelor de muncă şi tot felul de compensaţii pentru recuperarea medicală a salariaţilor.
Este vorba despre Fondul de risc pentru accidente de muncă şi boli profesionale, din care se plătesc toate serviciile enumerate mai sus şi nu numai. Autorităţile vor să schimbe sursa de finanţare.
Fondul funcţionează ca o plasă de siguranţă socială pentru angajaţii care se îmbolnăvesc grav sau suferă un accident – tot grav – la serviciu.
„Fondul de Risc pentru Accidente de Muncă şi Boli profesionale plăteşte reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă în urma unui accident de muncă, reabilitare şi reconversie profesională, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizaţii pentru trecerea temporară în alte locuri de muncă atunci când individul, în urma unui accident de muncă, nu mai poate să presteze meseria pe care o are, indemnizaţii pentru reducerea timpului de lucru, compensaţii pentru atingerea integrităţii, atunci când are nevoie de proteze sau de tratamente solide pentru a fi recuperat, despăgubiri în caz de deces pentru familii, rambursări de cheltuieli cu spitalizări şi cu recuperări de anvergură”, a declarat pentru Radio Constanța Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
Sindicaliştii se tem că preconizata schimbare a sursei de finanţare va face imposibilă asigurarea banilor. În prezent, finanţarea vine din bani colectaţi atât de la angajator, cât şi de la angajat, însă Executivul şi-a propus să elimine contribuţia patronilor şi să dea toţi banii de la buget.
Bugetul nu va putea să suporte un asemenea efort, spun sindicaliştii, mai ales că suntem, deja, pe deficit.
Anul trecut, plăţile făcute din acest fond de risc au fost de aproape 30 de milioane de lei.
Şi, să nu uităm că în România au loc cele mai multe accidente mortale la locul de muncă, din toată Uniunea Europeană.
„La patru zile moare un salariat în România, ca urmare a unui accident de muncă şi în fiecare zi, în piaţa muncii din România sunt raportate, în medie, 15 accidente de muncă. Şi nu sunt din acelea uşoare, zgârieturi, lovituri, vânătăi… Nu! Discutăm de cele care au urmări, care înseamnă zile de concediu medical, care înseamnă, eventual, spitalizări şi au cu totul şi cu totul alte consecinţe în costuri”, a mai spus Dumitru Costin.
Sindicaliştii cheamă autorităţile la dialog şi spun că, dacă în două săptămâni nu se găseşte o soluţie care să elimine aceste riscuri, vor anunţa începerea protestelor.