Trei licee din Braşov obligă elevii cu medii sub nota 8 să se mute la alte școli
Publicat de Dan Boanţă, 5 februarie 2019, 12:01
Trei licee din Braşov şi-ar obliga elevii cu medii sub opt să se mute la alte şcoli. Măsura ar fi scrisă, negru pe alb, într-un regulament intern pe care părinţii l-au semnat. Şi care a fost publicat pe Facebook.
E postarea care a stârnit reacţii până la vârf. Paragrafele publicate online, de o asociaţie a părinţilor, ar face parte din regulamentul intern a trei licee de top din Braşov.
În timp ce unii sunt de acord cu o astfel de prevedere, asociaţiile de elevi au reacţionat. Scandalul a ajuns la ministrul Educaţiei, care spune că este vorba despre o practică ilegală şi a cerut imediat anularea deciziei.
„Era o întelegere între părţi, dar o asemenea prevedere într-un regulament intern nu avea acoperire prin legislaţia cu putere normativă mai mare. Nu era prevăzut în ordinul de ministru, în hotărârea de guvern şi evident nici în legea învăţământului, ca urmare, n-ar fi trebuit să existe”, a declaratEcaterina Aandronescu, Ministrul Educației.
Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșota” și Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” au stabilit în acest an, prin regulamentele de ordine interioară continuarea studiilor acestora de rezultate bune la învățătură.
La Colegiul Național Andrei Șaguna, de exemplu, regulamentul spune că „elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” şi, în consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli.
”O prostie, sincer, chiar mi se pare o prostie. Deoarece n-ar trebui să se bazeze atâta timp cât ai avut un nivel de a intra în această şcoală, mi se pare dreptul tău de a o continua, chit că reuşeşti, chit că nu”, spune un tânăr.
”Mi se pare o mare prostie, Adică mai mult favorizează copiii decât să îi încurajeze”, declară o altă tânără.
„În loc să existe o discuţie cu părinţii elevilor să fie organizate ore suplimentare de medidaţii gratuite cu aceşti elevi, se alege calea mai comodă de a-i da pur şi simplu afară„, declară Gabriel Chicioreanu, Secretar General al Asociaţiei Părinţilor.
Ministerului Educației Naționale a fost solicitat public de către Asociațiile de elevi să trimită corpul de control pentru cercetarea ISJ Brașov și a celor trei licee implicate.
Totodată, aceştia solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să dispună începerea cercetărilor inspectorului școlar general pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
În total, în cele trei licee din Braşov învaţă acum peste două mii de elevi. Directorii unităţilor de învăţământ nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.