Expoziția personală „Half of the stories – reconfiguring stereotypes”, a artistului plastic Marian Truțulescu, a fost vernisată miercuri, 21 septembrie, la Muzeul Banatului Montan din Reșița și va rămâne deschisă până pe data de 21 octombrie.
Ipostazele înfățișate de Marian Truțulescu au adus publicului numeros prezent la vernisaj, o firească stare de conectare cu mesajul dorit de artist, cel al găsirii sau regăsirii personale și mai ales transpunerea personală a privitorului într-un dialog sugerat tocmai de „cealaltă jumătate a poveștilor”.
Reconfigurarea stereotipurilor este un mesaj subliminal despre imaginea – portret, omniprezentă pe toate canalele media, o aluzie fină la fake-urile și filtrele care conservă starea de incertitudine.
Expoziția „Half of the stories – reconfiguring stereotypes”, a artistului plastic Marian Truțulescu, este o oglindă a sufletului uman între două chipuri, expresie a unei realități convalescente.
Marți, 19 aprilie, de la ora 14:00, în sala Carol I a Bibliotecii Centrale Universitare din București, are loc lansarea proiectului Ambasadorii Științei, realizat de Societatea Română de Radiodifuziune în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu”.
Personalități ale științei românești, dar și realizări științifice de excepție, vor fi prezentate în cadrul unor conferințe și serii de emisiuni on-air și online sub genericul Ambasadorii Științei, difuzate de Radio România Regional (rețeaua publică a studiourilor regionale din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Tg.Mureș și Timișoara)
Protocolul de colaborare va fi semnat de președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă și de președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Alexandru Adrian Badea.
Cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Zilele Palatului Cultural” se va desfășura la Reșița în intervalul 12 – 15 septembrie 2019.
Preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, însoţit de vicepreşedintele, Aurică Ion Borobar, au prezentat programul acestei ediţii, într-o conferință de presă.
Ciclul de manifestări va debuta la Palatul Cultural joi, 12 septembrie la ora 11:00, cu o Masă Rotundă – „Centenarul bănăţean 100 de ani de la intrarea trupelor române în Banat”, şi va continua de la ora 18:00 cu o expoziţie de fotografie In Memoriam N.D. Vlădulescu, semnată de Matei Mircioane, un spectacol de muzică şi poezie în amintirea regretatului om de cultură cărăşean, un recital de muzică folk, iar prima seară se va încheia cu un concert de muzică corală.
Cea de-a două seară a evenimentului cultural va debuta la ora 19:00 pe scena Palatului Cultural cu un spectacol folcloric al Ansamblului „Bârzava” alături de soliştii vocali Camelia Ceocu şi Nicolae Duţ, şi al Ansamblului „Semenicul” alături de „Virtuozii Semenicului”, conduşi de Petrică Viţa şi soliştii Ramona Viţa, Denisa Tanigoi şi Antonia Franţ.
Sâmbătă, de la ora 17:00 pe scena Palatului Cultural, vor evolua Fanfarele Societăţilor Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei, „Ion Bălan” din Iablanca, „George Coşbuc” din Voievodinţi şi „rogresul” din Vlaicovăţ, alături de grupul vocal şi de dansuri al Societăţii Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei.
Pe scenă vor evolua şi Ansamblul folcloric „Datina Cărăşană” al Sindicatului din învăţământul Preuniversitar Caraş-Severin în coregrafia lui Ion Ghiaur şi a Icăi Laţcu, cu soliştii vocali Nina Cozîltea şi Ştefan Isac, precum şi Fanfarele „Doinitorii Caraşului” din Mercina şi „Chera Ilie Iucu” din Lăpuşnicul Mare.
Maratonul cultural se va încheia duminică, 15 septembrie în Centrul Civic al municipiului Reşiţa când, de la ora 19:00, Timişoara Big Band a Orchestrei filarmonicii va susţine un concert extraordinar.
Toate evenimentele se vor desfăşura conform programului, existând varianta de rezervă, pentru cele planificate în aer liber să se desfăşoare în Palatul Cultural, în caz de condiţii climatice nefavorabile!
Rețeaua Radio România Regional se situează în topul celor mai ascultate posturi de radio la nivel național!
Conform Studiului de Audiență Radio, realizat de IMAS – Marketing și Sondaje SA și Mercury Research, peste 1.620.000 de români aleg zilnic unul din posturile Radio România Regional!
În cadrul cercetării, s-a măsurat audiența posturilor de radio la nivel național, urban şi în municipiul București, în perioada 07 ianuarie – 21 aprilie 2019.
Studiourile teritoriale Radio România din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Târgu Mureș și Timișoara înregistrează astfel o cotă de 9,4% Market Share la nivel național, ceea ce o plasează pe locul 3.
Mulțumim ascultătorilor noștri pentru fidelitate!
Ascultă Radio România Regional ori(((unde))) ești tu!
Protagoniștii emisiunii România de nota 10 sunt, în acestă ediţie, Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi.
Celebritatea tânărului nostru invitat, Răzvan Schinteie începea odată cu scurtmetrajul “Calea Dunării”, regizat de Sabin Dorohoi şi lansat în anul 2013, cu mult înainte ca Voltaj să ştie că va reprezenta România la Eurovision în anul 2015.
Născut la Reşiţa, Răzvan a fost actorul principal în interpretarea rolului unui băieţel, Ionuţ, abandonat de părinţi în grija bunicului, pentru ca ei să plece la muncă în străinătate. De altfel, imagini emoţionante din acest scurtmetraj, filmat în zona Cazanele Dunării, au fost folosite de Voltaj în videoclipul piesei “De la capăt”, care a reprezentat România la concursul Eurovision 2015, unde a fost vizionat de peste 200.000.000 de oameni.
La început de an 2018, Centenarul Marii Uniri, artistul nostru ne reunește prin lansarea a două filme scurte, realizate în fosta Cetate de Foc, devenită acum Cetatea Filmului, Reșița.
Alături de Răzvan Schinteie se află regizorul reșițean, Sabin Dorohoi, cel care a realizat atât scurtmetrajul ”Sărbătoritul” o continuare a filmului ”Calea Dunării” și cunoscut publicului prin videoclipul piesei Voltaj – ”De la capăt”. În realizarea noului proiect, ”Sărbătoritul”, Sabin a colaborat pentru a doua oară cu băieții de la Voltaj, care semnează soundtrack-ul filmului, cu o versiune specială a piesei ”Nu doar de ziua mea”. Tema noului scurtmetraj o reprezintă dramele cu care familiile românești se confruntă în urma despărțirii pentru o mai lungă perioadă de timp. Proiectul a fost filmat integral la Reșița, în februarie 2017 și toți copiii din film sunt din oraș.
În emisiunea România de nota 10, realizată de Anca Bica Bălălău, cei doi invitați fac mărturisiri de suflet despre frumoasa lor aventură împreună, punctând, la Premiera filmelor făcute împreună, momentele de neuitat, atât de la Viena cât și de la București.
Îndrăgitul artist Marius Ţeicu s-a născut pe 9 mai 1945, la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. Compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor şi profesor, a absolvit “Liceul de muzică” din Timişoara în 1963, la secţia oboi-pian şi “Academia de muzică” din Bucureşti în 1968 la secţia dirijat. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din anul 1974.
Printre numeroasele şlagăre compuse de Marius Ţeicu se numără şi O portocală, versuri Ovidiu Dumitru, melodie cântată de-a lungul timpului de generaţii întregi şi lansată prima dată la Radio România de regretata Anda Călugăreanu. Încă de la prima lansare pe scenă, mărturiseşte Marius Ţeicu, melodia a primit 3 biss-uri, fiind apreciată de public şi datorită vocii unice a Andei Călugăreanu.
În ziua de astăzi, însuşi compozitorul a făcut mai multe remixuri pe această melodie, un remix pentru copii. Marius Ţeicu poartă o mare iubire acestei piese, dar şi Andei Călugăreanu, melodia fiind chiar soneria telefonul mobil al artistului.
Un alt focar de infecție amenință locuitorii din Dealul Crucii, dar și animalele sălbatice care trăiesc în pădurile de la periferia Reșiței.
Nu este pentru prima dată când terenurile virane din apropierea municipiului reședință de județ sunt transformate în gropi de gunoi. De această dată, sute de kilograme de cartofi, dar și moloz au fost aruncate pe câmp, de persoane iresponsabile. Mai mult ca sigur, temperatura ridicată prognozată pentru următoarele zile va transforma zona într-un focar de infecție.
Situaţia a fost făcută cunoscută şi Gărzii de Mediu, dar şi autorităţilor locale. City managerul Paul Vasile spune că vor fi luate măsuri.
„Să arunci pe marginea şoselei de centură sute de kilograme de cartofi, mi se pare o nesimţire din partea celui care a făcut-o. Poliţia locală a intrat în posesia fotografiilor şi încearcă identificarea autorului. O echipă s-a deplasat astăzi acolo”.
Până acum nu a fost găsit autorul. Poliţia locală continuă cercetările pentru a afla cine se face vinovat de situaţia creată. Dacă va fi identificat, acesta va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 300 şi 600 de lei, dar şi obligat să ecologizeze zona.
La Reşiţa vor funcţiona, din acest an, şase clase cu învăţământ dual, care vor cuprinde aproape 170 de elevi. Elevii vor avea posibilitatea de a se înscrie în perioada 26 – 30 iunie.
Fişele de înscriere pot fi ridicate de la unităţile şcolare unde au absolvit clasa a 8-a şi trebuie depuse la cele unde se desfăşoară învăţământ dual, respectiv Colegiul Tehnic, Colegiul Tehnic Cărăşan şi Colegiul Economic al Banatului Montan, toate din Reşiţa.
Pe lângă bursa de 500 lei, oferită de stat elevilor, Primăria Reşiţa suplimentează suma cu o sută lei, iar agenţii economici – cu alte două sute. Printre calificările pentru care elevii pot opta sunt cele de: strungar, sudor, electrician, bucătar, confecţioner produse textile, ospătar, brutar şi patiser.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare MARIUS ŢEICU
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 mai 2017, 08:55 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:21
Oameni (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) – interpretată de Aurelian Andreescu, de pe albumul „Chemarea dragostei” – C&P 2003 Radio România-Edit. Casa Radio.
*****
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene din data de 09.05.2017, invitat aniversat – Compozitorul MARIUS ŢEICU! O producţie 2017 – Radio România Regional, realizată de Bogdan Dragomir! Regia de emisie – Florin Bordeiaşu.
*****
Bun găsit tuturor, ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie specială a emisiunii, de această dată îi spunem cu drag LA MULŢI ANI compozitorului şi bunului nostru prieten, MARIUS ŢEICU! Ați ascultat la începutul acestei emisiuni piesa Oameni(Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „Chemarea dragostei” editat în anul 2003 de Societatea Română de Radiodifuziune – Editura Casa Radio, în interpretarea inegalabilă a marelui solist Aurelian Andreescu.
Vom încerca foarte pe scurt să ne oprim la reperele importante ale activităţii sale artistice, deşi este extrem de greu să faci un rezumat al unei cariere impresionante precum cea a muzicianului Marius Ţeicu.
Marius Țeicu s-a născut la 9 mai 1945, pe meleaguri cărăşene (Reşiţa) şi provine dintr-o familie de muzicieni profesionişti, foşti membri ai corului academic al Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara. A absolvit “Liceul de muzică” din Timișoara în 1963, la secția oboi-pian și Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București în 1968 la secția dirijat. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1974.
Marius Ţeicu este un compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor și profesor de renume naţional şi internaţional. S-a lansat rapid şi cu mult succes în showbizul românesc, fie ca solist vocal în diverse trupe cu care a efectuat deplasări în peste 20 de ţări, fie în formula de trio, celebră în anii ’70, împreună cu Olimpia Panciu şi Mihai Constantinescu cu care a devenit o reală vedetă de televiziune. A pregătit, în calitate de profesor, generaţii întregi de muzicieni, îndeosebi solişti de muzică uşoară şi îi amintim aici pe Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu, Ioan Luchian Mihalea, Zoe Câmpeanu ș.a., absolvenţi ai Şc. Pop. De Artă din Bucureşti, dar şi pe studenţii săi de la Universitatea “Spiru Haret” – Monica Anghel, Laura Stoica, Anca Țurcașiu, Narcisa Suciu, Daniela Gheorfy, Paul Surugiu (“Fuego”), Manuela Fedorca. Însă cea mai importantă ramură a activităţii sale artistice a constituit-o creaţia componistică. Este autorul unui imens repertoriu de şlagăre (din totalul a peste 500 de compoziţii) precum Oameni, Trăiesc, Frumoasele duminici, O portocală, Ziua, ora, clipa, Un albastru infinit, Proverbe, Unde erai?, Dormeau pe-o frunză două stele, Dau viaţa mea pentru o iubire, Nu-mi lua iubirea dacă pleci, Te-aş alege din nou etc., marea lor majoritate fiind înregistrate sub propria-i baghetă dirijorală.
Nu-mi lua iubirea (Marius Ţeicu-Th. Popa Mazilu) interpretată de Angela Similea, de pe albumul “Chemarea dragostei” editat în 2003 de Radio România – Editura Casa Radio.
Frumoasele duminici (Marius Ţeicu–Angel Grigoriu) interpretată de duetul Olimpia Panciu şi Marius Ţeicu, ambele piese de pe albumul “Chemarea dragostei” editat în 2003 de Radio România – Editura Casa Radio.
Creația sa muzicală cuprinde un număr de peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, majoritatea făcând parte din programele de Radio și de Televiziune, fiind editate pe CD-uri, casete audio sau discuri vinyl. A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, muzicaluri pentru copii și tineret, show-uri de televiziune, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă, etc.
Marius Ţeicu a fost pianist şi vocalist în formaţia de muzică uşoară MODERN-GRUP din Bucureşti (1965-1972), apoi pianist-corepetitor la clasa de canto – muzică uşoară de la Şc. Populară de Artă din Bucureşti (1968-1974), şi după 1991, Lector la catedra de canto a Universităţii Ecologice dar şi la Facultatea de Teatru a Universităţii SPIRU HARET din Bucureşti.
A realizat emisiuni de radio şi televiziune, dar şi concerte şi spectacole de muzică uşoară. A fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1973, 1976, 1979, 1981, 1992, 1995, 2002, 2005), Premiul III şi Premiul I (Marele Trofeu) la Concursul şi Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, Premiul internaţional al Cântecului pentru copii UNICEF (1982) şi Premiul internaţional GOLDEN-STAR de la Bucureşti (2001). Premiul de Excelență UCMR-ADA(Uniunii Compozitorilor și Asociația drepturilor de autor) pentru întreaga activitate în 2009. PREMIUL DE EXCELENȚĂ al Festivalului Mamaia pentru întreaga activitate în 2010. Premiul pentru spectacol musical “acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România pentru Musicalul “O premieră furtunoasă” în 2011. Nu în ultimul rând, Compozitorul Marius Teicu a primit trofeul pentru intreaga activitate in cadrul celei de-a XIV-a editii a Galei Premiilor Muzicale Radio România în anul 2016.
Foto Marius Teicu – Premiile Radio Romania 2016 (foto by Alexandru Ciumpy Dolea)
Ca solist vocal a imprimat peste 40 de melodii, prezente la Radio, Televiziune sau pe CD-uri, casete si discuri. De asemenea, a susținut spectacole pe scenele din Germania, Polonia, SUA, Canada, Rusia, etc. În aceeași calitate de solist vocal, pianist și orchestrator a contribuit la realizarea show-urilor de Televiziune la care a scris muzica. În calitate de pianist a făcut parte din următoarele formații: “Dixi 67” , “Modern Group” , a cântat cu formaţia PERPETUUM MOBILE pe vaporul de croazieră EUROPE, vizitând 42 de ţări.
Unde erai? (Marius Ţeicu/Saşa Georgescu) interpretată de duetul Corina Chiriac şi Marius Ţeicu de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio.
O portocală (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) în interpretarea deosebită a regretatei soliste Anda Călugăreanu de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio!
Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi am avut privilegiul de a-l aniversa pe calea undelor pe compozitorul Marius Ţeicu, un creator de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti dar şi un maestru în şlefuirea artistică a vedetelor de ieri, de azi, dar şi de mâine!
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune oriunde vă aflați și vom încheia această ediție a emisiunii ascultând din creaţia compozitorului MARIUS ŢEICU – piesele „Dau viata mea (Marius Teicu/Eugen Rotaru) – interpreta Monica Anghel” de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio
şi Să ne reamintim (un potpuriu creat şi interpretat de Marius Ţeicu, de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio!
*****
Surse info: Ageţia de Presă RADOR, wikipedia.org.com, mariusteicu.ro, facebook.com/mariusteicu şi alte materiale jurnalistice din arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Un nou accident mortal a avut loc în urmă cu puţin timp pe drumul care leagă Reşiţa de staţiunea Secu.
Şoferul unui camion care transporta lemne şi-a pierdut viaţa după ce autovehiculul s-a răsturnat într-o râpă cu o diferență de nivel de 15 metri. Victima a fost scoasă dintre fiarele contorsionate de un echipaj de descarcerare, spune Florin Mălăescu de la ISU Semenic.
Prezent la Reşiţa, la sfârşitul săptămânii trecute, E.S. Cord Meier-Klodt a subliniat importanța învățământului profesional, despre care a spus că este „coloana vertebrală” a economiei țării sale.
La Reșița, s-a găsit un grup de întreprinderi care a primit, din partea Ministerului Educației, girul pentru startul pregătirii duale, fiind vorba de până la opt clase profesionale, care vor porni, simultan, din această toamnă.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, E.S. Cord Meier-Klodt a mai spus că, foarte puțini sunt cei care știu că președinții consiliilor de administrații și conducătorii marilor întreprinderi germane, la începutul carierei, au făcut pregătire profesională duală. „Sper ca acest lucru să îl audă foarte mulți părinți. Economia germană, atât aici, cât și în județele din vestul ţării, caută oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional, cu mari șanse de creștere în ierarhia profesională„. (Hardy Cvoica)
Primăria Reşiţa continuă să plătească pentru un proiect transfrontalier încheiat în urmă cu 3 ani.
Este vorba despre cele 20 de infochioşcuri instalate în mai multe zone din municipiu, pe care administraţia locală este obligată să le întreţină. Pentru aceasta au fost alocaţi 80.000 de lei.
„Şi nu este vorba doar despre conexiunea la internet sau reparaţii propriu-zise, ci şi de vandalizarea lor. Poliţia locală nu le poate păzi tot timpul, dar primăria trebuie să le întreţină, ca să nu fie nevoită să dea banii înapoi” – a explicat primarul Ioan Popa.
Proiectul prin care s-au achiziţionaz, între altele şi cele 20 de chioşcuri, implementat de administraţia reşiţeană împreună cu municipalitatea din Kikinda-Serbia s-a intitulat „Acţiuni comune- valori comune”, şi a fost în valoare de 400.000 de euro.
Campania curăţeniei de primăvară declanşată de Primăria Reşiţa nu decurge aşa cum ar fi fost de dorit. Asta în condiţiile în care există cetăţeni care aruncă deşeuri pe domeniul public , iar unele asociaţii de proprietari nu au catadicsit nici măcar să înceapă această acţiune, spune viceprimarul Adrian Dacica. El face apel la cetăţeni pentru a se implica în această acţiune care dovedeşte respect faţă de oraş şi faţă de ei înşişi.
Astăzi, viceprimarul Reșiței le-a mulțumit, pe Facebook, cetățenilor care înțeleg cu adevărat ce înseamnă „spirit civic”.
”Am primit în această dimineață, de la un reșițean, câteva fotografii însoțite de informații cu privire la cel care a aruncat toate aceste mizerii pe marginea drumului. Este vorba despre o autobasculantă cu benă galbenă, cu nr. de înmatriculare CS 06 MEW. Am anunțat Poliția Locală și Garda de Mediu și va încurajez din tot sufletul să faceți la fel. Doar asa putem sa oprim abuzurile concitadinilor noștri!, a scris Adrian Dacica pe contul personal.
Gunoaiele sunt aruncate undeva pe Calea Caransebeșului din Reșița.
După ce va fi complet renovat, campusul universitar din Reşiţa va fi unul dintre cele mai moderne din ţară. Conform conducerii Universităţii „Eftimie Murgu”, lucrările la căminul – cantină sunt pe ultima sută de metri. Acestea au avut în vedere renovarea şi extinderea clădirii căminului studenţesc, precum şi modernizarea şi dotarea cantinei şi realizarea a trei săli multifuncţionale. Potrivit rectorului, Doina Frunzăverde, lucrările au fost întârziate din cauza unor nereguli descoperite la structura de rezistenţă existentă şi a fost necesară realizarea unor consolidări. La ora actuală s-au încheiat toate licitaţiile pentru terminarea în grafic a investiţiei. Este vorba despre mobilierul din cămin şi cantină, precum şi echipamentele de bucătărie, a mai spus Doina Frunzăverde. Urmează să fie semnate contractele, iar firmele câştigătoare să livreze mobilierul respectiv echipamentele necesare.
Peste 3300 de ţigarete de contrabandă şi 20 de kilograme de cafea au fost ridicate de jandarmii Grupării Mobile din Timişoara pe timpul desfăşurării unei acţiuni punctuale în piaţa Govândari din municipiul Reşiţa. Duminică, 20 septembrie, jandarmii din cadrul Grupării Mobile Timişoara, împreună cu lucrători ai A.N.A.F. – Direcţia Regională Vamală Timişoara au desfăşurat o acţiune punctuală pe linia combaterii comerţului ilicit cu produse accizabile şi de contrabandă, în două localităţi din judeţul Caraş – Severin
Aceştia s-au deplasat în Reşiţa, în piaţa Govândari, respectiv în localitatea Bocşa Română, unde au depistat mai multe persoane care ofereau spre vânzare ţigări fără timbru sau cu timbru marcat necorespunzător precum şi cafea nesupusă accizării, de provenienţă Germania.
Tot în piaţă, jandarmii au surprins un bărbat care avea asupra sa mai multe cutii de suc de doi litri. Verificând acele cutii, jandarmii au constatat că bărbatul ascunsese în cutiile de suc, un număr de 63 de pachete de ţigări de contrabandă.
Întreaga cantitate de ţigări şi cafea a fost ridicată în vederea confiscării de către jandarmi, fiind predată lucrătorilor Direcţiei Vamale Timişoara care au aplicat sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1000 şi 1500 de lei, pentru cele 11 persoane depistate, am fost informaţi de Gruparea Mobilă de Jandarmi din Timişoara.
Societatea Aquacaraş se află în prezent în executare silită din cauza unei corecţii financiare pe măsura ISPA a afirmat directorul adjunct al societăţii ing Dan Petrescu. Corecţia financiară a fost contestată în instanţă, iar Aquacaraş a câştigat procesul în urmă cu 3 ani. Actualul Minister al Fondurilor Europene a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a clasat sentinţa iar ANAF-ul a pus sechestru pe toate bunurile distribuitorului regional de apă din Caraş Severin. Societatea ar avea posibilitatea să achite această datorie, dar eşalonat nu integralm cum solicită ANAF-ul. Singura opţiune pentru plata integrală ar fi un împrumut bancar, dar Aquacaraş nu are niciun fel de bunuri cu care să poată să gireze. Ing Dan Petrescu a solicitat consilierilor locali un aviz pentru ca societatea să poată gira acest împrumut cu echipamentele care au fost achiziţionate şi instalate prin măsura ISPA. O astfel de garanţie nu prezintă niciun risc pentru primăria Reşiţa, pentru că aceste echipamente sunt supuse uzurii, urmând să fie schimbate în viitor.
„Venim cu rugămintea de a ne sprijini”, a mai precizat Dan Petrescu. Riscurile sunt foarte mari nu doar pentru Aquacaraş, pentru că se poate pierde întreaga finanţare de peste 100 de milioane de euro pentru lucrările care se execută în prezent în judeţ, dar se pierd alte 100 de miluioane de euro prin programul POS 2, pentru care s-au început deja lucrările de proiectare. Un alt risc este acela ca Administraţia Fiscală să scoată la licitaţie de săptămâna viitoare atât Uzina de apă care deserveşte oraşul, cât şi un modern laborator de analiză a apei din întreg judeţul.
Consilierii locali au luat act de această solicitare şi au propus o întâlnire comună pentru găsirea unei soluţii viabile, întâlnire la care să participe alături de primărie, Consiliul Judeţean şi Prefectura.
O fetiță de patru ani din localitatea Doclin, județul Caraș-Severina fost atacată de câinele familiei. Patrupedul a reuști să-i sfâșie o parte din gât micuței.
Potrivit infocs.ro, totul s-a petrecut în câteva secunde. Copila se juca cu un alt câine al familiei, când a fost atacată de celălalt patruped, care fusese dezlegat din lanț.
Mama fetei și bunica au văzut ce s-a întâmplat și au sărit imediat în ajutorul fetiției. Femeile au încercat să oprească hemoragia copilului, în timp ce au sunat la 112.
Medicii de pe ambulanța sosită la fața locului au transportat-o pe fată la spital, în Reșița, pentru îngrijiri medicale. Acolo, medicii au stabilizat-o și au reușit să oprească hemoragia. Din fericire, carotida și alte vase mari de sânge erau neatinse, însă câinele a reușit să-i sfâșie micuței mușchii din partea dreaptă a gâtului. Fetița de patru ani a ajuns cu o ambulanță, la Timișoara, unde va primi îngrijiri medicale de specialitate.
Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.
Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.
Pentru Horia Mihail, Braşovul, oraşul debutului său artistic este întotdeauna un punct important şi emoţionant pe harta turneelor sale. Aici împărtăşeşte publicului sentimentele sale artistice dar şi gândurile: „Este publicul meu, aş putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc şi aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât şi de cei pe care îi cunosc personal, aşa că n-aş putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce oraşe noi, voi debuta la Luduş, voi debuta la Baia de Arieş, oraşe care nu sunt în circuitul obişnuit al artiştilor”. (Horia Mihail)
Publicul îl apreciază în egala măsură: “Avem un solist de valoare în oraşul nostru, duce faima Braşovului şi pe alte meridiane, ne bucurăm că vine şi acasă…Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos”, “ Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos”, “Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit”, “Nu oricine ar face asemenea efort”.
Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Piteşti, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Buşteni (19 aprilie) şi Ploieşti (20 aprilie) vor cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se vor încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.
Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.
Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
După ce cea de-a cincea ediţie a turneului Pianul Călător s-a lansat în martie la Galaţi, printr-un eveniment de succes asociat cu inaugurarea noului pian Steinway al oraşului, spectatorii din Braşov, Reşiţa şi Timişoara se vor bucura în perioada pre-pascală de sonorităţile romantice pe care turneul le va aduce în oraşul lor.
„Este o muzică de o atât de mare sensibilitate încât am avut lacrimi în ochi pe tot parcursul concertului”. „A fost divin. Acum, primăvara, este o stare pe care ne-o dorim cu toţii”. „Ne bucurăm mult că un asemenea pianist a venit şi în oraşul nostru”, au spus spectatorii care au umplut până la refuz sala teatrului la concertul de deschidere.
Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai) este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.
Concerte cu orchestra vor avea loc în perioada următoare la Braşov, pe 2 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii, dirijată de Ciprian Marinescu şi la Timişoara pe 9 aprilie unde pianistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii Banatul dirijată de Leonard Dumitriu. Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Această partitură a compozitorului rus vrăjeşte prin starea de profundă implicare în trăirea romantică, fiind creată parcă special pentru fundalul sonor al filmelor de dragoste.
Recitalul lui Horia Mihail de la Reşiţa, din 7 aprilie, organizat în parteneriat cu Radio Reşiţa, va cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt care transformă aici cea de a doua parte din Aneés de pèlerinage într-o mare călătorie de-a lungul artei şi a spiritualităţii italiene şi se va încheia cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann ce aparţine primei sale perioade de creaţie (1834-1835) şi e dedicată primei sale iubiri şi logodnice, Ernestine von Fricken.
Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva.
Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării, Horia Mihail poposind în 20 de localităţi, pentru a susţine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
Itinerar 2015:
2 aprilie, Braşov, Sala Patria – Concert cu orchestra.
7 aprilie, Reşiţa, Sala Lira – Recital.
9 aprilie, Timişoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra.
16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra.
19 aprilie, Buşteni, Centrul Cultural Aurel Stroe – Recital.
20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital.
21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital.
22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital.
27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital.
28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital.
29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital.
30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean” – Recital.
5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital.
8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra.
10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra.
11 mai, Tulcea, Teatrul Jean Bart – Recital.
12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital.
14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital.
15 mai, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu – Recital.
16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital.
17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital.
19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital.
20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital.
Eveniment susţinut de Radio România.
Organizatori: Centrul Cultural Media al Radio România, Radio România Cultural şi Accendo. Coproducatori: TVR 2 şi Radio România Regional. Partener principal: ARCUB. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music. Transportator Oficial: Dacia. Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche. Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical Nae Leonard din Galaţi, Filarmonicile de stat din Braşov, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Radio România Reşiţa, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Buşteni, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Casa de cultură din Luduş, Primările din Luduş, Alba Iulia, Tulcea, Roman, Casa de cultură din Baia de Arieş, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Şcoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud. Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Business Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova
După ce a pierdut procesul cu firma care a concesionat acest serviciu, lucrurile sunt departe însă de a fi lămurite – spune primarul Mihai Stepanescu.
Acesta a afirmat că în municipiu sunt doar puţin peste 600 de astfel de locuri de parcare, în timp ce firma respectivă solicită peste 2.000 pentru ca activitatea să fie rentabilă. Discuţii se poartă şi privind activitatea de ridicare a maşinilor parcate ilegal, rămasă neclarificată. Până când situaţia va fi lămurită într-un fel sau altul, în Reşiţa, şoferii care parchează pe aceste locuri nu trebuie să plătească
La Ujgorod, in Ucraina, s-a desfasurat în aceasta seara festivitatea de premiere a productiilor participante la cea de-a 16-a editie a Festivalului concurs „Plaiul meu natal”, destinat productiilor se radio si televiziune pentru minoritati nationale. La sectiunea radio au intrat in concurs 40 de emisiuni din Romania, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria si Muntenegru.
Premiul 1 a fost acordat emisiunii ” In cautarea istoriei pierdute”, realizata la postul de radio regional VOLÎNII din Ucraina. Pe locul al doilea s-a clasat emisiunea „Traditii ale svabilor banateni din Sântana”, realizata de Adrian Ardelean de la Radio Timisoara. Premiul al treilea a fost castigat de Redactia in limba romana a Companiei de radio si televiziune din Ujgorod cu productia „Tinerete fara batranete” realizata de Elvira Chilaru.
Au mai fost acordate 5 mentiuni, 2 obtinute de radiofonistii ungari, una de cei slovaci, una de cei de la Novisad si o alta de Studioul de Radio pentru copii din Ujgorod.
Juriul a fost format din profesionisti ai radiourilor si televiziunilor din Romania, Slovacia, Ucraina si Ungaria precum si profesori din cadrul sectiei de jurnalism a Universitatii din Ujgorod. La sectiunea radio, Romania a fost reprezentata de jurnalistul Mircea Pospai, fost redactor sef al Radio Romania Oltenia Craiova.
De-a lungul timpului, Radio Romania a castigat mai multe premii la Festivalul de la Ujgorod cu emisiunile realizate de reprezentati ai studiorilor regionale din Cluj, Constanta, Craiova, Resita, Targu Mures, Timisoara. Anul acesta Radio Romania a intrat in competitie cu 3 productii.
La două luni de la intrarea în vigoare a contractului-cadru din Sănătate, problemele financiare ale Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa se acutizează tot mai mult.
Sumele alocate pentru cea de-a doua jumătate a anului sunt mult mai mici decât alocarea din luna mai, în jur de trei milioane 900 de mii de lei. După semnarea contractului, în luna iunie spitalul a primit şi mai puţin, trei milioane 700 de mii de lei, iar pentru luniile octombrie , noiembrie şi decembrie CJAS a alocat 0 lei, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Violeta Florea.
În această situaţie unităţii medicale îi va fi greu să acopere cheltuielile actuale. În prezent plăţile restante ale spitalului sunt de 9 milioane de lei, iar arieratele sunt de peste un milion 63 de mii de lei.
Muzeul de locomotive de la Reşiţa, cel mai mare din Europa
Fluierul ultimei locomotive cu abur care a poposit în Reşiţa s-a auzit în urmă cu doi ani. Atunci au fost sărbătoriţi 140 de ani de la fabricarea primei locomotive în oraşul de pe Bârzava şi 40 de ani de la inaugurarea Muzelui de locomotive. De altfel, Reşiţa se mândreşte cu cel mai mare muzeu de locomotive cu aburi, în aer liber, din Europa. Toţi cei care traversează municipiul, obligatoriu fac un popas în Triaj, acolo unde pot fi admirate 16 exemplare de toată frumuseţea.
Muzeul a luat fiinţă în 1972, la aniversarea unui secol de producţie de locomotive cu aburi la Reşiţa. Din cele 16 exemplare expuse, 14 sunt produse la Reşiţa, cea mai importantă fiind locomotiva „Resicza”, prima din cele trei locomotive cu aburi construite în spaţiul sud-est european, la Reşiţa, între anii 1872-1873. Este expusă pe un piedestal chiar la intrarea în muzeu, suferind puține modificări de-a lungul vremii. Proiectată de John Haswell, piesa are 4.48 m lungime și o greutate în serviciu de 11,5 tone. A fost recuperată în anul 1961 de la Câmpia Turzii, unde fusese garată pe o linie de manevră. Este o locomotivă tender cu două roți cuplate, care se poate înscrie în curbe cu raza de maxim 45 m, are o forță de tracțiune de 1125 kg și 45 CP la viteza de 11 km/h.
Un alt exponat deosebit este Locomotiva 230.516, fabricată în 1936, clasată în Tezaurul Patrimoniului Național Cultural. Locomotiva a fost comandată, de către Regele Ferdinand, societății Ernesto Breda, din Milano, cu specificația ca vagoanele sale să-i poată oferi tot confortul pe parcursul călătoriilor sale oficiale. Garnitura a fost finalizată după moartea Regelui, dar în vagoanele sale au călătorit, de-a lungul timpului, Carol al II-lea, Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, dar și demnitari străini, precum Gerald Ford, Henry Kissinger, Leonid Brejnev, Erich Honecker și Todor Jivkov.
În total la Reşiţa au fost fabricate 1.491 de locomotive cu aburi, până în anul 1964, când s-a trecut la producerea de locomotive Diesel şi mai apoi electrice. Din anul 2004, Muzeul Locomotivelor cu Abur de la Reșița se află pe Lista Monumentelor Istorice.
Această prezentare necesită JavaScript.
Cea mai frumoasă „simfonie lichidă”
Lăsăm în urmă muzeul şi ajungem la o altă atracţie a oraşului. Un obiectiv mult mai tânăr, care va împlini în această lună doar 30 de ani. Este vorba de Fântâna cinetică din centrul municipiului. De o frumuseţe şi creaţie tehnică deosebite, a devenit simbolul reşedinţei Banatului Montan, vizualizând armonia dintre frumuseţile locurilor, talentul artistic al omului din zonă şi ştiinţa de a prelucra metalele.
Inaugurată la 23 august 1984, fântâna cinetică este opera sculptorului Constantin Lucaci, cea mai frumoasă „simfonie lichidă” din cele 9 fântâni monumentale realizate de maestrul luminii în mai multe oraşe din România: Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Vaslui, Brăila, Giurgiu şi Alba lulia.
Cea din Reşiţa este compusă din două părţi, una fiind alcatuită din 6 elemente şi una dintr-un singur picior cu mai multe braţe. Noaptea este luminată în diverse culori. E ca o horă de oţel şi apă.
Ajunşi în faţa fântânii, lăsaţi ca stropii care sar din dansul apei să vă împrospăteze faţa ca roua dimineţii. La Reşiţa, chiar dacă cerul e fără nicio umbră de nor, puteţi vedea curcubeul de două-trei ori pe zi. Este încă unui din „miracolele” fântânii lui Constantin Lucaci. Da, sub efectul ploii cinetice, curcubeul apare printre picăturile minuscule de apă străbătute de raze de soare.
Fântâna este un loc de popas şi de taifas, dar şi un loc de întâlnire a îndrăgostiţilor. Nu întâmplător, la sfârşit de săptămână, în zilele pentru nunţi, veţi vedea perechi de tineri, mire şi mireasă, care vin de la Biserica translatată, după cununia religioasă, şi se fotografiază aici, pe fundalul coroanelor de apă într-o mişcare cinetică cu semnificaţia temeiniciei căsniciei şi a tinereţii noii familii.
Aşadar, dacă paşii vă poartă prin Reşiţa, nu ezitaţi să vizitaţi două obiective turistice pe care nu le veţi uita uşor.
Numărul agenţilor este insuficient şi chiar dacă au fost organizate mai multe concursuri, posturile nu au fost ocupate. La ultimul examen, niciunul din cei nouă candidaţi nu a promovat. Următorul concurs va avea loc luna viitoare.
Şi în ceea ce priveşte dotarea sunt probleme. O parte din autovehicule sunt învechite, motiv pentru care se încearcă achiziţionarea unei maşini în cadrul programului Rabla.
Societatea Moldomin, aflată în insolvenţă, continuă să polueze deşi au fost aplicate sancţiuni în valoare de un miliard de lei şi există o plângere penală. Problema prafului de steril provenit de pe iazurile de decantare reprezintă şi acum o problemă, spune Corina Pascotă – şeful Gărzii de Mediu din Caraş-Severin.
În schimb, la TMK Reşiţa situaţia este sub control, în urma numeroaselor lucrări de investiţii. Nu au mai fost înregistrate sesizări de la cetăţeni cu privire la poluarea din combinat.
Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa vor plăti pentru defecţiunile din spital dacă se constată că anumite lucruri se deteriorează din cauza personalului, conform noului regulament de ordine interioară.
De la începutul anului şi până în prezent în anumite secţii ale unităţii medicale au fost înregistrate probleme, iar spitalul a fost nevoit să le rezolve din bugetul propriu pentru că nu s-a putut dovedi a cui este vina. Persoanele care nu respectă regulile de utilizare vor plăti repararea obiectelor sau a aparatelor stricate din propriul buzunar, spune managerul Dumitru Secăşan.
La Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-a încheiat ieri prima sesiune de înscrieri. Deoarece atmosfera a fost destul de animată pe holuri, Daniela Tudor, de la Radio România Reşiţa a dorit să afle ce i-a determinat pe tineri să lase totul „pe ultima sută de metri”. Iar motivele au fost dintre cele mai diverse
Din cauza datoriilor acumulate, furnizorii de gaz metan nu mai vor să încheie contracte cu operatorul local.
Consilierii locali au aprobat ieri prioritizarea unor lucrări de investiții, astfel încât cele 22 de unități de învățământ de pe raza municipiului să poată beneficia de încălzire la sosirea sezonului rece.
Posibilitatea ca reşiţenii care mai sunt racordaţi la sistem să fie despăgubiţi va fi discutată în ședința ordinară a Consiliului Local, programată pentru săptămâna viitoare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a primit aprobare de la ministerul sănătăţii pentru a scoate la concurs 80 de posturi, deşi iniţial era vorba doar de 10
După cum a declarat managerul Dumitru Secăşan, această cifră nu acoperă pe deplin necesarul de personal, dar ajută foarte mult spitalul. Unitatea medicală ar trebui să aibă, conform organigramei aproape 1.500 de angajaţi, dar acum spitalul funcţionează cu doar 970.
Peste 80 de milioane de lei vor fi investite într-o linie de transport a energiei între Reşiţa şi Pancevo. Recent, compania Transelectrica a semnat contractul de execuţie a liniei electrice de 400 kilovolţi ce va traversa, pe teritoriul României, 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin, între care şi Reşiţa. În acest sens consilierii locali au votat scoterea temporară a unui teren de aproape 16 mii de hectare din fondul forestier al municipiului pentru realizarea liniei electrice aeriene
Timp de trei zile, în capitala Banatului montan, la Reşiţa, au avut loc două evenimente de marcă; este vorba de Zilele oraşului şi tradiţionala Rugă Bănăţeană, care au întrunit alături nume de excepţie ale muzicii populare, uşoare şi internaţionale, dar şi sportivi de seamă şi olimpici merituoşi. Hardy Cvoica, de la Radio România Reşiţa, a urmărit desfăşurarea acţiunilor şi consemnează:
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.