FOTO: Un restaurator de metale istorice din Constanța își caută ucenici care să-i calce pe urme
Publicat de adinaiftime, 5 iulie 2017, 11:00
Orice constănțean sau turist care ajunge la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța admiră sculpturile din marmură, obiectele de ceramică, dar și colecțiile unice cu piese din metal. Puțini știu însă câtă muncă este în spatele acestor obiecte readuse la cea mai frumoasă formă specialiști. Astăzi facem cunoștință cu unul dintre ei, Dan Ionescu, restaurator al pieselor de argint, fier sau bronz din expozițiile constănțene. De 42 de ani se dedică acestei profesii prin care a salvat obiecte de patrimoniu de la o degradare sigură.
Zi de zi, fără întrerupere, restauratorul de metale din Constanța, Dan Ionescu, lucrează la salvarea patrimoniului dobrogean. Deși este angajat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța din 1975, încă mai are provocări. Ne spune că toate obiectele pe care le restaurează sunt unice în felul lor. Așa a stat mereu departe de efectul rutinei.
„Când vin piesele în laborator stai și te uiți la ele, sunt niște bucăți de metal oxidat, unele torsionate, altele mai drepte, dar tot nu îți dai seama… În momentul în care începi să le cureți îți apar fibule, catarame, monede pe care inițial nu poți să le citești, după care îți apare Împăratul, perioada în care a fost bătută. Cam asta înseamnă restaurarea! Valoros e tot, tot ce iese din pământ, chiar dacă mai avem 5.000 de piese identice, oricum e valoros”, a declarat Dan Ionescu pentru Radio Constanța.
Dan Ionescu este singurul restaurator de metale avizat din Constanța. Poate transforma un pumn de așchii metalice, într-o piesă veritabilă, așa cum a fost ea folosită în trecut. O zăbală din fier de acum 2.000 de ani, o broșă a unui înalt prelat roman, un cazan scitic, sau un tezaur monetar cu 7.000 de piese sunt doar câteva dintre realizările sale.
„Eu mă uit la aceste piese, un morman de bucățele pe care le aveți în dreapta și piesa originală, în stânga. Puzzle, puzzle! În general restaurarea nu poți să o normezi! Eu pot să fac și în jumătate de oră, dacă merge, dacă nu… poate să dureze și doi ani. Noi folosim aceleași metode pe care le foloseam și acum treizeci și ceva de ani. Adică noi nu putem să curățăm metalul, sau ceramica sau piatra cu laserul”, a mai precizat restauratorul de metale.
Directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Traian Cliante a declarat că o bună parte din piesele expuse în această instituție de cultură sunt lucrate de Dan Ionescu.
„Este unul dintre profesioniștii noștri, nu numai vechimea contează, în ceea ce-l privește, contează că este un om pregătit, e un om școlit care și-a iubit meseria”, a menționat pentru Radio Constanța directorul interimar MINAC.
Cel mai mare regret al lui Dan Ionescu este acela că, peste maximum 2 ani, după pensionare, nu va fi nimeni care să-i calce pe urme. Dar încă așteaptă ca ucenici pasionați de curățarea și slefuirea relicvelor să-l caute în atelierul în care istoria prinde fin nou contur.