Aproximativ 1% din cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu achiziționate de Ministerul Sănătăţii au fost ridicate din farmacii, gratuit, în baza rețetei de la medicul de familie.
Pastilele de iodură de potasiu nu se administrează preventiv, ci doar în cazul în care autorităţile fac un anunț explicit în acest sens.
Medicamentul este utilizat în doză unică, în primele 6 ore de la incidentul nuclear şi poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către glanda tiroidă, reducând astfel riscul de cancer tiroidian.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, în urmă cu câteva zile că procurarea pastilelor de iod ține de gradul de responsabilitate al fiecărui om, iar în caz de urgență medicamentul nu poate fi distribuit într-un timp scurt.
Zupa, cum spun bănăţenii, este un element obligatoriu al meselor tradiţionale de duminică. Este galbenă-aurie, datorită păsărilor grase, de curte. Cu găini de la Gostat nu iese cum trebuie, sau măcar dacă ar mai fi Gostatul din trecut, nu Supermarketul de azi. Chiar dacă se fierb mai mult (şi tot ramân greu de consumat ca atare), găinile batrâne fac mai bine zupei decât orataniile tinere din ogradă. Făcută din cocoş, zupa devine un deliciu al duminicilor speciale, iar dacă se organizează o duminică aleasă, mai sofisticată, atunci se impune zupa de fazan.
Ingrediente: un cocoş (sau o găină, depinde ce va prisoseşte în ogradă sau cine face mai multa mizerie/gălăgie), rădăcinoase (morcovi, rădăcina de pătrunjel, păstârnac), 1 ceapă, verdeaţă (patrunjel), sare, piper. Pentru tăieţei aveţi nevoie de puţină faină şi de un ou. Înainte sa vă apucaţi de zupă, preparaţi tăieţeii. Trebuie să fie de casă şi cât mai lungi. La prăvălie sunt gata rupţi şi nu dau aspectul originar, plus că se dezintegrează imediat şi tulbură compoziţia.
Cocoşul se cinătuieşte (cum ar zic bunicile de la ţară), adică se taie în bucăţi potrivite. Dacă există condiţii pentru a fierbe orătania întreagă, reţeta originală aşa este. Se spală bine şi se pune la fiert alături de legumele curăţate şi o lingură de sare. Pe tot parcursul fierberii se lasă focul cât mai mic, chiar dacă sunteţi tentaţi să grăbiţi mâncarea pentru că va e foame sau vin musafirii. Abţineti-va! Trageţi de timp! Cu cât va fierbe mai mult, în timp şi clocote mici, cu atât supa va fi mai limpede şi mai gustoasă. Şi în permanenţă staţi cu lingura în ea, să luaţi spuma, ca să obtineţi o zeamă cât mai limpede şi curată.
Carnea şi zeama se pun la loc în oală (ar fi grozav să o spalaţi şi să o clătiţi bine) şi se întorc pe foc. Se adaugă tăieţeii, legumele tăiate (unii peferă să renunţe la legume, sau, dacă le pun, le scot imediat după ce consideră că au dat gust nobil fierturii) şi, eventual, verdeaţa. Dacă puneţi mănunchiul de frunze, puteţi, de asemenea, să le scoateţi pe parcurs. Frunze de pătrunjel se pot adăuga şi ulterior zupei, direct de pe o farfurioară aşezată la colţul mesei. Conferă o pospeţime grozavă! Poftă bună!
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.