Prima reuniune ministerială tematică organizată la Bruxelles și concretizarea Busolei strategice
Publicat de Gabriel Stan, 11 mai 2021, 11:48
Joi, la Bruxelles, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a participat la Consiliul pentru Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, într-o primă întâlnire extinsă în format fizic, după mai bine de un an de reuniuni online.
A fost prima reuniune ministerială tematică organizată în contextul procesului de concretizare a Busolei strategice, un instrument care urmărește facilitarea implementării nivelului de ambiție al Uniunii Europene, definit în 2016 prin stabilirea unor cu orientări politice și obiective precise în domeniul securității și apărării.
Pe scurt, au fost trei întâlniri la Bruxelles: prima, la Consiliul pentru Afaceri Externe, în formatul miniștrilor apărării, a doua, la Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare și a treia, la Comitetul Director al Centrului Satelitar UE.
Toate aceste reuniuni au fost prezidate de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, iar tema principală a discuțiilor a fost instrumentul de orientare strategică, Busola strategică, cu accent pe gestionarea crizelor.
Am realizat un interviu telefonic exclusiv pentru Radio România cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă: Busola strategică este un instrument care urmărește atingerea nivelului de ambiție al Uniunii Europene, prin stabilirea unor orientări politice și a unor obiective precise în domeniul securității și apărării.
Am avut, de asemenea, ocazia să schimbăm unele opinii privind evoluțiile cele mai recente din Sahel, Mozambic și Ucraina. Am prezentat mai multe idei privind consolidarea profilului operațional al Uniunii Europene.
Propunerile concrete au cuprins modalități de creștere a eficacității în răspunsul la crize, îmbunătățirea nivelului de disponibilitate a forțelor, precum și creșterea capacității de reacție și a flexibilității operaționale.
Am fost cu toții de acord cu concluziile Consiliului privind securitatea și apărarea și am adoptat deciziile Consiliului privind aprobarea participării Canadei, Norvegiei și Statelor Unite ale Americii la proiectul PESCO dedicat mobilității militare.
Cristian Dumitrașcu (realizator): O miză foarte importantă este și armonizarea principiilor strategice și procedurilor de funcționare în comun cu armatele statelor membre ale Alianței Nord Atlantice.
Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă: A fost o sesiune la care a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Am abordat unele modalități de îmbunătățire a cooperării și coordonarea eforturilor operaționale în zonele de interes comun ale Uniunii Europene și NATO, iar pe timpul reuniunii am avut posibilitatea să exprim sprijinul României pentru eforturile de consolidare a palierului operațional al politicii de securitate și apărare comună, sigur, într-o manieră ambiţioasă, dar pragmatică, în același timp și am relevat importanța Busolei strategice în tratarea unor direcționări care să vină în sprijinul implementării nivelului de ambiție al Uniunii Europene.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Dincolo de lucrurile pe care le-ați discutat și pe care le-aţi decis din calitatea dumneavoastră de ministru al apărării al unei țări membre NATO și UE, sentimentul dumneavoastră la finalul întâlnirii este unul care ne dă aceeași siguranță?
Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă: După o perioadă lungă de timp, am reușit să participăm la această activitate în format fizic.
A fost un moment pe care l-am așteptat cu toții, să avem discuții și să dezbatem aceste subiecte importante în cadrul celor trei formate ale întâlnirii.
Este trăirea pe care cred că au avut-o și ceilalți miniștri, acel entuziasm al revederii și al posibilității să discutăm față în față toate aceste subiecte care sunt de interes comun pentru Uniunea Europeană.
Revenind la partea de siguranță, ce pot spune decât că atunci când există dezbatere și există consens, rezultatul nu poate să fie decât unul foarte încurajator.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Mulțumim foarte mult, domnule ministru Nicolae Ionel Ciucă! Vă așteptăm, ca de obicei, la „Jurnal militar” ori de câte ori sunt lucruri importante de spus.