Ascultă Radio România Regional Live

revista

Gică Petrescu – un cântăreț de legendă

Gică Petrescu – un cântăreț de legendă

Publicat de Bogdan Dragomir, 16 iunie 2016, 12:09 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:17

Muzica Unei Generaţii Perene nr. 22
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Aici puteti asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – Realizator/Doina Iacoban – Regizor de emisie)

Pentru perioada 13 – 19 iunie 2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unui cântăreţ de legendă, poate cel mai cunoscut interpret de muzică uşoară din România, pe care îl comemorăm în această săptămână, la 10 ani de la trecerea în nefiinţă! Un pios omagiu şi respectul nostru deosebit pentru marele artist GICĂ PETRESCU!

gica-petrescu-2 (www.romaniacultural.ro)

gica-petrescu-2 (www.romaniacultural.ro)

Gică Petrescu (Gheorghe Petrescu, n. 2 aprilie 1915, Bucureşti – d. 18 iunie 2006, Bucureşti) a fost un cântăreţ  şi compozitor român de muzică uşoară şi de petrecere. De-a lungul a şapte decenii de activitate şi-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăţie şi diversitate. Mama sa l-a învăţat de mic limba franceză şi l-a iniţiat în lumea muzicii, mai întâi interpretând la pianul din casă „piese scurte, melodioase (…), ritmuri mozartiene” şi apoi, în primii ani de şcoală, dându-i lecţii de pian.

„Casuţa noastrã” de pe albumul „Cântece din Bucureştii de-altãdatã-vol.6”, Licenţă UCMR-ADA, P-2006 – Star Media Music) interpretat de Gicã Petrescu .

gica-petrescu-3 (www.romaniacultural.ro)

gica-petrescu-3 (www.romaniacultural.ro)

Debutul său artistic s-a produs în 1931, fiind elev la Liceul „Gheorghe Şincai” cântă într-un ansamblu şcolar, la chitară şi vocal. La 15 ani urcă pentru prima dată pe scenă. La o serbare este descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio, unde a cântat cu reputatul pianist şi dirijor Iulian Ghindă. Gică Petrescu face doi ani la Drept, dar părăseşte studiile juridice în favoarea muzicii. Decât să ajungi un avocăţel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent, n-o să-l înveţi la seminar, în nici o facultate. Cultivă-l şi foloseşte-te de el! – îl sfătuieşte tatăl său.

Primul „contract de diseur” l-a avut la grădina restaurant Princiar de pe şoseaua Kiseleff, unde a cântat cu maestrul Fănică Luca. Atunci avea un repertoriu de 60 de cântece, tangouri şi romanţe. În 1933 este angajat oficial ca solist vocal, la localul de lux occidental Galeries Lafayette cântând cu Orchestra James Kok. Avea 18 ani şi cu mult curaj atacă eşalonul de aur al idolilor de atunci ai scenelor din localurile de muzică, răsfăţaţii de public şi de presă: Cristian VasileTiti Botez sau Jean Moscopol. În 1936, figurează deja în programele difuzate de Radiodifuziunea Română.

gica-petrescu cu Sile Dinicu la Radio (www.romaniacultural.ro)

gica-petrescu cu Sile Dinicu la Radio (www.romaniacultural.ro)

Un an mai târziu, numele Gică Petrescu se impune tot mai mult fiind invitat să înregistreze pe plăci de patefon pentru casele de discuri Columbia, Odeon, His Master’s Voice, producători muzicali celebri în epocă.

 

„Sanie cu zurgălăi – Ionel, Ionelule – Cu lăutarii după mine – Uite-aşa aş vrea să mor” de pe albumul „Greatest Hits” (C-1994 Intercont Music, P-1994 Intercont Trading Ltd.) interpretat de Gică Petrescu.

În 1934 în România ia fiinţă Casa de discuri şi fabrica Electrecord. Din 1938, Gică Petrescu va colabora decenii la rând, înregistrând cântece de muzică uşoară, romanţe, cântece populare şi cântece de petrecere.

Cariera artistică a Maestrului începe practic în 1939, când este invitat în Germania, într-un turneu de înregistrări. Se cânta şi se dansa pe ritmuri de tango, rumba, foxtrot şi charleston. Şlagărele la modă, pe discuri Odeon, Columbia, Parlophon, Cristal, His Master’s Voice, Electrecord, erau pe buzele tuturor pentru textele publicate în broşuri şi care se vindeau o dată cu discul. Gică Petrescu a fost succesorul Mariei Tănase la estrada restaurantului „Neptun” din Piaţa Buzeşti, unde cânta cu orchestra violonistului şi dirijorului Victor Predescu. În perioada 1940-1944 cântă pe scenele teatrelor Gioconda şi Savoy. O dată cu începerea războiului, este mutat la regimentul IV Moto din Străuleşti. Aleargă zilnic între regiment, Radio pentru “Ora răniţilor”, concertele cu Dinu Şerbănescu, estrada unui restaurant, scena Teatrului de Revistă şi spectacolele cu răniţi. Este anunţat uneori cu grad militar „fruntaşul Gică Petrescu” alături de Antonescu TrestianSilly PopescuNae RomanTiti Botez şi marele Constantin Tănase. Îşi afirmă calităţile de actor pe scena Teatrului Comic (în clădirea fostului Teatru de Estradă – Sala Savoy) alături de H. Nicolaide şi o pleiadă întreagă de compozitori, textieri şi cântăreţi. Interpretează piese muzicale în zeci de concerte ale formaţiei Jean Ionescu, prezentate de marele comic Nae Roman şi alături de pianistul  Gaston Ursu. Este angajat de compozitorul Ion Vasilescu la „Alhambra” şi apoi la „Gioconda”, unde lansează zeci de cântece, care s-au bucurat de mare popularitate până în ziua de azi. În 1946, la barul-gradină „Arizona”, s-a introdus ultima noutate tehnică, microfonul.

„Trece-un car cu boi – Zaraza – Două viori – Hop şi-aşa – Că doar n-o să trăiesc cât lumea” de pe albumul „Greatest Hits” (C-1994 Intercont Music, P-1994 Intercont Trading Ltd.) interpretat de Gică Petrescu.

Într-o seară vine ca oaspete marele violonist Yehudi Menuhin. Gică Petrescu i-a cântat şansonete, şlagăre americane, dar… l-a entuziasmat şi emoţionat cu cântecele La margine de BucureştiSuflet candriu de papugiu şi Costică, Costică. Menuhin l-a bisat îndelung şi i-a oferit un autograf cu textul următor: „Lui Gică Petrescu, în semn de recunostinţă pentru frumoasele sale cântece care m-au încântat atât de mult!”Yehudi Menuhin – violonist (1946).

În 1953 cu ocazia „Festivalului Internaţional al Tineretului” de la Bucureşti, la Teatrul Savoy, are loc „Concertul popoarelor”. Gică Petrescu cântă, cu mare succes piese în cateva limbi străine, multe din repertoriul lui Yves Montand. În perioada 1956-1959, spectacolul de revistă „Concertul popoarelor” trece Nistrul, într-un lung turneu în Uniunea Sovietică, cu Ion DacianTrio GrigoriuFlorian Dorian etc. Rămâne credincios Teatrului de revistă „Constantin Tănase” la sălile Savoy şi Victoriei 174, alături de Dorina DrăghiciNicu Stoenescu, marele comic  Mircea CrişanHoria Şerbănescu şi Radu Zaharescu.

În perioada 1965-1967, artistul Gică Petrescu are cel mai important turneu – doua luni în Franţa la Paris (1965), pe scena celebrului music-hall „Olympia”, alături de Stela Popescu şi Mircea Crişan. Urmează turnee încununate de succes în Israel, alături de Florin PiersicDoina Badea. Lansează noi şlagăre pe scena „Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia”, timp de mai multe ediţii. În perioada anilor 1966-1971 înregistrează la Electrecord şlagărele care l-au făcut celebru (ex: Căsuţa noastrăOf, of, of măi şpriţuleDă-i cu şpriţul pân’ la ziuăUite-aşa aş vrea să mor, Du-mă acasă măi tramvai) 

„Du-mã-acasã mãi tramvai” de pe albumul „Cântece din Bucureştii de-altãdatã-vol.6”,Licenţă UCMR-ADA, P-2006 Star Media Music, interpretat de Gicã Petrescu.

În perioada 1993-1995 apare cartea biografică Viaţa şi cântecele lui Gică Petrescu, scrisă de compozitorul şi muzicologul George Sbârcea, având ca bază de documentare caietele şi albumele, afişele şi fotografiile strânse cu devoţiune de tatăl artistului. Autorul a lăsat şi câteva cuvinte în semn de preţuire pentru marele artist Gică Petrescu: „Ce rămâne în sufletul omului din pulberea risipită a anilor? Rămân cântecele ajunse la expresie artistică! Se topesc în ele nuanţele simţirii, preocupările timpului respectiv, sensibilitatea noastră etnică. Gică Petrescu le-a descoperit, le-a adoptat şi le-a dat glas de aur în cariera sa de peste 7 decenii, legându-şi numele, pentru totdeauna, de sufletul a generaţii şi generaţii de oameni şi de muzica uşoară românească.”George Sbârcea – compozitor şi muzicolog.

La 84 de ani, semnează un contract de înregistrare pentru 3 CD-uri cu cele mai dragi melodii cântate în toată cariera sa. Orchestraţii noi, înregistrări noi într-un studiou digital. Şi-a uimit colaboratorii cu seriozitatea şi vitalitatea lui, devenite proverbiale. CD-urile s-au vândut ca pâinea caldă, în zeci de mii de exemplare, fiecare.

În perioada 1982-1987 participă la „Festivalul Crizantema de aur”, de la Târgovişte, dovedind o excepţională ştiinţă a artei interpretative muzicale şi actoriceşti. La Teatrul Constantin Tănase, are loc premiera Nimic despre elefanţi. Acest spectacol a fost scris special pentru doi protagonişti: Gică Petrescu (în prag de 70 de ani) şi Nicu Constantin. Spectacolul s-a jucat doi ani consecutiv cu casa închisă. Gică alături de Nicu Constantin a interpretat cuplete pline de haz şi melodii cunoscute româneşti. Aceasta va rămâne o demonstraţie unicat de vitalitate, har, profesionalism şi respect pentru public.

 

„Trece timpul” (V. Veselovski/M. Maximilian) de pe albumul „Cu păhărelul după mine” (C&P – 1996 Intercont Music) interpretat de Gică Petrescu.

Decesul

Duminică 18 iunie 2006, ora 18:00, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualităţi” a fost programat şi un premiu special („Cântecul e viaţa mea”), dedicat lui Gică Petrescu. Din păcate, cântăreţul a murit chiar în dimineaţa aceleiaşi zile. Corpul său neînsufleţit a fost depus pe catafalcul aflat, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar ulterior a fost dus la capela din Cimitirul Bellu, unde a şi fost înmormântat.

În timpul carierei sale artistice excepţionale, interpretul Gică Petrescu a primit numeroase premii şi distincţii dintre care amintim:

Artist Emerit al Republicii Populare Române (1964) „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice”.

Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a – 1968

Premiul discului – Electrecord – 1968

Diploma de excelenţă „Muzica e viaţa mea” – TVR – 1999

Radio România i-a decernat în anul 2001 premiul „Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III” şi în 2006 – Premiul special “Cântecul e viaţa mea”!

Life Time Award – MTV Romanian Music Awards – 2004

Zeci de alte premii la diferite Festivaluri şi evenimente culturale româneşti

GicaPetrescu (www.romaniacultural.ro)

GicaPetrescu (www.romaniacultural.ro)

În data de 5 mai 2003, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Palatul Cotroceni, Ion IliescuPreşedintele României la acea vreme, i-a acordat maestrului Gică Petrescu – Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu ocazia împlinirii vârstei de 88 de ani, pentru îndelungata şi prodigioasa carieră artistică pusă în slujba cântecului românesc, prin care a încântat sufletele a numeroase generaţii.

„Nu ma supăr, bătrâneţe!” (P. Oprea/M. Block) de pe albumul „Cu păhărelul după mine” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Gică Petrescu.

Mărturii ale unor artişti celebri şi colegi de scenă ai Maestrului:

„De când mă ştiu pe lume, Gică a fost «Maestrul». Era o celebritate, de la 20 de ani! Marele cântăreţ, a fost şi un excelent artist de revistă… Am jucat alături de el pe scenă în numeroase spectacole şi turnee. Din scenă nu ieşea cu paşi normali, călca sacadat; publicul prindea mişcarea şi aplauda în ritmul paşilor săi. Cânta multe cântece de pahar, dar în viaţă era foarte cumpătat. Nu a agreat niciodată viaţa dezordonată a boemei interbelice…Din clipa în care i se încredinţa o piesă, Gică nu mai avea linişte! Ne suna în fiecare dimineaţă, pentru ca totul să iasă perfect”Stela Popescu – actriţă.

„…A fost cel mai cunoscut artist român, cântăreţ şi un strălucit actor de revistă. Marca Gică Petrescu înseamnă succesul asigurat. Singurul care a ajuns «Artist Emerit». Emeriţi au fost mai mulţi: mari cântăreţi şi actori din teatre, dar ca artist de revistă, Gică a fost singurul… emerit!”Alexandru Arşinel – actor.

„Cea mai mare calitate a lui era aceea că «nu semăna cu nimeni». Era Gică şi atât! Cel mai «cântăreţ» din câţi a avut România vreodată. Din tinereţe a intuit, ca nimeni altul, că un cântec nu se cântă numai cu vocea ci şi cu mintea şi cu inima… Ne-a lăsat un tezaur muzical, al nostru, în vecii vecilor”Horia Şerbănescu – actor.

„A fost un mare om şi un mare Român. Dumnezeu i-a pus pe chip un zâmbet atrăgător şi har în glas…Nu putea să cânte fără o melodie, fără ceva care să pătrundă în suflet. M-a făcut fericit cântând cântecele mele… A reuşit să le dea o savoare aparte, trăinicie şi viaţă lungă. Mitul Gică Petrescu se confundă cu bucuria muzicii…”Temistocle Popa – compozitor.

„Gică Petrescu este cântăreţul care a îndulcit sufletul şi mintea şi viaţa a zeci de milioane de români. Socotesc c-a fost un privilegiu că am apărut împreună pe acelaşi afiş, pe aceeaşi scenă…Am avut o mare dragoste, un cult pentru «Nea Gică», acest Chevalier şi acest Sinatra al nostru al românilor.”Florin Piersic – actor.

„Cel mai frumos tango din lume” (Ion Vasilescu/Nicuşor Constantinescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 2008 ROTON) interpretat de Gică Petrescu.

 

Sursa info: www.wikipedia.org

 

*****

La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 13 –19 iunie:

13-06-1949     S-a născut Dennis Locorriere, guitar, Dr Hook, (1972 US No.5 & UK No.2 single ‘Sylvia’s Mother’ plus 9 other US Top 40 hits).

13-06-1972     Moare în urma unui infarct, la New York, Clyde McPhatter, membru fondator al grupului The Drifters.

13-06-1976     S-a născut Jason Brown din grupul 5ive. (1998 UK No.2 single‘Everybody Get Up’, 1999 UK No.1 single ‘Keep On Movin’).

13-06-1986     A murit în urma unui infarct Benny Goodman, 77 de ani.

14-06-1949     S-a născut Jim Lea, bass, piano, violin, Slade, (1971 UK No.1 single ‘Coz I Luv You’, plus five other UK No.1 hits and 18 UK Top 40 hit singles).

14-06-1954     Se naşte Gianna Nanini.

14-06-1961     Se naşte la Bexley Heath, Boy George, una dintre cele mai colorate păsări ale paradisului de pe scena muzicii pop. El declară că videoclipurile „Rain” şi „This Is To Be My Play – ground” sunt copii totale ale videoclipurilor sale „Crying Kame ” şi „To Be Reborn„. (1983 UK No.1 & 1984 US No.1 single ‘Karma Chameleon’). Solo, (1987 UK No.1 single‘Everything I Own’).

14-06-1971     S-a născut interpreta brtitanică Billy Myers. (1998 UK No. 4 single ‘Kiss The Rain’).

14-06-1983     S-a născut Siobhan Donaghy, vocals, The Sugababes, (2002 UK No.1 single, ‘Round Round’, 2002 UK No.2 album ‘Angels With Dirty Faces’).

14-06-1994     Încetează din viaţă în urma unui cancer la pancreas compozitorul Henry Mancini. Are la activ nu mai puţin de 20 de nominalizări pentru Grammy Awards şi altele pentru Oscar.

14-06-1995     Rocker-ul irlandez Rory Gallagher încetează din viaţă în vârstă de 47 de ani, în urma unor complicaţii apărute după un transplant de ficat.

15-06-1933     Se naşte la Pola, Jugoslavia, Sergio Endrigo . Un nume prestigios al muzicii uşoare italiene. Endrigo nu poseda o voce de aur ci una interesanta, melodiile sale sunt chiar monotone, simple dar simbioza muzica – text reuseste sa creeze o atmosfera rafinata. A murit la 07 septembrie 2005.

15-06-1941    Se naşte în Brooklyn, New York, interpretul Nilsson (Harry Edward Nelson III). Cel mai mare hit al său a fost Without You, number one, cu un milion de copii vândute. A murit la 15.01.1994.

15-06-1943     S-a născut la Paris, interpretul Johnny Hallyday

15-06-1946     Se naşte în Alexandria, Egipt, Demis Roussos.

15-06-1949     Se naşte la Melbourne, Australia, Russell Hitchcock din grupul Air Supply.  Grupul a avut 3 milioane de copii vândute cu single-ul number one The One That You Love.

15-06-1969     S-a născut la Los Angeles rapper-ul Ice Cube (O’Shea Jackson)

15-06-1996     Legendara interpretă Ella Fitzgerald încetează din viaţă în vârstă de 79 de ani.

16-06-1982     Încetează din viaţă chitaristul grupului Pretenders, James Honeymen-Scott, în urma unei supradoze de cocaină.

17-06-1943     S-a născut în Brooklyn, New York, Barry Manilow (Barry Alan Pinkus).

17-06-1956    S-a născut în Luton, Anglia, Paul Young.

18-06-1942    Se naşte la Liverpool, Paul McCartney. A primit o distincţie unică în lumea muzicii, discul de rodiu pentru 500 milioane exemplare vândute din 1970, după destramarea grupului Beatles. Cu aceasta intră în GUINESS BOOK, prima oară intrând în această carte a recordurilor pentru cele 1200 de variante înregistrate ale compoziţiei sale – „Yesterday”.

18-06-1957     S-a născut Tom Bailey, vocals, keyboards, The Thompson Twins, (1984 UK No.2 single ‘You Take Me Up’, 1984 US No.3 single, ‘Hold Me Now’).

18-06-1961     S-a născut Alison Moyet, singer, Yazoo, (1982 UK No.2 single ‘Only You’). Solo (1985 UK No.2 single ‘That Ole Devil Called Love’).

18-06-1971     Se naşte în Philadelphia, Nathan Morris, membru al grupului Boyz II Men.

19-06-1957     S-a născut Maxi Jazz (Maxwell Fraser), rapper, Faithless, (1996 UK No.3 album ‘Insomnia’).

19-06-1960     S-a născut Dennis Fuller, London Boys, (1989 UK No.2 single ‘London Nights’). A murit în accident de maşină împreună cu colegul său de formaţie Edem Ephraim la 21 ianuarie 1996.

19-06-1962     Se naşte la Los Angeles, California, Paula Abdul (1990 US No.1 & UK No.2 single ‘Opposites Attract’ plus five other US No.1 singles. 1989 album ‘Forever Your Girl’ spent ten weeks as US No.1.).

19-06-1963     Se naşte Dizzy, membru al grupului Guns ‘N’Roses.

*****

Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Emisiunea este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele  “GICĂ PETRESCU – Greatest Hits”, (C – 1994 Intercont Music & P – 1994 Intercont Trading Ltd.), “Gică Petrescu – Cu păhărelul după mine”(C&P – 1996 Intercont Music), “Cântece din Bucureştii de altădată – Vol.6” (C-UCMR-ADA, P-2006 Star Media Music), „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 2008 ROTON).

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Muzica unei generatii miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Muzica unei generatii luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Muzica unei generatii marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Muzica unei generatii marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Muzica unei generatii vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Muzica unei generatii duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Muzica unei generatii miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Muzica unei generatii joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE

Publicat de Bogdan Dragomir, 2 martie 2016, 10:28 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:36

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.13

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

În perioada 29.02 – 6.03.2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale soliştilor aleşi dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate – interpreta Doina Badea şi compozitorul George Natsis.

Doina Badea (n. 6 ianuarie 1940Craiova – d. 4 martie 1977București), a fost o cântăreață de muzică ușoară.

A absolvit Școala Populară de Artă din Craiova și imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat «Oltenia», cu care a avut mai multe turnee și spectacole. A colaborat cu teatre muzicale și de revistă din țară.

„Spre soare zburăm” (George Grigoriu/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) de pe albumul GEORGE GRIGORIU – În lumea şlagărului… interpretat de Doina Badea – 1963. Lansat: 1996. C&P 1996 Electrecord.

A debutat în 1960, pe scena teatrului din Deva și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus generos.

Apariţii: În 1963 a fost angajată la Teatrul „Constantin Tănase” din București; a avut foarte multe apariții la radio și TV și a făcut înregistrări pentru Casa de discuri „Electrecord”. A participat la turnee peste hotare iar apariția sa la «Olympia» din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate. A susținut recitaluri la Festivalul internațional «Cerbul de Aur» din 1968 și 1971.

„Cânta un matelot” (V. Veselovschi/I. Minulescu) de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” interpretat de Doina Badea. Lansat: 2002. C&P Electrecord.

Muzicologul George Sbârcea  spunea: “Avea, într-adevăr, un fel al ei propriu de a interpreta orice melodie, o rezonanță particulară a tonurilor. Nu semăna cu nimenea și nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea este o apariție singulară, căreia până și cei indiferenți îi recunosc unicitatea sa de nerepetat. Poate că și cei mai puțin cunoscători de muzică ușoară românească mai veche au auzit măcar o dată în viața cântecele „Cânta un matelot…”, compus de Vasile Veselovschi, pe versurile lui Ion Minulescu, și „Ploaia și noi”, de Vasile Vasilache Jr pe un text al Flaviei Buref.

„Ploaia şi noi” (Vasile V. Vasilache – Flavia Buref) de pe albumul  „80 de ani de muzică” Disc 4. Lansat: 1995. C&P Radio România.

Sunt doar două dintre marile succese ale cântăreței, dacă nu ar fi avut interpretarea specială a Doinei Badea, acestea n-ar fi avut același impact.” …“Cum știa ea să furișeze în orice melodie ce i se încredința de compozitori o strună de melancolie multiplicată! Și ce interiorizare elegiacă dobândeau cântecele pe care le interpreta, făcând din ele succese răspândite în țara întreagă!”

„Cântau privighetori în noaptea când ne-am cunoscut” (P. Andreescu/P. Andreescu) de pe albumul „Muzică de colecţie Jurnalul Naţional”, interpretat  de Doina Badea. C- Electrecord, P – 2007 Intercont Music.

Unite de numeroase spectacole, Marina Voica şi Doina Badea au fermecat publicul pe aceeaşi scenă, răsplătite cu ropote de aplauze. Marina Voica, exprimându-şi regretul că muzica interpretată de Doina Badea nu este promovată mai des. „Ar trebui să se amintească de Doina Badea de ziua ei! Păcat că s-a stins. Mare păcat!”, încheie cu tristeţe Marina Voica.

Premii: Obține la Festivalul Național Mamaia 1963 Premiul pentru interpretarea melodiei «Spre soare zburăm» de George Grigoriu și un an mai târziu la același festival este premiată pentru interpretarea pieselor «Tu» de Vasile Veselovschi și «Nimeni» de Henri Mălineanu.

„Au revoir, bye-bye, ciao-ciao” (H. Malineanu/H. Malineanu) de pe albumul „Muzică de colecţie Jurnalul Naţional” interpretat de Doina Badea. C – Electrecord, P – 2007 Intercont Music.

Moartea: Dispare tragic pe 4 martie 1977, la Cutremurul din 1977. În 55 de secunde, numai în Bucureşti s-au prăbuşit 33 de clădiri. Peste 11.300 de persoane au fost rănite, iar 33.000 de locuinţe au fost avariate. În mai puţin de un minut 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa striviţi sau asfixiaţi sub dărâmături. Au dispărut oameni de cultură precum Toma Caragiu, A.E. Baconski, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Corneliu M. Popescu, Alexandru Bocăneţ sau mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu. Printre ei, Doina Badea, soţul acesteia, Traian Zmeu, şi cei doi copilaşi, Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu, al căror destin a fost curmat brusc.

„Deschide, deschide fereastra” (H. Malineanu/J. Fulga) de pe albumul „Muzică de colecţie Jurnalul Naţional” interpretat de Doina Badea. C – Electrecord, P – 2007 Intercont Music.

 

Sursa info: Wikipedia.org.com

 

*****

 

george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)

george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)

Născut în 6 martie 1958, George Natsis – pianist, compozitor și dirijor prodigios – a  absolvit  Conservatorul de Muzică „C. Porumbescu”, secția pian, în 1981. Ca pianist și orchestrator, a întreprins turnee în țară și în străinătate (Kuweit, Germania, Slovenia, Canada, Austria) și a colaborat cu nume mari ale muzicii pop românești. Din 1993, este pianist al Big-Bandului Radiodifuziunii Române.

„Ca o minune e un copil” (George Natsis/Mirela Fugaru)  interpretat de copilul Alexandra Ruge. C&P George Natsis – Arhiva personală.

A semnat orchestrații, aranjamente și direcția muzicală pentru emisiuni de televiziune. A fost aranjorul multor albume ale unor artiști consacrați, precum Ștefan Hrușcă, Ovidiu Lipan („Visul toboșarului”, „Getica”) și Gheorghe Zamfir.

„Mai stai” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis, interpretat de Alina Eremia. C&P George Natsis – Arhiva personală.

Activitatea compozițională a lui George Natsis a fost răsplătită, începând cu anul 1985, cu numeroase premii în festivaluri dedicate muzicii pop și jazz. Printre ele se numără distincția  melodia anului la Radio România (piesa „Viața de artist”, 1991), premiul  UCMR („Aș vrea să știu” cu M. Anghel, 1997), premiul pentru cel mai bun album etno-pop („Noaptea Sânzienelor” – album de autor, 1997), premiul pentru cea mai bună piesă și cea mai bună orchestrație la festivalul „Discovery” – Varna, cu melodia „Clopote albe” (2000),

„Eu şi chitara mea” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis interpretat de copilul  Noni Razvan Ene. C&P George Natsis – Arhiva personală.

premiul special al Societății Române de Radiodifuziune la festivalul „The Golden Star” – București cu piesa „Endless World” (Micul meu Univers, 2003),

„Micul meu univers” (George Natsis) de pe albumul „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” (UCMR) interpretat de Carmen Trandafir. C&P 2003 Editura Muzicală UCMR.

premiul UCMR pentru muzică ușoară („E Prima iubire”; „Azi sau mâine”, 2005), premiul 1 pentru creație la Festivalul cântecelor de iarnă -Radio România (2008), premiul UCMR pentru muzică de jazz („Play 4 Me”; „Dorian Blues”, 2008), premiul 1 pentru creație la Festivalul „Fulg de nea”- Brașov (2010).

„Azi sau mâine” (George Natsis/Dana Dorian) din colecţia comp. George Natsis interpretat de Andreea Ioncea. C&P George Natsis – Arhiva personală.

Nu în ultimul rând, George Natsis este cunoscut ca dirijor, debutând la Teatrul „Constantin Tănase” (1979-1981), pentru a se afla apoi la pupitrul unor concerte precum cele de jazz cu Big-Bandul Radio. A dirijat, de asemenea, concertul etno-rock simfonic „Visul Toboșarului”- O. Lipan & Camerata Valahia, concertul aniversar Aura Urziceanu & Radio Big-Band (1987), concertul cameral Opus Avantra Strings Ensemble (2010), concertul rock simfonic Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra (București și Rimini, Italia, 2010), dar și turneul european cu Steve Vai si Evolution Tempo Orchestra (iunie 2013).

„Vei fi a mea ” (George Natsis) din colecţia comp. George Natsis interpretat de Aurelian Temisan. C&P George Natsis – Arhiva personală.

Sursa: http://www.radioromaniacultural.ro

 

*****

La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 29 februarie – 6 martie:

29-02-1983        S-a născut Tiberiu Branga din grupul Centrul Civic.

01-03-1904        S-a născut în Clarinda, Iowa, Glenn Miller. Data aproximativă a morţii este 15 decembrie 1944, avionul său fiind doborât lângă Canalul Mânecii. Orchestra sa a avut 21 de piese No.1.

01-03-1927        Se naşte la New York, Harlem, interpretul Harry Belafonte. Şi-a început cariera la sfârşitul anilor ’40 în cluburile cartierului artiştilor, Greenwich Village, din New York. În toamna anului 1956 a lansat primul său hit pe plan naţional, „Jamaica Farewell”, datorită altui hit, „Banana Boat”, devenind regele Calypso-ului. Alte mari succese au fost „Island in the sun” şi „Coconut Woman”. S-a angajat în mişcarea pentru drepturile omului, iar în anii ’70 si ’80 a fost purtătorul de cuvânt al mişcării pentru pace şi al celor ce se împotriveau puterii nucleare.

01-03-1942          S-a născut vocalistul grupului Blood, Sweet & Tears, Jerry Fisher.

01-03-1944          Se naşte la Londra, Roger Daltrey, vocalistul grupului The Whoo (1965 UK No.2 single ‘My Generation’ plus over 20 other UK hit singles, 16 US Top 40 singles, rock opera albums ‘Tommy’ & ‘Quadrophenia’). Solo, (1973 UK No.5 single‘Giving It All Away’).

01-03-1958          Se naşte la Bristol, Anglia, Nick Kershaw.

01-03-1963          Se naşte interpretul Thomas Anders (Modern Talking)

01-03-1963          Se naşte bateristul Rob Affuso (Robert James Affuso) de la Skid Row.

01-03-1973          S-a născut Ryan Peake, chitaristul grupului Nickelback. (2002 US No.1 & UK No. 4 single ‘How To Remind You’, 2001 US No.2 & 2002 UK No.2 album ‘Silver Side Up’).

01-03-1991          Moare de pneumonie, la Melbourne, Frank Smith din grupul Air Supply.

01-03-2002          Moare la 36 de ani vocalistul fondator al grupului Soul II Soul, Doreen Waddell.

02-03-1942          Se naşte în Freeport, Long Island, New York, chitaristul Lou Reed, pe numele real Louis Firbank, solistul grupului VELVET UNDERGROUND. Cel mai mare hit al său pe disc single a fost în 1973 Walk On The Wild Side , aflat în Top 20.

02-03-1948         Se naşte la Ballyshannon, Irlanda, Rory Gallagher, a încetat din viaţă la Londra la 14 iunie 1995. Debutează la 15 ani în grupul FONTANA, numit mai târziu IMPACT. După destramarea grupului, R.G., John Wilson (tobe) şi Richard McCrachen continuă să cânte sub numele de TASTE.

02-03-1950         Se naşte la New Haven, Karen Carpenters din grupul The Carpenters, decedată la Los Angeles, în urma unui infarct la 04.02.1983. (1973 UK No.2 single ‘Yesterday Once More’ plus 3 US No.1’s including 1975 US No.1single ‘Please Mr Postman’. 1974 UK & US No.1 album ‘The Singles 1969-1973 spent 125 weeks on the UK chart).

02-03-1955         S-a născut Jay Osmond, The Osmonds, (1971 US No.1 single ‘One Bad Apple’, 1974 UK No.1 single ‘Love Me For A Reason‘ plus 9 other US & UK Top 40 singles).

02-03-1956         Se naşte basistul Mark Evans, ex AC/DC. A părăsit grupul în 1977.

02-03-1962         Se naşte la Perth Amboy, New Jersey, Jon Bon Jovi.

02-03-1977         S-a născut în Devon, Anglia, Chris Martin, pian, chitară şi voce în grupul Coldplay. Christopher Anthony John Martin.

02-03-1991         A murit compozitorul şi interpretul francez Serge Gainsbourgh.

02-03-1999         Încetează din viaţă, bolnav de cancer, la locuinţa sa din Henley-on-Thames, Anglia, în vârstă de 59 de ani, Dusty Springfield.

02-03-2003         Încetează din viaţă, la Los Angeles, bolnav de cancer, starul R&B Hank Ballard, cel care a lansat dansul TWIST. Vârsta sa a fost declarată diferit, între 66 şi 75 de ani. Pe numele real, John H. Kendricks, născut la 18 noiembrie 1927 în Detroit, Michigan.

03-03-1927         S-a născut blues-man-ul american Junior Parker. Mystery Train’ a fost preluat şi de Elvis Presley. A lucrat cu BB King şi Howlin’ Wolf. A murit la 18 noiembrie 1971.

03-03-1942         S-a născut, Mike Pender, The Searchers, (1964 UK No.1 & US No.13 single ‘Needles And Pins’).

03-03-1947         S-a născut Jennifer Warnes. (1982 US No.1 & UK No.7 single ‘Up Where We Belong’ with Joe Cocker).

03-03-1965         Se naşte Jon Marsh (The Beloved). S-a despărţit în vara anului 1990 de partenerul său Steve Waddington cu care a lansat hitul „Happiness”.

03-03-1966          S-a înfiinţat grupul Buffalo Springfield, unul dintre grupurile cu cea mai mare influenţă în rock-ul anilor ’60, în componenţa Neil Young, Stephen Stills şi Richie Furray.

03-03-1977         S-a născut Ronnan Patrick John Keating, ex Boyzone. (1996 UK No.1 single ‘Words‘ plus over 15 other UK Top 10 singles and 4 UK No.1 albums). Solo, (1999 UK No.1 single ‘When You Say Nothing At All’, 2000 UK No.1 album ‘Ronan’ spent over a year on the chart).

03-03-1978         Se naşte Douglas Kenneth de la Osmond Boys.

04-03-1937         Se naşte la Nice, Franta, saxofonistul tenor de jazz Barney Wilen, pe numele întreg Bernard Jean Wilen, decedat la 25 mai 1996 la Paris.

04-03-1944         Se naşte la Cleveland, Ohio, Bobby Womack. Cel mai mare hit al său în top 10 a fost Looking for A Love. El este şi autorul piesei lansate de Rolling Stones It’s All Over Now, number one în Anglia în 1964.

04-03-1948         Se naşte la Ely, Ţara Galilor, interpretul Shakin’ Stevens, pe numele real Michael Barrett.

04-04-1948          Se naşte Chris Squire, basistul grupului Yes dar şi cu carieră solo (1983 UK No.28 & 1984 US No.1 single ‘Owner Of A Lonely Heart’).

04-03-1950         Se naşte Billy Gibbons din grupul ZZ Top.

04-03-1950         S-a născut Emilio Estefan, compozitor şi membru al grupului Miami Sound Machine. (1984 UK No.6 single ‘Dr Beat’, 1989 US No.1 single ‘Don’t Wanna Loose You’).

04-03-1951         Se naşte La Middlesbrough, Anglia, Chris Rea .

04-03-1952         Se naşte Umberto Tozzi.

04-03-1955         Se naşte la Shanklin, Boon Gould (Ronald Gould) din grupul Level 42.

04-03-1963         Se naşte Jason Newstead, basistul grupului Metallica.

04-03-1977         În cutremurul din România, moare Doina Badea.

04-03-1992         Încetează din viaţă, la Bakersfield, California, chitaristul de jazz Mary Osborne, în vârstă de 70 de ani, bolnav de cancer.

04-03-1999          Încetează din viaţă, la West Lake Village, California, în urma unui emfizem, Eddie Dean, cântăreţ de muzică country al anilor ’50 şi actor de western. El a fost renumit pentru compoziţia I Dreamed Of A Hillbilly Heaven, un hit relansat mai târziu cu succes de Tex Ritter.

04-03-2002          Doreen Waddell, solistul grupului Soul II Soul a fost ucis.

05-03-1946          S-a născut interpretul britanic Murray Head. (1984 UK No.1 & 1985 US No.3 single, ‘One Night In Bangkok’).

05-03-1948          Se naşte interpretul Eddy Grant, carieră cu The Equals şi solo. (1968 UK No.1 single ‘Baby Come Back’,) and solo (1982 UK No.1 single ‘I Don’t Wanna Dance’).

05-03-1951          S-a născut interpreta Elaine Page. (1985 UK No.1 single ‘I Know Him So Well’).

05-03-1952          Se naşte Alan Clark, clape în grupul Dire Straits. (1985 US No.1 single ‘Money For Nothing’, 1986 UK No.2 single ‘Walk Of Life’).

05-03-1956           S-a născut în Santa Monica interpreta de R&B Teena Marie (Mary Christine Brockert ). Compozitoare şi producătoare.

05-03-1958           Se naşte la Manchester Andy Gibb. A murit într-un spital din Oxford la 10.03.1988, la numai 5 zile de la împlinirea vârstei de 30 de ani. A făcut parte din grupul Bee Gees. Cele 3 single-uri ale sale au stat în topul revistei Bilboard mai mult timp:”I just want to be your everything„,”(Love is) Thicker Than Water„, „Shadow dancing„. (1978 UK No.10 single ‘An Everlasting Love’ , 1978 US No.1 single ‘Shadow Dancing’, 7 săptămâni, plus alte 2 US No.1 singles. Gibb a murit la 10 martie 1988.

05-03-1963           Încetează din viaţă, în urma unui accident de avion, cântăreaţa de muzică country Patsy Cline. Cel mai mare hit al său a fost Crazy,” No. 9 song in 1961 scris de Willie Nelson. Melodia a primit Grammy Hall of Fame Award în 1992.

05-03-1970          Se naşte John Frusciante, ex-membru al grupului Red Hot Chili Peppers. 1992 UK No.26 single ‘Under The Bridge’, 1991 US No.3 album Blood Sugar Sex Magik şi 2002 UK No.1 album ‘By The Way’).

06-03-1944          S-a născut Mary Wilson din grupul The Supremes. (1964 UK & US No.1 single ‘Baby Love’ plus 11 other US No.1 singles).

06-03-1946         Se naşte la Cambridge, Anglia, chitaristul grupului Pink Floyd, David Gilmour. Vocal şi compoziţie. 1973 US No.1 & UK No.2 album ‘Dark Side Of The Moon’, record de 741 săptămâni în US chart. Pink Floyd a vândut peste 200 milioane de albume în întreaga lume. 1979 UK and US No.1 single ‘Another Brick In The Wall, (part 2)’. Gilmour a început să lucreze în scopuri caritabile din 2003. Solo 2006 UK No.1 and US No.6 album On A Island.’      

06-03-1947         Se naşte în Yorkshire, Anglia, Kiki Dee, pe numele real Pauline Matthews. Cel mai mare hit al său a fost duetul cu Elton John din 1976 , Don’t Go Breaking My Heart , vândut în peste un million de copii şi 4 săptămâni în topul Billboard Hot 100 .

06-03-1951          Moare în vârstă de 58 de ani compozitorul şi actorul Ivor Novello. Premiile anuale britanice pentru compoziţie îi poartă numele.

06-03-1958          Se naşte compozitorul George Natsis.

06-03-1963          Se naşte Kathy Kelly de la Kelly Family.

06-03-1968          Se naşte Bodo, solistul grupului Proconsul.

06-03-1970          Se naşte la Kensington, Anglia, interpreta Betty Boo. (Boomania).

*****

Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele GEORGE GRIGORIU – „În lumea şlagărului…, realizat de Casa de Discuri ELECTRECORD EDC 225 – C&P 1996, „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” realizat de Editura Muzicală – UCMR C&P 2003, „Muzică de Colecţie vol.19 Jurnalul Naţional” – C – Electrecord şi P – 2007 Intercont Music şi Arhiva personală a compozitorului George Natsis).

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Emisiuni/Rubrici joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

Revista de cultură „Ex Ponto” aniversează zece ani de existență

Revista de cultură „Ex Ponto” aniversează zece ani de existență

Publicat de Stefania Grigore, 6 august 2014, 11:30

Evenimentul festiv va avea loc de la ora 11.00, la Biblioteca Virtuală a Universității „Ovidius”.
La manifestare vor participa, alături de redactorul-șef al revistei, prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, membri ai filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și alți oameni de cultură din spațiul tomitan.
Structurată pe trei secțiuni: Text, Imagine și Metatext, „Ex Ponto” este o publicație cu apariție trimestrială.
Revista apare sub egida USR și are circulație națională și internațională.

Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Cultură joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Recital DIDA DRAGAN la Chisinau (foto A.Obreja/Radio Romania Chisinau)
Cultură joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Cultură miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură duminică, 15 noiembrie 2020, 21:46

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie Interviu cu Pr. Visarion Tuderici În liturgicul Bisericii Ortodoxe, pâinea joacă un rol extrem...

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură luni, 26 octombrie 2020, 13:40

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria

Absolventă a universităţilor din Timişoara şi Arad, îşi doreşte să devină profesoară în Ungaria Laura Csumpilla este o tânără...

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria
Cultură miercuri, 21 octombrie 2020, 17:09

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!

Vă facem cunoscut că, în perioada 23-24 octombrie 2020, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a...

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!
Cultură duminică, 18 octombrie 2020, 06:28

Poeta Mihaela Birescu din Bătania

O nouă cărticică de poezii pentru copii Recent a văzut lumina tiparului o cărticică de poezii pentru copiii de grădiniță. Volumul a apărut...

Poeta Mihaela Birescu din Bătania
Cultură miercuri, 14 octombrie 2020, 10:22

ALZIAR: Arta învinge prin artiști

La Eforie a avut loc prima ediție a Taberei Naționale de Creație artistică intitulată ”Arta învinge prin artiști-Plain Air”. Manifestarea...

ALZIAR: Arta învinge prin artiști