Rezultatele finale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate vineri.
Rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat înainte de depunerea contestaţiilor a fost de 73,3%.
Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
Sute de mii de copii au trecut în ultimele două săptămâni prin emoțiile simulărilor pentru examenele naționale (BAC 2022 și Evaluarea Națională). Pe lângă o presiune extraordinară atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, simulările reprezintă un fel de ”moment al adevărului”, arătând cât de bine s-au pregătit până acum elevii pentru examenele de la finalul anului.
Care este rolul acestor simulări, ce pot face elevii, profesorii și părinții dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare? Cum comunicăm mai departe cu copiii pentru a-i ajuta să obțină rezultate bune la BAC sau la Evaluarea Națională? Profesorii SuperTeach vin cu câteva recomandări în acest sens.
Rezultatele la simulare sunt o ocazie să analizăm nivelul de pregătire, nu o prognoză a reușitei unui copil la examen
„Rezultatele simulării sunt un indicator foarte valoros atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți”, apreciază Cristina Bărbosu-Ene, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Sihlea din județul Vrancea și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.
„La nivel individual, profesorii văd prin aceste rezultate cât de bine au reușit să dezvolte competențele, astfel încât să își poată proiecta activitățile pentru a stimula zonele de putere pe care le au elevii și pentru a organiza programe, întâlniri cu scopul de a relua conținuturile care creează dificultăți elevilor”, punctează profesoara.
De asemenea, părinții au nevoie să conștientizeze că aceste rezultate sunt un indicator de care să țină cont, dar „să nu pună presiune pe copii, dacă rezultatul nu este cel pe care și-l doreau”. Rezultatul poate fi momentul de analiză, apoi de discuție pentru cum își pot susține copiii în perioada următoare, până la examenele finale.
La rândul său, Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reșiţa, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație, susține că rezultatele simulărilor sunt importante „doar ca un punct de diagnosticare a nivelului la care acel elev se află, nu ca o prognoză a reușitei finale”.
Profesorul SuperTeach menționează că simulările conțin materia de examen, nu doar din clasele a IX-a sau a XXII-a, iar profesorii abia în această perioadă încep recapitularea pentru examene. Simulările sunt importante și pentru că ajuta elevul să se obișnuiască cu tipul de subiecte, cu atmosfera și cu regulile de la examen.
Un rezultat nesatisfăcător la simulări e un moment de conștientizare, pe care se poate clădi.
Un rezultat nesatisfăcător, privit cu mentalitate deschisă, oferă oportunitatea să devii mai motivat, să vezi obiectiv unde ai nevoie de mai multă exersare. Rolul profesorului este important, acesta putând să le vorbească elevilor despre modul în care privim eșecul – ca moment de conștientizare și organizare a activităților din următoarea perioadă.
„Profesorii, părinții și copiii cu un rezultat nesatisfăcător trebuie să pună foarte mult accent nu doar pe o pregătire științifică, dar și o pregătire emoțională”, spune Ovidiu Bădescu, adăugând: „Să îi oferim copilului exemplu alți elevi care la simulare au luat note mici, dar la examen note foarte mari. Sa le explicăm ca rolul simulărilor nu este să prezică nota de la examenul din vara, ci mai degrabă sa arate un nivel de pornire, pe care se poate clădi foarte mult. Să găsim părțile pozitive și să lăudăm ceea ce elevul a făcut bine, punând accent pe faptul că, dacă s-ar fi pregătit mai bine, putea face și mai mult, dar și pe faptul că până în vară e suficient timp să se pregătească mult mai bine”.
„Dacă elevul ia o notă bună la simulare trebuie să continue în același ritm. Sub nicio formă nu trebuie să se oprească din învățat sau să lucreze mai puțin”, spune Teodora Simion, profesor de română și director al Școlii Gimnaziale Ciugud.
Tactici pentru a motiva copilul: încurajează-l, oferă-i suport emoțional, nu îl critica
Cum comunici mai departe cu copilul, ce tactici să folosești pentru a-l ajuta și a-l motiva? În primul rând, este nevoie de conectare reală cu elevul, pentru ca intervenția să aibă impact pozitiv. Există câteva instrumente pe care le putem folosi pentru a-l ajuta pe elev să continuie.
Spre exemplu, funcționează să îi spui copilului care sunt zonele de putere, unde se pricepe cel mai bine, și să îl încurajezi să exerseze ca în acestă zonă să obțină punctaj maxim. Pe de altă parte, este nevoie să îi oglindești care sunt zonele în care are nevoie să depună mai mult efort.
„Profesorul le poate oferi elevilor diferite ”scurtături” care să îi ajute concret la examen pentru că timpul nu mai permite reluarea conceptelor în întregime, iar acest lucru depinde de măiestria profesorului”, spune Cristina Ene, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație.
De asemenea, precizează profesoara: „Este important să oferi feedback real și să te asiguri că elevul îl integrează. Contează și modul în care duci către elevi ideea de examen, mulți blocându-se în acele momente”.
Cristina Bărbosu-Ene spune că elevii au nevoie de profesori care să fie onești cu ei, să îi susțină și să îi încurajeze: „Mi se pare foarte important ca profesorul să fie onest cu sine și cu elevii săi și să îi ajute să-și dezvolte un program de pregătire pentru Evaluare”.
Tactica pașilor mărunți, de folos mai ales pentru pregătirea la matematică
Ovidiu Bădescu susține că „cea mai buna tactică este cea a pașilor mărunți, adică să găsim o anumită problemă pe care elevul nu a știut-o la simulare, să i-o explicăm până o înțelege, apoi să îi dăm mai multe probleme de același tip, pe care elevul le va putea rezolva singur. Va ajunge astfel la concluzia ca depinde doar de el și de timpul alocat pregătirii să știe la examen orice problemă”.
Dacă sunteți părintele unui elev de clasa a VIII-a sau a XX-a, nu vă lăsați descurajați de nota fiului/fiicei dvs. Nu începeți să criticați! Nu-l veți ajuta cu nimic.
„Discutați cu calm, deschis cu el/ea și stabiliți împreună care sunt pașii pe care îi aveți de făcut mai departe. În acestă perioadă, copiii se simt foarte stresați, apăsați. Dacă îi vom certa/critica, vom pune și mai multă presiune asupra lor. În această perioadă au nevoie să știe că le suntem alături, părinți și profesori. Au nevoie să știe că, oricare ar fi rezultatul final de la examen, acel rezultat nu ne influențează iubirea pentru ei”, spune profesoara de română Teodora Simion, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.
Elevii claselor a VIII-a susțin marţi proba scrisă la matematică, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine miercuri proba la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 14 aprilie.
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor aprobat prin ordin de ministru.
Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi.
Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Indepenent marţi.
O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.
Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.
Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.
Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm şi nu durata somnului.
Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.
Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.
Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.
Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă şi nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.
Rezultatele finale la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi.
Rata de promovare înregistrată în sesiunea august – septembrie a examenului naţional de bacalaureat înainte de depunerea contestaţiilor este 30,3%.
Rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea datelor personale ale candidaţilor, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD/GDPR).
Media minimă de promovare a examenului este 6, iar nota minimă pentru fiecare probă scrisă este 5.
Primele rezultate la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului sunt afişate astăzi, până la ora 12:00, potrivit Ministerului Educaţiei. Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare.
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât şi electronic.
Astfel, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.
Etapa de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului începe astăzi şi durează până la data de 31 august.
Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august, până la ora 12:00.
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, atât în format fizic, cât şi electronic.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.
A doua sesiune a Bacalaureatului, programată în perioada august – septembrie, începe astăzi fiind înscrişi aproape 39.000 de candidaţi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Prima probă scrisă este la Limba şi literatura română, marţi va fi proba obligatorie a profilului, ziua următoare proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba de limba şi literatura maternă joi. Între 23 şi 31 august se vor echivala şi recunoaşte competenţele lingvistice şi digitale.
Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).
Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 24.988 de candidaţi provin din promoţia 2020 – 2021, iar 13.958 de candidaţi din promoţiile anterioare.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august (până la ora 12?00).
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât şi electronic.
În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.
Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-19 sunt valabile şi în sesiunea august-septembrie 2021.
Rezultatele la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Rata cumulată de promovare la Bacalaureat, înainte de contestaţii, la nivelul ţării, a fost de 67,8%, în creştere cu aproximativ 5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut – 62,9%.
Rezultatele vor fi afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor.
De asemenea, rezultatele la etapa specială a Evaluării Naţionale vor fi anunţate tot astăzi, urmând ca în aceeaşi zi să poată fi depuse şi eventualele contestaţii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Rezultatele finale după contestaţii se vor afişa pe 12 iulie.
Rezultatele la Bacalaureat înainte de contestaţii se vor afișa astăzi, până la ora 12:00, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.
Astăzi au fost publicate rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, de absolvenţii clasei a VIII-a care au susţinut probele între 22 şi 25 iunie.
Aproximativ 77% dintre candidaţii la Evaluarea Naţională au avut medii peste 5, în timp ce 132 de candidaţi au avut media 10, informează Ministerul Educaţiei.
La proba de Limba şi literatura română, 103.805 candidaţi (84%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5, iar dintre aceştia, 482 de candidaţi au obţinut nota 10.
La Matematică, 83.129 de candidaţi au primit note mai mari sau egale cu 5, iar dintre aceştia, 1.505 candidaţi au obţinut note de 10.
La Limba şi literatura maternă, 7.619 candidaţi au primit note mai mari sau egale cu 5, iar 123 de candidaţi au obţinut note de 10.
Au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă cinci elevi, lucrările acestora fiind notate cu 1.
Rezultatele la Evaluarea Naţională au fost publicate pe site-ul evaluare.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse astăzi, în intervalul orar 16:00 – 19:00, şi miercuri, în intervalul orar 8:00 – 12:00, acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.
Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.
Elevii care au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen, pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie.
Absolvenţii de liceu susțin proba scrisă la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat!
Publicat de Andra Radu,
28 iunie 2021, 08:00 / actualizat: 28 iunie 2021, 9:04
Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, care începe astăzi cu proba scrisă la Limba şi literatura română.
Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.
Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie, până la ora 12:00.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie de astăzi şi până pe 11 iunie pentru a susţine Evaluarea Naţională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Proba scrisă la Limba şi literatura română se va desfăşura pe 22 iunie, iar proba la Matematică – pe 24 iunie.
Elevii din rândul minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă pe 25 iunie.
Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie, iar contestaţiile vor fi depuse pe 30 iunie.
Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie.
Conducerea Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud a informat că cele patru jucătoare de handbal depistate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore fac parte din echipa de tineret, de Divizia A, în timp ce pentru echipa de Ligă Naţională rezultatele testelor au fost negative.
Directorul clubului, Eugen Cosma, spune că echipa de handbal feminin care joacă în Liga Naţională a primit aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud pentru a participa la competiţii.
„Începerea Campionatului Diviziei A încă nu este programată, lotul este într-un program de pregătire separat. Miercuri (14 octombrie) este programată prima etapa a Ligii Naţionale MOL, în sistem turneu, la Ploieşti. Precizez că ieri (luni) am efectuat testarea ambelor echipe, pentru echipa de Ligă Naţională toate testele au fost negative”, a transmis Cosma.
La etapa specială a examenului de Evaluare Naţională s-au înscris 216 absolvenţi ai clasei a VIII-a, conform situaţiei centralizate până la această oră de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Examenul începe luni, 29 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română (192 de candidaţi înscrişi). Marţi, 30 iunie, se desfăşoară proba la Matematică (206 candidaţi înscrişi), iar miercuri, 1 iulie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă (9 candidaţi înscrişi).
La nivelul judeţului Sibiu sunt 3 candidaţi care vor susţine EN8 în etapa specială, la limba şi literatura română şi matematică.
Probele încep la ora 9:00 şi se vor desfăşura în 60 de centre de examen din 37 de judeţe.
Potrivit situaţiilor transmise de către inspectoratele şcolare, la nivelul judeţelor Arad, Covasna, Ilfov, Mehedinţi şi Tulcea nu au fost situaţii care să determine organizarea acestei etape speciale.
Primele rezultate se vor afişa joi, 2 iulie, până la ora 12:00, în centrele de examen. Contestaţiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.
Media generală obţinută în urma susţinerii Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.
Rezultatele testelor PISA au arătat că analfabetismul funcțional atinge cote alarmante în România
În urma publicării rezultatelor de la această evaluare internațională, ministrul Educației, Monica Anisie, spune că își dorește o mai bună pregătire a cadrelor didactice și schimbarea tehnicilor de învățare.
„Această evaluare internațională este o cercetare știinţifică de la care Ministerul Educaţiei trebuie să pornească atunci când ia nişte măsuri. (…) De acum înainte, consider că este important să nu mai luăm măsuri fără a fundamenta măsurile pe nişte cercetări solide”, a arătat ministrul.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a mai spus că ia în calcul și schimbarea modului în care sunt construite subiectele evaluării naționale.
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, afirmă, referindu-se la rezultatele obţinute de elevii români la ultima evaluare PISA, că cel mai grav nu este rezultatul, ci „lipsa unor măsuri clare şi coerente pentru corectarea situaţiei”.
„Pentru România, rezultatele PISA 2018 nu sunt bune, indiferent cum am privi lucrurile. În acelaşi timp, însă, sunt de acord cu ministrul Anisie că trebuie să abordăm această problemă într-o manieră obiectivă, cu calm, şi nu să dramatizăm. Cel mai grav nu este rezultatul obţinut la PISA în toţi aceşti ani, ci lipsa unor măsuri clare şi coerente, pentru corectarea situaţiei, la care nu ai cum să ajungi atunci când ai un nou ministru al Educaţiei la fiecare şase luni”, a scris Pricopie pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, vicepremierul Raluca Turcan este de părere că rezultatele la testele PISA arată „cel mai clar” nevoia de a pune în practică proiectul „România educată” al preşedintelui Klaus Iohannis.
Vicepremierul a afirmat că s-a ajuns în această situaţie pentru că s-au făcut „schimbări după ureche, heirupiste, generate doar în contextul unor rezultate dramatice la evaluări„.
Clasamentul PISA 2018 publicat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reflectă o poziţionare a sistemului naţional de educaţie din România sub valorile medii înregistrate la nivelul ţărilor participante, potrivit gpseducation.oecd.org.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, comparativ cu ciclul anterior de testare, media internaţională a înregistrat o uşoară scădere (citire/lectură – 487, faţă de 493, matematica – 489, faţă de 490, ştiinţe – 489, faţă de 493 în 2015).
Nucile, alunele și migdalele au efecte benefice asupra sănătății. Aceste alimente luptă împotriva colesterolului „rău”, oferă organismului o protecție cardiovasculară, asociată în special cu conținutul lor bogat în omega-3
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au monitorizat, timp de doi ani, bărbați și femei în vârstă, majoritatea având hipertensiune ușoară.
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri:
un consum zilnic de nuci pentru unii (15% din consumul de energie),
o dieta standard necontrolată pentru alții.
Tensiunea arterială a fost măsurată la intervale regulate, atât în cabinetul medicului, cât și în ambulatoriu. Rezultatul arată o scădere „semnificativă” a tensiunii arteriale în grupul celor care au consumat nuci și nici o modificare a grupului de control.
De menționat că acest efect benefic se referă numai la presiunea sistolică (cifra cea mai mare), fără influență aparentă asupra presiunii diastolice.
„De aici până la a recomanda o dietă bogată în migdale, alune și nuci este doar un pas de făcut, fără dificultăți, deoarece aceste fructe uscate sunt în general apreciate de consumator, care însă poate avea tendința de a abuza, cu riscul de a lua în greutate. Este vorba de doză, iar nucile ar trebui să reprezinte 15% din aportul caloric zilnic”, a spus dr. Philippe Tellier.
UPDATE: Astăzi se afișează rezultatele la Bacalaureat
Publicat de Andra Radu,
8 iulie 2019, 10:39 / actualizat: 8 iulie 2019, 13:28
Update: Potrivit datelor oficiale anunțate pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro, procentul celor promovați a fost de 67,2%. Este cel mai slab procent din ultimii ani.
În țară, au fost înregistrate 177 de medii de 10.
……………………………………..
Update: Rezultatele le Bacalaureat au fost afisate.
………………………………………
Astăzi se afișează rezultatele la Bacalaureat. Acestea vor fi publicate pe site-ul bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele liceelor, până la ora 12:00.
Cei nemulțumiți de note pot depune contestații astăzi, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 13 iulie.
Pentru sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2019, s-au înscris peste 136.000 de candidați, cei mai mulți fiind din promoția 2019.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulativ:
susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următoarea structură:
15 – 19 iulie, înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – Limba şi literatura română – proba Ea) – proba scrisă;
22 august – Limba şi literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă.
Pe 26 august se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării:
proba scrisă, pe 27 şi 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
pe 29 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
pe 30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale.
În zilele de 2 – 3 septembrie se va face evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională – proba C, iar pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00).
Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.
Primele rezultate ale Evaluării Naționale au fost afișate, astăzi, pe site-ul special creat de Ministerul Educației. Potrivit datelor centralizate, mai mult de jumătate dintre candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5.
În Bucureşti, un număr de 11.684 de candidaţi la Evaluarea Naţională (84,94%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, potrivit unui centralizator al IŞMB.
Conform sursei citate, medii sub 5 au luat 2.073 de candidaţi (15,07%). Un număr de 48 de absolvenţi de gimnaziu au luat media zece, faţă de 55 anul trecut.
Un număr de 24 de elevi au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională susţinută în judeţul Constanţa, examenul fiind trecut de 71,3% din absolvenţii clasei VIII-a, prin obţinerea de medii peste 5, a informat marţi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Conform ISJ Constanţa, cele mai multe medii de 10 au fost obţinute de elevii Liceului Teoretic Ovidiu (8 elevi) şi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân (4 elevi). Din totalul de 5.393 de candidaţi care au susţinut Evaluarea Naţională, 1.548 au luat medii sub 5, iar 666 de elevi au obţinut medii cuprinse între 9 şi 9.99.
În județul Suceava, 13 elevi au obţinut media 10 la examenul de evaluare naţională din acest an, iar alţi opt au obţinut la această evaluare medii cuprinse între 9,92 şi 9,95, potrivit primelor date publicate de Ministerul Educaţiei.
Judeţul Iaşi se clasează pe locul doi la nivel naţional în topul judeţelor cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Naţională, au anunţat marţi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, după ce 35 de elevi au obţinut media 10 înainte de contestaţii.
Pe locul I se clasează Bucureștiul, cu 48 de medii de 10, pe locul II, judeţul Iaşi cu 35 de medii de 10, pe locul III judeţul Cluj cu 28 de medii de 10, urmat de Constanţa, cu 24 de medii de 10, de Timiş cu 22. În Bihor se înregistrează 17 medii de 10, în timp ce în Prahova sunt 12 medii de 10.
Premierul Alexis Tsipras resimte din plin înfrângerea suferită de SYRIZA, partidul de guvernământ, din care face parte, fiind considerat direct responsabil de acest rezultat. Nemulţumirea electoratului s-a manifestat atât la nivel naţional, prin votul la alegerile europarlamentare, cât şi la nivel local unde candidaţii susţinuţi de partidul de guvernământ au fost „spulberaţi”. Toate promisiunile şi declaraţiile politice defilate populist, acum cinci respectiv patru ani în urmă, rămase fără rezultate concrete, au fost taxate din plin prin exerciţiul democratic de exprimare a votului.
Noua Democraţie (principalul partid de dreapta, aflat în opoziţie) a înregistrat o mare victorie, dar şi aşteptările votanţilor sunt pe măsură.
Publicaţia grecească To Vima subliniază că mesajul dat atât la nivel naţional, cât şi la nivel local este unul sonor. Este vorba de o palmă fără precedent dată Stângii Radicale şi personal premierului Alexis Tsipras care a încercat să-şi ascundă disconfortul, declarând că „atunci când cazi trebuie să ştii să te ridici”. Asta în condiţiile în care nu eşti făcut „knockout”, adăugăm noi.
Potrivit rezultatelor provizorii ale Parlamentului European, privind alegerile desfăşurate în perioada 23-26 mai, Partidul Popular European (PPE, conservator) ar rămâne majoritar cu 180 de locuri, în timp ce socialiștii și democrații rămân pe locul al doilea cu 146 de locuri. În centru, Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) obţine 109 locuri, o creștere clară față de mandatul precedent.
În România, Partidul Naţional Liberal (PNL) se situează pe primul loc cu un procent de 26,79%, urmat de Partidul Social Democrat (PSD) cu 23,39% şi Alianţa 2020 (USR + PLUS) cu 21,40%.
În Germania, partidul cancelarului Angela Merkel, conservatorii din CDU/CSU, ajunge cu siguranță în frunte cu 28,9% din voturi (29 de mandate în Parlamentul European), urmat de Verzi, care vin pe locul al doilea cu 20,5% din voturi (21 de locuri) și devin primul lor rival.
În Austria, Partidul conservatorului Sebastian Kurz, Partidul Popular Austriac (ÖVP), a câștigat 34,9% din voturi, în comparație cu 23,4% obţinute de opoziția social-democrată a SPÖ și 17,2% pentru Partidul Libertății (FPÖ.
În Regatul Unit, noul partid anti-european Brexit, format de Nigel Farage, care militează pentru o ieșire brutală (fără înțelegere) din Uniunea Europeană, a ajuns pe primul loc la alegeri, cu 31,69% din voturi. Liberal-Democrații, o formațiune pro-europeană, ocupă a doua poziție cu 18,53%, înaintea lui Partidului Laburist al lui Jeremy Corbyn, pe locul al treilea loc (14,08%) și Verzilor (11,1%). Conservatorii aflați la putere din 2010 sunt pe locul al cincilea rând, cu 8,68% din voturi.
Partidul Noua Democrație, din Grecia, se află pe prima poziţie pe conservatorii din cu 33,25 față de 23,74% pentru Syriza, partidul de stânga al premierului Alexis Tsipras.
În Ungaria, Fidesz, partidul premierului Viktor Orbán, este pe primul loc cu un procent de 52,33%, net detaşat de celelalte partide.
În Slovacia, coaliţia – PS/Spolu este în frunte la alegerile europene, cu 20.11%.
În Polonia, naționaliștii conservatori ai Partidului Legii și Justiției (PiS) au câștigat alegerile europene, cu 45,38% din voturi, față de 38,47% pentru Coaliția Europeană, care a reunit o mare parte din opoziția sub conducerea Platformei Civice a Președintelui Consiliului European, Donald Tusk.
În Italia, Liga (extremă dreaptă), partidul lui Matteo Salvini, a ajuns pe prima poziţie cu 34,33% din voturi, în timp ce Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), cealaltă componentă a majorității guvernamentale din Italia, trece pe locul 3, cu 17,07% din voturi.
Sportivii Larisa Iordache (Dinamo Bucureşti) şi Marian Drăgulescu (Steaua Bucureşti) au câştigat, ieri, cele mai multe medalii de aur, câte trei, în finalele pe aparate, la cea de-a 68-a ediţie a Campionatelor Naţionale de la Bucureşti.
Larisa Iordache a cucerit medaliile de aur la paralele, bârnă şi sol, iar la sărituri s-a impus junioara Denisa Golgotă. La masculin, Marian Drăgulescu s-a impus la sol, sărituri şi bară fixă, celelalte medalii de aur revenind sportivilor Andrei Muntean – la inele şi paralele, respectiv Andrei Ursache, la cal cu mânere.
Larisa Iordache a mai cucerit titlul la individul-compus, dar şi cel pe echipe cu Dinamo Bucureşti. La masculin, titlul la individual-compus a revenit lui Cristian Băţagă (CSM Bucureşti), iar cel pe echipe tot clubului Dinamo Bucureşti.
Pentru gimnaştii din loturile olimpice, Campionatele Naţionale de la Bucureşti au reprezentat un test important înaintea participării la Campionatele Mondiale de la Glasgow, care vor avea loc în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie.
Alegătorii greci au fost chemaţi la urne ieri pentru a decide cine va implementa noile măsuri prevăzute în acordul cu creditorii internaţionali.
Partidul de stânga al fostului premier grec Alexis Tsipras, Syriza, a câştigat alegerile legislative desfăşurate ieri în Grecia cu 35,33% din voturi, urmând să obţină 144 de mandate din cele 300 din Parlament, potrivit rezultatelor parţiale,citate de Mediafax.
Potrivit rezultatelor oficiale prezentate de Ministerul grec de Interne după numărarea a 23% din voturile exprimate, Syriza s-a clasat pe primul loc cu 35,33% din sufragii. Conform estimărilor pe baza acestor rezultate, Syriza ar urma să obţină 144 de mandate în Parlament, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formaţiunii câştigătoare.
Formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie a obţinut 28,16% din voturi, conform rezultatelor parţiale, astfel că ar urma să aibă 75 de parlamentari. De altfel, lliderul partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri.
Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii a obţinut 7,29% din voturi şi ar urma să aibă 20 de parlamentari, dar cel mai probabil nu va fi abordat în vederea formării unei coaliţii.
Socialiştii de la PASOK au câştigat 6,47% din sufragii (17 mandate), comuniştii de la KKE 5,52% (15 mandate), Grecii Independenţi (Anel) 3,72% (10 mandate), To Potami (Râul) 3,8% (10 mandate) şi Uniunea Centriştilor 3,5% (9 mandate).
Iata rezultate înregistrate în partidele disputate, vineri, sâmbătă şi duminică, în etapa a XI-a a Ligii I, programul ultimului meci şi clasamentul competiţiei:
Vineri
FC Voluntari – ACS Poli Timişoara 0-0
Pandurii Târgu Jiu – ASA Târgu Mureş 2-0
Au marcat: Nicoară ‘9, Hora ’79
Sâmbătă
CSMS Iaşi – FC Viitorul 0-0
CFR Cluj – Astra Giurgiu 1-1
Au marcat: Jakolis ‘6 / Alibec ’51
Duminică
Petrolul Ploieşti – CS Universitatea Craiova 0-1
A marcat: Ivan ‘2
FC Botoşani – Dinamo Bucureşti 1-1
Au marcat: Cabrera ’27 / Essombe ’45+2
Luni
Steaua Bucureşti – Concordia Chiajna, ora 21.00.
Clasament:
1. Astra Giurgiu 11 6 3 2 21-16 21 puncte
2. FC Viitorul 11 5 5 1 20-10 20
3. Pandurii Târgu Jiu 11 5 4 2 14-11 19
4. Dinamo Bucureşti 11 4 6 1 12-7 18
5. ASA Târgu Mureş 11 4 5 2 11-7 17
6. Steaua Bucureşti 10 4 4 2 9-6 16
7. CS Universitatea Craiova 11 4 3 4 11-9 15
8. *CFR Cluj 11 5 4 2 16-10 13
9. ACS Poli Timişoara 11 3 3 5 6-12 12
10. CSMS Iaşi 11 3 3 5 6-13 12
11. Concordia Chiajna 10 2 3 5 10-13 9
12. FC Botoşani 11 1 5 5 7-13 8
13. FC Voluntari 11 0 5 6 6-17 5
14. *Petrolul Ploieşti 11 1 5 5 7-12 2.
Echipele precedate de semnul (*) au fost penalizate cu câte şase puncte de către Comisia de Licenţiere a FRF.
70 de candidați au fost eliminați din examen, ieri, la proba scrisă la limba romană, la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. Tinerii au fost prinși că încercau să copieze.
Sesiunea de toamnă continuă mâine cu examenul la limba şi literatura maternă. Miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului, iar vineri, ultimul test scris din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate luni, până la ora 12, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12 şi 16. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.
Aproximativ 1.500 de absolvenţi de liceu din Timiş s-au înscris pentru a susţine a doua sesiune a Bacalaureatului.
Vor fi șase centre de examen, dintre care cinci în Timişoara şi unul în Lugoj, unde sunt circa 280 de candidaţi.
Probele încep în 17august, cu competenţele lingvistice de limba şi literatura română iar în 24 august are loc prima probă scrisă.
Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, contestaţiile se vor putea depune în 2 şi 3 septembrie, iar notele finale vor fi publice în 4 septembrie.
Doar 17 la sută dintre elevii bucureşteni care au dat bacalaureatul în sesiunea de toamnă au promovat examenul.
La nivel naţional rata de promovare este de aproximativ 22 %.
Totuşi numărul celor care au ratat examenul maturităţii rămâne destul de mare.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Invătamânt, Simion Hancescu, consideră că principalele motive sunt programa şcolară încărcată şi modul de examinare.
La aceste cauze se mai adaugă şi altele, precum dezinteresul tot mai crescut al copiilor, dar şi mediatizarea unor persoane care au prosperat şi au o educaţie precară.Simion Hancescu consideră că nici în anii următori rezultatele nu vor fi extraordinare.
In acelasi timp, pot fi depuse si contestaţiile. Joi vor fi afisate rezultatele finale.
Estimarile partiale arata ca aproximativ 80% dintre candidati au picat aceasta sesiune.
Potrivit Ministerului Educaţiei, rata de promovare a fost de aproape 23 la sută.
53 de mii de absolvenţi de clasa douăsprezecea au participat la examen şi au promovat peste 11 mii 600. Cele mai proaste rezultate sunt in județele Ilfov și Prahova.
Din totalul candidaţilor respinşi, 250 au fost eliminaţi pentru fraudă şi peste 9 mii 700 au obţinut medii între 5 şi 5,99.
În sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, rata de promovare la nivel naţional a fost de 60 la sută.
Sunt înscrişi peste 36.000 de absolvenţi de liceu, iar cei mai mulţi dintre ei vor susţine proba la matematică.
Ieri, elevii au susţinut examenul la limba maternă.
Sesiunea de toamnă se încheie vineri cu proba la alegere a profilului si specializării.
Rezultatele vor fi afişate luni, 1 septembrie, când se pot depune si contestaţiile.
Rezultatele finale vor fi făcute publice la 4 septembrie.
37 de candidaţi au obţinut note mai mari, dar 23 au primit o notă mai mică.
Comisia de examinare a mai constatat că 70 de contestații nu au fost justificate. Aspiranţii la o catedră de titular au rămas astfel cu nota iniţială.
După contestaţii, promovabilitatea la examen a crescut cu 1,7% în județul Mureș, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar, Camelia Irimie-Matei.
Rezultatele finale din Mureş arată că 161 de cadre didactice au luat note sub 5, alte 311 având medii cuprinse între 5 și 7.
414 cadre didactice au obţinut note între 7 și 9, iar 4 candidaţi au luat nota maximă.
Probele s-au desfăşurat fără alte probleme în cele 4 centre de examen din judeţ, a declarat adjunctul din Inspectoratul Şcolar Timiş, Cornel Petroman.
În judeţul Arad, 47 de profesori s-au retras din examenul de titularizare.
45 dintre ei au considerat că subiectele au fost prea complicate, iar doi au acuzat probleme medicale.
De asemenea, la nivelul judeţului Arad au fost şi 61 de absenţi.
Primele rezultate vor fi afişate în 25 iulie, urmează perioada depunerii şi rezolvării contestaţiilor, iar în 30 iulie se afişează rezultatele finale.
Ieri au primit rezultatele şi cadrele didactice care au susţinut examenul de definitivat. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, peste 60% au obţinut cel puţin nota 8, cu 13 procente peste rezultatele înregistrate de anul trecut.
Cele mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Cluj, peste 70%, iar cele mai scăzut, sub 50%, în Maramureş şi Giurgiu. Până miercuri pot fi depuse contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate o zi mai târziu.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional peste 60% dintre candidaţi au obţinut cel puţin nota 8, cu 13 procente peste rezultatele înregistrate de anul trecut.
Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în Maramureş şi Giurgiu, unde sub 50% dintre cadrele didactice au promovat.
Până miercuri se mai pot depune contestaţii, iar rezultatele finale vor fi afişate o zi mai târziu.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.