Radio Timişoara – Roboţi programaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
Publicat de Camelia Teodosiu, 9 februarie 2017, 15:27 / actualizat: 6 martie 2017, 15:33
„Povestea jocului este că NASA a pierdut unul dintre sateliți în spațiu. Acesta a explodat și ne angajează pe noi, o companie oarecare să găsească aceste elemente. Fiecare echipă trebuie să programeze un robot și fiecare echipă acumulază un anumit număr de puncte”, povestește Emanuel Covaci, elev la unul dintre liceele intrate în competiţie.
Cu alte cuvinte, folosind doar coduri de programare, liceenii trebuie să controleze viteza, rotația și direcția sateliților, care trebuie să ocolească obstacole și să își îndeplinească misiunea cu minimum de energie și combustibil. Dacă în prima etapă, programarea roboților s-a făcut doar virtual, în mediul online, în finală codurile de programare au fost folosite direct pe echipamentele Centrului Spațial.
Concursul Internaţional Zero Robotics se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia, şi are ca scop programarea robotilor SPHERES – sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Concursul este organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT din USA şi s-a finalizat cu invitarea primelor 14 echipe finaliste la sediul lor în data de 27 ianuarie 2017.
Patru elevi din Timişoara, finalişti ai unui concurs organizat de NASA în cadrul căruia au programat roboţi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, au format echipa heRObotics şi au participat, în perioada septembrie – decembrie 2016, la Concursul Internaţional Zero Robotics.
Echipa este alcătuită din patru tineri de la licee de top de Timişoara: Silaghi Fineas – clasa a X-a Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Ciuleanu Vlad Mihai – clasa a X-a Colegiul Naţional „C.D.Loga”, Cândreanu David – clasa a X-a Colegiul Naţional „C.D.Loga”, Prodaniuc Pavel – clasa a X-a Liceul Teoretic „J.L.Calderon”.
Această poveste, desprinsă parcă din romanele Science Fiction, o puteţi asculta în emisiunea România de nota 10, realizată de Simona Pele.