România – o țară de asistați social, mulți închipuiţi
Publicat de Mihaela Costache, 14 octombrie 2015, 07:30
7 milioane de români beneficiază de o formă de ajutor social, mulţi fără să merite. Sunt persoane care muncesc la negru, sunt persoane care au vile, maşini de lux şi bani în conturi, şi beneficiază simultan şi de sprijin de la stat. În România există sate întregi unde oamenii trăiesc din ajutoare sociale.
Şi dacă vorbim de ajutoare sociale acordate de stat, lista este extrem de lungă: ajutorul încălzire; alocaţia pentru susţinerea familiei; alocaţia de stat pentru copii; alocaţia de plasament; indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie şi nu în ultimul rând sprijinul pentru persoanele cu handicap.
Teoretic, ajutoarele sociale se acordă pe baza unor criterii bine stabilite – contextul familial; veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia; condiţiile de locuire; starea de sănătate şi gradul de dependenţă. Practic, românii au învăţat cum să fraudeze sistemul.
Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale a scăzut însă în ultimele luni datorită controalelor efectuate de Agenţia Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, instituţie înfiinţată în 2008 pentru gestionarea sistemului beneficiilor de asistenţă socială.
Nu trebuie însă să generalizăm. Există și persoane pentru care fiecare ban, orice kilogram de zahăr sau de orez contează, persoane care au o vârstă prea înaintată pentru a-și găsi un loc de muncă, persoane bolnave, pentru care poate ar trebui făcut și mai mult. Persoane asupra cărora ar trebui să ne îndreptăm privirea și din puținul nostru să le oferim și lor.
Citește pe această temă:
Sute de persoane din Caraş-Severin au fraudat sistemul de ajutoare sociale