Nicolae Botgros – un nume mit al românismului
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 23 august 2017, 05:00
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Galeria interpreţilor de muzică populară! Sunt Gabriela Rusu-Păsărin şi vă propun o jumătate de oră de confesiuni alternate cu muzica Lăutarilor din Chişinău pentru a afla detaliile unui destin exemplar: cel al maestrului Nicolae Botgros, originar din românitatea de peste Prut.
Maestrul Nicolae Botgros este numele mit care uneşte gândurile românilor aflaţi de o parte şi de alta a Prutului. Este cel care a înnobilat noţiunea de lăutar conferindu-i accepţiunea elitistă de performer nativ al muzicii tradiţionale. Sub bagheta sa, Orchestra Naţională de Muzică Populară “Lăutarii din Chişinău” a purtat cu mândrie în lume repertoriul care defineşte fiinţa noastră naţională.
Când vorbeşte maestrul Nicolae Botgros, par a se opri din lungul lor drum pe cer păsările care mai apoi îşi vor topi cântecul pe strunele viorii maestrului. Iar Prutul se face liant al sentimentelor nobile de apartenenţă la o cultură majoră, cea românească. Familist convins a reunit în scenă pe toţi membrii familiei sale, dovedind că dragostea are, înainte de toate, valenţele nobile ale ataşamentului susţinut de talent şi har şi că uneori părinţii pot dărui din harul lor copiilor. Ediţia de acum a emisiunii Galeria interpreţilor de muzică populară este dedicată acestei personalităţi musicale complexe care face cinste neamului românesc: Nicolae Botgros.
O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune