Nutriţioniştii avertizează că anumite alimente consumate la cină pot avea un impact negativ asupra calităţii şi profunzimii somnului.
Lipsa regulată de somn reduce imunitatea, favorizează acumularea de hormoni de stres, influenţând în mod negativ starea generală a organismului.
În plus, oboseala creşte iritabilitatea, ceea ce duce adesea la excese alimentare şi la acumularea de kilograme în exces.
Experţii în nutriţie susţin că unele alimente pot provoca insomnie, dacă sunt consumate seara: carnea prăjită şi friptă, peştele afumat, roşiile, vinetele, conservele, murăturile, avocado şi brânzeturile cu mucegai nobil.
Aceste produse alimentare pot conţine tiramină în cantităţi mari, un aminoacid din organism care este transformat în norepinefrină (hormonul stresului). Concentraţia sa în sânge creşte în toate situaţiile stresante, cauzând insomnii. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu proprietăţi diuretice înainte de culcare.
Un consum de dulciuri duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, care la rândul său duce la o poftă mai mare pentru carbohidrați și alimente zaharoase. Există, totuși, câteva alimente ce reduc pofta de dulce fără a afecta negativ sănătatea.
Merele: Sunt probabil cele mai bune fructe dacă doriţi să vă satisfaceţi pofta de dulciuri. Coaja merelor nu trebuie înlăturată atunci când acestea sunt consumate, deoarece este plină de fibre şi de vitamine prin care creşte senzaţia de saţietate şi, prin urmare, reduce apetitul.
Roşiile: Conţin vitaminele A, C, E şi în betacaroten, substanţe nutritive importante pentru un organism sănătos. Totodată, sunt bogate în licopen, care protejează împotriva canceruluişi a altor boli grave. Roşiile sunt deosebit de eficiente în combaterea poftelor alimentare, deoarece conţin niveluri ridicate de triptofan. În organism, triptofanul este transformat în serotonină, cunoscută şi ca hormonul fericirii. De asemenea, tomatele sunt bogate în crom, un mineral care reduce dorinţele pentru dulciuri şi alte delicatese şi reglează nivelurile de colesterol şi zahăr din sânge.
Cartofii dulci: Sunt printre cele mai nutritive legume. Acestea conţin vitamine şi minerale importante, precum vitamina B6, potasiu şi fier şi o mare cantitate de fibre. Aceștia menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ajută împotriva poftelor pentru dulciuri şi oferă organismului în plus de vitamina B6, vitaminele A, C şi E. Nutrieţii dulci din aceste legume apără organismul împotriva bolilor de inimă şi a cancerului şi atenuează probemele digestive. De asemenea, conţinutul bogat în carbohidranţi oferă o saţietate de lungă durată.
Scorţişoara: Este un condiment excelent, potrivit atât pentru felurile de mâncare dulci, cât şi pentru cele sărate. Cu un conţinut bogat în antioxidanţi şi cu proprietăţi antimicrobiene şi antibacteriene, scorţişoara reduce pofta de dulciuri şi ajută la pierderea în greutate.
Unele alimente ar fi mai indicat să nu fie consumate niciodată pe stomacul gol, întrucât consumul lor poate declanşa probleme digestive.
Iată 5 alimente pe care nu ar tebui să le consumi dimineața:
1. Roşiile
Acestea conţin o cantitate mare de acid tanic ce provoacă aciditate la stomac. Din cauza conţinutului ridicat de vitamina C, se poate accelera producerea acidului gastric în stomac. Acidul tanic are proprietatea de a stimula producerea acidului gastric în stomac şi atunci apar arsurile, urmate de o durere severă în piept. În cazul în care o persoana urmează un tratament medicamentos, medicii recomandă ca aceasta să renunţe la consumul roşiilor pe stomacul gol.Băuturile carbogazoase sunt interzise să fie consumate pe stomacul gol.
2. Băuturile carbogazoase
Conţin foarte mult zahăr, iar, din această cauză, după consumul lor apare senzaţia de stomac umflat şi tare. De asemenea, aceste băuturi încetinesc metabolismul. Din cauza lipsei alimentelor din stomac, zahărul din băuturile carbogazoase consumate ajunge direct în fluxul sanguin ceea ce duce la dilatarea vaselor sanguine. Ca urmare, în organism apare senzaţia de căldură, se reduce pulsul şi creşte tensiunea arterială.
3. Legumele de culoare verde (avocado, mere verzi, struguri verzi, kiwi, lămâi verzi, pere verzi, anghinare)
Sunt extrem de sănătoase şi aduc multiple beneficii organismului, dar nu când sunt consumate pe stomacul gol. Medicii nu ne recomandă să cosumăm legumele de culoare verde pe stomacul gol, din cauza conţinutului mare de aminoacizi care pot provoca arsuri şi dureri la stomac.
4. Iaurtul
Este unul dintre cele mai populare alimentele consumate la micul dejun. Se pare că nu este cea mai bună alegere. Iaurtul conţine bacterii, care ucid bacteriile benefice din stomac, crescând astfel aciditatea la stomac şi duc la apariţia meteorismului.
5. Ardeiul iute
Medicii nu recomandă să consumăm pe stomacul gol alimentele picante, care pot distruge flora intestinală, provocând creşterea acidităţii. Disfuncţiile de la stomac cresc riscul apariţiei ulcerului
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.