Publicat de gabrielasaksa,
17 septembrie 2024, 12:00
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În județul Sălaș a avut loc în perioada 9-12 septembrie, etapa principală a unui exercițiu de mobilizare – organizat și condus de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în colaborare cu instituțiile din domeniul apărării și securității naționale. Pe timpul exercițiului a fost simulată punerea în aplicare a planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, a programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare și a planului de rechiziții de bunuri și prestări de servicii în interes public județean. Potrivit organizatorilor, exercițiul a urmărit evaluarea potențialului economic și uman la nivelul județului Sălaj, pentru identificarea resurselor necesare susținerii efortului de apărare. Concluziile în urma exercițiului vor fi analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Testări gratuite, miercuri, 21 septembrie, pentru depistarea cancerului de col uterin, în comuna Sărmășag din județul Sălaj. Unitatea Mobilă va poposi între orele 10:00 și 18:00, la primăria din localitate.
Femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani pot beneficia de teste Babeș-Papanicolau, iar cele între 30 și 64 de ani de teste HPV.
Se pot prezenta pentru testări gratuite și femeile din județele învecinate: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj și Satu Mare.
ANM a emis, astăzi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.
Potrivit meteorologilor, în perioada 30 noiembrie, ora 23:00 – 01 decembrie, ora 11:00, în nordul Carpaţilor Orientali, local în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 m, rafalele vor depăşi 75-85 km/h şi va fi viscol.
Judeţele vizate de această atenţionare Cod portocaliu sunt: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba şi Caraş Severin.
Separat, ANM a emis şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe. Potrivit meteorologilor, în perioada 30 noiembrie, ora 20:00 – 01 decembrie, ora 16:00, în zona montană şi submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 şi 65 km/h.
La altitudini de peste 1.700 m, rafalele vor depăşi 85-95 km/h, viscolind ninsoarea. Până în dimineaţa zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile nord-vestice.
Judeţele vizate de această atenţionare Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.
Asociaţia „Atelierul de Joc Popular” din Sălaj pune la dispoziţie gratuit costume sau elemente de costum popular autentic celor care doresc să le poarte cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
„Celor care doresc să îmbrace costume populare autentice, cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Paște, Asociatia Atelierul de Joc Popular, pune la dispoziție costume sau elemente de costum popular autentic. Acestea se pun la dispoziție in mod gratuit, dar donațiile in scopul asociației sunt binevenite.”, se arată pe pagian de facebook a asociației.
Iniţiatorul acestei acţiuni, Gabriel Boticaş, a precizat că asociaţia are peste 100 de cămăşi de bărbaţi şi un număr similar de cămăşi de femei, alături de sumane, catrinţe, zadii, gaci pentru bărbaţi şi alte elemente de costum popular autentic.
Asociaţia „Atelierul de Joc Popular” deţine sute elemente de costum popular autentice, din Sălaj dar şi din ţară.
Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a lansat un proiect prin care se va crea o platformă digitală pentru promovarea arhitecturii tradiţionale de pe teritoriul judeţului.
Proiectul cultural „Traseele caselor tradiţionale sălăjene” se derulează în perioada aprilie – noiembrie 2021, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Obiectivele proiectului vizează documentarea resurselor naturale şi antropice din Sălaj care să fie incluse în cinci trasee de vizitare distincte, realizarea unor acţiuni de educaţie culturală a publicului local şi a turiştilor şi crearea unor platforme interactive mobilă şi web pentru prezentarea traseelor turistice.
Pe lângă realizarea unei aplicaţii mobile şi a unei pagini web, în timpul proiectului vor fi organizate două sesiuni de instruire pentru 20 de persoane care să poată realiza activităţi de ghidaj în sprijinul vizitatorilor.
Până astăzi, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.
Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timişoara şi câte unul în Bucureşti, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomiţa, Hunedoara, Galaţi şi Suceava.
Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 şi 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria şi Germania.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa şi se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienţilor este bună.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 15 martie, ora 08.00 – 16 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1153 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 5517 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358.
Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.
De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Tot mai mulți români preferă să-și petreacă Paștele în România, mai ales că anul acesta
vacanța de Paște se unește cu cea de 1 Mai.
Zeci de mii de turiști sunt așteptați pe litoral în minivacanţa de la sfârșitul lunii. De Paște, la Mamaia sunt anunțate festivaluri de muzică pe plajă, dar nu vor lipsi nici petrecerile din cluburi. Anul trecut, în Constanța, numărul turiștilor a trecut de un milion.
Una dintre zonele preferate de români este Bucovina pentru că aici, potrivit turiștilor, această sărbătoare se simte mult mai intens, iar tradițiile nu sunt uitate.
În perioada respectivă, pensiunile vor fi ocupate aproape în totalitate, anunță autoritățile.
Turiștii preferă zonele din preajma mănăstirilor, la Sucevița și Putna, unde gradul de ocupare depășește 9%, iar la Humor, Vama și Moldovița gradul de ocupare este de 90%.
La Câmpulung și Vatra Dornei, pensiunile vor fi ocupate în proportie de 7%.
Nu putem uita de Capitală. Bucureștiul atrage cei mai mulți turiști, având în vedere că este singurul loc din țară unde anul trecut au fost peste două milioane de turiști, din care mai bine de un milion au fost străini.
Singurul județ care a cunoscut o scădere în 2018 față de anul precedent a fost Timiș. Pe ultimele locuri în clasament se află Călărași, Giurgiu, Olt și Sălaj.
Sunt și persoane care aleg să petreacă Paștele acasă, iar masa tradițională în familie rămâne nelipsită.
Oamenii care aduc bucurie prin cântecul lor rămân în amintirea noastră veşnic. Drăgan Muntean, fala pădurenilor, doinitorul pădurenilor, s-a bucurat de o deosebită popularitate într-o carieră care a durat aproape 20 de ani.
Mare parte din cântecele lui Drăgan Muntean erau cântate pe versurile făcute chiar de el. Le scria aşa cum simţea, de aceea le şi putea interpreta cu atâta sensibilitate, făcându-şi returnela, de multe ori, singur, la taragot.
Cântecul doinit “Sara bună bade Ioane” dă titlu albumului lansat în anul 1993. Este un cântec pe care l-a auzit pentru prima dată într-un turneu de 3 zile în judeţul Sălaj, în anul 1989. Atât de mult l-a îndrăgit încât în cea de-a treia zi l-a şi cântat pe scenă, iar de atunci l-a inclus în aproape toate spectacolele sale.
Singura casă tradiţională cu acoperiş de paie încă locuită din Sălaj, cu o importantă valoare arhitecturală şi turistică, a fost declarată monument istoric.
Cea care a păstrat intactă clădirea tradiţională din Răstoci şi care chiar a schimbat în urmă cu câţiva ani, din pensia ei, acoperişul de paie, este proprietara ei, Iuliana Câmpean, o femeie în vârstă de 92 de ani.
Protejarea casei cu o vechime de un secol şi jumătate, prin includerea ei pe lista monumentelor istorice, era cu atât mai justificată cu cât proprietara nu are urmaşi şi nici rude în sat.
De asemenea, potrivit studiul istoric realizat de către etnograful Augustin Goia, clădirea reprezintă una dintre puţinele construcţii tradiţionale din zonă care s-au păstrat intacte.
13.000 de elevi de gimnaziu din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Maramureș și Sălaj au plantat sâmbătă, 1 aprilie, peste 40.000 de arbori pe o suprafață de 10 ha, alături de voluntarii Asociației Tășuleasa Social.
Elevii au plantat copaci în curtea școlilor, în parcuri sau pe terenurile degradate din peste 70 de localităţi.
”Ambasadorul” zilei de 1 aprilie a fost Ada Milea care a plantat alături de micii voluntari.
Sava Negrean Brudaşcu – puterea miraculoasă a destinului
O rubrică de Gabriela Rusu-Păsărin
Sava Negrean-Brudaşcu este interpreta de muzică populară, care reprezintă pentru orice român sensibilitatea transpusă în melosul popular, o întoarcere a numelui spre tărâmurile mirifice ale tradiţiilor româneşti din Sălaj. Prezenţa ei în mediile folclorice din ţară şi străinătate identifică nu doar un loc geografic, Ardealul, ci şi un sentiment trăit cu plenitudinea harului: românismul, ca stare de spirit a celor care mai cred în puterea creatoare a unui neam la răscrucea drumurilor istoriei.
Născută în satul Buciumi, judeţul Sălaj, la început de Cireşar, împătimită de cîntecele tradiţionale interpretate cu mîndrie într-un cor sătesc dirijat de un preot, cor care a participat la manifestări internaţionale, aducând laurii recunoaşterii în ecoul munţilor străjuitori de comori inestimabile ale patrimoniului imaterial, Sava Negrean-Brudaşcu se va desprinde de grup pentru a evolua singură în faţa specialiştilor abia la 27 de ani, vârstă la care azi se spune că e departe de momentul de debut, ce ar trebui să confirme vârsta de cel mult două decenii. Sava Negrean Brudaşcu a fost însă o prezenţă plenară. Nu a avut un parcurs ascendent, ea a apărut din mijlocul corului sătesc şi s-a aşezat pe podiumul de consacrare. Doar un pas pentru a se detaşa glasul clistalin, dar puternic al unei tinere firave, ce atrăgea atenţia prin vocea amplă, nuanţată, cu accente puternic amprentate, care o vor individualiza în Galeria interpreţilor de muzică populară. Iar cântecele ei aduc prospeţimea imaginii satului conservator de valori ancestrale.
Sava Negrean-Brudaşcu este povestea unui destin şi a unui cântec. Destinul a făcut ca în familia sa să se fi născut şapte fraţi şi toţi să fi murit. Era ca un blestem. Şi cum credinţele populare se păstrează arhetipal şi au valoare de înlăturare a forţelor răului, chiar şi a blestemului, ca practică şi formulă incantatorie benefică, părinţii fetiţei ce doreau un alt destin pentru fetiţă decât cel al fraţilor trecuţi în Lumea fără Dor, au vândut-o prin fereastră unei femei şi i-au dat un nume neştiut prin părţile locului. Se trecea astfel pragul spre lumea cea mare şi se încredinţa unei femei care nu avea nicio umbră a trecutului pe chipul său. Sava îi va spune pentru totdeauna „măicuţa”, iar destinul său va fi o binecuvântare pentru familia sa şi pentru neamul său.
O voce, un cântec, o binecuvântare: Sava Negrean-Brudaşcu
Cântecele cu text patriotic sunt cele ce rezonează ca un argument al identităţii naţionale la zilele de mare sărbătoare ale românilor. Cu ele se încheie de obicei recitalurile pe care le susţine în străinătate Sava Negrean – Brudaşcu. Ascultate oricând, au puterea magică de a trezi un sentiment al trăirii cu mândrie a unui sentiment greu de definit, cum viaţa e greu de definit: românismul. Ele fac marea diferenţă între patriotard (falsa trăire a sentimentului) şi patriotism (acel simţămînt al apartenenţei la un neam). Cine nu-şi recunoaşte trecutul şi neamul nu are un loc sub soare. Iar locul nostru, la graniţa dintre Occident şi Orient, la răscrucea vânturilor istorice, a fost un loc protejat de Dumnezeu, o oază de cultură-sinteză a lumilor trecătoare.
Departe de ţară, în Iranul aflat sub război, alături de soţul său, nu au mai trimis veşti acasă. Şi, ca în basmele populare, familia i-a crezut morţi. Şi le-au făcut rânduielile. La întoarcerea în ţară, mare le-a fost mirarea, dar şi bucuria, un destin un destin să constate că sufletul stăpânit de credinţă poate întoarce destinul. Şi nu o dată.
Sava Negrean-Brudaşcu un destin împlinit, un nume aşezat cu demnitate în constelaţia de valori româneşti – Galeria interpreţilor de muzică populară românească.
Text şi lectură: Gabriela Rusu-Păsărin
Ilustraţii muzicale din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune:
Aceasta a fost infiinţată de specialiştii Centrului de Cercetări Biologice din Jibou.
Ei au început să colecteze material biologic de la cele mai cunoscute soiuri de roşii româneşti, intâlnite în judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor.
Programul vizează şi demonstraţii practice pentru populaţie, care va avea posibilitatea de a face diferenţa între o legumă coaptă forţat în hale industriale şi una românească, obţinută din grădinile oamenilor.
Noua unitate are rolul de a conserva cât mai multe soiuri de legume şi fructe întâlnite în zona Transilvaniei.
Acestea pot fi accesate direct de pe telefonul mobil sau tabletă.
Programul permite realizarea unor călătorii virtuale în muzee, hoteluri, pensiuni sau în alte zone de interes turistic, dar şi accesarea unor pagini destinate rezervării de camere pentru vacanţă.
De asemenea, poate fi vizitat online circuitul castrelorlor romane şi casele tradiţionale ardeleneşti, care pot fi închiriate de către cei care doresc să-şi petreacă un sejur în judeţul Sălaj.
În peste 20 de localităţi sălăjene, oamenii sunt sfătuiţi să nu utilizeze apa furnizată prin reţele locale, pentru irigaţii sau adăpatul animalelor.
Solicitarea autorităţile vine în contextul în care debitul apei a scăzut în unele cazuri şi cu 50 la sută pe fondul secetei, un fenomen care afecteaza întreg judeţul Sălaj.
Potrivit specialiştilor, principala cauză este lipsa precipitaţiilor din acest an.
Ei au purtat pancarte cu mesaje antidrog si au organizat un flash mob. Tinerii vor să tragă un semnal de alarmă în legătură cu creşterea numărului consumatorilor de droguri, inclusiv în Sălaj, un judeţ care până nu demult nu se confrunta cu astfel de probleme.
Protestul de la Zalău a fost organizat de Centrul de Consiliere şi Prevenire Antidrog Sălaj cu sprijinul liceenilor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.