M.A.I. aproape de tine
Publicat de Gabriel Stan, 10 octombrie 2022, 15:08
Cristian Dumitrașcu (realizator): Cu siguranță ați lucrat și cu salvatorii de la ISU, și cu jandarmii, și cu oamenii care sunt în slujba cetățeanului, în situații pe care noi le știm, pe la munte, situații de avalanşă și așa mai departe.
Avem o rubrică pe care am început-o, din noua grilă, se numește „M.A.I. aproape de tineri” și vorbește în general despre acești oameni care sunt în slujba noastră, a tuturor, o rubrică pe care au realizat-o colegele noastre de la Timișoara, Andra Barbul și Larisa Vasile.
Elena Rădulescu: Sunt locotenent Elena Rădulescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș. Noi avem acest program de voluntariat, „Salvator din pasiune”.
Este un program național inițiat de către IGSU. Fiecare inspectorat județean deține acest program și are în componența sa și aceşti voluntari. Noi am început programul în urmă cu şase ani, programul „Salvator din pasiune”.
În acești şase ani am avut aproape 350 de voluntari înscriși. La momentul actual avem în baza noastră 235 de voluntari înscriși, care sunt activi și participă alături de noi la intervenții și la misiunile noastre specifice.
Avem voluntari care sunt pregătiți și pot să intervină alături de echipajele noastre la aproape toate intervențiile. Un voluntar, ca să poată participa la intervenție, în primul rând trebuie să treacă prin acea perioadă de pregătire, iar după aceste module de pregătire pot efectiv să participe la intervenție alături de echipajele noastre.
Majoritatea voluntarilor sunt studenți de la medicină. Pentru noi, ei sunt foarte bineveniți și ne ajută foarte mult pe partea aceasta de acordare a primului ajutor medical, de intervenții pe echipajele SMURD, ele fiind și cele mai numeroase.
Media intervențiilor pe zi este între 50 – 60 de intervenții pe zi pe partea de echipaje SMURD. Deci, după cum vă puteți da seama, echipajele SMURD sunt cele mai solicitate și, bineînțeles, colegii noștri poate sunt puțin mai surmenați din punct de vedere fizic decât celelalte echipaje, iar aportul voluntarilor, sprijinul lor la aceste intervenții este foarte valoros.
Mihoc Daniela: Mă numesc Mihoc Daniela, împlinesc anul ăsta 61 de ani în noiembrie. Am decis ca să intru în urma unor evenimente neplăcute în viața mea. În decembrie 2018, mi-a luat casa foc și la solicitarea mea au venit pompierii.
Au fost cât se poate de prompți și m-au ajutat să-mi salvez și lucrurile și, cel mai important, casa și viața. De atunci i-am numit îngerii mei pentru că m-au ajutat. Când m-am înscris nu a contat vârsta, este singura instituție care are încredere în noi, persoanele de vârsta a treia, care vrem să ne implicăm și să facem ceva.
Acum, pot să profit și să fac toate lucrurile frumoase. Împreună cu tinerii putem forma o echipă, putem fi utili societății și putem face foarte multe lucruri extraordinare.