Informații din teatrele de operații
Publicat de prosavioleta, 9 septembrie 2021, 19:28
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a 9-a din Polonia au participat la un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice de nivel baterie. Au fost simulate o serie de incidente apropiate mediului de acțiune specific artileriștilor antiaerieni. Unul dintre ele a fost extragerea tehnicii de luptă avariate dintr-un teren accidentat, la care au participat și specialiștii în mentenanță, iar alt incident a simulat atacarea punctului de comandă al bateriei. Exercițiile desfășurate pe timpul misiunii de asigurare a prezenței înaintate consolidate au rolul de a îmbunătăți și de a menține nivelul de pregătire al militarilor români, pentru ca aceștia să își poată îndeplini cu succes sarcinile ce le revin în cadrul grupului de luptă din Polonia. Cu detalii vine locotenent Mădălina Boboc, ofițerul de informare și relații publice al contingentului românesc.
Locotenent Mădălina Boboc: Scopul exercițiului a fost de a le testa artileriștilor antiaerieni cunoștințele de specialitate și capacitatea de reacție. S-au pus în practică procedurile de operare, militarii au acționat prompt, au demonstrat că sunt o adevărată echipă și continuăm să ne pregătim pentru exercițiile pe care urmează să le desfășurăm în comun cu partenerii din cadrul grupului de luptă și să ne menținem capacitatea de reacție imediată, pentru ca la final să putem raporta ‘misiune îndeplinită’.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din anul 2000, Centrul de operații psihologice ‘Samoilă Mârza’ participă în Kosovo cu specialiști PSYOPS, asigurând totodată, prin rotație cu Germania și Italia, conducerea elementului de sprijin operații psihologice. Evoluția naturii conflictului a transformat operațiile psihologice într-o specialitate militară indispensabilă. Pe timpul unui conflict armat, întrebuințarea eficientă a acestora are potențialul de a slăbi voința de luptă a adversarului, iar în perioada post-conflict operațiile psihologice pot avea o contribuție semnificativă la reconcilierea părților. Despre natura activităților desfășurate în Kosovo ne vorbește plutonierul adjutant Iulian Mocanu.
Plutonier adjutant Iulian Mocanu: PSYOPS este acronimul de la operații psihologice, o structură vitală non-kinetică a oricărei armatei moderne. Ne putem numi presa din zonele de conflict, rolul nostru fiind de a influența adversarii, fie militari, fie civili și de a transmite mesaje pacifiste prin intermediul diverselor canale media. Pregătirea unei misiuni, de fapt, este o activitate continuă, care se desfășoară acasă; succesul oricărei misiuni este dat de munca în echipă și de efortul fiecăruia.
Teodora Mazere (realizator rubrică): România va asigura pentru prima dată comanda grupării navale care acţionează în cadrul Operaţiei NATO Sea Guardian, cât şi coordonarea misiunilor de patrulare din Marea Mediterană prin intermediul Statului Major, ambarcat la bordul Fregatei Regina Maria. Cei cinci ani consecutivi de participare la operațiunea Sea Guardian au contribuit la consolidarea capacității Forțelor Navale Române de a răspunde rapid și eficient la întregul spectru de amenințări, inclusiv hibride, în vederea creșterii rezilienței, element central al apărării colective. România participă la această operațiune cu un echipaj alcătuit din 243 de militari, un elicopter IAR 330 Puma naval și un Detașament de forțe pentru operații speciale.
Comandor Bogdan Vochițu: Sunt comandor Bogdan Vochițu, comandantul Grupării navale destinate participării la operația Sea Guardian 2021. Forțele Navale participă cu Fregata Regina Maria la operația Sea Guardian, o operaţie de asigurare a securității stabilității în mediul maritim și de prevenire a oricăror activități ilegale în acest mediu, continuatoarea operațiunii Active Endeavour, prima dată când Regina Maria este navă comandat în această operație, având la bord un Stat Major care va asigura conducerea operațiunilor navale în această perioadă.