FOTO / Spectacol aviatic la aniversarea Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara
Publicat de Mihaela Costache, 17 iulie 2015, 11:00
Aeroportul Timişoara sărbătoreşte, în 17 iulie, 80 de ani de la aterizarea primului avion (cursă tehnică), având echipajul pilot Dumesnil, mecanic Desal şi pasagerul Polihroniade Vacas.
Cu această ocazie, sâmbătă, 18 iulie, Aeroportul organizează un spectacol aviatic la care toţi bănăţenii să aibă un prilej de sărbătoare. Programul începe la ora 09:00 și cuprinde acrobaţii, demonstraţii de zbor şi sărituri cu paraşuta.
Autobuzul Express 4, care face legătura dintre Bastion şi Aeroport, va circula din sfert în sfert de oră. Cei care merg cu maşinile vor avea la dispoziţie 2 000 de locuri de parcare, în proximitatea evenimentului.
Foto: arhiva Radio Timișoara / miting aviatic 2014
Aeroportul Internațional “Traian Vuia” Timișoara. Istoric:
- În 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucţie al Garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor (în locaţia în care este amplasat astăzi centrul comercial Iulius Mall).
- În 1941, aeroportul a fost mutat la Moşniţa, după ce construcţia a durat 5 ani, însă sediul aeroportului a rămas aici doar 11 luni deoarece din cauza greutăţilor întâmpinate la finanţarea lucrărilor şi la solul impropriu, se renunţă la proiect şi de ia decizia mutării la Moşniţa. Nouă, pe un teren de 91 de ha, izlaz comunal.
- Aeroportul funcţionează pe actualul amplasament din 1964, când are loc inaugurarea aerogării pentru curse interne. O modernizare masivă a avut loc în anii 1975-1980, când are loc inaugurarea aerogării pentru trafic intern şi internaţional. Din 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago şi New York.
- În 1989, în timpul Revoluţiei, Aeroportul devine o zonă importantă cu o desfăşurare impresionantă de forţe. În zilele Revoluţiei pe aici trec generali, miniştri şi delegaţi trimişi special de la Bucureşti de către cuplul prezidenţial pentru a reprima revoltele de la Timişoara.
- După Revoluţie, Aeroportul devine un punct forte pentru întreaga regiune de vest a României, în sensul dezvoltării economice şi sociale. În următorii ani au loc investiţii mari precum reparaţii capitale la pista de decolare-aterizare, construcţia halei cargo, modernizarea şi extinderea aerogării, achiziţia de echipamente.
- Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănăţeanul Traian Vuia.