Musulmanii au intrat în Postul lunii Ramazan
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 28 mai 2017, 13:06
Musulmanii din întreaga lume au intrat, din data de 27 mai 2017, în luna Ramazanului. Ramazanul se va încheia în data de 25 iunie 2017. Această lună este considerată luna pocăinței și sacrificiului, care celebrează perioada în care profetul Mahomed a primit revelația coranică.
Timp de aproximativ 29 de zile, musulmanii trebuie să postească din zori până după apusul soarelui. Postul înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme.
Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. În perioada Ramazanului, atât băieţii cât şi fetele ajunse la vârsta pubertăţii postesc câteva zile, numărul zilelor de post crescând pe măsura înaintărilor în vârstă. Este o perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală. Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul.
Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite „mukabelle”, începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmat de predici obligatorii ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor.
Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, „teraavih”, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate. În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.
Specific perioadei de Ramazan este şi „Iftar-ul”, masa de seară care este servită zilnic, de obicei alături de familie şi prieteni, după apusul soarelui, pe parcursul a celor 29 de zile, musulmanii cu posibilități materiale oferind, prin tradiţie, daruri şi alimente celor mai săraci membri ai comunităţii.
Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr “Kadîr Gecesi”(noaptea revelării Coranului), celebrată anul acesta în noaptea de 21/22 iunie. În această noapte a fost revelat profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia spune, de asemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite.
Cele 29 zile de post se încheie cu trei zile de Bayram, această sărbătoare este denumită popular sărbatoarea dulce “Şeker Bayram”(sărbătoarea dulciurilor), datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere şi sucuri de fructe. Pe parcursul celor trei zile, de pe mesele musulmanilor nu lipsesc preparatele culinare traditionale, la loc de cinste stand baclavalele şi sarailiile. Ramazan Bayram este petrecută în familie, de copii, părinţi şi rude şi este întâmpinată cu tradiţionala urare de sănătate şi îndestulare “Ramazan Bayramınız kayırlı ve Mubarek bolsın.”
Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio România Constanța