13 Decembrie – Sărbătoarea Tătarilor din România
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 14 decembrie 2016, 16:20
Din anul 2006, tătarii din România îşi sărbătoresc oficial Ziua Etniei Tătare.
Legea nr. 453/2006, prin care Sărbătoarea etniei tătare a căpătat caracter oficial, a fost și este, încă, o premieră pentru tătarii de pretutindeni și ea a fost inițiată de deputatul Aledin AMET.
13 Decembrie reprezintă pentru comunitatea tătară o dată extrem de importantă, însemnând, în esenţă, materializarea tuturor idealurilor.
Semnificaţia acestei zile este străns legată de istoria Tătarilor Crimeeni. În data de 13 decembrie 1917 şi-a început lucrările Congresul Naţional al Tătarilor Crimeeni. În timpul acestuia s-a aprobat Constituţia şi s-a proclamat Republica Populară Crimeea.
Pentru istoria comunităţii tătare, este un moment remarcabil. Faptul capătă o importanţă deosebită, deoarece legea, în formularea pe care o are, este unică. Conaţionalii au apreciat şi apreciază receptivitatea tuturor celor care au dat dovadă de deschidere, în cea ce priveşte cunoaşterea tradiţiilor, istoriei, religiei semenilor.
În acest sens sunt organizate manifestări dedicate acestei sărbatori în localităţi unde trăiesc comunităţi mari de tătari. De asemenea UDTTMR a organizat în fiecare an simpozionul “Din istoria tătarilor”, eveniment organizat în colaborare cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța şi premierea căştigătorilor concursului de eseuri “Tătarii dobrogeni. İstorie, tradiţie şi civilizaţie”anul acesta a ajuns la ediţia a IV-a.
Sentimentul de preţuire a faptelor istorice, oferă posibilitatea de solidaritate, de respect pentru tot cea ce înseamnă valoare adevărată.
13 Decembrie reprezintă o dată de referinţă pentru etnia tătară din România.
Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de opt secole, sunt originari din Crimeea. În ţara noastră trăiesc aprox. 50.000 de tătari. Cetăţeni români, născuţi şi crescuţi în România, aceşti oameni au reuşit să îşi păstreze identitatea etnică şi religioasă, avînd îndatoriri şi drepturi.
Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio România Constanţa