În 2023, românii vor avea 15 zile libere legale conform Codului Muncii, dintre care trei vor fi în weekend. Anul Nou, prima zi de Paște și prima zi de Rusalii vor fi duminica.
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
1 şi 2 ianuarie – Anul Nou (duminică, luni);
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (marţi);
14 aprilie – Vinerea Mare;
16 şi 17 aprilie – prima şi a doua zi a Paştelui ortodox (duminică, luni);
1 mai – Ziua Muncii (luni);
1 iunie – Ziua Copilului (joi);
4 şi 5 iunie – prima şi a doua zi de Rusalii (duminică, luni);
15 august – Adormirea Maicii Domnului (marţi);
30 noiembrie – Sfântul Andrei (joi);
1 decembrie – Ziua Naţională a României (vineri);
25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun (luni, marţi).
Codul muncii mai prevede două zile libere legale pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Miercuri, Guvernul a aprobat hotărârea prin care salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice li se acordă, anul viitor, zile libere în 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august, aceste date fiind între zilele de sărbătoare în care nu se lucrează şi weekend.
Aceste zile vor trebui recuperate, prin prelungirea în mod corespunzător a timpului de lucru până la 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023.
Românii sunt mai fericiți în acest an în perioada sărbătorilor de iarnă comparativ cu anul trecut. Întrebați cum se simt în legătură cu sărbătorile de anul acesta, 65% dintre români au menționat sentimente pozitive, comparativ cu doar 53% în 2021. Cele mai populare sentimente pozitive sunt cele de bine (18%), entuziasm (17%) sau fericire/ bucurie (15%).
La polul opus, 34% dintre români au, și în acest an, gânduri negative despre perioada sărbătorilor. Deși procentul este în scădere comparativ cu anul trecut (40%), sentimentele de stres/ neliniște (8%), indiferență (7%) sau dezamăgire (6%) sunt încă prezente în viața anumitor români.
Fiind primul Crăciun fără restricții în ceea ce privește pandemia de Covid-19, sentimentul pentru care s-a observat cea mai mare creștere de anul trecut este entuziasmul. Dacă în 2021 doar 7% dintre români se declarau entuziasmați pentru sărbătorile de iarnă, anul acesta 17% dintre respondenți resimt acest sentiment.
Ce cadouri vor românii să primească și unde își vor petrece sărbătorile
40% dintre români declară că nu contează ce primesc anul acesta de Crăciun. Acest procent este în scădere față de anul trecut, când jumătate dintre români declarau că nu au preferințe în ceea ce privește cadourile.
Hainele sunt cele mai dorite cadouri, 31% dintre respondenți declarând că doresc să primească de Crăciun articole vestimentare, în timp ce 27% menționează parfumurile, în creștere față de anul trecut, când procentele erau de 24% pentru ambele categorii.
De asemenea, bijuteriile înregistrează o creștere semnificativă anul acesta. Dacă în 2021 13% dintre respondenți declarau că doresc să primească bijuterii de Crăciun, anul acesta 21% dintre ei au această așteptare. Diferența semnificativă vine dacă analizăm genul, în timp ce bărbații declară în aceeași măsură că vor să primească bijuterii (9%), în cazul femeilor procentul a crescut de la 18% în 2021 la 30% în 2022. Așadar, o treime dintre femei, se așteaptă să primească bijuterii cu ocazia Crăciunului în acest an.
Majoritatea românilor își vor petrece, și în acest an, sărbătorile de iarnă acasă, însă într-o măsură mai mică decât în anii anteriori, când pandemia a influențat această alegere. Dacă în 2020 un procent de 85% dintre români au rămas acasă de Crăciun, iar în 2021 acest procent era de 57%, în 2022 51% dintre respondenți au declarat că își vor petrece sărbătorile acasă. Pentru persoanele peste 55 de ani acest procent ajunge la 73%, în timp ce doar o treime dintre tinerii până în 24 de ani vor rămâne acasă.
Crăciunul rămâne, totuși, o sărbătoare petrecută în familie, 85% dintre respondenți declarând că vor petrece alături de familie, fie acasă, fie cu rudele din localitate (19%) sau cu rude din afara localității (14%). Tinerii între 18 și 24 de ani vor petrece într-o măsură semnificativ mai mică sărbătorile cu familia (70%). Procentul celor care vor alege un sejur, fie în țară, fie în afara țării este de 9%, cu 3 procente mai mare decât anul trecut.
Ce buget au alocat românii pentru sărbătorile de Crăciun
Românii vor aloca cea mai mare parte a bugetului de Crăciun pentru mâncare. Procentual, 49% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare va merge către mâncare, 34% către cadouri și 17% către decorațiuni.
Suma medie pe care românii o vor cheltui anul acesta este de 1350 RON, marginal mai mare decât anul trecut, când aceștia au alocat 1315 pentru Crăciun. Dacă ne gândim la valoarea inflației, care a depășit 15 procente în acest an, românii vor face, practic, economii de acest Crăciun, având în vedere creșterea mare a costurilor cu traiul zilnic.
În ceea ce privește diferențele pe vârstă, bugetul alocat mâncării este direct proporțional cu vârsta, iar cel pentru cadouri invers proporțional. Persoanele în vârstă de peste 55 ani vor aloca într-o măsură mult mai mare (56%) decât tinerii între 18 și 24 de ani (44%) bugetul sărbătorilor pentru mâncare, în timp ce aceiași tineri vor aloca 40% din buget pentru cadouri, comparativ cu doar 31% pentru persoanele peste 55 de ani.
Românii preferă, în continuare, să își facă achizițiile pentru Crăciun în magazinele fizice, în detrimentul celor online. De la începutul pandemiei, în 2022 ponderea celor care vor face cumpărăturile online este cea mai mică, românii fiind entuziasmați, pentru prima dată în 3 ani, să iasă din casă pentru achiziționarea cadourilor. 75% dintre respondenți declară că vor face cumpărăturile în magazinele fizice, comparativ cu 64% anul trecut și 69% în 2020.
Evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă continuă la Craiova. În această seară, locul de desfășurare este Casa Băniei, unde va avea loc, de la ora 19:30 un concert susținut de Mădălina Amon și trupa Generația Folk, urmat, de la ora 20:30, de un spectacol de video mapping.
Tot astăzi, în Piața Mihai Viteazul din Craiova sosește Atelierul lui Moș Crăciun. Este vorba despre un autocar, ce va putea fi vizitat de copii și părinți până vineri, 23 decembrie, începând cu orele 14:00 și până seara, târziu.
În Atelier, alături de Moș și elfii săi ocupați să confecționeze cadouri, vor putea fi văzute păpuși animatronice și o dioramă.
Mare atenție de unde cumpărați produse alimentare în această perioadă. ANSVSA are câteva recomandări pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Cumpărați produse alimentare numai din unități sau spații autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, aveți avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Dacă doriți să cumpărați produse de la târgurile de Crăciun, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte:
existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele
integritatea ambalajelor
etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, și termenul de valabilitate.
Mai puţin de jumătate dintre copiii rămaşi singuri în ţară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care vor veni acasă de Crăciun.
Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate, alături de părinţi, este redus (doar 7%), foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvaţi Copiii România, în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, beneficiari ai programelor organizaţiei.
Printre motivele care i-ar face să revină acasă se numără locurile de muncă, îmbunătăţirea sistemului medical şi climatul socio-politic stabil.
Pentru 40% dintre copiii rămaşi în ţară, există certitudinea că părintele sau părinţii plecaţi vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei ştiu că îşi vor vedea părinţii de Sărbători. Diferenţa este reprezentată de cazuri în care părinţii nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.
Datele anchetei realizate de Salvaţi Copiii România vizează aspecte complexe, printre care:
– Pe ce se cheltuiesc banii primiţi de la părintele/părinţii plecaţi. Dintre destinaţiile asociate cu nevoile copilului, cel mai frecvent indicată este reprezentată de alimente – 71% din cazuri, urmată de educaţie (rechizite, meditaţii, transport etc) – 60% din eşantion – şi cheltuieli locative (chirie, utilităţi, rate pentru achiziţia sau construcţia locuinţei) – 51%.
Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenţi, în timp ce cheltuielile care ţin de accesul copiilor la recreere şi activităţi de timp liber (jucării, tabere/excursii, hobby-uri, activităţi sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a mai puţin de un sfert dintre copii (22%).
De asemenea, 26% dintre răspunsuri indică faptul că banii primiţi sunt cheltuiţi pentru alte destinaţii asociate nevoilor copilului, în timp ce, în 1 din 10 cazuri, sumele primite de la părinţii plecaţi merg şi spre alte destinaţii, neasociate nevoilor copiilor.
– Intenţia de a lua copilul în străinătate (emigrare definitivă). Perspectiva unei mutări definitive în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens.
– Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
– Ce i-ar aduce pe părinţi înapoi în ţară, alături de copiii lor: Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).
Eventualele îmbunătăţiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educaţie par a avea o greutate mai redusă în influenţarea deciziei părinţilor de a se întoarce definitiv în România (cu 17, respectiv 13 procente).
Fişă tehnică: Datele au fost culese în luna decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Harta copiilor rămaşi singuri în ţară
Peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele:
Organizaţia Salvaţi Copiii a creat servicii sociale specializate adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă.
Peste 124.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.
Iluminatul festiv de Sărbători va fi realizat, anul acesta, doar în zona centrală a municipiului, a informat Primăria Oradea.
Astăzi a început montarea decoraţiunilor luminoase. Acestea vor împodobi Oradea în straie de sărbătoare doar în zona centrală, respectiv în Piaţa Unirii, str. Vasile Alecsandri, Podul Sfântul Ladislau, str. Libertăţii, str. Iosif Vulcan şi str. Republicii. Bugetul alocat în 2021 pentru iluminatul festiv este de 553.300 de lei plus TVA.
Zona centrală va fi împodobită cu figurine 3D, leduri albe calde, bannere luminoase, ţurţuri şi perdele de lumini, precum şi un brad de 15 metri decorat cu globuri şi fundă roşie. În zonele menţionate se vor regăsi şi decoraţiuni sub formă de reni, spiriduşi, urşi, soldăţei, conuri şi chiar un Moş Crăciun.
Iluminatul festiv va fi pornit pe 3 decembrie, urmând să înfrumuseţeze oraşul până la Bobotează.
În acest an, în Oradea va avea loc şi Târgul de Crăciun, organizat în Piaţa Unirii, de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, în perioada 3 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022.
Sărbătorile aproape că ne bat la ușă. A început goana după cadoul perfect pentru cei dragi. Lumea se înghesuie în market-uri și magazine, alergând mai ceva ca la maraton.
Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI) afirmă că, în special în această perioadă de grea încercare pentru noi toți, avem nevoie de 5 cadouri ușor de obținut, ideale pentru cei dragi nouă, care ne permit să ne bucurăm împreună de sărbători:
1. Liniște sufletească – oricâte cadouri le-ai oferi celor dragi, dacă ești stresat, frustrat sau furios când le oferi, își pierd farmecul.
2. Iubire necondiționată – dacă oferim cadouri așteptând ceva înapoi, eventual la fel de scump, Spiritul Crăciunului moare odată cu scopul Darului. Măsoară ce îți aduce în suflet timpul petrecut împreună în locul prețului total al cadourilor.
3. Echilibru interior – cu toții visăm la sărbătorile calde, liniștite, alături de cei dragi nouă, în care domnesc pacea și bucuria. Putem face asta posibil trăind în echilibru interior.
4. Prezență – oricine se bucură mai tare atunci când suntem cu adevărat implicați, atenți, prezenți la activitățile și discuțiile din casă. Lasă telefonul jos măcar pentru câteva zile și ascultă cu adevărat ce îți spun ceilalți.
5. Empatie – fiecare se confruntă cu lucruri despre care nu ne spune. Dacă vezi că îi este greu cuiva, că este obosit sau stresat, fii acolo pentru acea persoană. Fără judecată, ci cu iubire, înțelegere și compasiune.
Cum facem asta practic?
„Uneori pare ușor de zis, greu de făcut. Cel mai simplu mod de a le obține este să lucrezi zi de zi câte puțin la a te cunoaște, cu toate părțile din tine. În fiecare zi poți să îți acorzi un minim de 5 minute pentru a mai adăuga la fundația care îți asigură cele 5 cadouri de mai sus. Practic, poți să acorzi doar 1 minut pe zi pentru fiecare.
În ce mod? Păi: scrie în jurnal despre ce simți, citește câteva pagini dintr-o carte care îți poate oferi soluții sau încurajează introspecția, ia-ți un Caiet de lucru care să te țină în priză, înscrie-te la un curs de dezvoltare personală, programează-ți o ședință de coaching, meditează. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face pentru a atinge cele 5 cadouri.
Descoperă care ți se potrivește ție și oferă ceva diferit de anul acesta încolo. Transformă clasicele cadouri de Crăciun în ceva mult mai de preț. Oferă-le calmul tău, liniștea ta, iubirea ta și încurajează-i prin exemplul pe care îl dai să facă și ei același lucru de anul viitor.
Cred că acestea sunt cele mai prețioase cadouri pe care mereu le vom ține minte, indiferent de ce găsim în dimineața Crăciunului sub brad. Peste ani, nu vom ține minte telefonul împachetat frumos, ghetele scumpe și nici restul lucrurilor din cutii, ci cum ne-am simțit, cum am râs împreună, jocurile pe care le-am jucat și modul în care sărbătorile ne-au adus împreună.
Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singuri dacă vrem să avem succes”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).
Fonoteca Melomanului – Colinde interpretate de Grupurile SONG și MiniSONG, dirijate de Ioan Luchian MIHALEA!
Publicat de Bogdan Dragomir,
15 decembrie 2020, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:49
Bun regăsit tuturor, sper că sunteți sănătoși și cu sufletul cald și luminos!
Pentru că suntem într-o lună „magică”, luna Decembrie, luna dorinţelor – o lună în care toţi ne străduim să fim mai buni, cu sufletul deschis spre familie şi prieteni, vom încerca să vă colindăm atât cât ne va permite spaţiul jurnalistic dedicat acestei rubrici, dar nu vom face altceva decât să fim intermediari între muzicienii aniversaţi sau comemoraţi în această lună şi dumneavoastră, ascultătorii posturilor noastre regionale de radio!
În fiecare an, exista o tradiție muzical-artistică în România – în data de 15 Decembrie a fiecărui an – membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a regretatului fondator şi dirijor al acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea!
Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale!
„Iac-Asa” (Simeon Niculescu) de pe albumul „Grupul coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretată de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi Cvintetul vocal LUCHIAN, am povestit și vom mai reveni pe larg în emisiunile speciale dedicate personalității sale artistice excepționale!
Grupul Coral SONG în concert la Sala Radio 1985.1100 (foto Agerpres/arh.pers.B.Dragomir)
Aşadar, surpriza muzicală pe care o propun astăzi este să ascultaţi, în premieră naţională şi în exclusivitate la Radio România Regional, minunatele colinde interpretate cu dragoste şi cu dăruire de membrii Grupurilor SONG şi MINISONG fondate şi dirijate de Ioan Luchian Mihalea! Aceste înregistrări sunt din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune şi au fost realizate cu mijloacele tehnice existente în perioada 1980 – 1993 în Studiourile Radio România!
Grupul MINISONG, fondat și dirijat de Ioan Luchian Mihalea (foto din arh. pers. Bogdan Dragomir)
Vă invit în minutele următoare să vă aşezaţi comod, să închideţi ochii şi să vă închipuiţi că auziţi la geam cântând un cor de colindători la ceas de seară, într-un decor superb de iarnă! Acest lucru se întâmpla în mod real, în fiecare an în perioada Crăciunului, în diferite cartiere ale Bucureştiului dar şi pe Valea Prahovei, unde Ioan Luchian Mihalea şi membrii Song-ului colindau în fiecare an şi erau aşteptaţi şi întâmpinaţi în mod tradiţional cu nuci, cozonaci, prăjituri şi un pahar cu vin!
Cvintetul Vocal LUCHIAN la Sala Radio.1100 (foto arhiva personala Bogdan Dragomir)
Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!
„E ajun de Craciun” – Grupul Coral SONG.
„Astăzi s-a născut Hristos!” – Grupul MINISONG.
„Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG.
„Creştini, Crăciunul a sosit!” – Grupul MINISONG.
„Moş Crăciun, bine-ai venit!” – Grupul MINISONG, cu solistă Geanina Olaru.
„Colindă de pricină” – Grupul SONG.
„Steaua sus răsare!” – Grupul MINISONG.
„O, brad frumos!” – Grupul MINISONG.
„În seara de Mos Ajun!” – Alexandru Arşinel şi Grupul MINISONG.
„Jingle bells” – Grupul MINISONG.
„Lin şi Iară Lin” – Ştefan Iordache, Elena Cârstea şi Grupul MINISONG.
„Moş Crăciun” – Grupul MINISONG.
„Snow, snow!” – Grupul MINISONG.
„Santa Claus” – Grupul MINISONG.
Aceştia au fost artiştii interpreți de astăzi, ne vom reîntâlni săptămâna viitoare tot cu colinde românești, cu alţi interpreţi de valoare, însă până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional şi toate gândurile bune!
Ioan-Luchian-Mihalea-1100 (foto din arhiva Grupului Coral SONG)
„La mulţi ani cu sănătate!” – Grupul SONG.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Agerpres şi al materialelor audio-video din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au sprijinit realizarea acestui material jurnalistic).
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Cu trecerea anilor, culorile tradiționale de Crăciun nu își pierd valoarea, însă alte nuanțe își fac apariția în peisajul sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, în ceea ce privește decorațiunile de Crăciun, culorile actuale sunt roz, ecru, zmeură, vişiniu.
„Din ce în ce mai multe jucării atipice şi artistice, pomi de Crăciun şi diverse ornamente intră pe piaţă şi decorează casele. Spiriduşii de Crăciun sunt foarte căutaţi şi moderni, iar ghirlandele au devenit desuete”, a declarat Vania Gheorghieva, proprietarul unui magazin de decoraţiuni din Bulgaria.
„Oamenii încep să fie atraşi de lucrurile netradiţionale şi cel puţin un colţ al locuinţelor lor va fi decorat în culoarea roz. Culorile tradiţionale pentru Crăciun rămân roşu, verde, auriu. Anul acesta, podoabele de Crăciun nu sunt prea strălucitoare, tendinţa fiind mai mult spre lucruri naturale, mult lemn, ţesături, materiale naturale.
Din ce în ce mai multe familii împodobesc brazi artificiali, iar ghirlandele sunt din ce în ce mai puţin utilizate la decorarea lor, pentru nu mai sunt moderne, fiind înlocuite cu luminiţe şi panglici. Oamenii folosesc de obicei vechile decoraţiuni şi adaugă puţine podoabe noi, în fiecare an.
Au fost ani în care se înlocuiau toate decoraţiunile, în funcţie de culoarea sezonului. Acum, se cumpără mai ales cadouri şi mai puţin ornamente pentru împodobitul brazilor şi caselor”, a precizat Gheorghieva.
Ziua Naţională, sărbătorită într-un cadru restrâns la Iași!
Publicat de Andra Radu,
10 noiembrie 2020, 16:44 / actualizat: 10 noiembrie 2020, 17:44
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că din cauza pandemiei de COVID-19 şi a măsurilor care sunt impuse de la nivel central pentru stoparea sa, a decis ca Ziua Naţională să fie sărbătorită într-un cadru restrâns.
„Pentru data de 1 Decembrie vom arbora drapelul şi vom intona imnul naţional în faţa Palatului Culturii, într-un cadru foarte restrâns, fără paradă militară, fără fanfară. Aceasta va fi înlocuită cu un dispozitiv audio. Vom încerca să facem foarte multe evenimente online, în special pentru tânăra generaţie”, a spus primarul Mihai Chirica.
Primarul a precizat, totodată, că manifestările ocazionate de sărbătorile de iarnă, „Orăşelul Copiilor” şi târgul de iarnă, vor fi şi ele limitate în contextul pandemiei.
„Eu cred că această pandemie a lovit în tânăra generaţie. Nu şcoală, nu sărbători, nu vacanţă cum trebuie. Vom orna oraşul. Vom încerca să inaugurăm iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă pe data de 1 decembrie, zi pe care vrem să o marcăm într-un fel aparte, ţinând cont şi de vremurile pe care le trăim. Nu vom mai face „Orăşelul Copiilor”, nu vom mai face târgul de iarnă. Încercăm să respectăm toate aceste măsuri de izolare socială”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În această primă lună a anului, multe cupluri britanice s-ar gândi la divorț. Potrivit Google Trends, care constată în fiecare an o creștere a cercetărilor cu privire la cuvântul „divorț”, luna ianuarie este într-adevăr mai favorabilă separărilor decât alte luni ale anului.
Potrivit cotidianului belgian „De Standaard”, aceeași tendință se manifestă și în Belgia și în Olanda: firmele de avocați primesc mai multe solicitări în această direcție, iar numărul căutărilor pe internet crește și el. Ziarul prezintă patru motive pentru a explica fenomenul.
Întrebată de cotidianul „The Independent”, Katy Daly, co-fondator al Amicable, o companie care vrea să ușureze tensiunile apărute în timpul divorțului, explică faptul că în ianuarie se întâmplă adesea ca oamenii să îşi facă bilanţul anului precedent.
„De cele mai multe ori punem aceste probleme în așteptare pentru a sărbători sfârșitul anului în pace, iar când ne întoarcem la serviciu după sărbătorile de Crăciun, decidem, finalmente, dacă rămânem împreună sau nu”.
Sfârșitul anului ar fi, de asemenea, momentul ideal pentru a testa starea unei relații: soții sunt adesea amândoi acasă, sunt multe lucruri practice de rezolvat și nu este ceva neobișnuit ca aceasta să fie o perioadă de dificultăți financiare. Toate acestea pot afecta o relație deja tensionată.
În plus, multe cupluri așteaptă în mod deliberat sărbătorile de la sfârșitul anului. Nu numai că vor să sărbătorească Crăciunul ultima oară în familie, ci şi pentru faptul că puține cupluri vor să explice la festivitățile de familie că doresc să își încheie căsnicia. Și în timp ce mulți oameni așteaptă în mod intenționat până în ianuarie pentru a-și părăsi partenerul, mulți alţii fac, de asemenea, o încercare finală de reconciliere în decembrie.
Pentru unii, simbolul iertării legat de sărbătoarea Crăciunului suscită speranța unei redresări a relaţiei la poalele bradului.
Sărbătorile de iarnă sunt încărcate de magie, iar părinții caută să îi învețe pe copii bucuria de a dărui și de a primi un cadou de la cei dragi. De multe ori, părinții nu pun atât de mare accent și pe utilitatea cadoului, ci doar vor să bifeze acțiunea și să îi satisfacă fiului sau fiicei micul … “moft”.
În opinia psihologului Lenke Iuhoș, așa-zisul cadou perfect nu există, ci valoarea acestuia este dat de bucuria cu care părintele i-l dăruiește și de zâmbetul pe care-l oferă înapoi copilul. Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, de multe ori, părinții au tendința de a trece cu vederea și peste utilitatea cadoului și nu corelează natura cadoului cu vârsta pe care o are copilul.
Ce să urmărim atunci când alegem un cadou?
1. Bebelușul
„În cazul unui bebeluș foarte mic, jucăria perfectă pentru el poate avea formă umanoidă, personaj de desene animate sau un animăluț și trebuie să fie construită dintr-un material delicat la atingere. Valoarea jucăriei în dezvoltarea bebeluşului creşte prin muzica plăcută emanate de aceasta și contribuie major la adormirea sau liniștirea copilului”, afirmă psihologul Lenke Iuhoș.
2. Copilul mic
La vârsta de 1-2 ani, copilul descoperă bucuria mişcării, orice îl interesează, mai ales ce este în mişcare. De asemenea, sunt extrem de fascinați de orice se deschide sau se închide sau de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite.
3. Preșcolarul
La vârsta preşcolară, cea de grădiniţă, copiii sunt fericiți să-și petreacă timpul construind turnuri și castele uriașe. Blocurile realizate din materii prime naturale și elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din design-ul camerei de copii.
4. Școlarul
„Pentru şcolarul mic, este o bucurie să aibă cât mai multe și mai diverse jocuri de masă, care trebuie jucate în asociere cu cineva. Ideale sunt jocurile care implică aruncarea unui zar şi pornirea și respectarea unor reguli de către persoane chiar de diferite vârste. Este extrem de benefic jocul în familie, în care adulţii pot să și piardă fără a duce copilul în eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale, putem crește sentimentul de realizare, să formăm automatizarea ideii că el nu poate întotdeauna să câștige. În caz că nu este primul care a terminat, nu este o problemă, deoarece el acum are o bogată experiență. În timpul jocului, poate depăși frustrarea provocată de concentrarea pe concurenţă și să înveţe să îndure eșecul prin exemplele comportamentale date de către părinţi”, consideră psihologul Lenke Iuhoș.
5. Adolescentul
„Puteţi alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor declarat sau pe care încearcă să îl țină ascuns de toată lumea. Un cadou bine ales îi transmite adolescentului sentimentul de apartenenţa (va fi încurajat să vorbească despre ideile lui) și sentimentul de acceptare (îi înţelegem identitatea, deciziile). În caz că aţi aflat de dorinţele sau interesul lui legat de carieră, puteţi să-l surprindeţi cu obiecte, cărţi, workshop-uri din domeniul respectiv. Vă recomand să eviţaţi întrebările deschise, precum: Tu ce doreşti de Crăciun? Prin faptul că doriţi să vă uşuraţi munca, vă lipsiţi de două efecte spectaculoase ale Crăciunului: momentul de a vă cunoaşte mai bine adolescentul, farmecul dat de cadoul neştiut (surpriza)”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.
Este momentul să vă gândiți cum vă pregătiți pentru sărbători și ca să arătați bine este indicat un tratament cosmetic bio cu extracte din plante ale căror ingrediente sunt cultivate chiar la noi în județ. Tocmai proveniența lor din zona noastră le face foarte potrivite pentru noi, cei care suntem obișnuiți cu clima și vegetația autohtone.
Cu Elena Oancea ne-am întâlnit prima dată în vară la plantația din Topraisar unde își cultivă principalele plante pe care apoi le transformă în produse cosmetice. Iar acum, în prag de sărbători, la cabinetul său din Constanța, folosește produsele propriile inspirate din rețetele bunicii și mamei, dar îmbogățite prin activitatea sa de cercetător.
Fructele de cătină culese și prelucrate de familia Elenei Oancea sunt principalul ingredient al tratamentelor cosmetice recomandate în această perioadă.
Elena Oancea: România noastră este foarte bogată în plante benefice și nu numai atât, România are aurul însemnând fructele de cătină. Fructele de cătină sunt catalogate ca fiind cele mai bogate în antioxidanți din România, din zona Dobrogei, din Delta Dunării. Este un pământ foarte roditor și atunci și aceste fructe primesc o concentrație foarte mare de antioxidanți. Putem să servim un suc de cătină, să mestecăm fructele de cătină.
Reporter: Tratamentele pe care le faceți dumneavoastră la cabinet ce operațiuni presupun?
Elena Oancea: În mod special înainte de sărbători facem o revigorare, o împrospătare a tenului. Înainte de sărbători facem doar un peeling natural, un amestec din pulberi din plante, este un gomaj finuț care, pe lângă proprietatea de a îndepărta din celulele moarte, vine și cu hidratare și chiar regenerarea epidermei. Apoi urmează un masaj excelent, 50 de minute. O parte din mișcările de masaj le-am moștenit de la bunici, le-am predat mai departe fiicei mele și cumnatei mele care lucrează în cabinet în Constanța și fiica mea în București. Sunt mișcări foarte lente, ușoare, mușchiul trebuie să-l luăm foarte ușor. Și nu numai atât, mergem pe reglarea câmpului energetic pe meridianele corpului omenesc. După ce se relaxează mușchii, urmează o mască, o concentrație de cătină cu sevă de mesteacăn și cu alte principii active din plante care vin și împrospătează tenul.
Aproximativ 1000 de șoferi au rămas, în ultimele trei zile, fără permisele de conducere, cei mai multi dintre ei pentru consum de alcool și pentru viteză.
Poliția a dat peste 10.000 de amenzi, însă au fost mai puține accidente rutiere decât în anii trecuți de sărbători.
Oamenii legii au intervenit la mii de evenimente, dintre care cele mai multe au fost sesizate prin serviciul de urgență 112.
În urma activităților, au fost constatate peste 2000 de infracțiuni.
Având în vedere sărbătorile care se apropie, echipajele Poliției Locale Târgu Jiu vor fi angrenate în misiuni specifice care vizează creșterea gradului de siguranță a cetățenilor prin acțiuni preventive în zonele de interes public.
În acest sens, conform planului de acțiuni aprobat la nivelul instituției, au fost stabilite activitățile fiecărui compartiment, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute în lege.
Printre acestea se numără: prezența activă a polițiștilor în locurile aglomerate, inclusiv în zona lăcașurilor de cult, în vederea descurajării faptelor antisociale, intervenția operativă la evenimentele sesizate de cetățeni, organizarea unor acțiuni de patrulare în zona barurilor, cluburilor și localurilor publice unde sunt organizate mese festive, intensificarea cooperării cu celelalte structuri pentru prevenirea infracționalității stradale.
O atenție deosebită va fi acordată piețelor din municipiul Târgu Jiu, punctelor unde se comercializează brazii de Crăciun și ornamentele specifice sărbătorilor de iarnă, parcurilor din oraș, zonelor precum: Strada Victoria, Piața Prefecturii, Centrul Comercial Shopping City Târgu Jiu, locațiile unde sunt amplasate supermarket-urile din oraș, principalele artere de circulație și intersecții ale orașului.
Dispozitivele Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu vor asigura ordinea și siguranța publică cu ocazia focului de artificii dar și în Parcul Central în momentul căsătoriilor de la Poarta Sărutului. De asemenea, polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație vor dirija traficul rutier în noaptea de 31.12.2017.
Pentru evitarea evenimentelor neplăcute și creșterii siguranței, Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu recomandă cetățenilor ca în această perioadă să dea dovadă de prudență în magazine dar și zonele aglomerate. Totodată, cetățenii care decid să meargă la cumpărături cu propriul autovehicul sunt sfătuiți să parcheze doar în locurile special amenajate, să nu oprească și să staționeze pe arterele principale ale municipiului şi să respecte întocmai şi la timp indicaţiile agenţilor de circulaţie, pentru prevenirea blocării traficului rutier.
Cetățenii care vor să semnaleze anumite probleme pot apela numărul de telefon al dispeceratului instituției: 0253/ 225 434, disponibil 24 de ore din 24.
În centrul vechi al Devei a fost deschis oficial Târgul de Iarnă. Vizitatorii sunt așteptați cu diverse cadouri de sărbători și produse alimentare tradiționale din zonă în cele 21 de casuțe.
La târg sunt prezenți comercianți din opt județe care le propun devenilor produse de patiserie, vinuri, produse confecționate manual specifice sărbătorilor, dulcețuri dar și preparate din carne și lapte. Târgul include şi o zonă unde vizitatorii vor putea degusta preparate tradiţionale calde, ceai şi vin fiert cu scorţişoară.
În fiecare weekend, pe scena amplasată în Piața Unrii vor avea loc concerte live de muzică ușoară și populară. Toate spectacolele vor începe la ora 17:00, iar în zilele de 20 şi 21 decembrie, de la ora 18:00, vizitatorii Târgului de Iarnă sunt aşteptaţi la Balul de Crăciun susţinut de elevi ai Colegiului Naţional ‘Decebal’ din Deva.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.