Universitatea Ovidius din Constanţa organizează „Festivalul sărbătorilor de iarnă”!
Publicat de Andra Radu,
13 decembrie 2021, 15:30 / actualizat: 13 decembrie 2021, 18:25
Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) organizează, începând de marţi, 14 decembrie 2021, „Festivalul sărbătorilor de iarnă”, pe platoul din zona adiacentă Ovidius Park, în campusul universitar.
În cadrul festivalului activităţile se vor desfăşura pe perioada sărbătorilor de iarnă, zilnic, între orele 12:00 – 20:00, accesul vizitatorilor şi parcarea autovehiculelor find gratuite.
În program sunt incluse spectacole de teatru, concerte şi recitaluri oferite de Facultatea de Arte a UOC.
Vizitatorii sunt aşteptaţi de comercianţi cu produse specifice sărbătorilor de iarnă şi cadouri de Crăciun. Totodată, cei mici se vor putea bucura de locuri de joacă special amenajate şi de momente artistice alături de trupa Zbumzzi.
În contextul desfăşurării evenimentului în condiţii de siguranţă, vor fi respectate toate măsurile impuse pentru combaterea noului Coronavirus.
Publicat de Camelia Teodosiu,
8 decembrie 2021, 13:00 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 12:05
Biblioteca noastră de Bucurii își extinde spațiul la Muzeul Satului, unde în această perioadă au loc o serie de activități menite să te introducă în atmosfera de vis a Crăciunului.
De data aceasta, vă întâmpin printre brazi împodobiți, colinde, ateliere de creație cu „Ucenicii lui Moș Crăciun”, expoziții, evenimente, obiceiuri și tradiții specifice sărbătorilor de iarnă…toate aici, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Schiatul și practicarea snowboardului au devenit foarte atractive pentru români!
De la an la an numărul practicanților este în creștere.
Din păcate sunt și tot mai multe persoane care se accidentează pe partie.
În perioada sărbătorilor de iarnă, numărul accidentelor produse pe pârtiile de schi a crescut cu 30% față de aceeași perioadă din 2016.
Principalele cauze sunt nereglarea corespunzătoare a legăturilor schiurilor și folosirea mijloacelor de alunecare improvizate, spune președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu.
Oamenii au suferit fracturi de bazin, de coloană sau de femur-acestea au reprezentat cele mai grave accidente.
În această perioadă salvamontiștii au avut și 100 de intervenții pe zi, a mai spus Sabin Cornoiu.
Poliția Rutieră Ruse (R. Bulgaria) a informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact româno-bulgar, cu privire la restricțiile de circulație pentru mijloacelor de transport pe drumurile naționale și autostrăzile din Republica Bulgaria, pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Restricțiile de circulație se referă la mijloacele de transport cu masa maximă admisă de peste 12 tone şi se aplică pe următoarele segmenete de drum:
pe toate autostrăzile
pe DN I-5 Ruse- Veliko Tarnovo;
pe DN I-1;
Rebarkovo-Botevgrad, unde circulația se redirecționează pe DN 11-16 Rebarkovo-Svoge-Sofia;
Blagoevgrad- P.T.F. Kulata;
pe DN I-4 – nod circulație Koritna-Veliko Tarnovo- Shumen;
pe DN I-8 – P.T.F. Kalotina -Sofia;
pe DN II-18 – centura orașului Sofia;
pe DN I-9 – Varna-Burgas;
pe DN II-99 Burgas – Tsarevo;
Restricţiile de circulaţie se vor aplica pentru următoarele perioade:
în data de 22.12.2017, între orele 16.00-20.00;
în data de 27.12.2017, între orele 14.00-20.00;
în data de 29.12.2017, între orele 16.00-20.00;
în data de 01.01.2018, între orele 14.00-20.00.
Având în vedere aspectele prezentate, autoritățile informează că Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu ține permanent legătura cu autoritățile bulgare și a dispus toate măsurile aflate în competența instituției, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare fluent și operativ.
De asemenea, Poliția de Frontieră recomandă consultarea aplicației „Trafic Online” disponibilă pe site-ul www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic al judeţului Caraş-Severin desfăşoară permanent activităţi de prevenire, îndrumare şi control în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestărilor religioase în unităţile de cult unde este preconizată afluenţă mare de persoane, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-au desfăşurat o serie de activităţi de îndrumare şi control pe linia securităţii la incendiu.
În vederea reducerii posibilităţilor de producere a unor evenimente care să afecteze siguranţa cetăţenilor, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, s-au intensificat şi controalele la operatorii economici care desfăşoară activităţi de primire cazare în domeniul turism şi alimentaţie publică.
Obiectivele controalelor au vizat utilizarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice, de încălzire, paratrăsnet de iluminat de siguranţă de evacuare, de marcare a hidranţilor interiori, de veghe. S-au verificat de asemenea, dotarea cu mijloace de primă intervenţie, modul de amplasare a suporturilor de lumânări şi asigurarea căilor de acces evacuare şi intervenţie.
Pe timpul controalelor, specialiştii inspectoratului nostru au desfăşurat activităţi de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu persoanele responsabile din cadrul unităţilor de cult şi de turism, asupra modalităţilor practice de evacuare a utilizatorilor, materialelor şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu.
În perioada 01-19.12.2017, au fost efectuate 40 de controale, fiind identificate 195 deficienţe, din care 17 au fost soluţionate pe perioada controlului. S-au aplicat 95 de avertismente şi 25 de amenzi în cuantum de 60.800 lei.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care se deplasează în străinătate în perioada Sărbătorilor de iarnă, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia acestora « Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă 2017 ». Materialul conține recomandări utile în cazul călătoriilor în afara graniţelor României, precum și un set de informații de interes pentru cele mai frecventate destinații turistice din această perioadă, respectiv Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Ungaria.
Cetățenii români pot evita eventuale situaţii neplăcute ce pot apărea pe perioada vacanţei sau a concediului lor în străinătate consultând « Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă 2017 » postat pe pagina web a MAE, la rubrica “Sfaturi de călătorie”, secţiunea „Ghiduri de călătorie” (www.mae.ro), precum şi pe pagina de Facebook a Departamentului Consular.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește cu acest prilej că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare în cazul în care apar situaţii speciale în țara în care aceştia se află.
Apropierea Sărbătorilor de Iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România.
Ca în fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere ale frontierei se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din ţară.
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.
În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.
De asemenea, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Gărzii de Coastă până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.
Recomandări
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 4 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 7 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 7 benzi pe sensul de ieşire, astfel:
– P.T.F. Vama Veche;
– P.T.F. Ostrov;
– P.T.F. Negru Vodă;
– P.T.F. Lipnița pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.
Reamintim participanților la trafic că, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.
Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
În acest an, perioada sărbătorilor de iarnă se caracterizează printr-o încălzire accentuată a vremii, a spus, la Radio România Actualităţi, meteorologul Alina Şerban.
„Până la Crăciun şi chiar şi în ziua de Crăciun, vorbim de vânt, pentru că se va intensifica în zonele montane, rafale de 70-80 de kilometri pe oră. În următoarele zile, vom avea precipitaţii în vestul, nordul, centrul, nord-estul teritoriului. Ajungem la ziua de Crăciun, când vremea va fi chiar mai caldă decât în mod obişnuit, pentru această perioadă, chiar în zona Capitalei, cu o maximă la amiază de 10-11 grade”, susține meteorologul.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Muzeul Olteniei Craiova, în parteneriat cu Grădinița „LittleDiamonds” organizează joi,14 decembrie,ora 10.00, la sediul Secției de Istorie – Arheologie, atelierul „Crăciun pentru toți”.
În cadrul acestui atelier, copiii grădiniței vor confecționa ornamente pentru brăduțul de Crăciun: coronițe, globulețe, steluțe, clopoței.
Totodată, are loc și deschiderea Campaniei„Crăciun pentru toți”, în cadrul căreia cei interesați pot dona bani, jucării sau hăinuțe, beneficiarii acestor donații fiind copiii celor 5 grădinițe din Valea Stanciului, județul Dolj. Donațiile se pot aduce la Muzeul Olteniei, sediul Secției de Istorie – Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14 sau la Grădinița Little Diamonds, strada Amaradia nr. 5A.
Lucrările confecționate de copii în cadrul atelierului vor face obiectul unei expoziții amenajate în holul Muzeului Olteniei, unde părinții, bunicii sau prietenii copiilor pot răscumpăra obiectele acestora, donând bani ce vor fi folosiți la achiziționarea de rechizite școlare, jocuri, jucării pentru copiii grădinițelor din Valea Stanciului, jud Dolj, Moș Crăciun ajungând la ei cu toate darurile strânse vineri, 22 decembrie 2017.
Având în vedere apropiatele Sărbători de iarnă, Casa Națională de Pensii Publice și Poșta Română și-au manifestat disponibilitatea de a achita drepturile bănești în avans, după cum urmează:
Drepturile de pensie din sistemul public precum și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special se vor achita la domiciliul beneficiarilor în perioada 12 – 22 decembrie.
Drepturile restante de pensii precum și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special se vor achita în întervalul 19 – 22 decembrie.
Drepturile veteranilor de război se vor achita în perioada 12 – 22 decembrie la domiciliul acestora.
În cazul tuturor beneficiarilor care au fost avizați la domiciliu (persoane care nu au fost găsite acasă) plata se face până la data de 28 decembrie, la ghișeele poștale.
Referitor la drepturile achitate prin intermediul băncilor cu care Casa Naţională de Pensii Publice are încheiate convenţii, acestea vor fi încasate de la aceeaşi dată, respectiv 14 decembrie.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă face noi verificări în cluburi şi restaurantele unde vor fi organizate petreceri în perioada sărbătorilor de iarnă.
Nu vor putea fi organizate petreceri şi mese festive în unităţile care nu dispun de cel puţin două puncte de acces evacuare, de instalaţie electrică autorizată şi de materiale necesare pentru intervenţia rapidă în caz de incendiu.
Angajaţii ISU din Sălaj au anunţat chiar că acolo unde se va constata că sunt prea mulţi participanţi faţă de capacitatea sălilor, programul va fi întrerupt şi oamenii evacuaţi. Verificările vizează şi bisericile, pompierii atrăgând atenţia asupra necesităţii respectării unor reguli clare pentru prevenirea incendiilor, mai ales în cazul bisericilor din lemn.
Primăria şi Consiliul Local Ovidiu au hotărât distribuirea, în apropierea sărbătorilor de iarnă, a unor tichete valorice cadou, pentru mai multe categorii sociale vulnerabile.
Valoarea tichetelor cadou este de 32 de lei de persoană.
Primarul George Scupra ne-a precizat că suma a fost stabilită având în vedere pachetele cu alimente acordate anterior (ce conțineau pui, zahăr, făină etc.) aveau aproximativ aceeaşi valoare.
Vor beneficia de aceste tichete:
a) pensionarii ale căror venituri lunare cumulate sunt mai mici sau cel puțin egale cu suma de 1.000 de lei
b) persoanele cu handicap grav, accentuat şi mediu
c) persoanele care beneficiază de venit minim garantat, stabilit în baza Legii nr.416/2001 (Venitul minim garantat)
Persoanele care se încadrează în aceste prime trei categorii, nu este necesar sa se prezinte la sediul Primăriei, deoarece tichetele vor fi distribuite la domiciliu.
d) persoanele fără venit, care au vârsta de 60 ani şi peste
e) persoanele sau familiile vulnerabile, aflate în situații de dificultate economică sau socială deosebită şi care au cel puțin 18 ani.
Pentru aceste ultime două categorii, persoanele care se afla într-una dintre situațiile menționate trebuie să se prezinte până pe data de 1 decembrie 2017 la sediul Primăriei, Serviciul de Asistență Socială, în scopul depunerii cererii care va fi însoțită de o copie a documentului de identitate, precum şi documentele justificative.
Scopul acestei campanii este de a ajuta familiile defavorizate să aibă Sărbători de Iarnă mai frumoase.
Asociația „Aici pentru Tine” lansează pentru al treilea an consecutiv, Campania „Împreună de Sărbători”, prin care invită brașovenii să sprijine copiii aflați în medii defavorizate și familiile acestora din Brașov și împrejurimi.
„Nu fi indiferent, iar de sărbători îndreaptă-ți atenția și către ei… cei care au mai puțin decât noi, către cei care poate nu au apă potabilă, electricitate, iar de o masă de Crăciun nici nu poate fi vorba. Împreună putem oferi dragoste și lumină în casele celor nevoiași. O fi oare un efort prea mare? Cu toții avem acasă haine pe care nu le mai purtăm, jucării și cărți pe care le putem dona. Lucruri ce nu ne mai sunt folositoare, altora le-ar prinde bine. De asemenea, alimentele neperisabile sunt bine-venite“, spun reprezenetanții Asociației „Aici pentru Tine” , organizatorii campaniei „Împreună de Sărbători”.
Brașovenii care doresc să facă donaţii sunt aşteptaţi până pe 15 decembrie, la sediul Asociației „Aici pentru Tine”, pe Strada Toporașului nr.7.
Campania de anul trecut a ajuns la peste 250 de cazuri sociale, prin implicarea brașovenilor, al firmelor și a sponsorilor.
Comisarii de la Protecţia Consumatorului le recomandă celor care vor să achiziţioneze pachete de vacanţă să manifeste atenţie sporită, pentru a se proteja de agenţiile de turism „fantomă”.
Sunt vizaţi în special cei care, în această perioadă, îşi fac planuri de călătorie la munte, pentru a petrecere sărbătorile de iarnă.
Avertismentul se îndreaptă și către cei care cumpără de la agenții de turism online, fiind necesară o atenție sporită pentru evitarea unor eventuale înșelăciuni.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.